Przy moim kierunku liczył się, ale fakt, matura ustna z polskiego była w sumie jednym z lepszych moich egzaminów, pomimo ogromnego stresu i nie ukrywajmy raczej średniego przygotowania 😁
bianca 6 pkt na pewno jakoś się zdobędzie.. za samą prezentacje jest max 5 pkt, a za późniejszą rozmowę z komisją pozostałe 15.. :P więc możesz mieć tą prezentacje średnią, bądź byle jaką byle podjąć rozmowę z egzaminatorem i coś tam wydukać.. :P a tu zawsze coś można zawsze nazmyślać 😀
a ja dzisiaj skończyłam czytać vademecum z operona z gegry (oł yea) i teraz jade z zadaniami.. ale tak mi się nie chce.. jakby ktoś jeszcze z was wiedział gdzie są te nagrania do poprzednich matur z rozszerzenia (angol) to ja nadal nie wiem i chętnie się dowiem 😀
hm... dalej nie mam prezentacji chociaż wczoraj napisałam wstęp... 😎 ustny mam 9 dzien przed biologią wiec raczej nawet jak napisze ta prace to jakoś za bardzo się nie bede nią zajmowała 🤬 szczerze mowiąc wolalabym juz to napisac teraz a nie przez te najblizsze tygodnie. Wiecej sie nie naucze, zrobilam wszystkie arkusze jakie były dostepne z biol i chem i kilka zbiorow zadan 😂 i odczuwam coraz wiekszy spooookój 😂 wiecie moze do kiedy i gdzie mozna oddawać kalkulatory? i co ma byc na nich napisane oprocz imienia i nazwiska?
a ja dzisiaj skończyłam czytać vademecum z operona z gegry (oł yea) i teraz jade z zadaniami.. ale tak mi się nie chce.. jakby ktoś jeszcze z was wiedział gdzie są te nagrania do poprzednich matur z rozszerzenia (angol) to ja nadal nie wiem i chętnie się dowiem 😀
Negro obejrzyj sobie dokładnie tą mapkę z vademecum. Ja sobie obiłam zadania jeszcze dwa dni przed i dostałam tą sama mapkę co była w vademecum, tylko zadania trochę inne niż książce. 😉
szuwar chyba turystyka i rekreacja, w sumie od zawsze o tym myślałam i nic się nie zmieniło.. tylko nie wiem czy na AWF'ie czy może na AGH w Krakowie.. w sumie teraz i tak ciężko z pracą więc nie wierzę w tzw "prestiż szkoły i lepsze papiery".. liczy się doświadczenie, a mi się marzy AWF od zawsze.. takie mi się wydają fajne studia.. myślałam też o zootechnice, marynarce czy szkole wojskowej, ale zostaje przy TiR jednak :P a Ty? jakie masz plany? 😀
Kasija no właśnie wiem, że tak było, mapki już porobiłam ;D
Misskiedis też się dzisiaj dowiedziałam, ponoć trzeba oddawać kalkulatory do sprawdzenia czy nie maja jakiś ekstra opcji itp. ale to nie we wszystkich szkołach.. 😀 u nas dyrektor powiedział że nie musimy przynosić bo im się chyba nie chce sprawdzać :P
a tak w ogóle wiecie już co chcecie robić po maturze, oczywiście po wakacjach? gdzie idziecie na studia, robicie gap year, wyjeżdżacie za granice? jakie plany?😀
negaro na TiR co zdajesz ? ja szukam wyjść awaryjnych no i to wydaje mi się bardzo fajne 😉 znajoma na Turystyce jest i już chyba drugi rok siedzi na Krecie, była też w Szwajcarii i bardzo sobie te studia chwali 😉
Ja bym chciała iść do pracy, nawet jest już plan, bo moja przyjaciółka ma mieszkanie w Gdańsku i tam byśmy chciały jechać..no ale jak na razie jesteśmy na etapie poszukiwań 😎
negero ze mną to nie wiadomo , bo mi się co chwile zmienia 🙂 Najpierw fotografia , ale nie mam pomysłu co potem i szkoła sama w sobie ma zbyt tendencyjne podejście do tematu ,ale myślę że najprędzej gospodarka przestrzenna , ew turystyka gdyby mi nie poszło. Chciałabym na grafikę komputerową jako wieczorowe licencjackie dodatkowe , no ale nie wiem czy w końcu płaci się za drugi kierunek czy nie ? No i kwestia rysunku mnie przeraża , bo rysować nie uczyłam się nigdy 🙂
no tak, praca.. bardziej się martwię, że pracy na wakacje nie znajdę niż o maturę.. narazie na moim celowniku jest fabryka Prince Polo i nie tylko.. ogólnie Olza 😀 nabór końcem maja, zobaczymy ^^
karolinaaa zdaje angielski rozszerzony i geografie rozszerzoną
szuwar no właśnie jest płatny niestety.. tak to bym sobie jeszcze zrobiła zootechnike albo filologię angielską dla siebie, dla przyjemności 😀 a tak to szkoda kasy.. beznadzieja.. być ograniczonym do jednego wyboru.. a gospodarkę przestrzenną to gdzie byś chciała studiować? i czemu ten kierunek, fajny?
negero fatalnie , nie dość że humaniści nie mają wyboru za bardzo to jeszcze nas się ogranicza ! :< Gospodarka wydaje mi się najbardziej przyszłościowa niż TiR , zwłaszcza kiedy tyle się buduje a raczej zacznie budować , to specjaliści w tej dziedzinie mogą być potrzebni ja chciałam to z grafiką połączyć jeszcze , no ale 🙁 GP prawdopodobnie na 70 % na KUL do Lublina , chociaż nie wiem gdzie mnie świat poniesie do końca 😉
szuwar gospodarka to świetny pomysł, naprawdę! na TiR teraz idą wszyscy, chociaż dla mnie ten kierunek to kolejny kierunek masowo produkujący mgr, z którymi później nie wiadomo, co robić... 🤔wirek:
To u nas widać bida i nędza 😁. A co do tych kierunków to ja kompletnie nie wiem na co chcę iść. Niby coś tam mam już wybranego ale zakres możliwości dosyć ubogi. Z rozszerzenia zdaję tylko polski, angielski i biologię ... . No i wos ale kompletnie się z niego nie uczyłam, więc praktycznie go nie liczę.
A mam jeszcze takie pytanie: na ile mniej więcej stron musi być prezentacja maturalna (pisana powiedzmy 12), żeby spokojnie powiedzieć to w tych 15 minutach?
ovca też mi się właśnie tak wydaje jak mówisz 🙂 Studia fajne , wakacje itd ale potem wiele osób pracuje w recepcjach na hotelu ... Mia biotechnologia ? moja ma 3 strony 😉
Mia to zależy jakim tempem będziesz mówiła.. niby lepiej jest mieć trochę więcej ale tym się nie sugeruj.. podczas prezentacji zawsze możesz coś zapomnieć, albo o czymś będziesz mówiła dłużej albo wolniej.. pilnuj sobie czasu po prostu, najlepiej miej ze sobą zegarek 😀 najgorzej jest wyuczyć się na pamięć.. no chyba, że się nie ma zdolności takiego mówienie płynnie bez wykucia.. 🙂 dasz radę ! 😀
co do TiR'a to to jest tak.. prawda jest, że idzie tam dużo osób, które nie wiedzą co robić i marzą im się podróże i kokosy.. mnóstwo osób tak idzie i dlatego pracują na recepcji, albo nie maja pracy, bo nie umieją się sprzedać.. jak ktoś chce znaleźć pracę to ją znajdzie.. ludzie trzeba w siebie inwestować!! naprawdę ciężko jest nie znaleźć pracy z instruktarzem jazdy konnej, narciarstwa alpejskiego, kursem wychowawcy kolonijnego, animatora czasu wolnego (np. ze Stageman polska).. do tego znajomość dwóch języków minimum, chęć do pracy, przebojowość i doświadczenie na które sobie trzeba zapracować, a nie siedzieć na dupie i myśleć, że wszystko przyjdzie.. same praktyki nie wystarczają.. nikt wam nie da kasy za sam tytuł mgr.. a teraz każdy jest mgr i co z tego.. trzeba chcieć.. tak samo pracy nie mają fizjoterapeuci, zootechnolodzy, ludzie po zarządzaniu i marketingu, tysiące humanistów i psychologów.. bo co można robić po filologi polskiej.. także ten.. moi drodzy, jak chce się coś osiągnąć to należy do tego dążyć i się samo dokształcać, bo samo to się nic nie zrobi ! 😀 trochę wiary i chęci! 😀
A wybiera się ktoś na architekturę krajobrazu? 😀 najlepiej na UP Wrocław? Jest to mój główny cel, ale muszę tez znaleźć coś awaryjnego na wszelki wypadek. Drugą opcją jest technologia żywności lub dietetyka na AM, trzecią- któryś nowych kierunków, otwieranych od tego roku w obrębie UP...
Ovca o witaj 😉 pisałam z Tobą na PW jakoś na początku tego roku, przypominam sobie 🙂 Pytałam się bodajże o wymagania na egzaminach z rysunku. Teraz mnie zastanawia kwestia wysokości progów na AK...Bo według tabelki sprzed 2 lat na stronie rekrutacyjnej przelicznik kandydatów na 1 miejsce wynosił 2,58, czyli nie taki całkiem zły w porównaniu z innymi kierunkami. W razie, jakby biologia (tfu tfu) słabiej poszła, zawsze jeszcze można nadrobić to rysunkiem... A Ty zdawałaś biologie podstawową czy rozszerzoną? 😉
Podstawową, i dosyć słabo mi poszła ( jakieś 60%, nie pamiętam dokładnie), dlatego zamiast % z biologii do rekrutacji wzięłam te z matmy, która poszła mi niespodziewanie dobrze, i nadrobiłam też polskim 😁
na miejsce w zeszłym roku były jakieś 3,5 osoby (na liście na egzamin z rysunku było ok 250 nazwisk, przyjęto ok 70 osób)
edit: na AK w zeszłym roku były najwyższe progi spośród wszystkich kierunków na wydziale poza geodezją 😉
Oj to widzę, że progi nieco podskoczyły 😉 Dla wszelkich rozszerzeń jest lepszy przelicznik, dlatego ja zdaje rozszerzone: biolę i polski, jak nawet zdam po 60 % i tak mam po 60 pktów 😉 Postaram się tez przyłożyć do rysunku, aby tez coś chapnąć za niego. A egzamin w jakim był miesiącu? Bo na stronie 0 informacji...
tak ode mnie- widziałam ostatnio przelotem prace z kursu przygotowawczego na up i poziom nie powala...a punkty za rysunek też liczą się do rekrutacji, więc ćwicz, ćwicz, ćwicz 😁
Tak myślałam, że czerwiec, byle końcówka, żeby był czas na poćwiczenie 🙂 Od ferii zimowych chodzę raz w tygodniu na zajęcia do ogniska plastycznego i ćwiczę zapomniane umiejętności 😉 Po maturze postaram się częściej chodzić, bo i więcej wolnego czasu będzie. Moja nauczycielka mówi, że u mnie z rysunkiem jest całkiem dobrze, że tak powiem niezbyt skromnie. 😀