Forum towarzyskie »

matura

galopada_ Nie przerażaj mnie. Ja nie mam żadnych dodatkowych zajęć (oprócz fakultetów), a mam takie zaległości z biologii i chemii, nie wspominając o angielskim.  😵 Pomijając fakt, ze nie wiem, co po tej maturze  🤔wirek:
ja juz mam wszystko ustalone od 6 klasy  😡  😵
medycyna? :P
stomatologia  😉 ( a jesli tfu tfu ) sie nie dostane to weterynaria a pozniej jakas konska specjalizacja...  🙄
zawsze się zastanawiałam, co ludzi ciągnie do dziabania w zębach, brrr..
Ja stwierdziłam, ze dla mnie jedyne interesujace wyjście to ASP, co po biol-chemie jest bardzo interesującym wyjściem. 😀
bianca, jak to co? Kasa  😉
jestem z natury sadystką  😎 kasa na pewno tez. mam dwa konie, na razie utrzymują je moi rodzice, ale nie chce miec w przyszlosci dylematow czy sprzedac jednego czy jakos ciułac grosz do grosza zeby uzbierac na utrzymanie 2. A nie zamierzam przestac startowac i trenowac. ale ( zazwyczaj ludzie strasznie dziwnie na mnie patrza w tym monecie) uwielbiam chodzic do dentysty  😍 a to dzieki znajomej dentystce ktora ma super podejscie a do tego jezdzi konno i ma 2 swoje konie. Myslalam tez nad technikiem dent. ale jednak... jednak stwierdzilam ze to nie dla mnie :p
omg, to szacun  🤔
Ja zdaje trzy obowiązkowe na podstawie plus rozszerzone biologia i chemia..  🙄
Od półtorej roku mam dodatkową chemię bo w szkole mam podstawę wiec na "korkach" mam rozszerzenie, ale jakoś słabo to widzę..  👀
Boje się jak cholera tej chemii.. Bo w szkole mam podstawę podstawy- dosłownie..
A biologia hm.. Jest całkiem nieźle ale ferie będą z książkami..
I jeszcze ta głupia prezentacja z polaka..
Najmniej to ja się boje ustnego angola.
Reszta jest zagadką.
😀
do kiedy mozna zmieniac deklaracje?
Do 7 lutego o ile dobrze pamietam, chociaz ja mam termin do 29 stycznia - dalej ferie.
u mnie do końca stycznia miałam podpisać ostateczną.
U nas jest do 7 lutego ostateczny termin...
Ja jak tylko wrócę po feriach zmieniam praktycznie wszystko 😁 nie ma to jak przemyślane decyzje...
A zdaje matme rozsz, polski r, ang r  i niemiecki podstawa.
Na szczęście nie muszę geografii, bo tego się najbardziej obawiałam, ale jakoś przeżyję bez niej 😉
Co Cię skłoniło do zdawania dwóch języków?
niemiecki zdaję jako obowiązkowy, a angielski tylko na rozsz. Ogólnie lubię języki i raczej nie mam z nimi problemu, więc czemu nie 😉
Poza tym to takie zabezpieczenie na zasadzie gdyby mi się coś później odmieniło i bym np chciała iśc na filologię angielska
remendada wiem ;D mam w domu siostre na medycynie..i ogólnie dla mnie to ona co tydzień ma mature  👍
obiecałam sobie, ze nie popadne w obłęd maturalny alee juź za późno :P
rtk, ja zdaję 3, a w przyszłym roku chyba sobie dwa dołożę jeszcze oprócz historii sztuki ; )
remendada wiem ;D mam w domu siostre na medycynie..i ogólnie dla mnie to ona co tydzień ma mature  👍
obiecałam sobie, ze nie popadne w obłęd maturalny alee juź za późno :P

heh no nie mów :P Ja wiedziałam że medycyna łatwa nie jest ale to co jest na pierwszym roku to jakaś masakra..

A po biol-chemie jest dość duży wybór. Nie musi być to medycyna, bardzo fajny kierunek to biotechnologia,

A do wybóru też masa innych: biologia, chemia, analityka medyczna, farmacja, fizjoterapia, u nas jest też taki dziwny kierunek jak zdrowie publiczne...
Nasza pani od polskiego kazała nam wstępnie określić temat na maturę ustną 😎 Myślałam o jakimś temacie związanym z końmi, ma ktoś jakiś pomysł? 👀
Nasza pani od polskiego kazała nam wstępnie określić temat na maturę ustną 😎 Myślałam o jakimś temacie związanym z końmi, ma ktoś jakiś pomysł? 👀

a nie masz listy tematów do wyboru??
można w II klasie skladać swoje propozycje przecież.
Tyle,ze nie zawsze musza go uznac - mojego np nie wpisalni na oficjalna liste tematow 😉
Ja miałam temat "Motyw konia w polskim malarstwie i literaturze". Nie zgłaszałam, bo się spóźniłam, ale taki znalazłam na liście. Do swojej prezentacji, poza jakimiś standardowymi książkami typu "Nasza szkapa" wcisnęłam mnóstwo Sapkowskiego, jako, że wiedzmina uwielbiam, więc da się to naciągnąć jakoś ciekawie 😉
Własnie, jakie macie tematy prezentacji?  😉
Dzięki dziewczyny :kwiatek: ja właśnie w II klasie jestem i do lutego mamy propozycje składać a później dopiero wybrać temat. Pani od polaka postanowiła poświęcić lekcje na rozpatrzenie tematów i na zbieranie ich od nas bo razem z innymi polonistkami będą robić liste. Grafi, fajny temat, a wiedźmina też lubię 😉 Na razie mają być tylko propozycje i możemy przynieść kilka tematów więc jak ktoś coś wymyśli to piszcie 😀 😉
Mój temat? Eee... Zebym ja go pamiętała jeszcze... Coś a'la "porównanie świata sapkowskiego i tolkiena na podstawie wybranych tekstów". Był na liście 😁
A u nas polonistka powiedziała w zeszły piątek, że mamy na poniedziałek przynieść propozycje tematów, to wtedy będziemy mieć dany temat zaklepany...  🤔wirek:. Pomijam, że jestem w 2 klasie i miałabym zdecydować w 2 dni o tym, co zdam na maturze za 1.5 roku, to sama nie wiem jak taki temat miałby wyglądać. Dla mnie to głupota, parę osób tematy już dało, ja się wstrzymałam.
Ja miałam temat "Motyw konia w polskim malarstwie i literaturze".

Taki własnie temat chciałabym mieć na ustnej w przyszłym roku 🙂
A teraz mamy próbną prezentacje z polskiego na z góry narzucony temat: "Motyw buntu w literaturze i sztuce"
Jakoś mi sie nie chce tego przygotowywać (jak większości osobom z klasy), ograniczę sie tylko do prezentacji ustnej, w końcu to tylko próba- ma na celu zapoznanie nas z formą matury ustnej...
U nas tematy na własciwą maturę podaje się dopiero na poczatku 3 klasy 😉
Wszędzie tematy na maturę podaj się na początku 3 klasy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się