Forum towarzyskie »

matura

u mnie też nie puszczali, nie bo nie  🤔
ale w sumie moja szkoła w ogóle jest inna.
A praca wyglądała jak brudnopis  🤣
U nas puszczali, za to w pt rozszerzona z ang - nie dość, że pisały tylko dwie osoby, więc dali nas do gabinetu pedagoga obok sali gimnastycznej i non stop za ścianą było darcie ryja a co 5min przychodziły matki jakichś bachorów do pani pedagog to jeszcze najsamwpierw była arkusz a częścią pisemną i jak skończyłam po godzinie to musiałam czekać aż skończy laska, która też pisała, skończyłą jakieś pół h po mnie i jeszcze kolejne pół musiałyśmy czekać aż ktoś nam łaskawie przyniesie magnetofon do części słuchowej (czy jakkolwiek to się nazywa : P ) i nawet nie mogłyśmy czytania ze zrozumieniem robić w tym czasie... :/ I pół paczki fajek przez to spaliłam w tzw. międzyczasie z wkurwienia, że muszę siedzieć dłużej w szkole :/
ha, zdalam mature probna z majcy  😉 czyli nie jest ze mna tak najgorzej jeszcze  🤣
ha, ja też! jestem z siebie dumna : D Co prawda poniżej średniej krajowej, ale... Dostałam nawet oficjalne gratulacje, za które nie wiem, czy mi było bardziej głupio czy co... : P

wychowawczyni: "No i chciałabym ogromnie pogratulowac Irminie, bo mimo, że nie była w szkole przez ponad dwa miesiące zdała maturę na więcej niż 40%! A pomyślcie na ile by zdała, gdyby chodziła!" : P

Pff... Miałam ochotę walić głową w ławkę. (Trochę ponad pół klasy zdało na 0-35%)
a jak wam idzie z prezentacjami na polski?
Ja mam temat:Porównaj wizje wsi, przedstawione w wybranych dziełach malarskich i literackich XIX wieku i ogarniam bibliografie. Na pewno wezme Nad Niemnem, Pana Tadeusza i teraz chcialabym was prosic o pomoc, co jeszcze?
Sa Sluby panienskie Fredry, Dziady cz II, Lalka(wies jako miejsce realizacji pozytywistycznych idei), Antek Prusa, Emancypantki, Wesele, cykl sonetow z chałupy Kasprowicza.
Musze to ograniczyc, dorzucic jakies obrazy(nie mam pojecia jakie).
Moze jeszcze jakies wiersze?
Problem mam z "Chlopami"bo sa juz z XX wieku ale opisuja wies XIX wieku. Co sadzicie?
Ja? Ja nadal nie zaczęłam czytać. Bo nie mam książek, zawsze mi do Nirv za daleko 😵
Pomozcie dziewczyny. Licze na was 🤣
Sama zdaje rozszerzona matme i chemie wiec ta prezentacja to tak troche nie po drodze, trzeba zaczac sie uczyc 😜
Obrazy Chełmońskiego, Aleksandra Gierymskiego, Józefa Szermentowskiego.
Ja mam temat zdrada i jej konsekwencje. Nawet nie wiem jak się do tego zabrać.  😡
maturzysci czy mozecie mi doradzic jakie sa teraz dobre informatory o studiach?
Ja już nie maturzystka, ale polecam ten z Perspektyw na 2010 rok 😉
halo dzieki :kwiatek:
hm mam glupie pytanie do was. orientujecie sie moze w ilu miejscach mozna składac papiery?  😡 3?
galopadaW tylu, na ile Cię stać 😉 Nie ma ograniczenia.
tzn moge na wszystkie uczelnie w pl (na dany kierunek). ta opłata to zaleznie od uczelni czy kierunku czy jak?  😡
tak,od uczelnie.Jest to suma w granicach 80 zl,przynajmnjiej w Krakowie  😉
Tak, zależnie od uczelni. Możesz złożyć na wszystkie uczelnie w Polsce na każdy kierunek- nawet gdyby miało ich być 20 😉
uf. to moze mi sie uda gdzies dostac  😵 matura za poltora roku a ja panikuje  😵
galopada, nie zebym Cie straszyla, ale z tego co pamietam matury sa od poczatku maja...czyli za 3 miesiace 😀iabeł:
sienka ale galopada nie ten rocznik, ona maturę ma za rok 😉
a ja z tego rocznika...i dopiero teraz się obudziłam ile mam zaległości... 😵
przede mną 2 tyg ferii z książkami  😲
zdaje rozszerzony polski, wos i angielski. no i 3 przedmioty obowiązkowe 😉
A macie jakieś przeczucia co do biologii? 🙂
dumkowa, mozliwe uznasz to za glupie gadanie,ale jak bedziesz na studiach,wspomnisz mature za smiechem.
Pomysl,tak jeden ezgamin to jest taki material,jak 3 ksiazki operonowskie z biologii,a w 2 tygodnie sie da to zrobic  😉
3 miesiece to kuuuupa czasu.
Dasz rade!
Notabene,nie mam pojecia,czemu wokol matur robi sie taka otoczke  😤
remendada, może dlatego, że to pierwszy poważny egzamin. Śmieszne jest to, że przygotowujesz się do niego 3 lata w sumie.
A potem... no, jest inaczej.
Nawet był o tym jakiś demotywator  😎
breakawayy, a faktycznie, ja przeczytalam 'pol roku' zamiast poltora 🙂
remendada, dokladnie, moglabym w tym tygodniu codziennie pisac mature, tylko niech mi sesje odwolaja... 🙇
sienka, i pomyśl sobie, że na odpowiedź masz 3 godziny. Robisz zadanka testowe, masz źródła, pomoce. A na egzaminie...
ja mimo ze mature mam w przyszlym roku to juz robie matury z bio, chodze na korki z chemii ( gdzie na razie powtarzam caly material a po skonczeniu powtorki bede rozwiazywala testy mat.), planuje w tym roku zaczac tez z biologii jakies korki.... mysle nad rozszerzona biologią, fizyką i chemią, podstawową matmą, ang ( chociaz w sumie nie bylby problemem rozszerzony) i polskim  😵

operon w szkole wg mojego nauczyciela to samo zło wiec jade na ksiazkach akademickich  🤔wirek: 🤔wirek: z chemii mam 2 ale bez problemu rozwiazuje arkusze ( oczywiscie material ktory do tej pory przerobilam w szkole  😉 ) tyle ze moj nauczyciel daje nam zadania ze zbioru konkursowego z taaakimi gigantami  😵
galopada_ Nie jestem do końca przekonana, czy te podręczniki akademickie to takie dobre rozwiązanie. Matura jest naprawdę dla ludzi o bardzo przeciętnym IQ- jak masz zbyt dużą wiedzę, to zaczynasz szukać drugiego dna, twierdzisz, że ta odpowiedź jest pewnie zła, bo zbyt oczywista- i tym podobne  😁
powiedz to mojemu nauczycielowi  😎 operon wkuty na blache jest na 2 w porywach 3  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się