Przeglądnęłam sobie właśnie tę próbną maturę, rozwiązując te zadania, gdzie nie musiałam zbyt wiele pisać 😉 Pomijając już jej poziom, pytanie o to, ile wynosi tangens, gdzie wystarczy odczytać z rysunku, mnie zabiło...
bo ja podeszłam do tego z dystansem 😉 oceny to nie wszystko 😡 ja nie mówię tu o jakichś imprezach 4 razy w tygodniu po nocach, lecz raz na 2 tygodnie? Można iść na imprezę w sobotę i całą niedzielę się uczyć, wystarczy nie pić, i wtedy zero kaca. Mi obecnie stuknie zaraz 19nastka, a robię w sobotę za kierowcę na imprezę klasową bo się odchudzam, i nie potrzebuje alkoholu do zabawy. Potrafiliśmy też pójść na wspólne wagary raz w miesiącu. Nikomu się krzywda nie stała, a teraz mamy chociaż wspomnienia 😉 Ciekawi mnie jak to będzie z tą moją maturą z OKE... czy dadzą nam inną czy też będziemy pisać tą co Wy... chociaż to nie ma sensu 🤔
Ja tam nie narzekam na swoją klasę (jest bardzo w porządku), ale nagle wszyscy sie zrobili pilnymi uczniami i żadne wycieczki, imprezki póki co w grę nie wchodzą 😁 No i wszelkie poluzowanie też się u nas narazie nie opłaca- co poskutkowało u mnie (i zresztą nie tylko) paroma nieciekawymi ocenkami w tym banią (druga w drodze pewnie).
26 sprawdza, czy maturzysta widział kiedykolwiek równanie kwadratowe 27 czy rozwiązywał kiedykolwiek równanie tego typu i wie co z nim zrobić 28 wymaga trochę pomyślenia, choć do skomplikowanych zdecydowanie nie należy 29 jest rozsądne jak na maturę podstawową z matematyki 30 również 31 wymaga pomyślenia nieco "od tyłu", trzeba się nad nim zastanowić, może stwarzać dużo problemów, zwłaszcza nie mat-fizom 32 wymaga tylko ułożenia dobrego układu równań i rozwiązania równania kwadratowego, a jest za nie 5 punktów... no nie popieram 33 trudniejsze, na pomyślenie, fajne 34 to znowu równanie kwadratowe i punkty za nic
Generalnie to myślę, że jeśli człowiek to piszący choć trochę zastanawia się nad tym, co robi i był choćby tylko na lekcjach matematyki obecny, to nie powinien mieć żadnych trudności ze zdaniem tej matury, i to zdaniem jej bardzo dobrze (powyżej 70%).
Z naszego punktu widzenia jest czystą formalnością, ale szkoły strasznie podkreślają, że jest to termin definitywny do jej złożenia. Nie wiem, jaka biurokracja za tym stoi, ale chyba nie jest to takie całkiem hop-siup.
OMG ten polski dzisiaj... xD Coś było w tym, żeby czytać lektury, może bym mniej wody lała na wypracowaniu a więcej jakiejś metorycznej treści... xD Rany, byleby załapać się na najmniejszą możliwą ilość pkt do zdania... Jeżeli "normalna" będzie taka sama to uuu... Ciężko będzie xD Te szkoły, co mają teraz Operonowe próbne matury te z OKE też piszą, prawda?
rtk a czemu nie piszesz od razu chemii i fizy? Ja również dołaczam do grona maturzystów 💃 poprawiam chemie i biologię. Oba rozszerzone. Mam nadzieje że tym razem się uda! Właśnie siedze nad arkuszami 😤
bo nie napiszę 3 przedmiotów dobrze. Biologię mam jako-tako ogarniętą, ale chemia i fiz to czarna magia 😉. Poza tym jestem na bardzo fajnym kierunku studiów, który trwa 3 lata, nie zamierzam zrezygnowac z niego wiec mam 3 podejscia do matur 😉
Aha w ten spobób chcesz zrobić. A tak z ciekawości zapytam na co chcesz pójść po poprawce wszystkich przedmiotów? Ja sama teraz mam rok w plecy bo zdecydowałam że nie pojdę nigdzie na studia tylko będę się uczyć do poprawki matury no i zobaczymy jak to wyjdzie...oby oby!
Na razie siedzę na ratownictwie medycznym, które mnie spełnia 🙂 To moja wielka pasja, ale wiem ze nie bedę miała siły przez całe zycie biegać za ludźmi i jeździć karetką, stąd decyzja o mocniejszej inwestycji w siebie po rat medzie
Kurcze a ja nie dalam rady napisac tych matur z operona co byly w tym tygodniu.Ktos wie jak angielski? Slyszalam,ze odpowiedz na "ogloszenie o prace" byla dosyc ciekawa. Dopoki mnie choroba nie rozlozyla to zdazylam napisac polski-nie byl zbyt trudny.
No własnie, jak tam probne? Ja juz znam wyniki ang - 87% - wpadlam na glupotach typu w dluzszej wypowiedzi pisemnej w jednym zdaniu zawarlam dwie "kropki" - co niestety jest bledem 😤
Mi z podstawy z ang obetną, bo zamiast pierw napisać w brudnopisie to pisałam od razu na czysto i wszystko jest pokreślone praktycznie, pół pracy musiałam wykreślić, żeby się w limicie zmieścić :/ Polski jak dla mnie był trudny :/
fin - mysmy pisali probne,i wszystko mozna,ale to szkola muzyczna wiec tu wszystko sie rzadzi swoimi prawami.A propos nie rozumiem dlaczego my,ludzie z artystycznych szkol mamy pisac mature z matmy,ktora nie jest nam do niczego potrzebna.Na dobra sprawe zeby bylo sprawiedliwie to "normalni" uczniowie tez powinni napisac dodatkowo np. historie muzyki albo sztuki.Zaloze sie ze 90 % osob by nie zdala matury 🍴 polski nie byl trudny,tekst byl przejrzysty i prosty,pytania tez nie byly trudne.Ciekawi mnie,jakie daliscie przykaldy kolokwializmow z 15 pytania?
Ja tez jestem w szkole humanistyczno-artystycznej...co widac po ocenach z chemii fizyki i matmy 🤣 a jednak matme tez pisac musimy...ale mozem do czasu kiedy bede zdawac mature sie to zmieni-warto wierzyc w cuda 🤣
Z tym puszczaniem u nas bylo tak,ze jako zaczynalismy pisac o 8, a wiekszosc szkol o 9 to moglismy wychodzic dopiero okolo 9.05 😉
A z tym pokresleniem pracy, to ja mialam rowniez pol pracy pokreslone, a i tak za to mi zadne punkty nie polecialy - estetyka podobno nie jest oceniana.