Forum towarzyskie »

matura

No dobra.

idę na prywatną europeistykę na WSSM w Łodzi.
Na UŁ nie dostałam się. Cholera, progi podnieśli :/
Qaida,  ja na UG  😎 ale mieszkac zamierzam w domu, jak mi sie znudzi rodzina to sie do ciebie zglosze  😉
tez dostalam sie wszedzie gdzie chcialam (na biologie wkoncu z 2 tury)
Ja też, ale też będę mieszkała w domu.
Jedzie ktoś na zerówkę z SGGW? http://www.sggw.pl/pl/node/3172
Ja chciałam, ale chyba raczej nie dam rady... Muszę zapłacić od razu za cały pierwszy semestr, więc na wycieczkę już pewnie nie starczy...  🙁
Maturzysci 2010. Jakie macie plany? co zdajecie na maturze? chodzicie na kursy?
co do tych dodatkowych przedmiotow to moega byc w rozszerzeniu lub podstawie
"f) w części pisemnej z przedmiotów wybranych przez
zdającego spośród następujących: biologia, chemia,
filozofia, fizyka i astronomia, geografia, historia, historia
muzyki, historia sztuki, informatyka, język łaciński
i kultura antyczna, język polski, matematyka, wiedza o
społeczeństwie, wiedza o tańcu, język mniejszości
narodowej. Egzamin można zdawać na poziomie
podstawowym lub rozszerzonym
z wyjątkiem języka polskiego i matematyki, które
zdawane są na poziomie rozszerzonym."
Ja zdaje chemie i matme rozszerzona i chyba podstawowa biologie. Chcialabym pojsc na politechnike, na chemie.
Matma od przyszlego roku jest juz obowiazkowa?Jak tak to rozumiem,ze trzeba zdawac polski ustny i pisemny,jezyk obcy ustnie i pisemnie,matemtyke pisemnie i dodatkowy przedmiot pisemnie?
tak, gora 3 dodatkowe przedmioty
dzieki :kwiatek: o tym czy przedmioty zarowno podstawowe jak i dodatkowe sa w podstawie czy rozszerzeniu decyduje zdajacy?
dodatkowe tylko na rozszerzeniu. przynajmniej tak było w tym roku.
Właśnie, tak było w tamtym roku. Z tego co pisze barbor wynika, że teraz jest obowiązkowy polski (p lub r), język (p lub r) i matma (p lub r), a dodatkowe inne przedmioty (p lub r).
Chodzi o to, że może Ci być potrzebna np. historia podstawowa i u nas dałabyś ją jako obowiązkową i z głowy, a jako dodatkowy przedmiot wzięła coś, co potrzebujesz na rozszerzeniu. A teraz reszta przedmiotów (czyli bez polskiego, języka i matmy) jest dodatkowa i gdyby było tak jak u nas, to musiałyby być tylko rozszerzone.
Czyli od tego roku znika całkowicie coś takiego jak przedmiot obowiązkowy?

Czytałam trzy razy, ale dalej się nie mogę połapać: wszystkie dodatkowe przedmioty mogą być na poziomie podstawowym?
wystarczy zajzec tutaj
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Aneks_inf_mat/aneks_mat_2010.pdf
strona 9 i 10 na temat przedmiotow dodatkowych
Dzięki.
Już wszystko wiem  🙂

Trochę bez sensu, że jeśli ktoś dawniej pisał rozszerzony polski i rozszerzoną matematykę, to mógł oprócz tego sobie jeszcze wybrać 3 przedmioty dodatkowe.
Teraz zostaje mu dodatkowo tylko jeden.
Ja zdaję dodatkowo rozszerzony polski, rozszerzony angielski i historię. Chyba też rozszerzoną.

I mam pytanie, czy ktoś ze zdając maturę z historii wcześniej może polecić jakieś dobre repetytorium? Wiem tylko, że Operonu podobno beznadziejne.
JA też będę zdawac w tym roku mature hehe 😉 Tym razem będę pisać polski na rozszeżeniu 🙂 A zamirzam się sama przygotować, pod kierunkiem sorki z LO.
Czy myślicie że będąc na profilu mat fiz jestem w stanie przygotować się do matury z biologii? Znacie jakieś dobre kursy albo coś?
Myślę, ze jak będziesz chodzić na fakulety i/albo na jakiś dobry kurs to problemu nie powinno być. Na moim kierunku jest kilka osób z klas humanistycznych, a zdawały biol i się dostały na dzienne  😉

Ja chodziłam na Kursar (z SGGW). Zadowolona jestem  😉
Ramires mój kolega z klasy (jestem po mat-fiz-inf) zdawał biologie i chemie i dostał się na akademie medyczna na wydział lekarski, więc zdał dobrze 🙂 Także, da się. Fakt, że z obydwy przedmiotów chodził na korki, bo w 3 klasi już ich nie mieliśmy.
ale z tą maturą namieszali :/ współczuje wam, ja bym się chyba w tym wszystkim nie odnalazła ;/
a pisanie matury np. z angola raz w podstawie raz w rozszerzeniu jest już absurdem totalnym...
A czy ktos z Was moze sie orientuje,jak to jest z ustnymi.
Zdawalam mature z postawowego angola,a chcialam teraz napisac rozszeszerzenie.Wystarczy mi tylko pisemny?Czy ustna tez musze zdawac?
Nie wiem, jak w tym roku, ale w ubiegłym to przecież było tak, że mogłaś zdawać rozszerzony angielski pisemny, a podstawowy ustny, jedno z drugim nie ma nic wspolnego teoretycznie 😉 Pisemny Ci wystarczy, bo prawie na wszystkich uczelniach w ogole nie zwracaja uwagi na ustne.
ja też w tym roku się maturuję. jestem na bio-chem-fizie, nie wiem co potem. narazie podchodzę z nastawieniem: "skoro już jestem na tym profilu, to zdam z niego rozszerzenia'. nauczycieli z bio i chem mam świetnych. sama muszę ogarnąć za to całą fizykę  😵

kursy? wlasnie zapisuje sie na kurs szybkiego czytania z elementami technik pamieciowych. może zyskam czas na lekturach  😉
Dostał się może ktoś stąd na wet na UP w Lublinie? 👀

dominika, ustny i pisemny są niezależne. Jak chcesz tylko pisemny na rozszerzeniu to pisemny piszesz, a ustny już masz zdany i nie obchodzi Cię on, ale jak chcesz mieć ustny rozszerzony to musisz drugi raz zdawać jak zdawałaś podstawe. Ja zdawałam pisemny roz a ustny pod. W zasadzie ustne są praktycznie do niczego niepotrzebne przy rekrutacji na studia(przynajmniej ja nie znam kierunków czy uczelni, gdzie ustne brano pod uwagę).
Horsiaa dzieki  :kwiatek:
W tym roku,trzecia maturka  😁
Ja rowniez klasa maturalna w tym roku.

Przedmioty to: polski, angielski, matematyka i wos.
ja sie porywam na rozszerzony angielski, rozszerzoną biologię i rozszerzoną chemię (w tym miejscu ikonka :emot4: jak najbardziej na miejscu, używana wymiennie z :wysmiewa🙂
weterynaria sie marzy, a co wyjdzie to zobaczymy. najwyżej wylądujęna paszoznastwie jak to nas sorka od biologii straszy 😁
Właśnie może ktoś sie orientuje jak to jest: mam napisany język polski na podstawie. Teraz chce napisać rozszerzenie, mam nadzieje że tylko rozszerzenie będę musiała teraz pisać??!! (a w ogóle przy polskim też jest tak, ze najpierw podstawia, później rozszerzenie?)
ewuś mam nadzieję, że [quote author=ewuś link=topic=131.msg329971#msg329971 date=1252177447] rozszeżenie[/quote] i [quote author=ewuś link=topic=131.msg329971#msg329971 date=1252177447]wogóle [/quote]
to żart... jeśli jest inaczej to radzę zostać na podstawie 😉
masz trzy przedmioty podstawowe. jeśli któryś z nich chcesz pisać rozszerzony jak ja np angielski to obowiązkowo piszesz podstawę a potem piszesz rozszerzenie. jak ja rano ze wszystkimi pisze podstawe angielski a potem sie stawiam na egzamin rozszerzony.
krótko mówiąc: dwie matury 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się