No mnie się zdaje,ze po roku można ten jeden a później już całą maturę..może tak być,ze jak ktoś zdał ale wynik chce poprawić to może jedną,nie wiem..,
deklarację składa się od września do wyznaczonego dnia lutego. Nie można zdawać w wakacje. Tak, możesz zdawać jeden wybrany przedmiot. Poprawiasz albo piszesz zupełnie nowy przedmiot - co chcesz 😉
Aaaa to ciekawe..Czyli jak zdałam wszystko tylko nie ustny,więc matury całej zdanej nie mam,to mogę zdać tylko ten ustny jeszcze za rok i wtedy mieć całą maturę tak? Dzięki za info :kwiatek:
Jak to dziewczyny jest że niektóre z nas mają chemie 15.05 a inne 16.05? Sądziłam, że z całej polski piszą wszyscy jeden przedmiot tego samego dnia a tu zonk? Jak to jest? Bo wtedy osoby piszące 16 mogą mieć już pytania. Czy jakoś źle to rozumiem?
Potrzebuję pomocy 🙁 Wybrałam temat na ustny polski "Metaforyczne ujęcie motywu podróży. Zaprezentuj odwołując się do literatury polskiej i obcej". Biorę na pewno Sonety Krymskie... Tylko co jeszcze? Nie chcę jakiś nudnych książek. Myślałam o jakiejś biografii sportowca (podróż do celu, spełnienia marzeń)... najlepiej jeźdźca, ale nie mam zielonego pojęcia czy coś takiego istnieje. Macie jakieś pomysły jeszcze na inne książki/lektury?
zoriczkowa, ale ma być metafora podróży. Czyli może być "podróż" wewnętrzna, różne stany emocjonalne, dojrzewanie.
suchajka, może Zaklinacz koni? Wewnętrzna podróż bohaterki, która przeżywa wypadek, zamyka się na jeździectwo i powoli dojrzewa do powrotu. Nie wiem, czy coś takiego Ci pasuje? 😉
Heval, aaa dziekuje! Zapomnialam o tej ksiazce kompletnie. Bardzo mi pomoglas! Ogolnie polecono mi zebym wziela Lolite Nabokova, bo nauczycielka z ktora mam miec ustny jest innej opcji i lubi takie erotyczne motywy.. jakos tego nie widze kompletnie wiec szukam cos innego. Myslalam tez o Przedwiosniu jako podroz do poznania patriotyzmu czy cos w tym stylu.
a tak z innej beczki, co przewidujecir na biologii i chemii w tym roku? Ja mysle ze beda hormony, takie mam dziwne przeczucie.
Jak będzie większość z hormonów i metabolizmu, to ja się wieszam od razu i nie piszę nawet 😵 Nie pogardziłabym za to genetyką.
Dzisiaj rano zaczęłam się zastanawiać nad swoją ustną maturą z polskiego. Mam tak mniej więcej "Miłość jako źródło cierpienia cośtam odwołaj się do różnych epok cośtam", musiałabym zajrzeć na listę, bo nie pamiętam dokładnie 😁 Mam swój ulubiony piękny wątek miłosny, ale on jest rozciągnięty na... dwie trylogie i kilka osobnych opowieści 😵 Wyrwanie jednej tylko książki z całego zestawu totalnie burzy wszystko i nie da się na jej podstawie przedstawić całego wątku... Na pewno Romeo i Julia, zastanawiałam się nad Ludźmi bezdomnymi (ale to bym musiała najpierw przeczytać :hihi🙂, nie wiem, czy można się odwoływać do np. ballad Mickiewicza? Czy to koniecznie musi być epika/dramat? Muszę przekopać notatki z romantyzmu, to znajdę tego pewnie multum, ale potrzebuję jeszcze innych epok...
Oczywiście ze moze byc liryka. Ale na pewno chcesz brać wszystko z lektur? To.. Nudne 😀 ja wychodzę z założenia ze chce moja prezentacja zaciekawic komisje, a lekturami to mam wrażenie, że oni juz rzygają.
No właśnie nie chciałam brać z lektur, ale jak ja czytam głównie Chemielewską i fantastykę, to tam jest naprawdę mało o miłości, która w dodatku ma być źródłem cierpienia. Jedyny taki wątek, jaki mi przyszedł do głowy, jest rozwalony na co najmniej 10 książek 😵
Facella, a coś o miłości ale... pomiędzy rodzicami a dziećmi? Choćby Wharton? Miłość wobec śmierci - To jest źródło cierpienia. Clapton i "Tears in Heaven"?
suchajka, cieszę się, że mogłam coś podrzucić 🙂 Co do "Przedwiośnia" to osobiście wolałabym dojrzewanie Cezarego jako człowieka ogólnie, nie patriotę. To znaczy od rozpieszczonego chłopca, potem amant i co kobiety wniosły w jego życie, potem patriota, rewolucja itp. W sumie to wszystko by się załapało 🙂 Pomyślę, może coś jeszcze mi do głowy wpadnie 🙂
Facella, a King (dokładniej Mroczna Wieża)? Tam jest motyw miłości która powoduje cierpienie głównego bohatera (jak bedziesz chciała to mogę Ci sprawdzić w której części jest opisany ten wątek). Albo Christine (też King) - tu "chora" miłość bohatera do samochodu - cierpią osoby bliskie dla głównego bohatera.