Forum towarzyskie »

matura

Aquarius-ja tez bym chiala tydzien, jeden malutki tydzien i bylabym najszczesliwsza 😉
a stany paniczne niestety utzrymuja mi sie coraz dluzej 😵
i tak stwierdzilam, ze w sumie po co mam zdawac mature, nie ja pierwsza nie ostatnia. zostane stajenna i jakos to bedzie, nie? 😎
Ja  w ostateczności zostanę Panię Mojego Konia  😁 Tez ciekawy zawód.
Kupiłam dziś repetytorium z Polskiego, ale się obudziłam, co?  😀
Najlepsze rozwiązanie to znaleźć sobie bogategooo męża 90-lataka 😀
wistra Się przejmujesz  😁 Masz jeszcze caały dzieeeń
Ha a Ja mam repetytorów do groma....tylko jeszcze do nich nie zaglądałam. Co tam mamy czas  😁
2gą i 3cią klasę z polaka pamiętam, gorzej z pierwszą.  😵
No ten no teeen Ikaaaaaar, Hioooob, i mój faworyt- Bogurodzica! Taaak, pierwsza klasa była pierwsza klasa  😜
a co wszyscy z tym polskim?? rozszerzenie zdajecie??
nie, choć 3 lata miałam polski rozszerzony (klasa dziennikarska :P)

Ale ten egzamin jest PIERWSZY! aaaaa  👀
No mi polski do niczego niepotrzebny.... nawet wiec nic nie powtórzyłam... ani lektur ani nic... Myślę że coś pamiętam z tych 3 lat. Wystarczy dobrze napisać czytanie ze zrozumieniem i pracę na temat i te 60% będzie 😀😀
co było w pierwszej.... na pewno mitologia, Kazania sejmowe.... Król Edyp.... hmmm..... Giaur (?)..... na pewno Morsztyn jako poeta (zapamiętane bo skojarzone z rodzeństwem jeżdżacych Morsztynów 😁 )....  i Szekspir z Makbetem i Hamletem... coś jeszcze? :P

xxagaxx, no ja zdaje rozszerzenie 😁 Dlatego ostatnimi czasami czytałam książki, a jak nie książki to streszczenia i opracowania tylko tych lektur, o których nie miałam zielonego pojęcia typu "Proces", "Szewcy", "Inny Świat"....  bosz, zaczyna mnie ogarniać panika.
Inny świat skoczyłam czytać w czwartek. Popłakałam się czytając.
Chyba mam uraz do książek na następne X lat
ja przez Inny świat ledwo przebrnęłam... to było masakrycznie nudne... Natomiast Zdążyć przed panem bogiem... Płakałam i to strasznie... Kasiążka jak dla mnie świetna (o ile można tak powiedzieć)

Współczuje wam z tym polskim.... jak nie trafisz w klucz to generalnie przerąbane.
Inny Świat był fajny, ale tylko okres pobytu w Jercewie. Ale ja bylam gestapowcem w poprzednim życiu i lubie książki, w ktorych znecaja sie nad czlowiekiem 😉 Nudna to była dżuma :P dzis zasnelam czytajac streszczenie...
Moim faworytem najnudniejszej lektury jest "Jądro ciemności"  😎
Moona, dobrze, że mi przypomniałaś! Zapomniałam o  niej.
I dziś po przebudzeniu chwilowa panika - TO DZIŚ?! ZASPAŁAM!
jak dla mnie wszystkie lektury oprocz Mistrza i Malgorzaty i ew Pana Tadeusza (bo wpada sie w trans czytajac 😉 ) sa najnudniesze na swiecie, mam jakas blokade psychiczna, jak ktos kaze mi cos przeczytac to jedna strone czytam 10min, a pozniej stwierdzam, ze nie ma sensu sie tak meczyc 😉

pominmy fakt, ze chrzania mi sie wszyscy bohaterowie i epoki, mamy jeszcze 23,5 godz 😎
dla mnie jedną z gorszych lektur była "Ferdydurke"  😵 katastrofa
za to super by było, gdyby jutro dali nam 'Chłopów"  😎 💃
za to super by było, gdyby jutro dali nam 'Chłopów"  😎 💃

jestem tego samego zdania!  😀 i w sumie, to bym się nie zdziwiła gdyby dali, bo daawno nie było (chyba w 2006r.). ewentualnie stawiam na Wesele, Ludzi bezdomnych albo Makbeta, który niesttey często się pojawia.. oby nie dali Potopu albo Dziadów bo padnę na miejscu!!!  :emot4:
Proszę Was! Przecież w Chłopach to lanie wody. Wolę Wesele - tam są konkrety.
ehhh ja nie chce Ludzi Bezdomnych.. czasu mi na nich zabrakło i nie przeczytałam.. Chłopi mogą być.. Wesel tak w kit.
ja to "Chłopów" lubie, maja taki specyficzny klimat..  😎 ale jakby po raz setny pod rząd dali "Lalkę" to by byłą masakra!!!  :emot4:
ja chyba oszalałam ale na odstresowanie dzisiaj wybieram się na imprezę  🏇  boję sie jutra coraz bardziej  🤔
Chłopi są beznadziejni.

Ja najbardziej chciałabym Porównanie Fausta i Mistrza i Małgorzaty *_*

Boję się bardzo.
ale to chyba na rozszerzeniu ? 👀 nie strasz mnie takimi lekturami  🍴
Aquarius łłee myślałam że już jakieś przecieki są  🙄
Coraz bardziej dopada mnie stres :/  Błagam by tylko nie było Dziadów bo tego to za nic nie napisze...  😵

Chyba niedługo będę śpiewać...."za rok matura" ....  😁
No rozszerzeniu.

Enii, będziemy śpiewały razem ;]
Mogliby dac Przedwiosnie... :P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się