Aquarius-ja tez bym chiala tydzien, jeden malutki tydzien i bylabym najszczesliwsza 😉 a stany paniczne niestety utzrymuja mi sie coraz dluzej 😵 i tak stwierdzilam, ze w sumie po co mam zdawac mature, nie ja pierwsza nie ostatnia. zostane stajenna i jakos to bedzie, nie? 😎
No mi polski do niczego niepotrzebny.... nawet wiec nic nie powtórzyłam... ani lektur ani nic... Myślę że coś pamiętam z tych 3 lat. Wystarczy dobrze napisać czytanie ze zrozumieniem i pracę na temat i te 60% będzie 😀😀
co było w pierwszej.... na pewno mitologia, Kazania sejmowe.... Król Edyp.... hmmm..... Giaur (?)..... na pewno Morsztyn jako poeta (zapamiętane bo skojarzone z rodzeństwem jeżdżacych Morsztynów 😁 ).... i Szekspir z Makbetem i Hamletem... coś jeszcze? :P
xxagaxx, no ja zdaje rozszerzenie 😁 Dlatego ostatnimi czasami czytałam książki, a jak nie książki to streszczenia i opracowania tylko tych lektur, o których nie miałam zielonego pojęcia typu "Proces", "Szewcy", "Inny Świat".... bosz, zaczyna mnie ogarniać panika.
ja przez Inny świat ledwo przebrnęłam... to było masakrycznie nudne... Natomiast Zdążyć przed panem bogiem... Płakałam i to strasznie... Kasiążka jak dla mnie świetna (o ile można tak powiedzieć)
Współczuje wam z tym polskim.... jak nie trafisz w klucz to generalnie przerąbane.
Inny Świat był fajny, ale tylko okres pobytu w Jercewie. Ale ja bylam gestapowcem w poprzednim życiu i lubie książki, w ktorych znecaja sie nad czlowiekiem 😉 Nudna to była dżuma :P dzis zasnelam czytajac streszczenie...
jak dla mnie wszystkie lektury oprocz Mistrza i Malgorzaty i ew Pana Tadeusza (bo wpada sie w trans czytajac 😉 ) sa najnudniesze na swiecie, mam jakas blokade psychiczna, jak ktos kaze mi cos przeczytac to jedna strone czytam 10min, a pozniej stwierdzam, ze nie ma sensu sie tak meczyc 😉
pominmy fakt, ze chrzania mi sie wszyscy bohaterowie i epoki, mamy jeszcze 23,5 godz 😎
za to super by było, gdyby jutro dali nam 'Chłopów" 😎 💃
jestem tego samego zdania! 😀 i w sumie, to bym się nie zdziwiła gdyby dali, bo daawno nie było (chyba w 2006r.). ewentualnie stawiam na Wesele, Ludzi bezdomnych albo Makbeta, który niesttey często się pojawia.. oby nie dali Potopu albo Dziadów bo padnę na miejscu!!! :emot4:
Aquarius łłee myślałam że już jakieś przecieki są 🙄 Coraz bardziej dopada mnie stres :/ Błagam by tylko nie było Dziadów bo tego to za nic nie napisze... 😵
Chyba niedługo będę śpiewać...."za rok matura" .... 😁