Scottie, mnie tu bardziej pasowałby Mark Rashid i "Lekcje, których udzielił mi koń" gdzie jest fajnie pokazane partnerstwo Marka i Bucka. Nie pamiętam, by Monty Roberts opisywał jakiegoś konia jako swojego przyjaciela, partnera i naprawdę był do niego przywiązany [chyba, ze o czyms nie wiem], a Mark Rashid właśnie tak opisuje Bucka.
Sigma, a co Ci konkretnie potrzeba? Bo mam "Nie skończoną krucjatę" ale.... w formacie internetowym. Piszę m.in. o Wojaczku i generalnie mam problem ze znalezieniem tomów z jego poezją w formie książkowej, ale... na to kombinuję inny sposób.
czy jako hasło przedmiotowe w jakiejkolwiek bibliotece: [url=http://alpha.bn.org.pl/search~S4*pol/d?Biblia.%20NT.%20Apokalipsa%20{u015B}w.%20Jana]http://alpha.bn.org.pl/search~S4*pol/d?Biblia.%20NT.%20Apokalipsa%20{u015B}w.%20Jana[/url] jak poklikasz, to wyskoczą Ci opracowania 🙂
Scottie, właśnie napisałam. I cóż, zgadywałam, że to akurat to, ale reszta danych prawdziwa. Wybór poezyj, wyd. Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1985
Nie mogę natomiast znaleźć "My, konie" Pawlikowska-Jasnorzewska i "Koń" Ewa Szelburg-Zarembina.
Jeśli utwór nie został wydany, ale tylko sobie krąży, to mogę podać stronę internetową? Lub jeśli nie mogę znaleźć?
Jeśli nie został wydane w formie papierowej, to według mojego nauczyciela, możesz podać stronę internetową, autor, tytuł i na jakiej stronie znalazłaś.
Wiecie? Kupiłam jakiś czas temu w antykwariacie przez Internet "Wszystkie konie piękne", bo widziałam autorów wierszy, które chcę wykorzystać do matury. Przeglądałam ją, wiedziałam o wierszach, a zapomniałam. Zdziwiłam się aż taką głupotą. Cztery wiersze tam mam, a książka leżała obok mnie przez cały dzisiejszy dzień! W tym te, o które pytałam wyżej. Tragedia, ale cieszę się 😉.
Tu jest "potwierdzenie" bibliografii do Arab u mogiły konia: http://alpha.bn.org.pl/search~S4pol?/dzaleski+j{u00F3}zef/dzaleski+jo~azef/1%2C5%2C9%2CB/exact&FF=dzaleski+jo~azef+bohdan+1802+1886&1%2C2%2C
Pomoże mi ktoś...? 😡 Od kilku godzin kończę prezentację i nie mam już całkowicie siły 😵 Muszę wyjaśnić co oznacza slogan: "Nowa Toyota Yaris - Wyzwala emocje" (a własciwie chodzi o drugi człon - grubą czcionką)... Siedzę, siedzę i nie jestem w stanie nic napisać 🤔 😡
edit: zapomniałam napisać, że chodzi o manipulacyjną funkcję reklamy 😡
a ja zaczynam panikowac, za miesiac bedziemy juz po polskim, za to radosnie bedziemy pisac ang Boze, nie zdam, rodzina mnie zabije, wyrzuci z domu i do konca zycia bede sprzedawala pietruszke na targu 😵
powiedzcie, ze nie tylko mnie zaczyna opanowywac stres...
Scottie, ubiegłaś mnie 🙂. Dokładnie, praca fizyczna nie jest zła. W dodatku zawsze ktoś będzie chciał kupić pietruszkę. Żyć, nie umierać 🙂.
Około 40 stron na dzień przerobionych z chemii i 15.04 jestem na czysto z chemią. Potem tylko zadania. Całe szczęście, że mam teraz rekolekcje, jeszcze święta, więc mam nadzieję, że zdążę. Co ja mówię, muszę zdążyć.
ja w zasadzie mam przerobiony prawie caly material z biologi, w tym tyg chce skonczyc genetyke i ewolucjonizm i bedzie koniec. potem powtorki chyba tylko. prezentacja z polskiego tez w trakcie pisania, jedna ksiazke do tego musze skonczyc czytac. poczytac troche streszczen na polski i chyba finito, nie? 🙂
Zaczęłam czytać wos ( jupiii), jestem gdzieś w połowie książki, myślę że w ciągu tyg. dwóch ją skończę. Z historii jestem na PRLu, ale powinnam już sobie zacząć przypominać starożytność, z której nic nie pamiętam o_O myślę, że mogę mieć problem ze zdaniem historii. Powinnam przeczytać streszczenia z lektur rozszerzonych, bo nie ma szans, żebym je przeczytała, poćwiczyć trochę angola, żeby być pewną dobrego wyniku, i przeczytać książki na prezentacje z polaka... nie ma szans, żebym zdążyła 🤔zok:
Ej, sluchajcie, kto ma prezentacje zwiazana z mediami, reklamami (w jaki sposob media manipuluja ludzmi), albo mial kiedys taki temat na wypracowaniu i chce mi to wyslac?
Mam na jutro oddac prace na wok o wlasnie takim temacie (w jaki sposob media manipuluja ludzmi) z przykladami, ale szczerze mowiac, nie chce mi sie tego pisac 😉 Zupelnie nie wiem, o czym powinnam napisac. Jedyne, co mi przychodzi na mysl w tej chwili to Kazik Marcinkiewicz i manipulacja mediow (ze powinno sie go ukrzyzowac, bo porzucil chora kobiete... co z tego, ze ma prawo do milosci).
Scottie pisałam wczesniej 😉 Mam prezentację maturalną "Język reklamy jako narzędzie manipulacji..." :emota2006092: Prezentacja skończona 😅 Wyjaśnienie sloganu też 😅 Jutro oddaję babce, aby mi sprawdziła 😁 Kończę czytać drugą książkę do prezentacji, potem będzie czas na nauczenie sie prezentacji 🙄 Z angielskim nie jest w sumie tak źle u mnie, przed maturą powtórzę jedynie niektóre czasy i zwroty.... No i nauczę się słówek 😁 Z biologii... Na kursie jesteśmy przy roślinkach 😁 Jeszcze troszkę tego zostało 😵
edit: stres coraz większy... szczególnie jeśli chodzi o biol i angielski ustny... W planach ambitnie chcę się dostać na dzienne M.S.O.Ś. na SGGW. A wszyscy mnie 'dobijają' pytaniami typu "masz plan awaryjny?" "wybrałaś sobie jakies studia prywatne na wszelki wypadek?". Ja rozumiem, że nie mają złych intencji, ale przez te pytania mam wrażenie, że od razu skazują mnie na porażkę... ze tak naprawde nic nie umiem... 🙄 🙁
karolinag4, lepsze to, niż przekonanie ludzi, że na pewno się dostaniesz. ALE TO NA PEWNO, bo Ty to jesteś Ty, a, zdolna jesteś, dobrze się uczysz. I tylko czekać na ich reakcję i wielkie zdziwienie, jak się nie dostanę w tym roku. Tłumaczyłam ludziom, że teraz naprawdę nie będzie tak jak na sprawdzianach. Tam był skrawek materiału, a tu wszystko. Ale przestałam tłumaczyć, bo nikt mi nie wierzy. I nie rozumieją, że mi nie zależy jakoś specjalnie, żeby akurat w tym roku dostać się na weterynarię. Mogę za rok i na pewno to zrobię, jeśli się nie dostanę. Mam jednak dużo czasu 😉.
"Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem. Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wahliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. "
karolinag4 O ile się orientuję, to nie ma tu systemu takiego jak po egzaminie gimnazjalnym- tutaj każdy uniwersytet na swojej stronie ma swój własny formularz, gdzie można się zarejsetrować.