salucha, Śruta kukurydziana jest dostępna np. na targu u chłopa-rolnika 😉 Jest duże prawdopodobieństwo, że osoba od której kupujesz otręby [o ile to jakiś nie wiem, rolnik, handlarz, ktoś w ten deseń] będzie miał i śrutę albo przynajmniej dojście do śruty🙂 Nie wiem czy w Polsce jest takie "ogólnodostępne" siano z lucerny, ale w sklepach można dostać zagraniczne worki po 20 kg lucerny tych znanych firm - Hartog ma lucernę, Dodson też, Pavo chyba też. Dobrze się sprawdzają również sieczki ww firm, tylko, że to drogawo wychodzi czasami. Poza tym - dostaje ona mesz? Może by robić częściej? Nie próbuję dorabiać jakichś teorii czy coś, ale wpadło mi do głowy, że może by spróbować trochę "wesprzeć" układ trawienny?
w sobotę mam okazję pojechać na targ i kupić coś co może nam zastąpić paszę na wyjeździe (koń pracujący) i nie wiem co kupić. myślałam o kukurydzy-ale w jakiej postaci? śrutowana? to samo z jęczmieniem? co jeszcze można i w jakiej postaci? 🙇
Zu kukurydza albo mocno gnieciona albo gruby śrut. Jęczmień można dawać gnieciony. Możesz jeszcze słonecznik kupić (czarny przemysłowy), otręby pszenne, siemię lniane
salucha-jeżeli koń nie ma dostępu do łąk to kiedy jesteś u niego podaj koszoną zielonkę(to najlepsza pasza tucząca,a ile w niej łatwo przyswajalnych witamin 🙂😉.Lepiej ,aby przyrost masy następował wolno niż w krótkim czasie,a p[o wcześniejszych zdjęciach widać dużą poprawę,wiec nie ma co w konia ładować dużych dawek treściwych.
Zu: jak chcesz mieć efekty na sierści (o ktorych pisałaś w kąciku żółtodziobów) to kup algi np z dodsona:http://dodsonhorrell.pl/product/index/87/seaweed nie są drogie a efekty są spektakularne 😉 uzupełniają niedobory minerałów i mają dbd wpływ na sierść i skórę
nasze menu wygląda teraz tak: 🤣 tabelka nie uwzględnia niewielkich ilości owsa (mniej niż pół miareczki owsa na posiełek tak dla smaku) oraz Dodsonowych KwikBeetów
edit. Kon senior (18 lat 5 miesięcy 1 tydzień i 4 dni) na diecie tuczącej pracujący na lonży min 3 razy w tygodniu. na pastwisku od rana do późnego wieczora, siano dostaje w siatce, stoi na lnie.
Edytka, wielki szacun dla twojego stajennego 👍 ...ale kombinować to ty luuuubisz 😉
edit żeby nie było OT 😉 mój koń też senior, pracuje pod siodłem 5 dni w tygodniu, codziennie karuzela, prawie codziennie pastwisko po kilka godzin (ile bedzie mu sie tam chciało siedzieć 😉)
w sumie zjada w ciągu dnia niewiele ponad 1,5 kg owsa, ok. 1 kg sieczki fibre performance i niecałe 2 kilogramy musli competition concentrate. ...ekonomiczny się zrobił 😉
Edytka, wielki szacun dla twojego stajennego 👍 ...ale kombinować to ty luuuubisz 😉
zastanawiam się kiedy się zbuntuje 😁
a kombinuje mało. w końcu Alfalfa i Build&Glow nie były moim wymysłem :P
Edit. Zapomnialam napisać, ze mój koń dostaje jeszcze jeden, czwarty posiłek- przekaske, na która składa sie miarka Fiber P (ok 300g), garść Barley Rings (ok 200g) plus mieszankę ziół. A zima do tego wszystkiego dojedzie jeszcze Dodsonowa sianokiszonka 🙂
a mój 4 latek 🙂 a chodzi 4 dni w treningu i jak jestem to na padok
rano Owiec nie gnieciony 1.5 miarki wieczorem 1.5 owsa nie gnieciony 1 miarkę granulatu witaminy lucernę i duża garść kukurydzy pszenice a raz w tygodniu siemię 🙂
Którego nie mamy, bo przecież obsługą koni zajmuje się właściciel, tzn. dzierżawca stajni 😉
I z menu mojego folgluta też najlżejszego życia nie ma 🤣
Śniadanie: owies + granulat Besterly Basic + probiotyk Obiad: owies + granulat Besterly Basic + kukurydza śrutowana + Suppleaze Gold Kolacja: owies + granulat Besterly Basic + Chevinal (16 pompeczek, bo pomkę do butelki 1 l. wzięłam od.. mydła 🤣 ale i tak wychodzi chyba sprawniej i czyściej, niż z koreczka)
Folglut ma 8 lat, raczej mocnego typu, ale latem łatwo spadający z wagi, teraz stał ponad miesiąc. Granulatu dostaje sporo i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma teraz fajną energię, moc jest, nóżkami przebiera jak ta lala, ale po deklu nie wali 🤣 Oprócz tego ode mnie dostaje raz na jakiś czas mesz z ziołami, wysłodki. Teraz wracamy po przerwie do roboty, więc planuję jeszcze jakieś musli, tylko jeszcze nie wiem, jakie - niech pochodzi trochę i zobaczymy, czego nam potrzeba.
Mam do was pytanie. Kupiłam niedawno źrebaka, który nigdy nie dostawał owsa itp. Stał na samej trawie i sianie. Ma 15 miesięcy. Mógłby ktoś ogólnie ułożyć mi dawkę pokarmową na początek? Chodzi o to, aby konik dogonił trochę wzrostem swoich rówieśników oraz stracił trochę brzuszka.
hehe mój stajenny ma ułatwione zadanie, bo codziennie przygotowuję gotowce na wszystkie posiłki 😉 głównie dlatego, że ostatnio w moim wiaderku było dość dużo do mieszania, a poza tym ja uwielbiam to robić 🤣 ostatnio jeszcze ziółkami urozmaicam, mniam
unicorna na Twoim miejscu zapytałam się weta, czego potrzeba i na zapotrzebowanie jakich składników należy zwrócić uwagę, może warto wspomóc się morfologią.
a właśnie, do tej pory nie miałam okazji podawać suplementów w płynnej postaci. Czy w ich przypadku jest ograniczenie żeby podać je tuż przed karmieniem? mogą wyschnąć, wyparować? Chciałam podać elektrolity w płynie, może koń mniej by wybrzydzał.
Menu dla 5-letniej klaczy. Treningi 6razy w tygodniu, raz w tygodniu lonża, codziennie karuzela. Kilka razy dziennie boks dościelany świeżą dobrej jakości słomą.
Ok, a ja mam pytanie, bo spotkałam się z wieloma teoriami... Ja daję mojemu mesz. 1 miarka owsa + o,5 otrębów. Na początku mesz był zamiast kolacji. Przeniosłam się do innej stajni i koń dostaje to i to ( owies + mesz). - muszę przyznań, że tego owsa szaleńczo dużo nie dostaje... bo : Śniadanie : 1 miarka owsa + czosnek + marchewki Obiad : 1,5 miarki owsa + jabłuszka + witaminki w cukierkach 😁 Kolacja : 1 miarka owsa + biotyna + lucerna.
Tak, a pytanie to czy mesz dodatkowo czy zamiast posiłku? edit : literówka edit : sprostowanie
Ok, a ja mam pytanie, bo spotkałam się z wieloma teoriami... Ja daję mojemu mesz. 1 miarka owsa + o,5 otrębów. Na początku mesz był zamiast kolacji. Przeniosłam się do innej stajni i koń dostaje to i to ( owies + mesz). - muszę przyznań, że tego owsa szaleńczo dużo nie dostaje... bo : Śniadanie : 1 miarka owsa + czosnek + marchewki Obiad : 1,5 miarki owsa + jabłuszka + witaminki w cukierkach 😁 Kolacja : 1 miarka owsa + biotyna + lucerna.