Forum konie »

Siodło skokowe

maxowa Bogdan robi i cc i jednotybinkowe.

To jakie to siodło będzie miało klocki i tybinkę wszystko możesz sobie indywidualnie dobrać. Np ja dlatego testuję różne bloczki jakie dorwę na rzepy w moim siodle, żeby zobaczyć z jakim układem i ich kształtem mi najwygodniej 😉 no ale nie każdy ma siodło gdzie można doczepić bloczki na rzep...

Bogdan będzie we Wrocławiu u mnie w lutym, to może jak się zdecydujesz, że na pewno chcesz siodło od niego skontaktuj się z nim to odwiedzi i mnie, i ciebie - po co ma tu 2 razy jeździć.
no czekam na sprzedaż siodła, ale myślę że tak, żeby podjechał także i do nas 🙂
dziękuję Wam !
Ale ty jak sprzedaż siodło, to masz w czym jeździć tymczasowo?
nie no będę mieć na ten czas no i lonżowania więcej mu się przyda hehe
Słuchajcie, mam pytanie, narazie czysto teoretyczne: czy dla osoby o wadze ok 52 kg, wzrost 161, przypasuje Prestige Joy Jumper?  Z tego co czytam, to nie jest siodło CC, czy ono bardzo trzyma ?  😉
Ktoś - jak to siodło przylega do konia? Widziałam Prestige Venus K z takim samym zamontowaniem przystuł i końce tybinek (te pod mocowaniem) odstawały nawet gdy popręg był podpięty, a jeździec w siodle. Tylko że w Prestige jeszcze była wszyta taka sztywna skóra przy dolnej krawędzi tybinek, więc dodatkowo prowokowała do odstawania. Jak to jest w tej skokówce? Wszystko leży? Wiem, że siodło ma być użytkowe, ale takie odstające tybiny wyglądają słabo, koń wygląda w tym siodle jakby miał je na maksa niedopasowane, nawet jeśli jest wręcz odwrotnie. Masz jakieś fotki od przodu?

Zastanawiam się czy monoflap może grzecznie leżeć z takim zamocowaniem przystuł, czy jest to możliwe tylko gdy przystuły są wszyte do krawędzi tybinki - jak to w devocoux mendii zrobili.
Ktoś - jak to siodło przylega do konia? Widziałam Prestige Venus K z takim samym zamontowaniem przystuł i końce tybinek (te pod mocowaniem) odstawały nawet gdy popręg był podpięty, a jeździec w siodle. Tylko że w Prestige jeszcze była wszyta taka sztywna skóra przy dolnej krawędzi tybinek, więc dodatkowo prowokowała do odstawania. Jak to jest w tej skokówce? Wszystko leży?
leży leży, zapominasz że skokówka kończy się trochę wyżej niż ujezdzeniówka i końska kłoda jeszcze nie "ucieka" od tybinki.
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg856927#msg856927 date=1295206855]
maxowa, robi też "normalne" cc...ale jak już brance pisałam,jak chcesz poczuć się na prawdę blisko konia,bierz mono...szybko się przestawisz,a komfort i czytanie Ciebie przez konia jest o niebo lepsze...no chyba,że wolisz jeździć parkury pełną dupą - wtedy nie wykorzystasz w pełni swobody jaką daje mono.
mono wręcz wymusza prawidłowy półsiad,jak to ładnie powiedziała Ponia,która ostatnio testowała podlinkowane przez Ciebie siodło:"nie usadza,ale wymusza oparcie w strzemionach"[/quote]

Si, si, siedziała, jeździła i była  zachwycona  😍
busch, może na tym zdjęciu uda się dostrzeć,jak siodło,w związku z tym,że to skokówka i jest "krótsza", przylega do konia.
Ktoś czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcia jeźdźca w tym siodełku? jestem strasznie ciekawa jak wygląda w użyciu, w skoku  🙂
escada, na takie skokowe zdjęcie będziesz musiała poczekać aż pojadę w lutym na zawody,albo jak w domu wyjdziemy z hai...u nas jest tak ciemno,że zdjęcia nie wychodzą.
Ale Bogdan robił mi dziś fotki jak jeździłam,więc moze jak dojadą do domu,coś uda się wyraźnego wybrać 😉
Szukam skokówki trzymającej i pomagającej w skoku. Na razie ze względu na możliwości konia skaczę max metr, jeżdżę konkursy LL.
Możecie polecić mi konkretne modele?
Do 2 500 znajdę coś używanego godnego uwagi?
Polecam kupić za tysiąc używane niepomagające siodło, a resztę przeznaczyć na trenera 😉
Może ktoś mi pomoże...
Jakie siodło prestige byłoby najlepszym odpowiednikiem devoucoux baritzz ? Chodzi mi tu o "przyczepność" i małe klocki-budowę siodła. No Ci co jeździli w devo to wiedzą pewnie o co mi chodzi.. ale czy spotkaliście się z jakimś przybliżonym odpowiednikiem prestige? Chciałabym wymienić niebawem swoje siodło, tylko zastanawiam się na co  🤔
a ja juz jutro bede miala swoje nowe Bogdanowe siodlo  😎
Szczęściara - to są prawdziwe cudeńka. Ale pomaleńku, do skarpety, może uzbieram  🙄
Busch tu masz świeżutkie zdjęcie, siodło nowe jeszcze się ułoży.

[ciach] takie rzeczy proszę załatwiać na PW
Może ktoś mi pomoże...
Jakie siodło prestige byłoby najlepszym odpowiednikiem devoucoux baritzz ? Chodzi mi tu o "przyczepność" i małe klocki-budowę siodła. No Ci co jeździli w devo to wiedzą pewnie o co mi chodzi.. ale czy spotkaliście się z jakimś przybliżonym odpowiednikiem prestige? Chciałabym wymienić niebawem swoje siodło, tylko zastanawiam się na co  🤔

a moze Bogdan?? on słynie ze spełniania siodłowych marzeń.
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg866477#msg866477 date=1295792664]
escada, na takie skokowe zdjęcie będziesz musiała poczekać aż pojadę w lutym na zawody,albo jak w domu wyjdziemy z hai...u nas jest tak ciemno,że zdjęcia nie wychodzą.
Ale Bogdan robił mi dziś fotki jak jeździłam,więc moze jak dojadą do domu,coś uda się wyraźnego wybrać 😉
[/quote]

to czekam (nie)cierpliwie  💃
Nie obczajam  😲 Jaki Bogdan?
Ładnie leży  😉 Ciekawa jestem czy ujeżdżeniówka też mogłaby tak leżeć z takimi rozwiązaniami technicznymi. Ale chyba Bogdan jeszcze żadnego ujeżdżeniowego monoflapa nie robił? 😉
Nie obczajam  😲 Jaki Bogdan?

hehe to przejrzyj sobie ten wątek 😉 Dla mnie prestige i Devocaux są bardzo różne, nie wiem czy znajdziesz podobny model. A Bogdan robi siodła szyte na miare pod Ciebie i konia więc może zrobić tak jak sobie życzysz '😉
escada, jeżeli chcesz zobaczyć mnie na koniu,to mogę wstawić zdjęcie,ale siodła się na tym nie dopatrzysz...
xxagaxx aha ok  😉
Hej, moze juz pojawił sie taki post ale nie chce mi sie przegladac 40paru stron i szukać.Mam takie pytanie co sadzicie o siodle STÜBBEN model ROMANUS ? Zamierzam sobie to siodło kupic jako uzywane a nie miałam do czynienia jeszcze z tym siodłem.Polecacie czy raczej odradzacie ?
Ale chyba Bogdan jeszcze żadnego ujeżdżeniowego monoflapa nie robił? 😉

jeszcze nie zrobił, bo ciągle w skokówkach siedzi  😉
i niech nie robi,szkoda jego cennego czasu 😎
poczekam spokojnie bo aktualnie nigdzie mi się nie spieszy chciałam po prostu zobaczyć to siodełko pod jeźdźcem i w skoku itd 🙂
Ktoś - ha ha ha - przecież ujeżdżeniowcy to nie ludzie, nie? 😀iabeł: Ale w końcu ktoś go przeciągnie na stronę zła, zobaczycie... 🥂 🥂 🥂

Swoją szosą forumowa Branka chwaliła mi się, że Bogdan zamierza zawitać do Wrocławia w najbliższym czasie. Może być okazja do wykorzystania go  😀iabeł:. W celach różnych  😁
do równania placu wystarczy bronka...siodło potrzebne jest do konkretów 🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się