deborah, ja miałam chyba JD. Mi sie siedziało super, ale konisko masakrycznie chodziło. Powiedział mi nie, więc nawet dalej nie testowałam. Rozmiarowo IMO jak Prestige jeśli chodzi o siedzisko.
Perlica, ty to Erre CA byś musiała dotknąć. Ja ci gwarantuje, że tak miękkiego siedziska to ty w żadnym nie widziałaś - ja przyzwyczajona jestem do miękkich siedzisk, ale stałam, macałam i nie wierzyłam...i płakałam, że żadna uj. nie ma takiego.
epk, jak mi konio się naprawi, na pewno będę mu siodło kupować, bo na starszego BDG nie leży i musi mieć chłopina swoje siodło. Na młodzianie BDG leży dobrze. Dla mnie najważniejsze jest także dopasowanie i serwis potem. W Devocux mogę potem w razie czego, jakby się koń rozbudował zmienić całe panele pod konia. W Erreplus ... dobra obsługa przy zakupie, a potem bywa to już bywa różnie, wg doświadczeń znajomych.
Ja miałam JPro i JD na testach z Erreplus. Jeżdżę w 17,5" i niestety 17" za mała- 18" było na mnie dobre. Siodła jako takie- 😍 No szał ciał! Mięciutkie (chyba nigdy nie siedziałam w takim miękkim), baaardzo dobrze usadza, ale nie zakleszcza. Ja jestem w tych siodłach zakochana i gdybym miała pieniądze- to już jedno z nich byłoby moje. Polecam gorąco! 😅
Mam JD, w którym jestem zakochana ostatnio "na surowo" testowałam CA, super sie zapowiada, chyba bede brała do testów, dla mnie Erre jest najlepsze 😍 mam uj i skokowke, w miększych nie ograniczających siodłach nie siedziałam . 😍
Szukam siodła wszechstronne o profilu skokowym, albo skokowe. Poszukuje modelu z dużymi klockami kolanowymi, abym miala stabilna noge. Polecano mi Norbert Koofa, ale zapytam jeszcze tutaj. Jakie modele polecacie?
Siodło z dużymi klockami , bardzo wygodne, typowo skokowe ale gorąco polecam - Parkur Elbrus. Nie byłam za tą marką aż do czasu jak przypadkowo wsiadłam i pojeździłam 🙂
Szukam siodła wszechstronne o profilu skokowym, albo skokowe. Poszukuje modelu z dużymi klockami kolanowymi, abym miala stabilna noge. Polecano mi Norbert Koofa, ale zapytam jeszcze tutaj. Jakie modele polecacie?
Tylko do czego ci "duże klocki ? Mogą być małe jeżeli siodło dobrze stabilizuje nogę... Ja osobiście polecam equip`y. Jeździłam na trzech modelach i mimo klocków standardowych w każdym skakało się bardzo dobrze
Do tego, że ucieka mi kolano niestety i potrzebuje siodła, które pomoże mi je ustabilizować i trzymać. Poprzednie Daw Mag Oskar wyrządziło mi niestety tylko krzywde.
Na spokojnie rozglądam się za kupnem siodła. Wcześniej miałam DM Milleni, które było porażką, potem Prestige Meredith, w którym siedziało mi się bardzo fajnie, ale usadzało mnie tak fotelowo, że żal było patrzeć. Było to jedyne siodło, w którym udało misię usiąść głęboko i porządnie. Siedziałam też w lekko przydużym Equipe Emporio, niestety tylko chwilę i na koniu, z którym kompletnie nie mogłam się dogadać, niemniej pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.W DM Grand Prix siedziało mi się w miarę, ale nawet na małych kopertach nie mogłam się odnaleźć. No i tutaj pytanie do Was: w jakie siodła celować? Wiem, że najlepiej po prostu testować, ale chciałabym wiedzieć, na które siodła nie patrzeć wcale, to mi zawęzi pole poszukiwań. Na pewno nie chcę siodła mocno trzymającego i narzucającego dosiad na siłę, cenię sobie swobodę. Z drugiej strony nie czuję się gotowa na siodło, które jest wszędzie płaskie i wymaga naprawdę dobrego, stabilnego dosiadu, bo nad tym dopiero pracuję. Nie lubię też głębokich siedzisk w skokówkach. Myślałam, żeby uderzać to p. Sebastiana od Equipe, ale nie wiem czy on ma na sprzedaż używki? Budżet mam ograniczony do ok. 4 tysięcy.
mils, ja mam Equipe Expression jednotybinkowe, fajne jest - bardzo dobrze mi sie siedzi, z jednej stro y daje komfort i pomaga, ale totalnie nie zakleszcza. 😉
mils, możesz uderzać (to dobre słowo... Albo dobijać się 🤣 ) do p. Sebastiana - przeważnie ma jakieś używki na sprzedaż, zależy jak trafisz. A tak to po prostu musisz potestować różne modele i własnotyłkowo poczuć w czym Ci wygodnie - mam Emporio i jest całkiem spoko, chociaż jakbym mogła się wymienić na Delgrande'a to bym nie płakała 😉
Jeździliście może w Kentaur Triton? Wiem, że były wątki o tym siodle ale troszkę z przed lat więc... czekam na wasze opinie na temat tego siodła 😀 Boję się, że uziemi mi totalnie dosiad, a tego bym nie chciała 🙄
Mam okazję jeździć na bardzo fajnym prestige'u skokowym, niestety nie mam pojęcia jaki to model. Znam numery siodełka, czy możecie mi pomóc? Jutro pstryknę kilka zdjęć i wstawię same siodełko.
te numery:1734 648 1204 AAA (nie mam pojęcia czy po nr można określić model siodła,na podtybince też go nie ma),
Bardzo dziękuję za pomoc,ale dzisiaj właściciela oświeciło i przytargał do stajni dokumenty siodła.Okazało się, że to stary Prestige Paris :-))))
ponieważ sprzedać swojego nie chce, będę polowała na jakąś używkę w sieci, nęci mnie jeszcze,żeby pojeźdźić Prestige Elastic Profesionall,tylko dlaczego nówki są takie drogie???
z jeździeckim pozdrowieniem,
pa ta taj...
któż by pomyślał,że mój ukochany prestige doge pójdzie w odstawkę, bo zacznę skakać....;-)))
Kochani,, Jestem po testowaniu 3 siodełek.Uderzyłam w Prestige'a bo znam firmę i wcześniej kupowałam u nich ujeżdzeniówki, aż natrafiłam na swojego cudnego Doge'a :-)
Pierwsze testy były na Parisie-D :-) siodełko fajne,mięciutkie, zapożyczone u kolegi ze stajni (po jeździe na innych) stwierdzam, że trochę wyrzucało mnie do tyłu w trakcie skoku,choć znawcy twierdzą, że to wina dosiadu jego właściciela... ocena 4+ druga na tapetkę poszła Meredith....dla mnie kompletna porażka, siniaki na wewnętrznej stronie ud i łydek mam do dzisiaj (jestem bardzo początkująca jeśli chodzi o skoki), być może stąd te odczucia ocena 3 ostatnie siodełko.. Michel Roberts...mega wygodne,super skóra , zanim je do testów przysłali po dwóch lądowaniach stłukłam kość ogonową i czułam każdy odcinek kręgosłupa..siodełko jak dla mnie bardzo miękkie,wygodne,fajnie podąża za ruchem konia, konik też bardzo się w nim rozluźnia, jeśli ktoś ma problem z kręgosłupem,b.polecam, dlatego siodełko dostaje u mnie 5 :-) i je wybieram. Cena tylko przerażająca....
Miałam Meredith, teraz mam Parisa. Zamieniłabym się, szukam dobrej okazji... mimo, że nie mam nic do zarzucenia tak naprawdę. Siodła są podobne ale zdecydowanie lepiej było mi w Mer 🙂 Paris jest super, płaski a trzyma, siedzę w nim stabilnie jak przyklejona, w skoku mi pomaga. Cudne. A mam znajomych, którzy kompletnie nie potrafią się w nim odnaleźć 🙂