Prestige green star też jest dosyć fajny, ja skakałam koło metra, ale koleżanka jeździła na spokojnie parkury 130 i przeszkody wyższe i jest bardzo zadowolona 🙂
EchelonMaja jeśli lubisz mieć stabilną nogę to DM Grand Prix powinien ci bardzo przypasować. Ja czasem pożyczam to siodło na zawody, żeby mieć drugie w razie małej ilości koni i bardzo dobrze mi się w nim skacze.
Wracam znowu z pytaniem :-; Cóż to za ciężki temat wybrać to siodło. Była mowa, że venezia się średnio sprawdza przed głębokość, bo można dostać klapa ;-; A Stubben Roxane ktoś testował pod tym kątem xD
A no i co do Daw Mag Grand Prix. Jeździłam w koleżanki, ale ona ma wysuniętą tybinkę ze względu na wzrost ponad180 😁 i no nie czułam tej stabilnej nogi xD
Hej, zastanawiam się ostatnio nad kupnem używanego Daw Maga Millenium. Ma ktoś może i chciałby się wypowiedzieć? Jeździłam w używanym GP, który nie do końca mi leżał, a słyszałam, że Millenium wygodniejszy 🤣
GP jest można by powiedzieć bardziej skokowe i lepiej trzyma w skoku, lecz millienium jest wygodniejsze w zwykłej jeździe, w skoku trzyma nieco mniej 😉 Jeśli chcesz sobie pojeździć i coś tam skoczyć to radziłabym millenium natomiast jeżeli chcesz skakać i mierzysz nieco wyżej to raczej GP Są to przynajmniej moje odczucia i nie każdy musi się z nimi zgadzać 😉
Ja ostatnio mam przyjemnosc jezdzic w siodle firmy Mayer i kurcze, zaczynam na nie chorowac. Ostatnio chyba taka przyjemnosc z jazdy mialam w Pessoa. Sa tu jeszcze jacys uzytkownicy tych siodel? O samym siodle moge 0owiedziec tyle, ze mimo ze nie jest monoflapem to daje duzape wyczucie konia. Nie usadza, nie blokuje, nie klinuje, ale tez nie pomaga.
W pracy na codzien jezdze w Equip'ie Synergy. Lubie to siodlo, bo jest strasznie miekkie i po kilku koniach dziennie, nie meczy mi sie zadek, ale za to strasznie mocno musze sie pilnowac zeby lydka nie uciekala mi do przodu. I pewnie przez to nigdy bym tego siodla nie kupila.
To nie leży Ci to Synergy na koniu, pewnie leci Ci do tyłu i stąd to złe ułożenie łydki. W moim, które leży w równowadze, łydka jest na swoim miejscu, a było to dla mnie bardzo ważne, kiedy w tym roku wybierałam siodło.
BaS Siodlo lezy w wiekszosci przypadkow bardzo dobrze. Ja go uzywam na srednio 10 koni dziennie ( a w ciagu miesiaca conajmniej 40 roznych ) i na wszystkich mam ten sam problem. Kolezanka ma to samo siodlo, rozmiar wieksze ( ja mam 16 ) i tez siedzi jak na kiblu czasem. Tez mowi ze musi sie mocno pilnowac. My obie nie jestesmy typem dlugonoznym, a ja mam wrazenie ze to jest siodlo dla dlugonoznych.
Bas Oczywiscie ze nie ma prawa dobrze lezec, ale nie ma prawa tez zle lezec na wszystkich. A ja nie mam tak ze na ktoryms koniu czuje sie w tym siodle lepiej. Poza tym ja sobie pilnuje tego zeby to siodlo lezalo w rownowadze. Jak lezy zle to biore inne siodlo, ktore moze na danego konia pasowac lepiej. Siedzialamntez w tym rozmiar wiekszym, tamto usadza mnie troche lepiej ale za to lata mi w nim dupa jak nie wiem 😉 Problem z dosiadem mialam tez kiedys w Prestige Silver Star i Venecja. I moim zdaniem Silver Star jest w odczuciu mojego zadka bardzo podobny do tego Equipa.
Jak było pisane wiele razy - co tyłek, to opinia 🙂 Dla mnie Synergy w żaden sposób nie jest podobne do żadnego z Prestige'ów, zwłaszcza tych z niższej półki. Zanim je wzięłam, jeździłam w Meredith, która właśnie wymusza lekko kiblowy dosiad z nogą z przodu, a w Synergy wreszcie siedzę dobrze 🙂
KaNie Mayer ma rewelacyjne siodła ! Na pewno grzechem jest porównywać je do equipe czy prestige 🙂 Jak byłam na etapie zakupu, to miałam wybór pomiędzy CWD Brunem i Mayerem oraz Devoucoux. Cwd mi się strasznie marzyło i dlatego je posiadam, ale gdyby nie cwd to na pewno Mayer ! 🙂 Jak tylko się gdzieś trafi to sama chętnie się na nie skuszę 🙂
A ja po wielu testach zdecydowałam się na Bruno, które przyszło już do mnie, po 6 tygodniach ( 8 tygodni, ale w tym 2 tyg był stop fabryki z uwagi na święta). Na razie etap rozjeżdżania, siedziałam tylko dwa razy i nie miałam okazji skoczyć, więc mogę napisać, że uszyte dokładnie jak chciałam i wykonanie świetne :-) Na koniu podstawowym leży dobrze, a na 3 latku za szerokie, ale daje radę z mattesem. Potwierdzam, że 17 Bruno nie są tak duże jak Prestige.