[quote author=ms_konik link=topic=120.msg1821264#msg1821264 date=1373231821] A o co chodzi z białymi mankietami? [/quote]
właściwie to dołączam się do pytania.
w przepisach skoków jest, że: "Koszula może być biała lub kolorowa, ale zawsze z białym kołnierzykiem i białymi mankietami. Amazonki mogą także jeździć w bluzkach białych lub kolorowych z biała stójką i białymi mankietami".
Stójka rzeczywiście jest wymagana. Mankietów nie widać jeśli ktoś ma fraczek, ale nie spotkałam się z sytuacją, żeby komisja zwróciła komuś uwagę na brak mankietów, nawet jeśli można startować bez rajtroków. Właściwie to większość koszul opisanych jako "konkursowe" ma tylko białą stójkę, mankietów już nie. Nie wiem po co ta wzmianka i czy ktoś ją w ogóle respektuje.
Ja natomiast spotkałam się z interwencją komisji sędziowskiej Zawsze gdy dotyczyło to koszuli/bluzki z długim rękawem. Natomiast przy krótkim przeważająca interpretacja jest taka, że trudno żeby był Biały mankiet, gdy w ogóle nie ma mankietu. Mankiet jest definiowany jako rodzaj wykończenia rękawa wokół nadgarstka.
Mankiet jest definiowany jako rodzaj wykończenia rękawa wokół nadgarstka.
Ja się spotkałam z definicjami, że to "pasek materiału kończący rękaw", w angielskich wersjach także w przeważającej większości definicji nie ma konkretnego zaznaczenia, czy chodzi tu o krótki rękaw czy o długi. Ale zgodnie z przepisem, że wszelkie niejasności są rozstrzygane na korzyść jeźdźca, można się powołać na to, że w przepisach nie było skonkretyzowane, czy chodzi tu także o koszulę z krótkim rękawem a definicja w tej sprawie jest niejednoznaczna.
Swoją drogą, jakbym znalazła jakąś z mankietami to pewnie i bym wzięła, ale znajdź tu granatową z białym wykończeniem rękawów 🙇 🙄 musiałabym chyba sama sobie doszyć
emptyline na ale stricte biały jest tylko ten ze Spooksa 😉, szkoda, że ma te bufki na rękawach, bo koszula bardzo ładna, ale bufek nie trawię. Julia z FP w rzeczywistości wykończenia rękawów ma białe, ale całe przeciągnięte srebrną nitką + jeszcze srebrny paseczek o środku, co nie zmienia faktu, że na 99% jadę po nią w następnym tygodniu- strasznie mi przypadł do gustu materiał, z którego jest zrobiona 🙂
Dramka póki co nikt mnie do bufek nie przekona, dla mnie poszerzają ramiona i odbierają cały sportowy look koszuli może mam uraz, bo całe przedszkole byłam ubierana w idiotyczne sukienki z bufkami 😁
Cavallia, wiem, napisałam, że ma zrebrny pasek, patrzę się na nią właśnie i wygląda, mimo tego, bardzo elegancko. 🙂 Chociaż ja bym z kolei wolała, żeby nie było drapowania. Bufki mi osobiście nie przeszkadzają. Ale najbardziej leży mi ta druga Pikeurowska, tylko szkoda, że dodali czerwony.
emptyline mnie właśnie to drapowanie dodatkowo przekonuje, ciekawie wygląda i powiększa optycznie to i owo 😀 w Pikeurze też mi nie pasują te czerwone detale i nie przepadam jeszcze za guziczkami na wierzchu 😉
Klami, ja mam frak Pikeur'a 36 i Animo także. Mam wrażenie, że oba wypadają bardzo podobnie. Animo ma jedynie dłuższe rękawy i dzięki temu materiałowi jest trochę bardziej dopasowany do ciała. Jednak rozmiarowo są podobne.
Buuu... to mnie zasmuciłyście. Podobają mi się 3 modele przecenione w Awil Horse, ale wszystkie własnie włoskie 42. Czyli skoro są wymiarowe to się w nich utopie. A mniejsze tylko w dziwnych kolorach mają, zero brązów.
Tak. Chyba nikt nie nakrzyczy: w HV Polo będzie brąz, ciemny brąz, głęboki granat - indygo, czerwono-pomarańczowy, orientalny niebieski (wygląda na to, że będzie to coś pomięzy szafirem, a fioletem, jak plum Eskadrona - mam nadzieję, już się czaję na bryczki i koszulkę jakąś), szary (w tym też jeansowy melanż), beż, czarny.
W ES: czerwony, granatowy, zielony (taki jak teraz Pikeur ma), czekoladowy, fioletowy, ecru, szary, cynamonowy, miodowy
nowa kolekcja ES'a moim zdaniem zapowiada się fajnie 🙂 będzie sobie można dopasować ciuchy do eskadronowych 'szmat'. z resztą filmową zapowiedź można obejrzeć na ich stronie.
ciekawe to HV Polo. może być nieźle 🙂
a wiecie może jak wypada rozmiarówka Pfiffa? mógłby mi ktoś zmierzyć np. jakąś kurtkę L? albo kamizelkę?
Buuu... to mnie zasmuciłyście. Podobają mi się 3 modele przecenione w Awil Horse, ale wszystkie własnie włoskie 42. Czyli skoro są wymiarowe to się w nich utopie. A mniejsze tylko w dziwnych kolorach mają, zero brązów.
Dramka, to 42 włoskie, to jest 36 ?? A nie 38 ?? Żyłam w przekonaniu, że to 38 jest.
gabb. napisałaś, że masz Pikeur 36 i Animo 36. Czyli jaki ichniejszy, w sensie włoski, rozmiar masz ?? 40, czy 42 ??
Apropo. Potrzebuję szmatowo-ciuchowej pomocy. Usiłuję włąśnie sobie coś pozestawiać i stopniowo zakupić taki perfekcyjny zestaw na zawody. I teraz pytanie, bo już nie wiem sama. Koń skarogniady malowany. Osprzęt oraz ochraniacze w ciemnym czekoladowym brązie. No i co dalej. Marynarka, oficerki, kask i zestawienia czapraków z nausznikami.... jakie ??
Jedna z moich koncepcji to brązowa marynarka, oficerki i kask. Czaprak z nausznikami tez w brązie albo beżu, może granacie. A koszula granatowa albo jasnoróżowa ?? Inna koncepcja to granatowa marynarka, czarne oficerki i kask i granatowe czapraki z nausznikami. Inna..... brązowe oficerki i kask, marynarka oraz czapraki i nauszniki granatowe. Tudzież może jeszcze jakaś inna konfiguracja... Pomocy !!!
Ja mam granatowy czaprak+nauszniki, ochraniacze nougat, koń gniady i ostatnio zastanawiałam się nad czarnym frakiem..marzy mi się w dalszym ciągu ANIMO 🤔wirek: