Forum konie »

Młode Konie

Tajna
Faktycznie bardzo podobne 🙂 Czemu go sprzedajesz?

Tuch
On jest niezmiennie piekny, ale oszalalabym z jego zachowaniem. Nie mam teraz ani jednego takiego i mam nadzieje ze dlugo miec nie bede, bo nie mam wiele cierpliwosci do takich mlodziakow 😉

A my mamy w pazdzierniku Hunting, a ze musze jechac i skakac, to zaczelam sobie przygotowywac do tego mojego konia nr 1 😉
Uwielbiam ja. Dzis pierwszy raz widziala cos innego niz przeszkody z dragow 🙂  💘

Tajna
Faktycznie bardzo podobne 🙂 Czemu go sprzedajesz?

Sprzedaję, bo po to został "wyprodukowany". Niestety, konie muszą na siebie zarabiać.
tuch to ja Cię nie pocieszę  😁 Rudy 16 latek dokładnie taki sam z zachowania jak Twój młody urwis i ani myśli wyrosnąć więc....  😁
Wiele koni przewinęło się przez moje ręce i prywatnie i zawodowo. Ten jest na prawdę "inny" 😁  I niech on sobie będzie urwisem, byleby trochę zmądrzał.

Z racji, że muszę wymienić siodło, chwilowo spacerujemy w ręku. Mamy fajne górki w lesie wiec nic straconego, pupcia rośnie.

A po tej przecince z radością go przeciągnę galopem 😉

tuch, koń cudny, ale te trasy na galop!!! Pełna zazdrość, tak mi w naszym lesie takich brakuje!!! KaNie, macie takie kłody na placu? Też zazdroszczę 😉
Czy ze swoimi młodzikami też miewałyście takie problemy z wprowadzaniem innych pasz niż owies i siano?  😂
Moja księżniczka zajechała do mnie 3 dni temu. Prosto od hodowcy. Jak na damę przystało, wszystkie "obce" warianty żywnościowe traktuje z dystansem. Czyli lucerna jest be, wysłodki be, nawet cukierki wypluwa  😎
Nie żebym była w ciężkim szoku. Ciekawa jestem jednak, ile czasu zajmie nam przekonanie jej do innego jedzenia. I ile kilogramów wysłodków będę musiała wydłubać że żloba, zanim zacznie je zjadać w całości.
Normalka, moja marchwi i jabłek nie tykała.
Anai
Ja jestem w tej stajni sama z konmi,  wiec jak wpadne na pomysl z takimi przeszkodami,  to jedyne co musze zrobic to pogonic jakiegos chlopa zeby mi zbudowal i przytargal na plac 😉 . Mam juz kilka takich przeszkod w rozbych miejscach i w planie mam wiecej. Moj szef sie cieszy, bo on ma sentyment do huntingu. Moze na przyszly sezon uda sie zbudowac jakis fajny plac do crossu... 💘
lillid
To, że wysłodki wypluwa, wcale jej się nie dziwię :-P. Znam nastoletniego konia, który do pewnych rzeczy się nie przyzwyczaił/polubił, więc wiesz... 😉.
wruda wydaje mi się, że jest jeszcze nadzieja. Z ręki zje, łeb do wiadra wsadzi, ale ze żłobu to już nie.
Będę próbować innych rzeczy, ale wydaje mi się, że nie chodzi o samą smakowitość, a o brak zaufania do wszystkiego, co nowe.
Ale to jest koń, który musi się zastanowić, zanim w ogóle wyjdzie z boksu 🤣 z dystansem bada nowe miejsca, podłoża, przedmioty, inne konie. Największy niepokój niepodzielnie budzą kałuże 😂
No przesłodka jest, co zrobić.
lillid paszę daj do żłobu później wysłodki i na górę owies, po pewnym czasie nauczy się, ja tak uczę obce konie.

A u nas dziś łosiek przeszedł wszystkie badania, jest czyściutki, więc chyba chłopak pojedzie a ja zostanę bez młodziaka na drugi rok.  Druga młoda klacz jest na etapie krycia więc też odpada i zostanie do zajeżdżania na 4 lata ale mam labę z jazdami w 2019  😁 
To ja się chwalę sesyjką młodego, bo wyszedł naprawdę TOP  💘

Widać, że fura z tych lepszych 😜 😀
Monia
Czyli jednak Rudy na sprzedaz?

Perlica
Ale piekny <3
Perlica Do czego go kupiłaś ? nogi ma średnie a kowala to bym od razu zmieniła. Nie bierz do siebie, że się czepiam bo się nie czepiam  😉  ale jak w tak młodym wieku jest tak tragicznie prowadzony z kopytami to długo te nogi nie pociągną.  :kwiatek:  Już widać po łopatce, że mięśnie są słabsze z lewej niż z prawej.
Dopilnuj sobie młodego bo piękny jest.

NaNie Rudy nie na sprzedaż  😀iabeł:  jednak zostaje jak nie będę miała koni do jazdy na drugi rok.
amnestria, , KaNie, dziękuję i też tak uważam  🙂

monia, a co masz konkretnie na myśli mówiąc nogi?
Umięśniony jest równo z obu stron, a słabsza jego stroną zawsze była prawa, myślę że kwestia tego jak stanął, łopatki obie ma dobrze umięsnione, symetrycznie.
To koń skokowy, mam go od 3latka i nie miał nigdy żadnych problemów ( tfu, tfu), zaczął chodzić 120.
A kopyta ma dość płaskie po matce chyba, bo jego brat miał dosć podobnie. I tak ma teraz już wyższe piętki niż mial za 3 latka, więc dramatu nie ma jak dla mnie.
Zresztą dzięki temu , że ma takie kopyta mogłam go kupić, bo jakby miał idealne Stadnina by go nie sprzedała tylko poszedłby na ogiera  😉

Perlica, bardzo ladny, sliczna glowe ma :-) co to papierowo?
karolina_, to koń hodowli SK Prudnik, Che Guevara L - Szalona Queen po Quidam de Revel.

Ciekawe z tą głową, bo jak go kupowałam 3 latkiem była za duża jakaś do ciała, ale tak się zmienił chłopak, że w życiu bym nie powiedziała, że on bedzie urodziwy kiedykolwiek 😂
Perlica, o!  ja też bym mojego nie miała jakby nie jego za krótka szyja 😁 piękny! :kwiatek:
Perlica Napisałam tylko z grzeczności żeby zadbać o te nogi jak chcesz konia na lata, jak dla mnie kopyta tragedia jeszcze do tego francuska postawa. Ja rozumie że koń z super papierem ale to jakbyś jeździła BMW z oponami firmy krzak.

A Ja dziś jeździłam na muciu bez ogłowia, nawet chłopak ogarniał  😁 
monia, ale ja rozumiem co do mnie piszesz.
Ale przecież nóg mu nie obetnę, bo ma francuza?
Przecież kupiłam go z pełną świadomością wady jaką posiada, no nie da się tego nie zauważyć. Bo też miałam jego brata, który miał dokłądnie to samo, ale w mniejszym stopniu.
Jak pisałam z tego powodu został wycięty i trafił na sprzedaż, a nie został uznany ( zresztą bardzo mądrze).
A co kowal może z tym zrobić? Przecież nie wyciosa mu innej postawy, bo dopiero wtedy jak zaczynasz ulepszać na siłę to idą międzykostne itp.
Ma taką postawę plaskacza, wyjeżdża do przodu jak minie 5 tygodni od kucia, bo taka jego naturalna postawa. Cały czas ma podnoszone piętki konsekwentnie.

Jakie rozwiązanie sugerujesz?

Perlica, na tym zdjeciu kopyta faktycznie wygladaja bardzo slabo - przody na wyjechane do przodu na podlozonych pietkach i z dlugawym pazurem, tyly tez jakby bull nosem smierdza - ale, a raczej ALE to w ogole nie jest zdjecie do rzetelnej oceny kopyt :kwiatek: wiec nie ma co sie spinac na zapas. Jest sporo ogarnietych osob na r-v, jak chcesz cos konkretnego uslyszec to pewnie najlepiej wrzucic poprawne, "zootechniczne" zdjecia kopyt do ktoregos kopytowego watku. Z tego co wiem to w naturalnym wlascicieli kutych koni nawet nie zjadaja 😉

A mlody sliczny btw <3
Perlica  Przecież napisałam Ci grzecznościowo zmienić kowala i zrobić kopyta, przecież nie pisałam o nogach żeby Ci dowalić czy się czepiać.  To co zrobisz z moją radą to  wyłącznie twoja sprawa.
Jak twierdzisz, że z kowalem robicie dobrą robotę to wasza sprawa. Mogłam się absolutnie nie odezwać i pisać tylko same łałłłłł 
kokosnuss, , monia, ja się nie spinam tylko pytam normalnie o co chodzi.
To nie jest zdjęcie zootechniczne do oceny kopyt.
Wstawiłam te zdjęcia, bo mi się ten koń akurat podoba, a jak go kupowałam to wcale mi się nie podobał  😁

kokosnuss, Jak się go przekuje to nie ma łyżew, ale wyrasta dość szybko i już napisałam dokładnie to co Ty w poście powyżej, przecież nie będe sie cytować.

Konsekwentnie jest ten koń prawidłowo kuty, ale jak wyrośnie to tak wygląda  i się to nigdy nie zmieni już, bo ma taką wadę  postawę i sam dąży do tego żeby być płaski, szczególnie lewy przód.

To tak jak ze sztorcem, jak się nie skoryguje za źrebaka to zawsze sztorc bedzie,ale prawidłowo kuty koń ze sztorcem działa nawet na wysokim poziomie, mimo że sztorc zniknąć nie zniknie.

monia, myslisz że chodzi 120 cm i od lipca go nie przekuliśmy?  😵
W zasadzie brzmi to dziwnie,bo niby jak mam rozumieć uwagę o tym że koń ma francuza? No ma i mieć będzię, jest poprawiony od 3 latka, ale całkiem prostym nikt go nie zrobi już, bo trza było się za to brać jak był żrebakiem.

Perlica
Piękny młody 😍 muszę męża namówić na taką sesję bo ma profesjonalny sprzęt i smykałkę do fotografii, ale ciągle czasu za mało..

Moja młoda po Che też ma takie sobie kopytka. W tyłach niskie piętki - mimo że robiona co 4 - 5 tygodni max ze względu na sztorca w przodzie. Z tyłu kowal piętek prawie nie rusza tnie tylko pazur i kątów wsporowych pilnuje i za cholerę nie chcą się podnieść a strzałki ma naprawdę fajne i szerokie. Koń aktualnie 24 h na dworze i dużo się rusza.
W przodzie jeden sztorc drugi plaskacz, więc co cztery tygodnie przekuwam, żeby to w marę równo było. Ale jak ją kupiłam to miała dwie różne podkowy na przodach - sztorc miał o rozmiar mniejszą.
Kowal naprawdę fajny, kopyta wyglądają lepiej, ale naturę ciężko przeskoczyć.

ewelin_n, no mój plaskacz się poprawił od 3 latka, ale to prawda, że natury się nie oszuka.
Generalnie kopyta ma mocne, ale jak przekroczy 5 tygodni to jeżdzi na łyżwach nawet tyłem.
Też pilnuje terminów, ale w lecie tu musiałabym go chyba kuć 4 tygodnie żeby wygladał ideolo  🤣
Perlica

Nie ma niestety idealnych koni, moja ma super hiper tuv jest prześwietlona z każdej strony, ale ten sztorc nieszczęsny jest i tyle.
Musze robić co 4 max 5 tygodni, bo zaraz to w ruchu czuć pod siodłem że jest chwilami nieregularna.
Będę robiła zdjęcia kontrolne niedługo czy coś się z trzeszczkami z tego tytułu nie dzieje i tyle.
To płaskie kopyto kuję na podkładkę bo tam jest podeszwa cienka, ostatnio już nam się ładnie podniosła piętka, ale teraz znowu trochę gorzej.
Koń jest luźny, chodzi od piętki więc nie panikuję tylko pilnuję tych kopyt.

Perlica Sama siebie przeczytaj to co napisałaś.  Sama widzisz, że jest problem z kopytami, że już po 4 tyg trzeba je robić, czyli jasno wynika że są źle robione.
Koń ma postawę francuską czyli wymaga więcej pilnowania nóg, na tak słabym zdjęciu kopyt widać gołym okiem, że linie koronki są falami, ściany kopyta mają różne wysokości tak samo jak piętki, obciążenie wewn. kopyt, pazur długi, każde kopyto z innej parafii.
Kupując tego konia powinnaś się liczyć z tym, że ten koń tak ma i niestety trzeba więcej poświęcić czasu i pieniędzy. 
Nie mam zamiaru więcej dyskutować na temat twojego konia, życzę sukcesów skokowych.

ewelin_n Widać, że masz bardzo dużą świadomość tego co robicie  😀 

monia
Mam fajnego kowala, ale po tylu latach z końmi człowiek uczy się na błędach wszystko analizuję i sprawdzam.
Miałam już kobyłkę, która miała postawę szpotawą - niby wszystko było git, ale koń się posypał po trzech latach użytkowania- miała zmiany zwyrodnieniowe w trzeszczkach kopytowych i pęcinowych - wet ortopeda potwierdził że spowodowane to było tą wadą.

ewelin_n, sztorcową kobyłę kiedyś miałam i nie chciałabym już nigdy więcej, bo tylko jeden kowal potrafił ją robić dobrze, ale funcjonuje cały czas i startuje u nowego właściciela cały czas ;-)

To chyba nie ma reguły, są konie z wizualnie brzydką postawą i chodzą ogromny sport do późnej starości, a są idealnie proste i urywają się bez specjalnej przyczyny.

monia, co to znaczy więcej pilnowania nóg? Nie można konia przekuwać częściej przecież niż 5-6 tygodni. Powinno się pilnować bezwzględnie terminu kucia na pewno, żeby tak nie wyrastał pazur , ale nie zawsze jest możliwe kucie dokładnie w termin.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się