Forum konie »

Młode Konie

Ponia, która to lala?
Burza to Persja D naszej hodowli 😉 zwana Paskudą 😉
Ponia fajnie teraz młoda wygląda 🙂

wlasnie przegladalam zdjecia i nie wierze w to co widze  🤔 w pol roku z tego:

zrobił się koń   😵

uh. uwielbiam go!  😡
skary zdzisiejszej jazdy i jakis zezdo aparatu  😁

galopada_    ktoś mi ostatnio powiedział takie piękne zdanie -> konie potrafią zadziwiać. 🙂 Dlatego sama przestałam się przejmować  krytycznymi opiniami do mojej młodej- , że nie urośnie że to kucyk niemiecki itp. Pożyjemy zobaczymy . A Wam gratuluje 🙂
Ponia, aaa jak Paskuda to już kojarzę 😉
Wiem że Święta za 2 tygodnie 🙂 Ale dla Was moi mili Re-voltowicze  i Voltopirki ode mnie i mojej młodej zołzy 🙂🙂

Wesołych Świąt 🙂
na dole wersja Mikołajkowa 🙂
Man Said - 4 latek na lonzy.Nie ma to jak wyplosz po wyscigach  😵 Chodzil tylko w okularach i panicznie sie boi jezdzca nad nim.Pracujemy...

Wojenka, ale piekny! Jakie ma cudowne oczy. Trzymam kciuki za współpracę.🙂
Mój koń robił dzisiaj chody boczne- myślałam, że umrę z zaskoczenia, a potem ze szczęścia. W końcu zaczęły nam wychodzić!  😅 😅 Puchnę z dumy jak balonik  😁

Wojenka Trzymam kciuki 🙂 Konisko ma coś w sobie.
Wojenka, a na co to futerko na tranzelce?
Mogę pozgadywać? Futerko bo 1) koń wyjątkowo się obciera 2) jest to jakaś forma pośrodku pomiędzy okularami a "bezokularami".
Zgadłam?  👀
Sądząc po tym, co wcześniej pisała Wojenka, stawiam na 2  😉
Zgadza się,druga opcja 🙂
a ja z młodą borykamy się ze zmianą zębów
cęgi prawie juz ok tylko jeden ma jeszcze nakładkę z mleczaka
niestety na wiosnę będziemy musieli wyrwać co nieco 🙁 i w związku z tym nie ma kiełznania do tego momentu
wojenka
brat Twojego malucha ?
piękny i masć ma fantatsyczną ! uspokoji się na pewno  😅

u nas też zęby lecą, chwilowo brak górnej "jedynki" śmiesznie panna wygląda  😁

a tak mi w futro obrosła  🤔wirek:

armara Ślicznotka 🙂 I lepiej nie mów mi nic o futrze, mój koń to tocząco-pląsająca kula sierści. Doszło do momentu, że go już nie czyszczę, ja go golę zgrzebłem  😁
śliczne te wasze młodziaki, moja też obrosła jak mamut ale fajne to futerko do przytulania  :przytul:
Galopada piękna zmiana
armara fajna ma główkę,i futerko  😉

ja wcisnę się z 1,5 roczniakiem koleżanki,od mojej klaczy
Półbrat.
Ja się nie mogę doczekać jak wsiądę na mojego małego  🏇. Ostatnio ubierałam starego,a mały pilnie sprawdzał jak się zaklada owijki,siodło...,no to mu założyłam czaprak i siodło-był przeszczesliwy!!! 💘
jeju!!! siodłać źrebaka? a gdzie straż zwierząt i inne fundacje 😲

litosci, nie popadajmy zaraz w paranoje. Przymierzyc siodlo na chwilke a siodlac konia to roznica ogromna 😉
od razu paranoja, a widziałaś jakim kijem leje tego dużego???
😁 😁 😁
Wszystkie leję 😉  😂

🚫 Ogurek,widzimy sie w Janowie! 🏇
ale dopiero w marcu 🙁

Fakt jakbym ja czy inni ( nieznani sobie na żywca) z forum założyli siodło na źrebaka to byłby jazgot jak ode  mnie do Suwałk ( jestem z dolnegośląska. ).
W każdym razie nie uważam aby konikowi działa się jakaś krzywda jesli rozsądnie  zaczniemy przyzwyczajac  ( siodłać, rozsiodłać) do rządu jeździeckiego A jeśli właścicielka zadecydowała - od dzisiaj zaczynamy robić coś  z siodłem to nic tylko trzymać kciuki za efekty w pracy.  Oby to tylko nie zaszkodziło.
Hihihi,do pracy pod siodlem z malym to jeszcze daleka droga-mały ma dopiero 8 miesiecy.Po prostu prosil sie o osiodlanie gdy siodlalam starego konia 🙂
No to zalozylam mu na chwilę siodło,oczywiscie bez zapinania popregu,trzymajac je.I byl z siebie bardzo dumny i zadowolony "jaki to on dorosly"  🤣,bo on tez chce "tak jak tatus"  🤣
Mysle,ze przy takiej ciekawosci i checi nasladowania ojca,z zajazdzka nie bedzie namniejszego problemu  przyszlosci  🙂
Sama dwukrotnie zrobiłam taki sam  motyw jak opisujesz.
Młoda była rozczyszczana a obok siodłano kobyłkę... widać było ze sprawa ją interesi  🙂 założyłam siodło bez popręgu...;] było sympatycznie i odbyło się bez rewelacji 🙂 Miała je na sobie chyba z 5 minut. przynajmniej wie czym to pachnie jak następnym razem zobaczy to wielkie ,,coś" w moich rekach 🙂

ostatnio dostaje takiego małego świra - no co mogę jeszcze ,,odczulic " moja młoda. Odczulić mam na myśli strach przed koszmarami.
Pozostały mi chyba tylko balony i materac dmuchany.  Fakt szkolenia tego typu dobiegają już mi końca bo na jej odwagę sumiennie pracowałyśmy- efekt: kobyłka jest cholernie ciekawska ,  już nie ucieka przed nowościami a raczej chce poznać... ostatnio dobrała sie do smyczy kolegi  gdzie podpięty był telefon.  Żałuję że nie zrobiłam jej fotki jak fon zaczął dzwonić 🙂  W kazdym razie w lutym zaczynam juz małe treningi wprowadzająca na powaznie a w marcu kwietniu raz w tygodniu po 30-40 minut zaczniemy pracę na lonży.  ;]
zabeczka A tego lonżowania nie lepiej przeprowadzać np. co drugi dzień, ale 15-20 minut? Nie wiem czy takie jedno długie lonżowanie raz w tygodniu ma sens. Jak dal mnie lepiej jest mniej ale regularnie, niż dłużej i rzadziej. Skąd taka a nie inna decyzja? Pytam bez złośliwości  :kwiatek:
Wyczytałam w ksiazce żeby na początku pracy z lonżą  na spokojnie konia przyzwyczajać do wszystkiego . i przypadkiem go nie przeciążać.  Łatwiej jest popełniać błędy a później trudniej korygować. Ja chcę mieć absolutna pewność że moja młoda JUŻ się nadaje do roboty.
Pierwszy miesiąc na spokojnie, a następnie już podkręcamy śrubkę w postaci czestotliwości i czasówki trwania takiego jednego spotkania na lonży. Po Pół roku dochodzimy do pełnej pracy z czambonem, kawaletkami itp

Pierwsze dni na lonży to mam na myśli tylko - chodzenie w stepie,  ewentualny kłus- czas trwania do 20 min🙂-.  Biorę tez pod uwagę jej stan nóg, , ustawienie naturalne, to jak reaguje na moja energię ciała i czy na pewno się rozumiemy. . Dopiero po czasie przyswajania zaczynam częstsze spotkania z lonża i stopniowe wprowadzanie dodatkowych patentów. Czytałam w - wszechstronnym szkoleniu młodego konia" że często popełniany jest błąd  szybkiego wdrażania  stworzenia do treningu. Niby że robi wtedy szybkie postępy i idzie to w dobrą stronę i nagle bach. Koń sie blokuje. Dlatego nie warto jest się spieszyć i przemyśleć każdy ruch który ma pomóc w postępach.  ide tym nurtem 🙂
Wiesz mam ja jedna i zrobię wszystko aby na spokojnie bez obciążania wdrażała się w system treningowy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się