Forum konie »

Młode Konie

Nooo, na pierwszym zdjęciu wygląda jak wyjęty z jakiejś siłowni. Fajny zwierz🙂
Asik, jakie śliczniutkie! Cztery skarpety! 😍 Jeśli można spytać - po kim to cudeńko?

Mój młody chyba dorasta i statecznieje...  💘 Wczoraj był taki kochany, przy czyszczeniu tylko by się przytulał, na jeździe, pierwszej od trzech tygodni - bajka. Nastawiałam się, że będzie nieco rozkojarzony a tu - nic. Spokojne stał przy wsiadaniu, zakłusowanie od jednej łydki.... Miał mały problem ze spokojnym staniem i nie stępowaniem przy regulowaniu strzemion i z początku przypuszczał obronę Częstochowy przed wędzidłem, ale szybko sobie przypomniał o co cho. Jestem bardzo dumna,^^
Kajula ja też mam wieczny problem z sadełkiem mojej . Nie idzie jej odkarmić za nić w świecie.  Zostawia w żłobie nadwyżki.  teraz wymyśliłam sobie lucernę suszoną dosypywaną do paszy. Dodatkowo mielone siemię lniane które usprawnia jej  układ pokarmowy 🙂 Jakoś to nam  idzie ... no jest trochę kilo do przodu.
Jednak to jeszcze nie to o czym ja marzę ;] mały pączuś w masełku ;]
zabeczka Spokojnie- jeszcze nabierze ciałka. Dzieciak rośnie i to normalne, że nie jest owym pączkiem. Skoro ma odpowiednio zbilansowane pożywienie, to prędzej czy później waga podskoczy  😉 Możesz spróbować podawać jej probiotyki. A skoro zostawia resztki paszy w żłobie, to może warto by było sprawdzić zęby? Ja się przymierzam do tego ostatnimi czasy.
galopada Przepiękny jest ten Twój chłopczyk- do pozazdroszczenia  🍴
A to mój kochany śląski chłopczyk, który teraz wygląda jak mamut  😁

nie bijcie za ilość  😁 Dawno nas tu po prostu nie było 😉
Averis ile chłopak ma lat? Piękny jest  😉
2 lata i 7 miesięcy- dzieciak z niego  😁. Dziękujemy ślicznie za komplement  :kwiatek:
a jego mama to się czasem na kucyka nie zapatrzyła  😁, malutki i drobny jak na slązaka w tym wieku
troche mi moją młodą (tzn juz nie moją 😉) przypomina

Armara - to ślązak? napisz po czym i ile dokładnie ma? koniczek taki drobniutki  😀
na zdjeciu to klaczka młp w wieku 5 miesięcy 😉
po. og. Diabełek (Grey x Hippies)
od klaczy Habanera (Emir x Oregon xx)
teraz ma póltora roku i przerosła swoją stajenna koleżankę  😁
została sprzedana już prawie rok temu, od tej pory oglądam ją tylko na zdjeciach 😉
Arnara - czyli jednak to nie ślązak  🤣 jednak nie powinno się wątpić w swoją inteligencję 💃
wprawdzie tatuś zniszczył całą urodę mamusi, jedank do ślązaka jej baaardzo daleko
zabeczka Spokojnie- jeszcze nabierze ciałka. Dzieciak rośnie i to normalne, że nie jest owym pączkiem. Skoro ma odpowiednio zbilansowane pożywienie, to prędzej czy później waga podskoczy  😉 Możesz spróbować podawać jej probiotyki. A skoro zostawia resztki paszy w żłobie, to może warto by było sprawdzić zęby? Ja się przymierzam do tego ostatnimi czasy.

No właśnie z zębami jest okey, odrobaczana jest regularnie, ogólnie kondycja konia jest super.
Tylko jak chcemy ja podtuczyć to nie idzie 🙂Na żarcie łapczywie się nie rzuca. Nie ma akcji żeby próbowała się zapowietrzać albo coś ją bolało.
Oczywiście kupuje jej witaminy i wszystko praktycznie jest okey.. odpukać nie chorowała. Tylko  co niektórzy patrzą na nią jak na zabidzonego koniucha 🙂 nie ważne że sierść lśni ( sprawka siemienia), włosy z ogona nie wyłażą, na padoku pędzi jak rakieta, dziąsełka ma w cudnym stanie i wspominając o ząbeczkach..... no cóż tak jak to ujął wet -  taki wiek i taka rasa.  Drobna, delikatna.. skończy trzy lata zacznie przybierać porządnie na masie.  pożyjemy zobaczymy
No Name(dla przyjaciół Platfus 😉) 3,5 roku ma teraz
Sankarita, ile Twoja bulka ma lat?
Frania - fajne ciałko 😜 napisz coś więcej
kujka, za 2 miesiące skończy 4 lata, także jeszcze się do szczypiorów zalicza. 😉

Frania, Fajny ten Platfus :P

Averis, 2 i 7 miesięcy? O masz, przecież on niedawno był taki malutki.🙂 Coś więcej już robiliście? planujesz wsiadać czy jeszcze czekasz? 🙂
Frania jejku jak cudnie malowany  😜 pieknis
Armara Jakoś muszę z tym żyć- jego rodzice nie grzeszyli wzrostem, więc najwyżej pozostaniemy w kategorii Mały Koń- bo 150 cm to już mamy osiągnięte  😁 A klaczka przypomina mi mojego chłopaka z czasów, gdy był jeszcze małym, słodkim roczniakiem. I przy określaniu wzrostu mojego konia proszę się nie sugerować kolegą z tyłu- ten gniadosz ma prawie 180 cm w kłębie  😁
FraniaSzałowy  😎
Sankarita Póki co intensywnie się sznurkujemy- kończymy niedługo L1 i wkraczamy na niepewne wody L2  😎. Pod siodło pójdzie jako czterolatek- taką poważniejszą pracę chcę zacząć na wiosnę/ lato.  W międzyczasie planuję przenieść konia z Opola o Warszawy, więc te terminy mogą ulec przesunięciu, ale na dzień dzisiejszy tak to wszystko wygląda 😉
my dzisiaj troszke pobiegalismy bo nam się piekna pogoda zrobila  😉 złapałam fotografa i mam tyyyyyle zdjęc  😍

tutaj nam sie jakas lama zrobila 😂

Galopada młodziak piękny to już pisałam w wątku zdjecia naszych koni, ale ja Cie błagam lonżuj go na wypinaczach zapiętych jak najniżej-, gdybyś go tak wypieła to nie miałabyś lamy i konia z odgiętym kręgosłupem. Wiem że brakuje Ci kółek, ale to nic zapnij wypinacze za pierwszy pasek popręgowy i niech będzie sobie tam gdzie są sprzączki od poręgu. Najważniejsze, żebyś pracowała z nim od początku dobrze 😉 Powodzenia
anja dobrze, napisalas raz i wystarczy  😵
Galopada przpraszam za upierdliwość :kwiatek: ale wiem jakie nadzieje w niego pokładasz, dlatego odrazu moja reakcja  😉
zazwyczaj uzywalam innego pasa ktory ma koleczka nizej, ale dzisiaj ten byl pod reka. jak juz w ogole zaczniemy prace na wiosne to bede na to na pewno bede zwracala uwage i wszystko bedzie odbywalo sie pod okiem ,,tych z gory"  😉 na razie wypinacze sa ,,w razie czego" bo mimo ze wyglada na grzecznego to straszny brykacz  😁 ale jak ma je zalozone to jest do opanowania i skupia sie na mnie. bo nie ma to na razie na celu ustawiania, ale traktuje to jako wstep do pracy na lonzy. na razie ucze go chodzic po kole, zatrzymywac sie, stepowac, klusowac, reagowac na glos. bo jest z tych co wpadają w amok i dawaj do przodu albo najlepiej po mnie  😵 a najmniejszy nie jest wiec jesli by jeszcze urosł, nabrał ciałka a co za tym idzie siły to chyba bym za nim latała na koncu lonży  😵
Wobec tego trzymam za Was kciuki i Wiem, że dacie radę 😉
galopada_ wkoncu mlody przy pracy...w tym sloneczku lsni tak pieknie...naprawde dostojne z niego konisko🙂ciekawi mnie jak bedzie wyglądal juz taki "zrobiony" 🙂bo ja 3mam kciuki za szkolenie...jestem tez pelna podziwu dla twojej osoby...a mlody to bedzie taka torpeda...kochana jakbys obok mnie przejezdzala na takim "bydlaczku" to bym sie chyba ukłonila 😀
galopada Czadowy ten Twój Młody  😜 Ma to 'coś' 😉 Jak Wam się współpraca układa, bo, z tego co piszesz, wnioskuje, że konisko ma malutkiego diabła za skórą 😉? Mój koń też majtał mną na lonży, a do najwyższych nie należy- także znam ten ból bycia chorągiewką. Całe szczęście po kastracji wszystko tak mu się w głowie poukładało, że teraz to najgrzeczniejszy koń świata- a przynajmniej za takiego chce uchodzić  😎Miałam szczęście, bo mam konia wyjątkowo lewopółkulowego, także w prawej półkuli nie widziałam go już ponad pół roku- chyba mu się przełączniki zepsuły  😁
Zadebiutuje tu ze swoją młodą  😜

Asik, jakie śliczniutkie! Cztery skarpety! 😍 Jeśli można spytać - po kim to cudeńko

Dziekujemy bardzo Sankaritarina, mlody jak juz kiedys pisalam jest po ojcu po Dakarze hanowerskim a mama po Europie trakenskim
Averis ma diabła ma. ale ma tez po kim miec bo tatuś i mamusia są bardzo bardzo temperamentni  😁
My też się czasem lonżujemy, ale bez wypinaczy. Nie wyrabiamy też kondycji, na to jest jeszcze za młody. Więcej pracy nas czeka od kwietnia, a wsiadanie? Zobaczymy jak będzie się dalej rozwijał. Na razie to jeszcze 2,5 letni dzieciak 🙂

Asik, Dzięki za odpowiedź.🙂 Pytałam, bo ja często jestem "nie na czasie" oraz cierpię na specyficzny rodzaj sklerozy, więc gdybym czegoś nie zauważyła, albo spytała jeszcze raz to prosze się nie przejmować. 😉 Bardzo ładna kobyłka, malowana jak marzenie.
Megane, tylko 2,5? Wygląda jakoś tak bardziej dorośle.😉 Poza tym, chyba dość wysoki, co?

a ja się tu dołączę z dzisiejszymi zdjęciami Młodego... nie umiem się powstrzymać, wreszcie jakiś słoneczny dzień... gdybym jeszcze umiała porządniejsze zdjęcia robić 😉

"motylem byłem..."

"...ale utyłem"... 😉

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się