Forum konie »

Młode Konie

Mam pytanko i prośbę...uważacie,że z rocznym ogierkiem warto pracować na PNH?
Jeżeli tak,to kto mi prześle jakieś materiały,da namiar jakie książki warto kupić albo po prostu będzie mailowo mi to tłumaczył,bo jestem całkiem zielona w tym temacie.
Ewentualnie może jest ktoś z Lublina,tak żeby się spotkać i wyjaśnić zasady...

Api
Greeni, ja osobiscie uwazam, ze roczniaka powinno sie wrzucic z innymi konmi na pastwisko i dac mu swiety spokoj.

Ponizej link do video z koniem, ktory byl zajezdzany w wieku 2,5 lat, a wczesniej nie mial nawet kantara na glowie. Wystarczylo go namowic do wspolpracy i na efekty nie trzeba bylo czekac. Poza tym, filmik ten pokazuje, jaka poprzeczke ustawia sie koniom 3-letnim w polskich Zakladach Treningowych:

moje teraz juz 3 lata i 7miesięcy

Escada u Was stoi może Brelok?? kobyłka jest śliczna! tak z ciekawości jaka jest cena stanówki? jak sam Brelok się rusza? wiem że temat jest o młodziakach, ale niedawno kupiłam siostrę Breloka, to znaczy mają wspólną mamę, Bremen ma niecałe 3 lata właśnie.. a sam Brelok mi się tak podoba że chętnie bym nim pokryła któraś folblutkę od nas ze stajni 😉
faraa, młody niesamowity 🙂 Bardzo ładnie się rusza.
Ja swego czasu zastanawiałam się, czy moje młode (na wiosnę 3 latki) oddać na ZT, ale jednak po przemyśleniu wolę rok poczekać i pokazać je w MPMK (może w rajdach coś ruszy z licencją?).
Greeni, ja osobiscie uwazam, ze roczniaka powinno sie wrzucic z innymi konmi na pastwisko i dac mu swiety spokoj.

Ponizej link do video z koniem, ktory byl zajezdzany w wieku 2,5 lat, a wczesniej nie mial nawet kantara na glowie. Wystarczylo go namowic do wspolpracy i na efekty nie trzeba bylo czekac.

moim zdaniem zabawy z młodym koniem nie sa niczym złym, Czapla była chętna do zabawy i widać było ze ma frajdę
za to zajezdzanie poniżej 3 roku zycia to stanowczo za wczesnie, moim zdaniem
aj a my juz w tym roku chyba nie pojezdzimy z mlodym bo zalało nam ujezdzalnie a hali brak... na wyjazd na lake czy w teren za wczesnie. Chetnych do kupna rowniez nie widac  🙄

Jestem co prawda nowym użytkownikiem, ale forum przeglądam już od jakiegoś (dłuższego xP) czasu.. i czuje sie zobowiązana sie tutaj zameldować, z racji posiadania.. młodego konia oczywiście  🤣
Wszem i wobec przedstawiam, mojego niespełna 3 latka, co zowie sie Kalmetto  🙂
Tu dzidziuś, jak miał kilka godzin,

ii, jedno z aktualniejszych, dziambek-bez trampek, tzw kluska na patykach ^^
[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg357710#msg357710 date=1255772281]
aj a my juz w tym roku chyba nie pojezdzimy z mlodym bo zalało nam ujezdzalnie a hali brak... na wyjazd na lake czy w teren za wczesnie. Chetnych do kupna rowniez nie widac  🙄

[/quote]

Chetny by się znalazł na nie jedną sztukę z twoich ogłoszeń ( ach ten straszliwy wybór), tylko problem się robi że nie ma gdzie później zakupu trzymac gdzies blisko siebie, bo wszedzie miejsca nie ma  👿
asds moze od wiosny cos ruszy bo na razie NIKT zupelnie nikt nawet nie dzwoni pytac chociazby o cenę...  😵 za to ja juz kompletuje powoli sprzet do lonzowania i mojego Gluścisława zaczynam lonzowac od wiosny.  w weekend majowy chce wsiasc  😍  😍  😍   😍  10 lat na to czekałam, zostalo mi pol roku i nie moge sie doczekac  😜 😜
[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg357989#msg357989 date=1255800403]
asds moze od wiosny cos ruszy bo na razie NIKT zupelnie nikt nawet nie dzwoni pytac chociazby o cenę...  😵 za to ja juz kompletuje powoli sprzet do [/quote]
hehe ja się juz tym przestałam przejmować

moje młode jest kochane, grzeczne, zobaczymy co powie za pół roku jak przyjdzie czas zajeżdżania  😁
na razie jestem wręcz zdziwiona, ze tak szybko i bez oporów przyjęła wędzidło i nauczyła się względnie poruszać po kole na lonży

Mój 3-letni koń, pierwszy raz bez lonży 🙂 Jestem zachwycona reakcją - koń bardzo chętny do współpracy, do przodu, szuka kontaktu, zero buntu. No i pierwszy zajeżdżony przeze mnie koń 🙂 (tzn. przy poprzednich koniach byłam tylko jako balast przy pierwszych kilku dosiadach).

I zdjęcia z filmiku:

Piszcie, jeżeli się nie wyświetlają.
a co ma na celu jezdzenie z kantarem pod oglowiem? pytam z czystej ciekawosci bez zlosliwosci
Przed dosiadem lonżuję go używając dopasowanego kantara zamiast kawecanu.
MOje kobylisko 🙂 2 letnie 🙂
Ja jestem niesamowicie dumna z mojego 2,5 latka. Jest tak cudnym, opanowanym i pojętnym koniem, że rozpływam się jak na niego patrzę. Aż koleżanki nadziwić się nie mogą, a kiedyś to był taki diabeł wcielony, że bez kija nie podchodź. Teraz wprawdzie mam kij, ale tylko marchewkowy.Niestety, mój rumak nie jest przesadnie wysoki, ale ,z tego co zaobserwowałam, to typ konia, który inwestuje w objętość- nie we wzrost  😉 Choć mam nadzieję, że do zajeżdżania (czyli za  mniej więcej 1,5 roku) troszkę podskoczy. Cóż taki urok ślązaka  😁. Zdjęcia wkrótce 🙂
Moje młode szczęście (daje mi popalić):

wow ależ się rusza fantastycznie!! w jakim kierunku chcecie iść? skoki czy ujeżdżenie??
Gosic, jak młode to młode?:> wygląda dobrze! i chyba malutkie? Albo Ty po prostu wysoka 😉
Averis, a Ty się tu nie chwal tylko zdjęcia, zdjęcia! :> "wkrótce" to szerokie pojęcie 😉
ale to fajnie, że macie postępy🙂 Nie przejmuj się - jeszcze urośnie wzwyż 🙂

My nadal nie pracujemy i się leczymy. Uskuteczniamy za to spacerki na kantarze, jakieś sztuczkowanie i "lonżowanie bez lonży"[się udało😉]. Minus z tego taki - zaś mu strzelają stawy. To chyba od niepracowania, innej opcji nie widzę... ale młody czuje się dobrze, rusza się normalnie, zrobił się tylko jakiś taki bardziej przytulaśny. 😉
Gosic, babolu bez toczka?  🤬  chcesz nam tu gruchnac jak MoniaA ostatnio?
no wlasnie, ile lat ma Twoj mlodziak, co to w ogole za stworek?
A bo nie lubię w kasku, wiem że głupia jestem, ale jakoś tak, dopóki nic to jak wiadomo....😉

Młode -  3,5 roku, zimę planujemy przepracować i potem na padoki na jakiś czas. Kalina sp po Kanon (po West han.) od Klara NN.

Mała, ma ze 155 w kłębie ale i tak nieco urosła i modlę się żeby jeszcze podskoczyła. A ja też nie niska, 170cm.

Mam nadzieję że przyszła dresażystka, ale czas pokaże, bo jak na razie zwalona na przód, przebudowany zad, wklęsły grzbiet i za wcześnie poszła do roboty, ale to wtedy nie zależało ode mnie, zresztą zostałam wprowadzona w błąd co do jej wieku, długa historia, mniejsza z tym.

Cieszę się że się podoba 🙂 :kwiatek:
Gosic, no wiesz, skoro ma takie piekne imie (jak ja)...  😎. to jak sie moze nie podobac  😁
Nooooo Gosic !!! Czemu "maleństwa" wcześniej nie widziałam?! u lala, daje sobie ręce i nogi uciąc, że zrobisz z niej maszynę tak jak z Rambusia  😀
czekam na fotorelację- KUŃecznie  😀

a tak na marginesie to ja się modlę żeby za duży "mój facet" nie wyrósł, bo ja nisko zawieszona jestem (164 cm). Roczniak zaledwie, a chadzina już dośc duża

kara107 jaki On malowany! Przepiękny!  😜
Ja po zakupie mojego młodziaka - wychowanego w stadzie, chów latem 100% bezstajenny, zimą biegalnia z 3ma innymi ogierkami + padok. Pochodzi z państwowej SK, więc nikt  z nim nigdy nic nie robił... i co? myślałam, że de facto kupiję dzicz kudłatą, a tu taka niespodzianka... koń w zasadzie od pierwszych dni godził się na wszystko, a teraz po niespełna dwóch tygodniach daje wszystkie nogi, wizytę kowala i weterynarza zniósł bez protestów, daje sobie zakładać oglowie(na razie tylko w celu zapoznania i pomemłania w boksie), derkę, kantar, pas do lonżowania z czaprakiem. Na lonży chodzi jak stary koń, włazi do myjki. Nie wspominając już o krótszym niż 3 minuty załadunku do trajlera i 8mio godzinnej podróży, podczas, której nawet nie tupnął. A jak się czegoś boi lub nie chce gdzieś wejść, to za marcheweczkę nawet w ogień by za mną wlazł 🙂

I szczerze mówiąc nie ma żadnego porownania ze źrebolami, które rodziły się u mnie i codziennie miały kontakt z czlowiekiem, czyszczenia i inne pierdoły. Bo do zabaw zostawały im dwa inne konie, a nie całe wychowawcze stado.

Wewnętrzny luz Młodego nie jest też raczej kwestią osobniczą, bo wszystkie mlode w owej SK, ktore oglądałam były jak dzieci i naprawdę możnaby pod nimi spać 🙂.
Kornelia, pochwal się tym swoim geniuszem 🙂
pomocy pomooooocy 😉
Poradźcie mi, czym karmić 3,5 latkę chodzącą już pod siodłem?
rtk, podstawowym muesli?
właśnie zastanawiałam się co dawać, mając na uwadze, że ten koń cały czas się rozwija i rośnie. Stąd wydawało mi się, że powinnam dawać coś ponad podstawę, żeby dostarczyć wszystkie potrzebne mikro- i makroelementy.
Kompletnie nie potrafię bilansować diety, a chce żeby koń dobrze jadł 🙂

Wewnętrzny luz Młodego nie jest też raczej kwestią osobniczą, bo wszystkie mlode w owej SK, ktore oglądałam były jak dzieci i naprawdę możnaby pod nimi spać 🙂.

u nas była folblutka z takiego wychowy bez stajennego, owszem, do przyczepy wlazła za mną jak pies, ale cokolwiek, założenie kantara, czyszczenie, założenie pasu do lonżowania budziło u niej spory strach... chyba nie ma reguły, albo taki przypadek...
ja swojego źróbka wiosną latem i wczesną jesienią też wychowywałam bez stajennie poza porami karmienia, ma do dyspozycji rzekę do której wchodzi po brzuch, stado 10 koni, wierze że mu to wyjdzie na dobre...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się