Forum konie »

Młode Konie

my_karen, nie no, sugerowałam tylko najgorsze wyjście z sytuacji. 😉 Być może właściciel po prostu brał kilka koni [mam nadzieję, że samych wałachów.... nie chcę sobie wyobrażać, że np. w taki teren pojechała grzejąca się klacz i ten ogier. Wprawdzie ogry to przecież nie zabójcy, ale ja tam z tych którzy dmuchają na zimne i widzą od razu czarne scenariusze 😁 ] w teren w tym jego i w ogonku, koń za koniem, powozili się po lesie... Czego mógł się nauczyć - Pan Bóg jeden wie. Może mu będzie potrzebna tylko jakaś motywacja, zachęta i w mig wszystko złapie? Tak czy owak - jak coś wykombinujesz z konikiem, daj znać, ciekawa jestem jakim wierzchowcem się okaże. 🙂
[quote author=hate me! link=topic=1199.msg346610#msg346610 date=1254474830]

777  ale fajnie się bawi!  😜  musze mojej sprawic piłę, bo ona z tych co wszystko musi wsadzic do paszczy. 🙂
gdzie zakupiłaś swoją? nie pękła?
[/quote]
kupiłam na allegro - to najzwyklejsza ale największa  piłka do fitness
jak na razie nie pękła aczkolwiek jestem świadoma tego ze jak bym te piłkę pozostawiła bez nadzoru byłaby w strzępach bo próbuje ja ugryźć .......a ze sie nie bardzo daje wziąć w zęby, to przytrzymuje ja nogami i klatka piersiowa aby się lepiej wgryźć - wtedy musze interwieniowac
ale to swietna zabawa
młoda nauczyła się ja już tak turlać i kopać w wybrane przez siebie miejsce ze żaden koń jej tej piłki nie odbierze
koniecznie muszę mojej zakupic taka zabawkę. 🙂

Ja się chwalę Młodą w nowym niebieskim komplecie, niestety tak dała czadu że pod koniec jazdy czaprak był o dwa tony ciemniejszy od owijek.. Kilka kadrów z filmu:

Chciałam tym razem wrzucic filmik, jednak nie potrafię rozpracowac cięcia go na części. 🙁
ale jej pasuje czaprak :kwiatek:

też przedstawię swoją młodą
Kalifornia ojciec: Qumball matka: Korsyka
ur. 18.04.2005r.

korsik, to juz nie taki młodziak 4,5 roku 😁

Sory za OT
korsik co to za owijki??? Młody piękny 🙂
korsik - pokażesz się z młodą u nas..? chętnie bym ją zobaczyła na żywo... sympatycznie bardzo wygląda  🙂 wygląda na wysoką - ile ma wzrostu ?

ale tereny to macie boskie  - musze Was odwiedzić, najlepiej z grubym  😎
korsik, ładna kobitka! Masz więcej zdjęć?
sznurka, niech będzie, że młodziak. Za pół roku przeskoczy do starszaków. 😉😁
korsik, kobyłka prześliczna 🙂 Taka delikatna ^^ Dajno coś jeszcze:> [btw... co to masz za bryczesy...?  :>]
hate me!, pasuje jej w niebieskim! 🙂

Mój koń jest dziwny  :emota2006097:
2 tygodnie nie łaził pod siodłem, więc wiedziałam, że będą jakieś jaja i niesubordynacje, ale wszystko do opanowania, jednak, po tym co zrobił koń, myślałam, że padnę na twarz 😁 Jadę sobie jadę stępem, "czuję" konia w ręce i zadku, nagle kątem oka zauważam, że zza winkla wyłaniają się 2 konie -> jeden nowy, jeden z którym młody nigdy nie jeździł, oba wałachy. Zakłusowałam i.... nagle straciłam konia. poczułam jak mnie w tym kłusie wyrzuca 2 razy wyżej niż ostatnio, patrzę na zad, a młody -> kita w górę, łeb w górę, w stronę dwóch wchodzących koni i dalejże uskuteczniać araba ze mną na grzbiecie. został "przysiądnięty", dołożyłam łydki krzyknęłam na niego i żałowałam, że na samym początku wyrzuciłam bata. koń szybko wrócił do siebie.
Sankarita, to wesoło!
Czapla miała ostatnio pauzę bo się "kontuzjowała" ale dziś moze się uda wsiąśc na nią, choć jak znam życie pewnie nie mi;]

edit ano nie mi
choć dziś nie płaczę jakoś
Ja i mój kobył w dniu nakładania jej pierwszych ochraniaczy na tył ;] Nie pytajcie mnie czy jej smakowały
carmina, chciałabym zobaczymy jak wyjdzie  😉
sankarita to piekury lugana kontrast

i jeszcze pare zdjeć:
[img]http://lh6.ggpht.com/_cHFDX2MYDhU/SqAkndFYQLI/AAAAAAAACmY/_H-[/img]

ufff.. chyba starczy, przydało by się jakieś nowe zrobić  😁
ale cudne to drugie zdjecie!!!
Co podajecie (lub podawaliście)  swoim młodziaką  na układ kostno-stawowy  ..... cokolwiek w okresie wzrostu?

Stosował ktoś Pavo Podo Supply ?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi  :kwiatek:
Magnez plus dodatek fosforu, wapnia i tym podobnych. Sam magnez jest niezbędny przy przyswajaniu się w/w składników.
Osobiście wypróbowałam tanie suplementy z Sukcesu. Efekt? Przy sporym ruchu, dobrej diecie młoda urosła w zeszłą zimę 26 cm. Wyglądała jak patyczak ;] Podawałam przez okres 2 miesięcy. Teraz po wiosenno-letnim wypasie znowu zaczynam od magnezu jednak mam nadzieję że nie straci już  tak szybko nowego brzuszka ;]
monoligea z pavo to polecam pasze Podo Grow, a z suplementow zostaly mi polecone te 3:
http://www.sklep.animavet.pl/produkty.php?cat=&id=1264
http://www.sklep.animavet.pl/produkty.php?cat=&id=56
http://www.hippoland.abc24.pl/default.asp?kat=4488&pro=18556

zamowilam ten pierwszy z NAFu
o te Pavo też  mi się rozchodzi ... chciałabym aby mnie było na nie kiedyś stać ;] 🙇
zabeczka jesli mowisz o podo grow to stracza na 50dni

podaje zgodnie z zaleceniami z tej tabeli ( jest na stronie pavo)
wiem tylko to oznacza około 2 miesięcy oszczędzana na mojej kobyle żeby dopiero  przez kolejne 50 dni dostała suplement 🙁 Na razie moją kieszeń  nie stać na Pavo ( mimo iż kiedyś  na pewno to nastąpi).
Mam delikatną klaczkę i dla niej w sumie idealnie się sprawdza Sukces i  gramowość poszczególnych składników zawartych w wiaderku. Puki co kobył rośnie ma energię, porządny ruch i po kolei zmieniane suplementy w diecie.  Jak na razie odpukać idzie nam całkiem nieźle na tych  najtańszych witaminach 😉  Sam też staram się naturalnie ją wspomagać dodatkami rodem Matka Natura ;] Typu: siemię lniane, czosnek, lucerna , pietruszka, melasa 🙂 Mamy to wszystko poukładane i skonsultowane z wetem aby nie daj co nie zaszkodzić  🙂 W jednym miesiącu to w drugim to w trzecim tamto ;] I jakoś  czas leci a kobył rośnie 🙂
No to pora przedstawić Wam moją zołzę  😂
i nie jest ruda  😎

Persja D zwana Paskudką  😉
m.Perta/ Rumb xx  o.Sheridan han/ Sherlock Holmes.
ur.22.02.06 ;-)
Nasza 5 jazda, generalnie chodzimy do przodu, zdarza nam sie pokłusować i jak mamy humor to nawet szalenie galopujemy ale tylko tyle ile chcemy i lubimy czasem chwile postać 😉
Oprócz tego pięknie się wspinamy, i odstawiamy rodeo np. z górki w dół;]

Nie chce myśleć co będzie jak ta Zołza mała złapie równowagę  😎
wiedziałam,że tak bedzie jej starszy półbrat  nawet uchem nie machnął za to Ona da mi popalić  🏇

Ponia, jaka ona.... malutka pod Tobą! Wniosek na podstawie przypomnienia sobie Ciebie na kasztanie :P
Ładna kobyłka, tydzień młodsza od mojego paskuda. 😀
zabeczka17, ładny kantar 😉
korsik, nooo, drugie zdjęcie jest prześliczne.
sznurka, hehe, czyżby pokazał się mix charakterów obu ras? :P czy Pluszito miała "niewspółpracowalny" dzień?🙂
Sankarita, myslę ze to kwestia tego ze powoli łapie równowagę, wie juz ze w tej zabawie chodzi o ruch do przodu i testuje co można z tym czymś na grzbiecie zrobić
Sankarita   :kwiatek: dziękuję ;] Zwykły parciany ale futerka robią furrorę 
Korsik czy ona jest czekoladowa, czy skarogniada, bo na zdjęciach wygląda jak czekoladka 🙂 Przepiękna klaczka i przepiękne zdjęcie
Sznurka był dalszy ciąg baranków? 😉
Ponia, jaka ona.... malutka pod Tobą! Wniosek na podstawie przypomnienia sobie Ciebie na kasztanie :P
Ładna kobyłka, tydzień młodsza od mojego paskuda. 😀

:kwiatek:
Hihih bo Ona jest malutka, ma jakieś 160 pare cm  😉
anja, były dębacze jeszcze ale zdjęc nie ma
po prostu testuje młoda

my jeszcze z takim portrecikiem  😜 dzisiaj byli jacys ludzie go ogladac, mam nadzieje ze sie spodobał  😅
Mój młody(3,5 roku)

[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg347867#msg347867 date=1254666450]
my jeszcze z takim portrecikiem  😜 dzisiaj byli jacys ludzie go ogladac, mam nadzieje ze sie spodobał  😅
[/quote]

Ja nie wiem jak mógłby się nie spodobać  😜 cuudny jest.
Nie bardzo wiedziałam gdzie się o to zapytać, więc daje tu:
Jak uczyliście swoje młode podawania nog? Moja nigdy nie była tego uczona w 'dziecinstwie', podawanie przodow załapała szybko, ale tyly za nic. wie o co chodzi ale calym ciezarem zapiera się na tej nodze ktora chce podniesc i stoji. Jak już uda mi się podniesc ta noge to stoi ladnie, sama trzyma nie wyrywa, ale to podniesienie jest najgorsze!
kowal zalecil zrobienie z lonzy dzwignie i na tym podnosic jej na poczatku nogi, a potem powinna 'zalapac' czy to dobry pomysl? a moze jakos inaczej ja tego uczyc? Jak wy uczyliscie swoje konie, czy juz kupiliscie je 'zrobione; pod tym wzglendem?

z góry dziekuje za pomoc  🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się