Hm. Tak czytając Pacię to mnie powinni wsadzić chyba do więzienia za znęcanie się nad moim ogrem 👀 Bo biedny ogrowy kucyk chodzi na prezenterce i ma łańcuszek na nosie i jak trzeba to i oberwie (za podskubywanie, próby ciągnięcia, bo on chce akurat tam, a nie tu czy za to, że wyrywa nogę przy czyszczeniu). Dzięki Bogu mam póki co karnego konia i jak dostanie raz za coś, że coś źle zrobił, to potem tego nie powtarza .. I jak ma łańcuszek na nosie to nie próbuje ciągnąć, bo wie, że zaboli. Ale kto wie co będzie za jakiś czas .. w końcu cicha woda brzegi rwie ... O dziwo na razie jeszcze hormony mu nie buzują. Jedynie jak widzi dwie kobyły to się napnie jaki to on męski nie jest. Ale i tak woli towarzystwo chłopców 🙄 Ale wiem że to tymczasowe.
[quote author=Arimona link=topic=1199.msg957555#msg957555 date=1301506817] fajne mlodziaki 😍 🙂 gdzie to takie sa? rozumiem ze tylko je jezdzisz czy twoje? 😉 ten siwy mi sie bardziej podobal, taki juz ogarniety jak na 4ro latka.
Nie, nie moje, wystarczająco jest ich do jeżdżenia 🙂 A konie przyjeżdżają do nas z Holandii. Siwy przyjechał do nas w maju zeszłego roku. W połowie listopada na niego wsiadłam. To bardzo fajny koń. Teraz jest rozsądny jak się przekonał, że człowiek to nic strasznego a przeszkody wogóle nie robią na nim wrażenia. Za to wszystko inne jest straszne 🙂 To mu zostało, bo na początku sprawiał wielkie problemy. [/quote]
No chciały to wrzucam, niestety mam tylko takie bo mam brak fotografa ale postaram się nadrobić 🙂 A młody jest super, trafiło się ślepej kurze ziarno 🙂 jest spokojny, ale potrafi bryknąć 😀 szybko się uczy. I w końcu po przejściach może normalnie zacząć chodzić. Zrobił mu się nakostniak i musiał 6 tyg spędzić w boksie, ale bardzo dobrze to zniósł. A teraz już wracamy do normy i w weekend pierwsze zawody przed nami na razie ujeżdzeniowe, bo jeszcze po przerwie nie skakaliśmy. Ale jestem w nim po prostu zakochana to taki prawdziwy konik do kochania.
mój młody też zaczął byc wdrażany do roboty, na razie leciutko, bo to dla niego początki w tym roku ... jeszcze kilka razy pobiega na golasa i przejdziemy do pasa, wypinaczy i siodełka, no i w końcu wsiadania ... teraz staramy się zapanowac nad glosowymi komendami - idzie calkiem nieźle 😉 na zdjęciu z siodełkiem (troche się przemieściło po brykaniu) upodobał sobie kałużę i ciągnął do niej, podejrzewam, ze raczej chodziło mu o to, aby sie w niej położyć, ale cieszy mnie, ze nie boi się lustra wody 😉 No i Partyzant oczywiście oskórowany przez kolegów 😉
Edit: pomiary młodego będą w maju ... ale teraz już widzę po ochraniaczach rozmiar L, że są za małe 🙁 będzie trzeba zmienić na większe. Jak go mierzyłam w zeszłym roku też w maju (w urodziny) to nadpęcie miał 21,7 ... wzrost 169-170. Klaty nie mierzyłam, bo cienka 😉 Teraz młody ma 4 lata bez miesiąca 😉
Dzisiaj na nim skakałam i powiem, że jest genialny 😜 Skacze z każdego miejsca. Nie ważne czy z daleka czy spod przeszkody ale idzie i nawet w prowadzeniu był fajny 😅
Megane, Ijeeee, partyzant w robocie! 🙂 Oby wszystko przeszło dobrze🙂 Hrabinka12, Miło widzieć Ludwika🙂 Dawno was nie było. Docelowo będziecie skakać? subaru2009, Tak swoją drogą, jakiej rasy jest Twój kucyk? Frania, Ale on jest fładny 😍 nie no, wezmę kiedyś nazbieram na malowanego skarogniadego i kupię tylko po to, żeby na niego patrzeć. amnestria, Jaki fajny Duszek! Taki malutki się wydaje ^^
Kujka, młodego mam od urodzenia - to wytwór mojej hodowli 😉 he he he a stoimy rzut beretem za Wołominem. Sankaritarina - bardzo cieszę, że w końcu młody trochę dorósł do pracy, - zeszłej jesieni to był straszny dzieciuch 😉 tzn. teraz też jest, ale widzę po nim, że spoważniał, zaczął nawet poruszać się już jak koń i nie podskakuje 😉 No i jak patrzę na niego, to jest kropka w kropkę mamusia ... (zachowanie, ruch, łypnięcie okiem, inteligencja) po ojcu ma chyba tylko zadek 😂 i prawą piersiową 😁
Sankaritarina, zdradze Ci tajemnice... Duszek malutki sie nie tylko wydaje 😁 a tak powaznie - pod 180 cm kujki w siodle ujezdzeniowym raczej niewiele koni wydaje sie duzymi... 😉 wczoraj dowiedzialam sie po raz kolejny ze moj kon przez forum wydaje sie mniejszy. coz, moja patykowatosc czasami jest moim przeklenstwem...
kujka, To Ty masz 180 cm wzrostu? Obiło mi się o uszy, żeś wysoka, Gilu ma chyba 170 (?) czy 175(?), coś w ten deseń, więc patrząc na wasze zdjęcia domyśliłam się, że mała to Ty nie jesteś, ale 180 to się nie spodziewałam. Przynajmniej nie masz żadnych problemów z oglądaniem np. jakiegoś koncertu w plenerze, gdzie trzeba stać w tłumie :P To chwila, ile ma Duszi ? :> Megane, a miał mieć docelowo coś więcej po ojcu? ^^ Czy po prostu chciałaś mieć źrebaka po swojej klaczy? 🙂
Sankaritarina, ja mam 180, Gilek ma ~170 (moze centymetr mniej? nigdy nie udalo mi sie go zmierzyc), Duszi ma ~160 cm :P moze ciut mniej... no ale to czterolatek, mysle ze podskoczy jeszcze kilka cm i bedzie mial kolo 162. na koncerty nie chadzam, moj wzrost przydaje sie tylko jak trzeba cos zdjac z wysokiego regalu :P poza tym jest srednio praktyczny (dla kobiety). generalnie nie polecam :P
wiecie gdzie dostane tylne ochraniacze WIĘKSZE NIŻ FULL? 😵 bo na moim koniu full wygladają jak pony 😁 wytargałam młodego pierwszy raz w tym roku z padoku na ujezdzalnie. tyło troche kwikania i latania naz ziemią z ogonem na palme ale na koniec sie ogarnął
Sankaritarina ... ojciec mial "uszlachetnić" potomstwo, (stąd duży dolew xx) poprawić głowę i szyję ... miał miec dobry ruch i skakać ... no a przede wszystkim chciałam mieć potomstwo od swojej klaczy 🙂 inaczej bym nie kryła 😉 ... a tak w ogóle to moja kobyla jest bardzo fajna 🙂 tak więc cieszę się, że widze tyle w młodym matczynych cech 😉 (tak, wiem, jestem nieobiektywna 😉 )
galopada, miło widzieć znów mlodego w pracy... kurde, ale on fajny kluseczek 🙂 Robiłaś już pomiary w 2011 roku? Uroslo cos jeszcze oprócz nadpęcia? Ja też mam problemy z ochraniaczami 🙁 tyly strasznie się rozrosły 😵
o rany, no to Ci sie trafilo konisko 🙂 175+ 😀 My na razie wzwyż staneliśmy, ale wiosna idzie, pewnie coś mlody podskoczy. Galopada, fotka w Twoim ostatnim poście sie nie wyświetla ...
Mia widzialam na zywo te ochraniacze i jakosciowo są... średnie. No i te cyrkonie mnie odstraszają 😁
Megane nic nie mow... nie jestem w stanie na niego wsiąsc z ziemi 😂 na tym zdjeciu widać jak ochraniacze podjeżdżają do gowy bo sa za małe.... 😵 Młody sie ogolnie zrobił taki... obfity 😎 a wcale nie jest tłusty. czuć żebra jak sie dotknie a ja tu ostatnio zostalam posadzona o zapasienie go 😁 jak pojdzie do roboty i sie umięsni to sobie nie wyobrazam jakim bedzie pakerem 😍
i jeszcze w mojej ,,ulubionej" fazie galopu zaraz po tej na jednej nodze 😂
hihihihi... galopada, wyglądasz przy swoim na tej fotce jak kurdupelek 😀 co do ochraniaczy, to chyba wysokie tyły L veredusów (tych na trzy rzepy) są dość duże.
Megane no tyłow wysokie to nam trener zabronil uzywać do skokow wiec wolalabym kupic jedne... Szczegolnie ze jestem 2tysiace w plecy i bez siodła bo zostalam oszukana o czym jest watek na pierwszej albo drugiej stronie 😕 nie stać mnie w tej sytuacji na veredusy nawet jakbym chciala 😕
wiem o siodełku, śledzę wątek i trzymam kciuki za zlapanie oszusta/ów. echhh, szkoda słów 🙁 a ochraniacze? Pewnie ktos z forum podrzuci jakieś cenne informacje 😉 a tak w ogole, to kiedyś widzialam rozmiar XL ochraniaczy (strychulce), ale stwierdzilam, ze nam takie nie beda potrzebne, tak więc nie patrzylam na firmę... teraz chyba się rozejrzę 🙂
Frania, czyzbys znala moj bol? no niestety, jestem skazana na plaski obcas, czasami sobie tylko poplakuje przechodzac obok slicznych szpilek w sklepie... 😉
galopada_, moze poki co po prostu zakladaj owijki 🙂