Forum konie »

Młode Konie

wawrek, no klasa Panie!  😎
wawrek- no proszę, rewelacja, dawaj zdjęcia z obecnego etapu 🙂
galopada tak srokata mi sie marzy 😍 😜
Jak tak sie specjalizujesz po malutku w zajeżdżaniu i jeżdżeniu młodych koni to zapraszam do Wrocławia bo nie mogę znaleźć nikogo chętnego żeby wsiadł na siwa a ja w 7 miesiącu ciąży próbować nie będę 😁
kolejne wstawię za jakiś czas. Póki co łapiemy równowagę i takie tam gry i zabawy ruchowe uprawiamy  🤣 Poza tym nie mam fotografa 😤
Sankarita to podobnie jak u mnie , też się nie spieszę z niczym i efekt jest taki że kobyłka ma 4 lata a my jeszcze nie galopujemy tylko kłus , kłus , kłus . w weekend był pierwszy teren . siodło i ogłowie przyjęła bez problemu (  wcześniej oczywiście był pas) ale np nie dała sobie założyć ochraniaczy czy owijek na nogi , strasznie bała się rzepu . teraz już luzik 😉 Problem zaczął sie przy pierwszym kłusie na lonży poleciałam na ziemie , potem parę dni odpoczynku bo musiałam dojść do siebie ( tak rypnęłam o ziemie ze przez 5 min nie mogłam sie ruszyć ) no i potem zaczęliśmy kłus na lonży , wsiadanie zsiadanie i takie tam no i młoda miała wypadek rozcięła nogę i 2 miesiące przerwy potem ja zaczęłam semestr , przyszła zima i tak zleciało ..ale teraz ostro bierzemy sie do roboty i nie ma zlituj 😉 kurde ale historyjka z tego wyszła 🙂
Zairka jako honorowy czlonek kamikadze team naszej stajni chetnie, ale troche daleko  😁
Jestem ogromne dumna z Emiki, przed chwilą był wet. i dostała leki dożylne. Bałam się, że tak jak mamusią z nią też mogą być problemy, a tym czasem stała wyjątkowo spokojnie, nawet się nie poruszyła. Mam dzielne konisko  😅
Jak się chwalić, to się chwalić. Mamy drugie wsiadanie i pierwszy stęp za sobą. 😅

W sumie, wsiadłam pół na pół spontanicznie. Miałam na dzisiaj zaplanowane kombinowanie z drągami na lonży i stępowanie na dwóch lonżach, ale jako, że moja siostra przyjechała ze mną na stajnię pomyślałam.... a czemu by nie? Dlatego uprzejmie proszę o niekomentowanie mojego bardzo "fachowego" ubioru do jazdy. I garba 😉
Ja bym się tylko doczepiła braku kasku :P

Gratuluje 😉)
Sankarita, gratuluję 😉
Dzięki🙂 i wiem, wiem, głupota moja wsiadać bez kasku na 3,5 latka, ale zupełnie o nim zapomniałam, na kolejnych wsiadkach kask już będzie. Wbrew pozorom, nienaruszony stan mojej głowy mi miły. 😉
Ja mam pytanie do wszystkich:
od czego zaczynacie lonżowanie młodego konia, który jeszcze nigdy nie był lonżowany (tzn. mówię o koniu, który jest przyzwyczajony do noszenia ogłowia i siodła/pasa do lonżowania luzem, ale na lonży nigdy nie chodził)?
Wg mojej wizji: bardzo ułatwia obecność lonzownika (jesli go nie ma proponuje kupic kilka slupkow i pociagnac najzwyklejszy sznurek i w ten sposob zbudowac okólnik, który ma za zadanie wyznaczyć poprawne wygięcie - młody koń nie zna poruszania się po kole i ma tendencje do wypadania zadem itp. a jakikolwiek 'opor' poprzez sciane bedzie go ograniczal ... ah to moje objasnianie  :icon_rolleyes🙂 Narazie zapomnij o oglowiu i pasie. Na to przyjdzie czas kiedy kon zacznie kojarzyc komendy, bedzie mial stale tępo, wyrobi kondycje i będzie posłuszyny.
lonżownik dobra  sprawa ! na początku mozna bez niczego poganiac konia po kole , a potem na kantarze , ogłowie  można spokojnie odpuścic !!
ja kilka razy sobie robiłam taki niby lonżownik
wstawiałam słupki od ogrodzenia el. i do nich mocowałam dobrze widoczna tasme
taka konstrukcja spełniała swoje zadanie
Sankarita, wkładaj kaski! 🙂
super jej w tym kolorze 🙂
No to ja się pochwale. Jestem po drugim wsiadaniu i kłusie na lonży.
Jestem moją młodą absolutnie zaskoczona, bo w pracy z ziemi wpadała naprawdę na różne pomysły. Przy wsiadaniu - nic, zakłusowanie - proszę bardzo, nic jej nie rusza, zachowuje się jak stary wyjadacz.
To chyba typ który zacznie wojne jak zakuma że to ciężka robota jest. 😉

Zdjęcia niestety są jakie są, proszę wybaczyc mój zaciesz, ale mam strasznie dużo radochy z Młodej. 🙂

No i kluska w całej swej (puszystej) okazałości.

edit:  Co do siodła na łopatkach - czekamy na podogonie, niestety Klucha jest taka okrąglutka, że wszystko jej na przód zjeżdża.
a my bylismy dzisiaj nad woda  😍
cieciorka, bez kasku już nie ruszam🙂 Poza tym jeśli druga część również się do mnie odnosiła, to jemu, nie jej ^^ Ale fakt, w takim bordo to mu bardzo dobrze.

hate me!, gratulejszyn🙂 Ładna ta kluska🙂

galopada_, tylko nad wodą czy w wodzie też? 😉

iza90, lonżownik generalnie ułatwia sprawę, ale  dochodzi tu jeszcze kwestia czy koń ustępuje od nacisku, chodzi na uwiązie i generalnie respektuje tego człowieka na ziemi. Jeśli każdy z tych punktów został spełniony to można zacząć uczyć chodzić po kole.😉
Ja nie wsiadam często na łaciatego, ale chłopak jest bardzo spokojny. Czuję się jak na starym rekreancie.
Mamy już za sobą pierwszy poważniejszy wyjazd do lasu. W prawdzie z wielką przewagą stępa 🙂 Ale i autostrada i mosty i tory i ulice nie straszne. W głowie miał tylko 'co  by tu zjeść'.
W tej chwili przez pogodę raczej nie jezdzimy, pojawilo się błoto, a upał odstrasza. Wsiadam na oklep i kręcimy się bez celu.

I pomyśleć, że 3 miesiące temu dopiero było pierwsze wsiadanie 🙂

Życzę Wam równie spokojnych i bez niespodzianek początków ! 😉
Sankarita w wodzie glownie 😉 zdjecia w ZNK str 19 i 20
Sankarita, myslalam ze to kobyla :]
brzoskwinia, widać koń - full zaufania, zero stresu🙂 w ogóle co tam z kopytami?

cieciorka, spoko, większość się myli 😉 On jest  taki delikatny, dziewczęcy, słodki...... kochający inaczej 😁

galopada_, no to lecę oglądać. 😉
sankarita, koń wcześniejszy etap ma "zaliczony" 🙂 Wydaje mi się samobójstwem lonżować konia, który nie umie tych rzeczy 🙂
Interesuje mnie, jak ten etap lonżowania przeprowadzić najłagodniej dla konia. Komendy ma opanowane, nosił pas do lonżowania i wędzidło - luzem ganiałam go po prostokątnym padoku (lonżownik został w zimę rozbudowany).
iza90, dobrze, jeśli koń jest też oswojony z batem - nie boi się go, ale rozumie sygnały nim przekazywane. Dobrze, jeśli można z pewnej odległości batem przekazać "koniu, przesuń przód/odsuń przód ode mnie", "przesuń zad", "idź naprzód" itp. U mnie do przygotowań należało też wspólne chodzenie po prostych, łukach i kołach, przyzwyczajanie, że koń powinien zwracać uwagę na moją osobę, tempo poruszania się, energię lub jej brak, zatrzymania, ruszenia. I w trakcie chodzenia proszenie o ustępowanie od nacisku dłonią (na łopatkę, brzuch, zad - ogólnie gięcie na kole). A potem zaczynałam bardziej samodzielne krążenie (na kantarze i linie, również żeby złagodzić nieprzyjemności, jeśli będą nieporozumienia) na początku powolutku i z małej odległości. Przestawienie przodu konia (jeśli stał przodem do mnie), ew. wsparcie ustalonym sygnałem "naprzód". Najpierw na małym kółku, potem stopniowo na coraz większym. Na początku, na małym, konia łatwiej kontrolować, stworzenie nie czuje się zgubione. Potem koło się powiększa, ale stopniowo, żeby nie było nagłego przeskoku (między innymi dlatego, że koń nie powinien odkryć, że w którymś momencie zaczyna poruszać się poza "zasięgiem" człowieka i bata).

hate me!, może po prostu wcześniejsza praca procentuje 🙂
Sankarita, fajnie 🙂
Sankarita, mnie sie wydawało nawet ze pisałas o nim w formie zenskiej.
ryjek ma ładny- choc na twoim avatarze szczerze mowiac wyszedł jak łos :P
no i duzo lepiej wyglada wg mnie w sprzecie niz na pastwisku- od razu inaczej 🙂
Sankarita dziękuję.  :kwiatek:    jak troche zrzuci będzie jeszcze lepiej 🙂

Teodora codziennie to sobie wmawiam. 😉
No, i Teodora znów uraczyła nas ładną i wyjaśniającą odpowiedzią. 🙂 Lubię czytać Twoje posty 🙂

cieciorka, taaak? Wiesz, on ostatnio lubi osobników swojej płci, więc może gdzieś jakiś dziwny kontekst wyszedł. 😁 Na zdjęciu z avatara faktycznie, łosiowato wygląda, ale z jednej strony też jest takim łosiem, jedynym w swoim rodzaju.
Z resztą, ryjek [razem z jeszcze niewsadzonymi paskami w szlufki 😉 ] możemy jeszcze pokazać:

Dziękuję  :kwiatek: A ja lubię patrzeć na miłe obrazki z pierwszych dni w szkole 🙂
Sankarita, Hate me! gratulacje! też nie tak dawno pierwszy raz wsiadałam na swojego konia  😜

a ja znowu z Kucykiem ciężko pracującym, który 2 miesiące temu nie wiedział co to siodło i ogłowie  😀

i dla porównania - 3 miesiące temu, w dniu kupna, pokraczna kluska  🤣

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się