zdarza sie u mlodych koni, ze nagle im sie wzrost zatrzyma, ale to jest rzadki przypadek i ja na Twoim miejscu skontaktowalabym sie z wetem. moze nie ma takiej potrzeby, ale ja wolalabym sprawdzic. moja mloda rosnie jak na drozdzach i jakby nagle przez rok czasu byl totalny stop we wzroscie to bym sie martwila i to niezle.
Ponawiam moje pytanie Czy to możliwe żeby młoda nic nie urosła przez ponad rok.??? Teraz ma 3. Czy to może być jakaś choroba i warto skonsultować sie z wet. Macie młode konie wiec i pewne doświadczenie
Jak dla mnie to jest podejrzane..rozumiem, ze sa konie, ktore rosna wolniej..mniej..ale zeby nic albo prawie nic nie urosla przez ponad rok?? 😲 ..moja miedzy 6 a 12 miesiacem urosla kilkanascie cm..moze warto sie skonsultowac z wetem...
Dziękuje za odpowiedzi przywróciłyście mi wiarę w forum. Co do perdolinskiej to na pewno jest dłuższa ale w góre nic 😵 dziś jeszcze dzwonie do weta. :kwiatek:
Dodo Ja ze swojej strony polecam zawsze PAVO z serii Podo. Przeważnie nim karmię od drugiego miesiąca życia do dwóch lat, pół na pół z owsem. Potem już systemem normlanym tzn owies + witaminy (pavo, ale te podstawowe) + siano do oporu i pastwisko w sezonei letnim. Dodatkowo jakieś soczyste przysmaki (zimą marchew + otręby) 🙂
ja rowniez podaje Podo Grow..1kg +2kg owsa na dzien...oczywiscie siano i swieza trawa..okresowo podaje witaminy Equistro Mega Base Junior. Jakies 2 miesiace temu zrobilam malej kompletne badania krwi i wyszly wrecz..idealne..wiec kontynuuje z Pavo 🙂
mam pytanko. Mam 3letniego konia, którego handlarz zajeździł w wieku dwóch lat. W sumie gdy do mnie trafił miał 3miesiące przerwy, ale po konsultacji z kilkoma trenerami wróciliśmy do pracy pod siodłem. Chciałabym się dowiedzieć czym mogłabym karmić konika, żeby to nieszczęśliwe zajeżdżanie mniej odbiło się na jego zdrowiu. Liczę na Waszą pomoc :kwiatek:
Dziękuje za odpowiedzi przywróciłyście mi wiarę w forum. Co do perdolinskiej to na pewno jest dłuższa ale w góre nic 😵 dziś jeszcze dzwonie do weta. :kwiatek:
mój dopiero jako 4 latek zaczął porządnie rozsnuć w górę tez prawie rok nic nie rósł ale miał nogi długie wiec mówili ze jeszcze ma czas 😀
ciotki nas dzis odwiedzily, wiec moge wstawic zdjecia😀 miala byc super sesja, ale niestety robactwo tak dawalo w kosc, ze sobie odpuscilysmy. i pierwsze galopy mlodej na padoku po meeeega dlugim czasie 😅 co to dopiero bedzie jak sie rozrusza 😎
[quote author=palcia_94 link=topic=1199.msg638968#msg638968 date=1277921641] mam pytanko. Mam 3letniego konia, którego handlarz zajeździł w wieku dwóch lat. W sumie gdy do mnie trafił miał 3miesiące przerwy, ale po konsultacji z kilkoma trenerami wróciliśmy do pracy pod siodłem. Chciałabym się dowiedzieć czym mogłabym karmić konika, żeby to nieszczęśliwe zajeżdżanie mniej odbiło się na jego zdrowiu. Liczę na Waszą pomoc :kwiatek: [/quote]
jak konsultowałaś sie z "kilkoma" trenerami - to oni Ci podpowiedzą czym karmić konia i w jakich ilościach
Dzięki za odpowiedzi. :kwiatek: Do ponad 2 lat karmilam ja Yearling mix +witaminy+ siano do oporu. Z pastwiskiem to bywało rożnie bo miała kontuzje rok temu i trochę stała(2 miesiące), potem stopniowo powrót ( 1 miesiąc) teraz jest około 12h lub 24h na dobę. Teraz jesteśmy na livery mix+ witaminy i siano do oporu. Jest trochę gruba ale nie monstrualnie, kocha szalec na padoku 😀iabeł: i wyglada na szczęśliwa. Dłuższa jest na pewno tylko ten wzrost 😵
zabeczka17, po ciuchu obserwuję ten wątek i zdecydowanie uwielbiam twoją pannę! Trzymasz ją w Głogowie? Całe życie jeżdżę tak z Krk do rodziny i myślałam, że miasto jest totalnie zacofane jeździecko ;] Młoda wygląda fantastycznie, nawet jej gniadość mi się podoba mimo, że jestem zagorzałą fanką kasztanów 🙂
armara cicho.. nie zapeszamy, dzieki 😀 :kwiatek: 🙂 tylko najgorsze że z przodu to kobylisko wygląda jak kompletny źrebak 😀 hahah 😜 ( mam 173 cm wzrostu tak dla porównania) honey bo to miasto JEST zacofane jeździecko 🙂 zapraszam re-voltowe ciotki do odwiedzin 🙂
Czy ja moge nieśmiało poprosić o trzymanie kciuków od niedzieli? Młody jedzie do Gliwic na wyciaganie odprysku a że podobno re-voltowe kciuki cuda mogą zdziałać... 😉
jednak były to osoby które znały konia, a ja bym się chciała dowiedzieć(nie wiem czy to jest takie złe, że nikt nie chce napisać) co zrobilibyście Wy na moim miejscu, chyba poto jest właśnie to forum.
zabeczka twoja panna coraz "stateczniej" wyglada 😀 z przodu moze jeszcze waska klata, ale sie nie martw, ma dziewczyna czas 😉 wspaniale jest to, ze za kazdym razem jak ja widze (na zdjeciach) to wyglada coraz leoiej! Gratuluje :kwiatek: Euforia zdecydowanie jestem zakochana w Twojej mlodej 😍 ta odmiana i masc 😍 jak Ci kiedys zniknie to napewno nie szukaj w Targowisku 🤣