A które siodło blokuje? 😉 Nie pytałam o plusy siodeł bezterlicowych, jeździłam w takowym i rozumiem jak działa to siodło, tylko bardziej mi chodziło o tę westówkę. Nie wiedziałam, że lubisz jeździć w siodłach westernowych skąd moje zdziwienie, bo byłam święcie przekonana, że kupisz jej takie "zwykłe" siodło.
Poczytaj na wątku o siodłach bezterlicowych to dowiesz się które siodła blokują u młodziaków rozwój mięśni grzbietu i dlaczego na takie się nie zdecydowałam ;] A west.. jednym słowem,, kocham " 😍 😅 :kwiatek:
zabeczka17, Błagam, nie szerz znowu herezji. Żadne dobrze dopasowane siodło porządnej firmy, o ile będzie odpowiednio serwisowane w miarę rozwoju muskulatury konia nie zablokuje rozwinięcia mięśni konia. Czytałam wątek o siodłach bezterlicowych, ofertę barefoota, dzięki uprzejmości znajomej miałam okazję pojeździć we freemaxie [w którym, nawiasem mówiąc, jeździ się bardzo wygodnie, naprawdę], ale jednak zdecydowałam się zostać przy normalnym siodle terlicowym.
http://www.barefoot-saddle.de/shop/home/ zapraszam na te stronke, moge Ci tez materialy podrzucic dlaczego bezterlicowka sie lepiej nadaje, nie ma co tu robic OT, bo zaraz moderatorzy nas zjedza 😉 mozemy tez na pw o tym pogadac jak chcesz. EOT
Och, cóż za ciekawa sytuacja: Mimo, iż wyraźnie napisałam, że czytałam o siodłach bezterlicowych [na tej stronie barefoota TEŻ], sprawdziłam jak się jeździ w takim siodle, ba! oglądałam zdjęcia ludzi, którzy mają i użytkują, szukałam informacji właśnie z takiej "drugiej ręki" użytkowników a nie producenta aż w końcu - wyraźnie napisałam, że zdecydowałam się zostać przy siodle terlicowym to tak czy owak - dostałam właśnie zaproszenie do "rozmowy" mającej uświadomić mnie-ciemnotę o wyższości siodła bezterlicowego. 😵 Gdybym chciała siodło bezterlicowe i byłabym do niego przekonana to bym takie po prostu kupiła. Co więcej - uważam, że terlice w nowoczesnych siodłach są na tyle "elastyczne", że same w sobie nie robią krzywdy koniowi. Nie żyjemy w czasach 20-kilogramowych kulbak [chociaż i one w pewnym sensie nie były złe]. Bezterlicówki mają ten minus, że skoro ja-jeździec jestem w stanie tak fenomenalnie czuć grzbiet konia, być tak blisko, prawie jak na oklep, to automatycznie - mój koń również "czuje blisko" wstrząsy i niesubordynacje mojego dosiadu inaczej niż byłoby to w siodle terlicowym. Im bliżej konia = tym lepsze odczucia, ale z działaniem "obustronnym", im dalej konia = tym większa jakby, amortyzacja, ale na koszt "czucia" konia. Tak czy owak - nie, nie zamierzam kupować bezterlicówki, ale nie demonizowałabym również dobrych siodeł terlicowych jako tych "złych, strasznych, robiących koniowi krzywdę". I w drugą stronę - NIE TWIERDZĘ że siodło bezterlicowe jest złe. Ktoś jeździ, wygodnie mu, podoba mu się - proszę bardzo, po to ktoś coś produkuje by ktoś inny to użytkował. Denerwują mnie po prostu czarno-biali ludzie, dla których nie ma odcieni szarości.
1. to nie watek o bezterlicowkach. dlatego zapraszalam do rozmowy poza tym watkiem 🙂 2. ja nie twierdze, ze "normalne" siodla sa beee i fuj. tylko chcialam Ci konkretnie pokazac, dlaczego z zabeczka twierddzimy, ze bezterlicowki lepiej dopasowuja sie do grzbietu i wg mnie sa lepsze dla mlodziaka. ( ja mowie konkretnie o barefoot.) 3. nie unos sie, wystarczy spokojnie przeczytac co napisalam, a nie bulwersowac sie odrazu 😉 4. chetnie pogadam sobie na ten temat, ale ze nie chce dostac ostrzezenia ani wkurzac modow, to zapraszam albo do odpowiedniego watku, albo na pw🙂 w bardzo prosty sposob pokaze Ci o co nam chodzilo z zabeczka, nie musisz tak sie denerwowac 😉
edit: jejku, tak na szybko pisalam, i teraz sie zastanawiam czy pisanie w punktach nie jest przypadkiem zabronione na tym forum?? kurcze...
i jeszcze jedno: ewidentnie bezpodstawnie sie unosisz, jacy czarno-biali ludzie? 🤔 mi chodzilo o jeden punkt twojej wypowiedzi, a tu taaaaki wnerw i niepotrzebne uniesienie. Prosilabym o czytanie ze zrozumieniem moich wypowiedzi i nie nadinterpretacje ich 🙂
Ja również prosiłabym o czytanie ze zrozumieniem moich wypowiedzi: wyraźnie napisałam, że zdecydowałam się zostać przy siodle terlicowym to tak czy owak - [znów] dostałam właśnie zaproszenie do "rozmowy" mającej uświadomić mnie-ciemnotę o wyższości siodła bezterlicowego. Katja - tylko że ja nie chcę materiałów ani rozmów na ten temat, bo zdążyłam pozbierać kilka własnych informacji i na dzień dzisiejszy nie decyduję się na siodło bezterlicowe. Zrozumiałaś co powiedziałam czy mam jeszcze inaczej wytłumaczyć? 😉
Denerwują mnie opinie "jednego koloru" czyli takie twierdzenie, że dana rzecz jest Najlepsza Pod Słońcem i Absolutnie Bez Żadnych Wad, a wszystko inne jest automatycznie ZŁE.
a gdzie napisalam, ze zdecyodowanie tylko bezterlicowki sa naj naj naj, a reszta jest strasznie zla? 👀
i zrozumialam, ze testowalas itd itp, ale chcialam tylko odp na pytanie jak to niby sie lepiej bezterlicowka dopasowuje do grzbietu niz "standartowe" siodla. a nie mialam zamiaru nikogo namawiac. kazde siodlo ma swoje plusy i minusy, czy terlicowe, czy bezterlicowe, grunt zeby bylo dobrze do konia dopasowane, na tym zdaniu zakanczan ten OT 🙂
Ja się muszę pochwalić 🙂 Zaczynam pracę z Furią, jej pierwsza lonża (dziewczyna jest rewelacyjna, kumata, w jakiś magiczny sposób super reaguje na głos. Bez problemu chodzi w obie strony :love🙂:
zabeczka17- super podejście i życzę dalszej owocnej pracy z młodą Mega - Fajnie, że tak późno zaczęłaś pracę ze swoją Furią wielki plus za to dla ciebie. A tak przy okazji ma cudowną maść 😜
zabeczka, a kiedy chcesz ją zajeżdżać? Tzn. wsiadać?
Chciałam teraz na jesień. Pierwszy jeździec , potem dać jej na zimie odpocząć (w postaci dalszej imprezy na pastwisku ;] ), aż do późnej wiosny w następnym roku 🙂 ale... - ma jeszcze luźne stawy kolanowe.. a jedno bankowo stwierdzone przez weta. To normalne kiedy dzieciak rośnie. We wrześniu przyjedzie zrobić zdjęcia rtg trzeszczek i także ocenić stawy. Bez jego zgodny i konkretnego zbadania młodej nie zrobię niczego. Dwa luźne stawy kolanowe mogą być związane bezpośrednio z jej złym zeszłorocznym werkowaniem kopyt- pogoniłam kowala w styczniu, który nadzwyczajnie w świecie spartolił sprawę. Od pół roku naprawiam sama kopyta i ładnie się wszystko zrasta... ale nie wiem czy zdążę na jesień wyprowadzić kopytka. Jeszcze wrócę do decyzji weta...- nie dam zajeżdżać kobyły do póki nie upewnię się żę : - nic ją nie boli, - nie ma jakiś zwyrodnień stawów, - trzeszczki są całe - z grzibietem wszstko jest okey. - Bo tylko wtedy mam pewność że jakiekolwiek niesubordynacje mogą być po prostu - oznaką bólu koń nam nie powie- ej lala mam flary i boli mnie jak wsiadasz na mnie a ja naciskam ściankami kopyt ziemię ( ból porównywalny z odrywanym paznokciem). Wiem że złe nawyki jest najłatwiej utrwalić poprzez - niewiedze . Tylko później gorzej jest takiego konia wyprowadzic z błedu.
Jestem świadoma tego że zajeżdżanie konia to bardzo złozony proces i chciałabym aby przebiegł jak najbardziej bezboleśnie dla kobyłki. jeden błąd może nas kosztowac bardzo wiele a konia to już bankowo. Certolę się z nią? jasne że tak 🙂 a po co mi się śpieszyc? gdzie? na co? .. koń ma mi służyc do rekreacji. A narazie czerpię niesamowitą frajde z mozliwości bycia z nią, opiekowania się, karmienia, dbania, szkolenia. Wszystko zrobimy po mału i póki co z niczym nie mam problemów, dlatego wybrałam drogę dłuższa a bardziej pewniejszą dla konia.
ps. ja wsiadać na nią nie będę przed 4 rokiem życia ;] chyba że schudnę 20 kg 🙂
No nie powiedziałabym, że wsiadanie jesienią na konia, który we wrześniu kończy 3 lata to certolenie się 🙂 Szczególnie, że kobyłka wygląda jeszcze bardzo źrebięco. Ja bym jej na twoim miejscu dała spokój do wiosny, nie kombinowała z wsiadaniem na jesieni w ogóle. Ale masz mądre podejście co do przebadania jej przed wsiadaniem - I like 😀 Ja tam jestem fanką późnego zajeżdżania koni, szczególnie jak się ma jednego do kochania - mój był zajeżdżany w wieku 4,5 roku a i tak miał wtedy zad wyżej niż kłąb 🙂
Katja, Nie napisałaś, Żabeczka napisała [która to wypowiedź mała wyglądać w ten sposób, jakby "zwykłe" siodło miało coś "blokować"]. EOT
zabeczka17, czyli to nie Ty będziesz pierwszym jeźdźcem? Bo mówisz - pierwsze wsiadanie wrzesień, ale Ty zaczniesz wsiadać jak skończy 4 lata. [pytam bez złośliwości 🙂 ]
wg mnie jestem dla niej za gruba o 20 kg.. i nie ja będę wsiadać na nią pierwszy raz. Ale oczywiście będę przy niej i wszystkiego dopilnuję jak należy.
sankaritarina, bedziemy to ciagnac w nieskonczonosc? przeczytaj ze zrozumieniem co napisalam to wtedy moze zalapiesz wszystko 😵 EOT.
Ty moja droga powinnaś w końcu "załapać" 😵
wg mnie jestem dla niej za gruba o 20 kg.. i nie ja będę wsiadać na nią pierwszy raz. Ale oczywiście będę przy niej i wszystkiego dopilnuję jak należy.
To trzymamy kciuki zeby wszystko poszło bez problemowo 😉
a może wiecie, czemu Harley nie został zakwalifikowany? Źle przygotowany, czy jakieś wady? Widzialam go tylko na fotkach u poprzedniej włascicielki tak wiec nie wiem, co miał ew. wadliwego mi się podobal 🙂 (100 razy bardziej niż np. zakwalifikowany MIT (Frazes - Mitologia)
Piękne to konie, które się zakwalifikowały do ZT! Ja kiedyś chciałam kupić Harleya, ale zrezygnowałam po badaniach weterynaryjnych. Nie wiem, jak potoczyła się dalej jego historia, ale może to była przyczyna, że się nie zakwalifikował? W każdym razie koń jest bardzo ładny, choć faktycznie raczej w cięższym typie małopolaka. Swoją drogą są jakieś ZT dla arabów? I czy każda rasa startuje w osobnej kategorii czy jak to wygląda?
Katja, to TY naucz się czytać ze zrozumieniem. Przejrzyj całą dyskusję, która się wywiązała i wyciągnij wnioski. eot2
zabeczka17, Mimo, że czasem troszkę przesadzasz 😉 to i tak gratuluję podejścia. Wobec tego również trzymam kciuki za pomyślność przedsięwzięcia. Oczywiście, mam nadzieję, że zdjęciami tu zarzucisz :P
przesadzam? możliwe.. ale na pewno nie stosuję przeSADyzmu 🙂 co do nadwagi to mam nie małą i wolę nie ryzykować nadwyrężenia stawów mojego dzieciaka. Mamy czas 🙂 dzięki za miłe słowa. zdjęcia mam, ale chyba na tym wątku stanowczo za dużo tego mojego dzieciaka ;] dam se na luzak
Sankaritarina nie, ja caly czas jasno pisalam, a ty zrobilas jakies zamieszanie, od poczatku chcialam tylko wyjasnic DLACZEGO wg mnie lepiej przystosowuje sie bezterlicowka do konskiego grzbietu i dlaczego doskonale rozumiem, ze zabeczka wlasnie takie siodlo wybrala. a ty mi zaczelas dziwnym tonem pisac, ze wszystko wiesz i cos tam o jakis czarno-bialych ludziach 🤔wirek: i po raz enty pisze, ze to offtopic, i jak cos to pw istnieje😉 chociaz nie chce mi sie juz czytac twoich wpisow.
zabeczka twoje pomysly na zabawy z mloda nie maja konca 😉