Forum konie »

Młode Konie

MoniaaA, w końcu ujawniło się ta jego 1/4 xx 😁

nie wierzysz w śląską urodę?
dorósł i tyle 😉
galopada_ ja tam takie pączki uwielbiam 😉
cieciorka, bardziej chodziło mi o tę szczupłość 😉 Bo że jest prześliczny, to ja wiem od dawna 😎
[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg632920#msg632920 date=1277407841]
brat mojego sie dostał ( tylko on był zgłaszany). [/quote]
A jak mu poszlo na trójkącie?
Jak ma rozpisane punkty kwalifikacyjne?
Nie moge nigdzie takich informacji zdobyć...
Kryliście czymś Łatkę? (tzn. P. Bienko 😉 ) kurde, coraz bardziej mi sie podoba...  😀iabeł:

Noooo... mysle, że nie żałujesz, ze swojego wycięlaś 😉
Powodzenia
cieciorka, bardziej chodziło mi o tę szczupłość 😉 Bo że jest prześliczny, to ja wiem od dawna 😎

😂
Są  😍

Kobalt:

Kaprys:

Megane, jakieś 'ale'? 😎
brekawayy : jak się robi taką szyję jak ma twój siwek?
le bon to tłuszczyk  😁
ale swoją drogą szyje w nich uwielbiam ^^
trzeba nacieszyć oko, póki jeszcze czas... 😉

akurat ten tłuszczyk jest piękny i gdyby moja kobyla zechciała sobie taki wytworzyć... 🙁
u nas wszystkie takie zatłuszczone 😉
mogę oddać trochę ;p
Megane
Wyniki kwalifikacji, zdjęcia znajdziesz tutaj:

http://pzhkm.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=228:bogusawice-2010-wyniki-kwalifikacji&catid=51:ogiery&Itemid=63

a pełne rodowody w serwisie:
http://www.bazakoni.pl/

Break
One są takie... Kebabowate . Szyje, zady jak u większości Hebabów nieźle skubaniec stempluje.
Breakawayy pięknie się chłopoki prezentują 😀

to nasz Kebab jest tym wyjątkiem potwierdzającym regułę...chudodupiec jeden  😀
Hej mam problem,  może i mój koń super młody nie jest ale nie jest też stary;D ma 6 lat . Generalnie chodzi zawody od 4,5 roku życia ale to było kilkanaście wypadów .... generalnie zawsze raczej kończył parkury zarówno LL jak i L wyżej nie jeździmy . jednak na zeszłych zawodach coś mu kompletnie odbiło i LL ukończyliśmy z trudem ( 2 stopy) a L nie ukończyliśmy w ogóle ... przez rów ... generalnie problem rowu mieliśmy już w domu jednak nie rozumiem skąd się pojawił  bo kiedys koń skakał go bez problemu i żadnego wypadku ani niczego co by mogłomu sie zle kojarzyć nie było... najgorsze jest to że zaczyna wymijać też zwykłe przeszkody i nie jest zwiazane to na pewno ze strachem .... jakieś porady? rów męczymy przechodzimy najpierw w ręku potem wsiadamy i skaczemy ale generalnie zawsze na nastepny raz walka od nowa .... i tak w koło , co robić?
Megane Łata była kryta jak była w Zakładzie w Bogusławicach Biegaczem, ale sie nie udało. także na razie maluchow nie bedzie. Za to Druzja ( http://www.pzhkm.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102:wyniki-proby-dzielnoci-klaczy-zt-bogusawice-15052009-r&catid=52:klacze&Itemid=64 ) zrebna Frazesem  😍
horrsse, proponuję zapytać w kąciku skoków, tam masz specjalistów. Tutaj skupiamy się przede wszystkim na początkach koni w pracy pod jeźdźcem i na lonży.
armara  dziękuję 🙂
zaglądalam na tę stronkę dwa dni temu i nie było nawet pomiarów 😉 dlatego szukałam wieści na forum 😉
jeszcze raz dzięki :kwiatek:
Edit:
a może wiecie, czemu Harley nie został zakwalifikowany? Źle przygotowany, czy jakieś wady?
Widzialam go tylko na fotkach u poprzedniej włascicielki tak wiec nie wiem, co miał ew. wadliwego
mi się podobal 🙂 (100 razy bardziej niż np. zakwalifikowany MIT (Frazes -  Mitologia)

Averis nie ma zadnego "ale" - dla mnie moje też są najpiękniejsze na świecie  😂
breakawayy- jej jak pięknie chłopcy wygladają no i bruszki im urosly 😀
breakawayy, piękne pączusie. 😉
A ja zaczynam mieć stresiora bo jutro transportujemy naszą młodą do stajni treningowej. To jej pierwszy transport w życiu i nie wiem jak to zniesie. 🙁
armara i właśnie te szyje w nich uwielbiam  😍
krysiex213 :kwiatek: ale Arek i tak zachwycający!
slojma właśnie w końcu brzucha trochę zgubiły, grubasy  😁
brzezinka ja też się martwiłam, moje pierwszy raz gdziekolwiek się ruszały, poza swoje podwórko i wybieg. Podróż przeżyły oba, na miejscu siwy trochę nabroił, ale oba całe i zdrowe 😉. No i jak widać wróciły, również całe i zdrowe 😉.

edit:

na razie tylko gniady, siwego później zgram 😉
i z góry przepraszam za efekty dźwiękowe  😁 te ryki/kwiki itp. to mamuśka gniadego, robiła mi tak prawie za każdym razem, kiedy koło niej przejeżdżałam  😁
Megane

Mioim zdaniem Harley był w mało samczym typie, mało szlachetny. Zresztą w ubiegłym roku razem z Karlą tłumiłyśmy szumne zapewnienia, że koń na ZT się dostanie. Jak widac się nie dostał.

jeszcze raz gniady 😉

edit:
siwy 😉
u nas dzisiaj pierwszy poważny bunt na pokladzie. Młody sie robi pewny soebie, sily ma duzo bo jezdzimy aż 20 min dziennie niecodziennie wiec zaczyna sprawdzac na ile moze sobie pozwolic. Dzisiaj chcialam zagalopowac jak zwykle najpierw na lewo ale co sie okazalo? ze zamiast do przpdu moj kon ruszył... do gory. takiego mi baranka za barankiem strzelił ze az na chwile stracilam rownowage  🤔 a pozniej mysle no przeciez nie zatrzymam ci tylko dawaj do przodu, a ten dookola ujezdzalni mi takią serie sprawił ze szok. takie jakby baranki w miejscu, dosc łagodne wiec sobie normalnie w polsiadzie jechałam caly czas starajac sie ruszyc mocnioej do przodu  😵 zatrzymałam jak skonczył ruszylam jeszcze kawałeczek i skonczylam jak bylo dobrze. zmienilam kierunek, ruszylam w prawo i bez problemu w druga strone  🤔wirek: jak wracalam do domu to sie zastanawiałam czy zeskakiwac czy co robic bo czułam ze siedze na wulkanie  😁  😵
galopada no cóż zdarza się ;] młodość 🙂 poczuł się skubaniec pewny ;]
A my dzisiaj pierwszy raz założyłyśmy siodło bezterlicowe- ważące 5 kg. Młoda kończy 3 lata we wrześniu  ( 02.09)i czas najwyższy przyzwyczaić ją do ,,wroga" 🙂 Zanim zaczniemy ćwiczenia z siodełkiem, musimy mieć pewność że siodło pozostanie w pełni zaakceptowane przez moją pannę. 🙂
Dzisiaj nawet  nie zwróciła uwagi kiedy je założyłam, coś tam jej majtałam przy grzbiecie, przesuwałam.  Uwiąz zaplątany jest tak że w razie jakby się odsadziła.. rozwiązałby się .
Jednak nie upadłam na tyle żeby cos koniowi zakładać na  grzbiet  póki nei byłabym pewna że to zaakceptuje, jej nastawienie do pracy również jest dla mnie bardzo ważne.
na szczęście  zlała wszystko  i to niesamowicie, ukazując pełen luz 🙂
Przespacerowałyśmy się  3-4 kółka i koniec pracy na dzisiaj. Następne podejście w niedzielę.
ps. ma dwa czapraki bo brakowało mi dziurek do popręgu - nie bić 🙂
zabeczka17, gratuluję podejścia do tematu młodego koniska, to napewno zaprocentuje w przyszłości🙂
Jej wszystkie nowości w życiu są  robione takim właśnie podejściem 😀 na spokojnie, mega pozytywnie, tylko wtedy gdy Niunia jest na to gotowa i ,,mi pozwoli"...  tylko wtedy robimy nowe rzeczy 🙂  z siodłem, z ogłowiem, wędzidłem, kopytami, ochraniaczami, posłuszeństwem poza domem 🙂  walczeniem ze strachami( reklamówka, wybuchy itp, ) kowal , czambon, weterynarz, zastrzyki 🙂.
Pieszczę się z nią bo mam ją jedną ;] i cóż innego mogę robić z jednym młodym koniem? a no wychowywać 🙂 nigdzie i nigdy nam się nie śpieszy..  a ona ma czas na przemyślenia 🙂
Pomyśleć że zaczęło się od panicznego stracha przed kałużą 🙂 haha dawno i nie prawda 🙂  dzisiaj kobył sam uwielbia wodę ;]
gratuluje podejscia i wspanialej kobitki  :kwiatek:
dzięki dziewczyny ;] :kwiatek:
zabeczka17, a czemu westowe bezterlicowe? W takim będziesz ostatecznie jeździć? 🙂
pierwsza rzecz... chodzi o grzbiet młodej 🙂 do 5 roku będzie się rozwijać a siodło wraz z nią 🙂
Druga sprawa, jest cholernie wygodne więc łączę miłe z pożytecznym 🙂
Zamierzam w przyszłości kupić normalnego westa - ale to już jak młoda skończy 4,5 roku- wszystko jej tam stwardnieje 🙂
Zresztą z tego siodełka nie zamierzam także rezygnować. Jest cudowne bo nie blokuje  mięśni grzbietu u rozwijającego się konia, dzięki temu treningi będą dla niej łatwiejsze.  Jest lekkie, a jak wiemy dla młodziaka to też bardzo ważna sprawa.  A jeździec ,,czuje" dosłownie czuje konia. jestem z niego mega zadowolona.

ps. a poza tym west ... dla mnie to jest to 😀 ogólnie rajdy, rekreacja.. nic związane z jakimś tam stylem. Po prostu kocham jeździć w siodłach westernowych. Blokują mi miednice, czuję się pewniej, bezpieczniej.. dlatego długo czatowałam na taki typ bezterlicówki 🙂 a niech młoda też skorzysta a co 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się