Forum konie »

Młode Konie

dziękuję ;] starałam się jak tylko mogłam 😀 aby z gówniarza wyrósł ,, koń" 😜
Pamietam jej pierwsze zdjęcia tu, a jak z łapkami? z tego co kojarze bardzo się o nie martwiłas 😉

Moje maleństwo już nie maleństwo. Dawniej wiele wypisywałam w tym wątku o nim, teraz chłopak ma 4 latka i 170 w kłębie 🙂
no to dalej, śmiało dodaj fotki 🙂 aż ciekawa jestem jak tam Twoje szczęście 🙂 wygląda ;] 😅

U mojej wszystko gra, niedawno widział ją wet. Te strzykające i przeskakujące sprawy to  zwyczajna sprawa dla konia który rośnie i jeszcze mu tam sie wszystko nie utwardziło nie ustawiło. Nie ma to związku z przyszłymi kulawiznami czy tego typu akcjami. Ma jeszcze luźne ścięgna np w prawym kolanie bo zwyczajnie w świecie jeszcze rośnie ;]  Młoda wolniej sie rozwija ale no taka jej uroda. Ma obecnie 156 w kłębie 🙂 I ja wcale już nie narzekam 🙂
My sobie po mału raz na jakiś tydzień, dwa pracujemy po 10 min na lonży. Ma to na celu stopniowe przyzwyczajanie jej do pracy i odbywa się tylko w stępie. głównie chodzi o rozluźnienie i kojarzenie przez konia faktów- spokój i jeszcze raz spokój. A tak pozatym to za 2,5 miesiąca kobyła skończy 3 lata 🙂 😅 😍 i robi z niej się naprawdę grzeczne konisko ;]
i wspominany filmik z wczoraj 💃 mamy przerwe do czwartku, juz nie moge sie doczekac az wsiade. te 20 min to najprzyjemniejsze 20 min w ciagu doby 😍  😜

Te strzykające i przeskakujące sprawy to  zwyczajna sprawa dla konia który rośnie i jeszcze mu tam sie wszystko nie utwardziło nie ustawiło.
Coś więcej na ten temat wet powiedział? Jest jakiś "górny limit" wieku określający to strzykanie spowodowane rośnięciem?
Pytam, bo to jest pierwsza szersza teoria by wet, odnośnie strzykających stawów u młodego konia, którą usłyszałam 😁
Dziewczyny mam mały problem ze swoim młodziakiem. Zaczynamy dopiero pracę, ale zauważyłam, że jedną łapką ma krótszy wykrok. Słyszałam, że można to pod wpływem jazdy, pracy wyrównać, tylko nie wiem jakimi ćwiczeniami? Drągi?
Może wiecie 🙂 proszę o porady :kwiatek:  będę wdzięczna
Te strzykające i przeskakujące sprawy to  zwyczajna sprawa dla konia który rośnie i jeszcze mu tam sie wszystko nie utwardziło nie ustawiło.
Coś więcej na ten temat wet powiedział? Jest jakiś "górny limit" wieku określający to strzykanie spowodowane rośnięciem?
Pytam, bo to jest pierwsza szersza teoria by wet, odnośnie strzykających stawów u młodego konia, którą usłyszałam 😁

Wiesz co nic więcej nie dodał, tylko że to normalne u młodych koni a był u mnie wet.  z Jaroszówki.
Mam się nie  przejmować np. luźnym wiązadłem kolanowych chyba że zaczną się problemy a nie powinny. A na luźne ścięgna przy pęcinie  dobre jest chodzenie po twardym parę min dziennie. Ogólnie kobyła ma typ coś jak folblut i mam  się liczyć z  jej dłuższym okresem rozwoju. Niby nic strasznego, na badaniu wyszło wszystko okey.

karolciaequilano ile lat ma dzieciak? dwa  od kiedy zaczęliście pracę? która łapka - tył, przód?
zabeczka17- prawie już 4lata 🙂 pracujemy solidnie od kwietnia, a łapka przednia... W stępie, galopie nie jest to odczuwalne- ten nie równy wykrok, natomiast w kłusie na początku jazdy gorzej. Pod koniec jazdy, gdy się rozchodzi wydaje mi się, że jest lepiej. Może to być spowodowane lekko sztorcowym tym lewym kopytem? Nie mam pojęcia...
Wet. powiedział mi kiedyś, że pod wpływem treningu się "to" wyrobi... ale jak...?
moze byc multum powodow. przez internet ciezko "zdiagnozowac" 😉. moj kon np nie dokraczal jedna noga bo mial odprysk w stawie koronowym. nie kulal, nic mu nie bylo, nie wpadlabym na to , ze cos tam nie gra z noga, a jednak... nie chce Cie absolutnie nastraszyc, tylko podaje przyklad, ze powowd moze byc blachy i wystarczy odpowiedni trening, a moze byc jednak cos tam nie bardzo... ale to najlepiej na zywo sprawdzic, bo tak to mozna niechcacy cos zle doradzic.
W jakim wieku można zacząć lonżować młodego konia? Lonżować nie w sensie pracy, ale raczej zabawy.
zabeczka17 cierpie na wielki niedobór zdjęć 😀 więc na ten czas przykro mi 😀 kiedyś nadrobię 😉

Dobrze, że nic poważnego z tymi nogami nie wyszło. Mojego łaciatego nogi stoją nadal pod wielkim znakiem zapytania. Robiłam zdjecia zanim wsiadałam po raz pierwszy rok temu. wyszły jakieś zrosty czy coś takiego, ale wet powiedzial, że koń może być użytkowany normalnie. Jednak stawy skokowe w dziwnym miejscu sa zawsze popuchniete. Był czas, że miał dziwną opuchlizne od strony wewnętrznej, schodziła ona od stawu skokowego, po staw pecinowy i obejmowaly pecine. Nie jest bolące, nie jest ciepłe, koń nie kuleje, po chodzeniu opuchlizna nie schodziła. Do dziś nie wiem co to jest. Czasami się pojawia, czasami nie...

Azbuka[/b] czego oczekujesz od tej zabawy? jeśli nie chodzi Ci o prace na lonży masz na myśli gonienie konia w koło ? Jak dla mnie zabawy wszelkie mogą się odbywać na wybiegu, lonżowniku, czy gdziekolwiek indziej bez reguły wiekowej.  Jeśli faktycznie chcesz uzyskać jakieś informacje to określ się co do pewnych pojęć rozumianych przez Ciebie 😉 
Brzoskwinia, mam na myśli coś w rodzaju nauki przez zabawę, jak z dziećmi  😉 Klacz ma 13 miesięcy, szybko się uczy. Nie mam zamiaru ganiać jej w koło w celu spuszczenia pary, tylko jako wstęp do przyszłej prawdziwej nauki. Tak ok. 15 minut z dwa razy w tyg.
Dodam, że mała już zajarzyła o co chodzi i na głos zmienia chody  😀, chcę wiedzić czy w tak młodym wieku nie przesadzam.
Azbuka, moim zdaniem daruj sobie póki co jakiekolwiek lonżowanie, nawet 15 stępem, daj kobyłce podrosnąć, rozwinąc bardziej stawy, mięśnie a przede wszystkim pozwól dojrzeć psychicznie. To o czym piszesz zacznij robić w wieku 2 lat, nie ma żadnego sensu robic tego z roczniakiem.
Brzoskwinia, mam na myśli coś w rodzaju nauki przez zabawę, jak z dziećmi  😉 Klacz ma 13 miesięcy, szybko się uczy. Nie mam zamiaru ganiać jej w koło w celu spuszczenia pary, tylko jako wstęp do przyszłej prawdziwej nauki. Tak ok. 15 minut z dwa razy w tyg.
Dodam, że mała już zajarzyła o co chodzi i na głos zmienia chody  😀, chcę wiedzić czy w tak młodym wieku nie przesadzam.

Ja bym nie ryzykowała. Przy lonżowaniu, bardziej działa siła odśrodkowa i obciąza stawy..a tym bardziej stawy, które jeszcze rosną. Widziałam kilka filmów dot.pracy z młodymi końmi zagranica(3, 3,5 roku na lonży) i zaden z nich nie byl lonzowany na kole, ale po ''jajku'' -tzn tak, ze osoba lonzujaca szla razem z koniem wydluzajac dlugie sciany hali/ujezdzalni.
Co do zabawy ze zmianami chodow..to fajnie by bylo zrobic cos takiego ale, albo przez chwile w lonzowniku, bez lonzy, albo na ujezdzalni - tez bez lozny..bo skoro ma to byc zabawa i kon ma zmieniac chod na glos, to przeciez nie musi chodzic po kole 😀
Mogłabys tez sprobowac zabawy z ogromna pilka gimanstyczna - tez kon sie uczy a szkod na stawach napewno nie bedzie 🙂
No i ostatnia i najwazniejsza rzecz - nic na sile..maluchy sie szybko nudza zazwyczaj i nie wolno ich zachecac na sile do zabawy..bo wtedy to juz nie jest zabawa, tylko praca ..a dzieciaki pracowac nie powinny  🍴
black_mamba1926 biorę do serca twoje słowa. Jeśli mam zaszkodzić, to odpuszczam, choć małej ta zabawa się podoba -= chodzi sobie stępem i wolnym kłusem po duuużym kole, a na słowo choć przybiega do środka po cuksa. Spróbujemy zabawy z piłką  😅 Fajny pomysł! Warto się nią zajmować, bo załapuje w błyskawicznym tempie  😲
Mazia, odkładamy lonżę w takim razie, a to czego teraz sie nauczyła napewno wykorzystamy za rok  🙂
Dzięki za odpowiedzi  :kwiatek:
Również uważam, że nie ma co roczniakowi uszu zawracać. Czyszczenie, spokojne stanie przy tym, podawanie łapek, chodzenie na uwiązie z człowiekiem (nie wyprzedzanie, znanie swojego miejsca, ruszanie i zatrzymywanie z przewodnikiem) to już bardzo dużo dla malucha. U nas w stajni maluchy są zawsze wyprowadzane i sprowadzane z pastwiska na uwiązie, bo to już całkiem spora lekcja.

Nawet zabawa w takie niewinne rzeczy jak wspólne bieganie, luzem, zmiana chodów itd. można wiele skopać z takim młodizakiem, jeśli nie ma się dobrego i solidnego doświadczenia. Taki zwierz jest niecierpliwy, często traci kontrolę nad sobą i mozna nie nadążyć z reakcjami 🙂 jesli wiesz, co mam na myśli 😉 najlepszych wychowawcą dla roczniaka jest stado i rówieśnicy.
Azbuka nie ma sprawy  😉

a tak co do piłki :
  🏇 Moja Ksiezniczka skonczyla dzisiaj 2 latka!  😅 oczywiscie uczczone bylo  💃  🏇
Tak jak mówiłam, trzeba okreslić o co chodzi. Ja wymyślałam zajęcia mojemu młodziakowi zanim skończył rok. Ale było to chodzenie na uwiązie, zatrzymywanie się na delikatny sygnał, tak jak z psem na luźnej smyczy 😉 zwiedzaliśmy okolice i ufaliśmy sobie. Początkowe, spokojne lonże, które miały konia wprowadzić do pracy zaczęły się jak skończył 2,5 roku. Wtedy już mieliśmy zbudowane wielkie zaufanie i więź. Nie ma co się spieszyć. Dziś chłopak ma 4 lata i nie ma miejsca tak strasznego, do którego nie byłby w stanie za mną wkroczyć z ręki. Zupełnie inny koń. Polecam właśnie spędzanie jak najwięcej czasu z dzieciaczkami 😉 Ja przesiadywałam u niego w boksie, bądź z nim na pastwisku, bez konkretnej potrzeby a jednak przyzwyczajał się do mojego towarzystwa w każdej sytuacji.
Katja
Wszystkie najlepszego  😅
dziekujemy!!!  😅  :kwiatek:
my dzisiaj jechalismy ze stadniny do nas do domu  🏇 całe 800 metrow po otwartej przestrzeni 😅
Wczoraj miałam 2 jazdę i już był bez lonży , na otwartej przestrzeni  po 7 miesiącach wolnego  😀
nasz 3 galop bez lonzy  😅

a brat mojego wlasnie dostał się do ZT!  💃
galopada_ ale z niego jest ciacho! 😍
galopada_-ale zniego kawał konia się robi, normalnie jestem pod wrażeniem
wiecie jak galopuje?  😜 ciotki voltowe zapraszam do nas jak bedziecie gdzies na podkarpaciu!  😉 a dzisiaj juz z domu wyjechalismy od razu zeby pojechac do stajni. bo w sumie mam 300 metrow do ogrodzenia ale zeby koniem wjechac to trzeba pojechac dookoła do bramy. moj kon idzie normalnie jak stary wyga. na nic sie nie patrzy i tylko kombinuje jakby trawe zjesc bo jedziemy w takiej po brzuch wysokiej  🤔wirek:  😍
galopada
Gratulacje ! Pięknie chłopak wygląda, oglądałam go na youtubie i dołączam do grona fanów  😜

Też się pochwalę - moja we wtorek pierwszy raz galopowała pod jeźdzcem  🏇
i jeszcze z klusa. idzie jak pokraka ale zdecydowanie mial slabszy dzien. dzisiaj krzaki straszyly bo liscie szelesciły na wietrze i ogolnie był na nie  🤔wirek: tak wiec skonczylismy od razu jazde jak tylko na chwile sie rozluznił. na dodatek zaczeło padać  😵

galopada_ galopada_ moje szczena tak opada  🤔zczeka: kiedy widze twego gada 🙂 Bosko wyglądacie razem...naprawde swietnie Ci sie konisko rozwinelo, jestem pelna podziwu, gdyz sledze wasze poczynania od poczatku...a taki byl z niego szczypiorek 🙂zycze dalszych sukcesow...a szary nie jes zazdrosny??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się