Forum konie »

Młode Konie

MoniaaA  dziękuję. w jeża gramy, ale 'używałam' tej gry do cofania, zwrotów na zadzie i przodzie, spróbuję tak jak mówisz.
problemem jest również to, że ja zwyczajnie się o nią boje kiedy wpada w panike uwiązana. sytuacja mnie do wiązania nie zmusza, więc tak to odkładam w nieskończonośc  🤔wirek:
hate me!, i właśnie w tym cały fun żeby nauczyć konia ustępować od nacisku tak naprawdę wszędzie tam gdzie się on pojawi 🙂
Powodzenia 😉
Moje młode małopolskie ogiery pierwszy raz tu 🙂
Dublon (Krym - Duma / Dukat), 2-latek z lipca

Debiut (Banita - Dara / Fez [oo]), 2-latek z kwietnia

iza90,  Dublon jest przecudowny! Więcej więcej 😉
A mnie ostatnio chodzi po głowie wysłanie młodego do stada na pastwisko jeszcze na pół roku... hmm, trzeba to przemyśleć.
dzięki  :kwiatek:
Dublona mam jeszcze jedno:
mam takie małe pytanko, a mianowicie...
...znacie może kogoś, kto solidnie ujeżdża młode konie?
chodzi mi o to, żeby klacz znała podstawy ujeżdżenia i skoków.
chciałabym, aby ten trener dojeżdżał do mnie i przy okazji mnie by czegoś podszkolił.
w woj. mazowieckim oczywiście.  👀
Ekhm, ja nie wiem, ze wsi jestem, nie znam się, ale czy w takim wypadku po prostu nie oddaje się konia w trening i odbiera już "zrobionego"?
W mazowieckim podejrzewam, że trenerów znajdziesz bez większego problemu.
ja wlasnie przed chwilą zaliczylam wsiadanie na trzylatka po Barycie  🏇 nawet chodzilismy kilka kolek stepem  😅

edit. i zdjęcie

galopada_, ale fajnie🙂 koń-luzak, jedynie zainteresowanie otoczeniem 😉

W ogóle mam w sumie pytanie dziwne: Ile śpią wasze konie?  Mój 3,5 latek ostatnio przebija wszystko, co tylko możliwe. Odkąd go mam, zazwyczaj jak przychodziłam, zastawałam go leżącego i odpoczywającego. Ok, fajnie, młody jest. Później kilka razy zastawałam go śpiącego. Później był chory - w boksie zastawałam go już zazwyczaj śpiącego, rozciągniętego na całą szerokość. Wykombinowałam "chory, osłabiony". No i ostatnio, godzina 21, zapomniałam o szczotkach w stajni, więc polazłam tam, żeby te szczotki sprzątnąć, zapaliłam światło i...? Wszystkie konie coś tam jeszcze przeżuwają albo zajmują się np. lizawkami a tylko mój prawie ze chrapie w boksie, rozciągnięty na całą długość i smacznie śpiący. Jest to normalne? Czy ja po prostu mam konia-śpiocha i czy po prostu panikuję ? 😁
Sankarita, moja mała tez sporo spi
potrafi się połozyc tez na padoku w słonku i kimac
ale jak lezy w dzien to zawsze termometr w dupkę bo roznie to byc moze
popoludniu bede juz jezdzila na lonzy  😍 nie moge sie doczekac!
sznurka, temperatura mojego od czasu zołzów oscyluje wokół 36-37.... trzy dni temu cud - 38,8, ale nie wiem czy nie czasem od słońca, bo już dwa dni temu zaś było 36,7. Jeszcze się doleczamy z tych zołzów.
a to polbrat mojego ( z matki po tym samym ojcu co moj ) podczas NCKM w Białce w tym roku  😍 przy pozostałych dwulatkach wydawał sie taaaaki ogromny  😵

galopada_, gratuluję zdjęć, są rewelacyjne!
A Basi gratuluję takich koni, bo są niesamowite...
galopada On jest przepiękny! Aaaa ale Ci zazdroszczę  🍴
a z Baryciakiem dzisiaj klusowalismy na lonzy  🏇  😍
galopada_ Gratuluję 🙂
A ja mam kolejne zmartwienie, może ktoś z Was, posiadaczy młodych koni, miał podobnie. U Karego w styczniu zobaczyłam nakostniaka w zaznaczonym miejscu. Zbiegło się to z tym , jak dostał kopa w klatkę piersiową i miał dziurę- obstawiałam, że widać noga też musiała być na linii któregoś ze 'strzałów'. Ale ostatnio zauważyłam kolejnego nakostniaka, jest dokładnie w tym samym miejscu, tylko ,ze na drugiej nodze- coś jak lustrzane odbicie. I generalnie zgłupiałam, o czym mogą świadczyć takie 'synchroniczne' nakostniaki? 2-3 tygodnie przed pojawieniem sie nakostniaka koń kulał na lonży (był to okres gojenia rany po kastracji), ale polewanie zimną wodą załatwiło sprawę. Czy ktoś z Was miał podobnie? Koń nie pracuje, nie jest lonżowany.

Czerwona ramka to miejsca 'usadowienia się' nakostniaka

mam takie małe pytanko, a mianowicie...
...znacie może kogoś, kto solidnie ujeżdża młode konie?
chodzi mi o to, żeby klacz znała podstawy ujeżdżenia i skoków.
chciałabym, aby ten trener dojeżdżał do mnie i przy okazji mnie by czegoś podszkolił.
w woj. mazowieckim oczywiście.  👀

Spróbuj napisać do Ridera. Może go skusisz 😉. Siedziałam na koniach, które są robione przez niego i jego żonę i wrażenia bardzo pozytywne 🙂
Averis- miejsce jest dość popularne, jeśli chodzi o nakostniaki u młodziaków.
Jeśli obywa się bez kulawizny to zazwyczaj są drobne pęknięcia rysika, które się zalewają i nie sprawiają zazwyczaj
dalszych kłopotów.Aczkolwiek bywa, że jednak sprawiają.Najlepszym przykładem mój zwierzak:
jako 3,5 letniemu zrobił się nakostniak w miejscu, które zaznaczyłaś.Urósł znacznie, nie było kulawizny.Po pewnym czasie zastopował i minęło ponad 10 lat i nigdy nie dawał żadnych objawów.Druga noga i podobna sytuacja, ale niestety kulawizna.Operacja.
Moja rada-obserwuj.Jak chcesz pewności -zrób rentgen, będzie widać, czy pęknięcie groźne...
Ja na nakostniaki polecam Radiol.  U mojej młodej się sprawdził tylko trzeba być bardzo cierpliwym. Wcieralam przez 3 dni potem chwila przerwy i znowu 3 dni i tak przez dłuższy czas .
a ja mam kolejną młodą podopieczną 😀 trzylatka po Harbuzie, ostatnio ukończyła ZT dla klaczy w Bogusławicach z oceną dobra. super kobyłka kawał drania  😁  😵

To Ta tak pięknie malowana  😍 . Masz jeszcze jakieś zdjęcia?
mam mam 😉 wstawie wieczorem bo teraz ide na niej jezdzic.
jest na sprzedaż, moze chcesz kupic?  👀  😁
Galopada: super galop i piękna z was para. 🙂
Averis uważam, że masz ślicznego konia, ma piękną odmianę na pysku i odnoszę wrażenie, że to wielki skarb;-)
Ja bardzo lubię konie z odmianami, a życie pisze swoją historię  😉
ElaPe oj tam od razu super. tuptamy sobie... nie mam zupełnie doswiadczenia z młodymi konmi. w tym roku dopiero zajezdzam 3 latka plus srokata bede jezdzila ( tfu tfu). a ze za wiele nie umiem to taka sobie robota  😡
Wkońcu mam dowód rzeczowy naszych poczynań 🙂🙂

i jej rownolatka, ktora zdała z oceną bdb na 2 miejscu, strasznie mi sie podoba  😍

galopada przed chwilą zachwycałam się tą klaczką na fotoblogu, nie wiedziałam, że to Twój konik  😁
bo nie moj  😉 tylko na niej jezdze  🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się