Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Bo marzy mi się loczek. A jak przerwę to już nie będzie loczek tylko przerwana grzywa 😀
Jedyny plus, że w ogóle się nie przekłada teraz na drugą stronę.
To nasza aktualna długość, co kilka dni ciut podcinam od spodu ale dalej nawet się nie zbliżam do tego co mam wyobrażone w głowie 😁

jakbym mogla przerywac to w iroku by nie chodzil. a grzywa dluzsza niz irokez- tylko przerywana! ciecie nozyczkami to profana. o!
katija, no wez, sa konie ktore nie daja sie przerywac i koniec to co - tylko irokez albo grzywa na dzikiego mustanga? ja uwazam ze moj kon jakos bardzo zle w scietej nozyczkami grzywie nie wyglada 🙂

Burza, a nie da sie zrobic loczka z przerwanej grzywy? przerywajac i scinajac?
kujka, nie sądze- zobacze na ile mi sił starczy. Ile nie tnę to i krzywo i jeszcze grubo, chociaż oczywiście jest dużo lepiej niż było.
Przerwij a potem obetnij, tak tylko żeby wyrównać  😉
Puma, chyba tylko to mi zostało 😀
Pochwal się potem uzyskanym efektem  🙂
Ciąć na krótko czy zostawić długą? Mam ochotę na loczek. Jak myślicie ciąć?

Chonsu Alice ma krótką grzywkę a tez jest (?) arabkiem(?) i bardzo mu do pyska, lepiej niż w długiej 🙂
Nie tnij 🤬 pięknie mu w takiej  💘
ja z kolei nie nadążam z cięciem grzywy mojemu dzikiemu mustangowi... co go odwiedzam to musze ciąc grzywę - po 2 tygodniach mam co najmniej 2-3 cm do ścięcia 😵

do tego jak tylko się odfutrzą to czekają na mnie w kolejce Kucka i Koń B... jesli one będą tak szybko odrastać jak Kasz, to chyba tylko fryzjerstwem się bede zajmować podczas odwiedzin u Kaszusia... 😉

Burza, tnij od spodu po trochu. poza tym nie wiem czego ty sie czepiasz - wygląda bardzo dobrze ta grzywa teraz...!

tak, tak, Dzionka, o was też pamiętam 😉 odfutrzajcie się i przybywam 😉 (tylko pliiiiis nie odrastajcie tak szybko potem... 😉)
Romka1o1 ja lubię krótkie, przerwane grzywy lub irokezy, możesz spróbować, jak Ci się Twój koń nie spodoba w wersji krótkiej to przecież odrośnie  😉
Burza, tnij od spodu po trochu. poza tym nie wiem czego ty sie czepiasz - wygląda bardzo dobrze ta grzywa teraz...!

Mogę się rękami i nogami podpisać. Równa, gęsta, i po jednej stronie grzywa - mniam. A jeszcze w ruchu, na ładnie pracującej szyi, taka grzywa jest jak wisienka na torcie 😀iabeł:
Tak sobie patrze jak narzekacie i aż nie mogę wytrzymać.Macie pięknie ogrzywione konie przecież!Żadka grzywka wygląda TAK!  😁

caroline, podcinam po kawałku co kilka dni, głównie w tym najgrubszym miejscu ale efekt dalej mnie nie zadowala- na razie jeszcze walczę.

quantanamera, jeszcze nie jest równa :{ może mam oczy krzywe, że nijak nie jest perfekt 😀
jeszcze nie jest równa :{ może mam oczy krzywe, że nijak nie jest perfekt 😀

jak będzie idealnie równa to będzie wyglądała idealnie do bani - bo będzie wyglądała idealnie i totalnie sztucznie 🤣
na tym cała sztuka polega przy cięciu nozyczkami - grzywa nie może być perfekcyjnie równa, bo wtedy wyglada jak cięta od linijki - a to wygląda źle 😉
a moja w irokezie to ma szyję jak pociągówa  🙄 więc zapuszczam, już się powoli kładzie, nasz jest gruby więc za długo nie stoi, tylko przy uszach.
jak wychodzi pedalskie cięcie nożyczkami to polecam ustawić je nie poziomo, tylko bardziej pionowo, jakby pod kątem i ciachać końcami tylko w ząbki 😉
Burza szukając czegoś w tym temacie znalazłam zdjęcia "twojej grzywy" ze stycznia...
wróciłam na obecną strone wątku, patrze, patrze i  😲 tak wygladam, znowu lece do stycznia,
póżniej znów na obecną  👍 i dziś poleciałam do stajni zrobić kucyki koniowi  🤣
DaliaSoto, kucyki sprawdziły się bomba, byłam konsekwentna i z miesiąc w nich chodził, co drugi dzień przeplatałam.
Przedwczoraj wojowałam jeszcze z grzywą i nożyczkami i nabieram nadziei, że się uda, chyba w końcu ogarnęłam JAK ciąć żeby był loczek 😁
Wiem, wiem bo przeczytałam wszystko od stycznia żeby się dowiedzieć jak to się robi  😀
Na efekt końcowy u ciebie czekam razem ze wszystkimi  🤣
Mam do Was pytanie  :kwiatek:
Jak zapatrujecie się na irokeza na zawodach ujeżdżeniowych? Bo szczerze uwielbiam mojego konia w irokezie, ale wiadomo ujeżdżenie kojarzy się od razu z koreczkami, przemawia estetyka 😉 chociaż ładnie przycięty irokez też jest schludny. Jak sądzicie?
mojemu irokez w końcu odrósł i już leży ładnie na szyi 🙂  🙇
Czy są jakieś preparaty na wytartą grzywę żeby szybciej urosła? 🙂 Albo chociaż żeby wydawała się gęstsza?
ówna, gęsta, i po jednej stronie grzywa - mniam. A jeszcze w ruchu, na ładnie pracującej szyi, taka grzywa jest jak wisienka na torcie 😀iabeł:

Esz, a ja właśnie miałam taką grzywę i byłam z niej okropnie dumna. Po czym uznałam że zaplotę koniura na zawody, i przerwałam, bo z takiej ładne koreczki by mi nie wyszły. No i tak się spaprało, że grzywy połowę mniej i jeszcze rozłaziła na wszystkie strony, każdy kosmyk w inną.  😵  A teraz cała (prawie) przelazła na drugą stronę i możecie sobie wyobrazić jak to wygląda  😤  Czekam aż odrośnie, żeby doprowadzić w miarę do stanu sprzed przerwania...

xequus - ładnie zrobiony irokez i będzie bosko. Ma koń ładnie wyglądać, nie musi być zapleciony. To, że niektórym elegancja, ujeżdżenie i ładny wygląd kojarzą się z koreczkami to już ich problem. I ile roboty żeby te korki ozdabiały, a nie tylko były, lepiej lub gorzej 😉  JA jestem za irokezem jak najbardziej, skoro Tobie się podoba.
czy macie jakiś patent na zaplatanie czołowego koreczka?
całość korkowałam 20 minut a czołowego pół godziny.
za nic koń nie chciał współpracować. głowa do góry i sięgaj sobie.. z czasem przywyknie?
deborah, wsadz kogos na żłób albo cos innego b. wysokiego. wyzej juz nie siegnie i mozna plesc  😎 opracowane m.in na Czarnolasie
deb mnie nic tak nie wkurza jak ruszanie głową na boki kiedy zaplatam kora na czole 😁 więc wyprowadzam na korytarz i na czas zaplatania zawiązuję na dwa napięte uwiązy po bokach.
informuję, że trzymam się lepiej niż tajnaa (😉), iroka szinuję i jakoś opada.
deborah, wsadz kogos na żłób albo cos innego b. wysokiego. wyzej juz nie siegnie i mozna plesc  😎 opracowane m.in na Czarnolasie

łatwiej mi będzie konia położyc 😉

Strucelka, Szogun odsadziłby się gdybym go tak spętała 🙁 chyba lepiej podziała jakiś kusiciel na ziemi z marchewką
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się