Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Gracja, nie traktuj tego, co powiedziałam tak GLOBALNIE  😲 Gdzie ja powiedziałam, że masz zły sprzęt/nie masz czasu dla konia/nie umiesz jeździć?? Ja tylko wyraziłam opinię dot. szyi twojej klaczy - jest chuda - nie zaprzeczasz, irokez nie upiększa jej za bardzo, bo i tak pierwsze, co rzuca sie w oczy to chudość... Tyle ode mnie. Cieszę się bardzo, że nad tym pracujesz i mam nadzieję, że tuczysz kobyłę z głową i niedługo będzie wyglądać super  🙂
Btw mi też rodzice nie kupili sprzętu za miliony i też na wszystko sama pracuję - jak pewnie większość ludzi z forum. Nie ma więc sensu tak się usprawiedliwiać...
Przykre jest tylko to , że zamiast człowieka podbudować to dołujecie.
Każdy z nas ma swoją rację i niech tak zostanie, wróćmy lepiej do grzywy tak będzie lepiej.
Komuś się podoba koń w irokezie? Super! Ale jak ktoś swterdza, że robi irokeza bo koń nie ma mięśni szyi to obcinanie grzywy nie wydaje mi się dobrą metodą na zaradzenie problemowi. Ot i tyle, takie jest moje zdanie.
tylko mięśnie nie powstają z dnia na dzień
A obcięcie na irokeza max 15 minut... I to ma świadczyć przeciwko temu co napisałam? Cholera po co ja tylę roboty włożyłam w konia jak wystarczyło go ściąć na irokeza i efekt ten sam.
szkoda, ze od obciecia grzywy na irokeza zad się nie umięśnia równiez... 😁
To pewnie od przycinania ogona od linijki, no co ty nie wiesz? 😉
a czy fryzura ma świadczyć o tym że mam zamiar poprzestać wyłącznie na tym?? 🤔
a czy my sobie nie możemy spokojnie pożartować? :emota2006092:

edit
prawie-jak-irokez i ogon od linijki 😎
nie wiem, kto z was jest zalogowany na re-volcie, a kto na voltopirach, mogę się tylko domyślac  😁 ja też na voltopirach jestem, ale się nie znęcam nad innymi  🥂 dziewczyny to
TYLKO INTERNETOWE FORUM, każdy może pisac co sobie zażyczy, ale nie każdy trzyma dystans do siebie i innych. Chill out baby jedne, chill out...  💃

a wiecie, że ja chyba zrezygnuję z mojego maskującego i upiększającego iroka na rzecz wiejsko - westowej grzywy? się zaraziłam doszczętnie westem... (Karolass? wiesz, że ja już jasne siodła oglądam?  😁 )
jak ktoś swterdza, że robi irokeza bo koń nie ma mięśni szyi to obcinanie grzywy nie wydaje mi się dobrą metodą na zaradzenie problemowi.
to nie brzmi jak żarcik
nie wiem, kto z was jest zalogowany na re-volcie, a kto na voltopirach, mogę się tylko domyślac  😁 ja też na voltopirach jestem, ale się nie znęcam nad innymi  🥂 dziewczyny to
TYLKO INTERNETOWE FORUM, każdy może pisac co sobie zażyczy, ale nie każdy trzyma dystans do siebie i innych.

Jestem zalogowana na re-volcie 😉 i wyrażam tylko swoje zdanie.

Wer bo to nie jest żarcik, jest to moje zdanie. I chciałam zauważyć, że napisałam "ktoś" celowo nie mając na celu personalnego ataku. A jeśli wzięłaś to do siebie to cóż... jak to mówią - uderz w stół a nożyce się odezwą.
ostatniego zdania nie będę komentować, natomiast skoro jest to twoje zdanie - to skąd pomysł iż jeśli ktoś polepsza wizerunek konia cięciem - ma zamiar na tym poprzestać? 🤔
to skąd pomysł iż jeśli ktoś polepsza wizerunek konia cięciem - ma zamiar na tym poprzestać? 🤔

niestety... z obserwacji 🙁 i nie jest to personalny przytyk do ciebie, a jedynie odpowiedz na twoje pytanie.

P.S. zalogowana na re-volcie :P
Jak to niektórym się wydaje, że wiedzą więcej niż wiedzą. Oceniają ludzi po kilku zdaniach i zdjęciach , które nie oddają całej rzeczywistości i myślą że złośliwymi uwagami zabłysną w "towarzystwie" ale cóż, każdy wiek ma swoje prawa. Żal tylko ludzi, którzy żyją w swoim świecie w przekonaniu że mają zawsze rację i są "naj..."

Faktem jest , że obcięłam grzywę na irokeza aby poprawić wizualny wygląd szyi , jak wspomniałam wcześniej jest to zabieg kosmetyczny który na tym etapie mnie zadowolił. a czy fryzura ma świadczyć o tym że mam zamiar poprzestać wyłącznie na tym?? 🤔

Dokładnie tak jak piszesz. Na mięśnie potrzeba sporo czasu i nie wiem czego niektóre osoby oczekują , że koń po 3-4 miesiącach będzie wyglądał jak paker . Kolejna sprawa, nie każdy chce takiego konia. Bardziej zależy mi na jego dobrej kondycji fizycznej, aby był zdrowy i szczęśliwy, moim celem nie jest pakowanie mięśni. Niektórzy z nas chcą się tylko"wozić"  a do tego nie potrzeba pakera, wystarczy prawidłowo odżywiony i zdrowy koń.
Niektórzy z nas chcą się tylko"wozić"  a do tego nie potrzeba pakera, wystarczy prawidłowo odżywiony i zdrowy koń.

skąd w tylu z was bzdurne przekonanie, ze kon to ma być "paker" 🤔
ciągle mowa o NORMALNIE wyglądających koniach, poprawnie odzywionych i jeżdżonych.
normalnie żenada. kiedy kon nie wyglada NORMALNIE i ZDROWO zaraz zaczyna się walenie tekstów, ze "bo ja to nie chce pakera" 🤔 zamiast troche ruszyć mózgownice i poczytać z jakotakim zrozumieniem... tak, wiem, łatwiej sie pooburzac i obrazic na cały świat i robic dalej swoje po swojemu. tylko to nie zawsze jest rzeczywiście najlepsze rozwiązanie.

dla jasnosci, bo tu się pare "nozyc" odezwało:
wer - kobyła fajnie wygląda, ale bez względu na etap jezdziecki - zajazdka, poziom nie-wiadomo-czego, wożenie tyłka czy rekreacja polno-lesna - i tak mięśnie dolnej partii szyi nie powinny być tak rozbudowane. to sa tzw. mięśnie oporu - zatem ich rozbudowa przy braku rozbudowy górnej partii szyi może świadczyć o tym, ze coś jest nie tak z jeździectwem. wiec nie ma co sie obrażac zanim sie nie zastanowisz czy przypadkiem nie ma jakies sensu w tym co ci Koniczka napisała.
gracja03 - twoj temat byl walkowany juz x razy i od miesiecy jest ta sama gadka - kon jest za chudy i nic poza odkarmieniem mu nie pomoze na wygląd. a to, ze odbierasz takie proste stwierdzenia faktów jako atak to juz wylacznie twoj a nie moj problem. widocznie "na złodzieju czapka gore".

gracja03 - twoj temat byl walkowany juz x razy i od miesiecy jest ta sama gadka - kon jest za chudy i nic poza odkarmieniem mu nie pomoze na wygląd. a to, ze odbierasz takie proste stwierdzenia faktów jako atak to juz wylacznie twoj a nie moj problem. widocznie "na złodzieju czapka gore".

Co się tak czepiłaś, nie da się zdrowo podtuczyć konia w 3 miesiące. Odpuść sobie . Nie zamierzam pakować w nią chemii tylko dlatego , że ty uważasz że koń za chudy. Wolę aby tyła powoli ale zdrowo na naturalnym jedzeniu a nie chemicznie zaprawianych paszach. Już chyba wszystkim znudziło sie twoje wytykanie jaki to koń gracji jest chudy, a w szczególności w temacie o grzywach.. Jest bo tak się nieszczęśliwie stało , ale z miesiąca na miesiąc jest lepiej a to mnie bardzo cieszy. Więc proszę zakończ swoje wywody o chudości mojego konia bo to nie ten temat.
na dowód abyś już nie musiała fatygować się na kolejny bezsensowny komentarz

ostatnie jakie mam
\
a żeby nie tak całkiem  🚫 to chyba lepiej wygląda z tym irokezem, mała kosmetyka a cieszy oko przynajmniej na początek.
Wer bo widziałam takie przypadki - obcięcie grzywy, żeby szyja wyglądała na większą i dalsze bezsensowne jeżdżenie konia.

Gracja te zdjęcia mają pokazywać jakiś progres? Bo głównie zmianę fryzury widać... A w 3 miesiące można zmienić bardzo dużo.
o taką fryzurą to można dopiero konia przyozdobić

jak nic zapuszczam jeża 😉
moze kwestia kiepskich zdjęć ale koń wg mnie lepiej wygląda na górze niż na dole... Pozatym kiedy koń miał problem z wagą to ta zła "chemicznie zaprawiana pasza" jest dla niego nawet wskazana. Jeśli nie odpowiadają ci dostępne na rynku mieszanki paszowe, poproś kogoś o skomponowanie a będziesz miała pewność ze jest naturalna. Przy zwiększeniu dawki żywieniowej polegającej wyłącznie na owsie i sianie raczej kobyłce nie pomożesz o czym świadczą powyższe zdjęcia. i nie traktuj wszystkiego jako atak bo koń wygląda jak wygląda a ty zamiast zainteresować się jak mu najlepiej pomóc wlisz się usprawiedliwiać.

przepraszam za  🚫 a co do tematu to mając nawet konie z chudą szyją nie obcinałam irokeza. Wolałam widzieć zmiany umięśnienia przy grzywie leżącej, i cieszyć się z efektów pracy. przy irokezie zmiana w umięśnieniu nie jest tak widoczna.
Przy zwiększeniu dawki żywieniowej polegającej wyłącznie na owsie i sianie raczej kobyłce nie pomożesz o czym świadczą powyższe zdjęcia.

Dostaje oprócz owsa : wysłodki, kukurydze , słonecznik, siemię, pszenicę, otręby i olej.
A co do grzywy są gusty i guściki , każdemu podoba się coś innego. Jak jest ładna grzywa to można zostawić długą. Moja miała takie okropne frędzelki więc podcinałam aż doszłam do irokeza , w którym wdł. mnie jest jej fajnie.
Aż się wtrącę....
"Wpływanie na wygląd" konia nie polega przecież tylko na dodawaniu mu do jedzenia cudów, ale na dobieraniu dodatków dla tego konkretnego konia i na odpowiednim normowaniu pracy, a wszystko oczywiście pod warunkiem, że koń jest zdrowy. Ta "chemia" o której tak mówisz jest sprawdzona przez wetów, ma atest i z mądrego podawania takiej "chemii" jeszcze żaden koń nie umarł [zaznaczam - mądrego]. Poza tym, żeby w Polsce konia karmić tylko taką "chemią" to trzeba mieć i portfel pokaźny. Gracja, pieklisz się, wyciągasz wnioski o ludziach i usprawiedliwiasz się na wszystkie strony..... Po co ? To co sobie robisz z koniem, to prywatna sprawa, może wyglądać nawet jak koń jeźdźca apokalipsy reprezentującego Głód, ale na miłość boską, lepiej najpierw spojrzeć na siebie, a później wytykać ludziom błędy... [taki mały przytyk do tych szokujących ogłoszeń....] i przyjąć krytykę ze spokojem...

http://www.horsetalk.co.nz/news/2009/04/142.shtml
Buehehe :p a tego pierwszego konika to chyba Sznurka miała kiedyś w avatarze [no ten..... aviatorze 😉😉]
ale to nie ja sie "pultam ", odpowiadam tylko na wasze zarzuty
wyraziłam swoje zdanie na temat podcięcia grzywy przez Fantazję na irokeza , bo  mi sie tak podoba , szyja fajnie wygląda . Chyba miałam do tego prawo. To że nie jestem zwolennikiem gotowych pasz to chyba nic nadzwyczajnego, też mam do tego prawo. Nie lubię tylko jak ktoś wymyśla bzdury bo z jakiś tam przyczyn ma uprzedzenie do mnie.
Z mojej skromnej wypowiedzi o grzywie rozpętała się dyskusja o mięśniach szyi (z czystej złośliwości) , nie tego wątek dotyczy. upieracie się przy tych mięśniach, mięśnie mięśniami a grzywa grzywą . Dobrze byłoby wrócić do tego o czego temat dotyczy. Czego oczekujecie? Zastanówcie się nad swoim postępowaniem , chyba nie do końca panujecie nad swoimi emocjami.  Ze względu na to, że kilka osób ma taki kaprys mam zrezygnować z udziały w dyskusjach na forum?  Zalecam trochę więcej szacunku dla ludzi i nie mam tu tylko siebie na myśli.
caroline dziękuję za interpretację zdjęcia choć ani o to nie prosiłam ani nijak ma się to do tego tematu.
tym bardziej że nie masz pojęcia ani na jakim etapie koń jest jeżdżony ani jaką ma przeszłość

i nie życzę sobie podczepiania mnie pod żadne stereotypy

tyle ode mnie.
wer, prosze bardzo. niemniej jednak dziwne jest to, ze tak się unosisz. zachowujesz sie wręcz jakbyś miała cos na sumieniu i zanim ktokolwiek odkryje cóż to jest - atakujesz i oczywiscie czujesz się straszliwie napastowana.
co widac na fotce to widać - jak sama zauważyłas "coś" jest nie tak z górną linią szyi - sama to zauwazyłaś, my sie z tym spostrzeżeniem zgadzamy.
a stereotyp mam jeden - jak powinna szyja wygladać. do tego stereotypu mi nie pasujecie, wiec nie panikuj, nigdzie cie nie podczepiłam 😁
kolejne pudło 😉
[quote author=Koniczka link=topic=118.msg245594#msg245594 date=1241515353]
Jasne, lepiej zrobić koniowi irokeza niż wypracować mu mięśnie.

niestety ale taka jest prawda 😉
u grubej irokez ("wyciszony" na początku i końcu) wiele pomógł wizualnie bo w rzeczywistości górną linię szyi ma prostą jak kij:
[/quote]
jak pisałam - sama o tym pisałas.
a teraz "szalejesz" 😁
nie chwytaj za słówka tylko zwróć uwagę na następny wpis gdzie sprostowałam że rzeczywiście niefortunnie napisałam oraz że miała to być ironia.

nie powiedziałabym że to ja szaleję...
yy.. ten.. w tym zdaniu "u grubej irokez ("wyciszony" na początku i końcu) wiele pomógł wizualnie bo w rzeczywistości górną linię szyi ma prostą jak kij" jest ironia? 😜 Ja tutaj widzę suche stwierdzenie faktu, ani podtekstu, ani drugiego dna, ani sprzeczności zdania z fotą... do ironii nijak mi pasuje.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się