Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

erieen nawet ładnie  z tym irokezem, a jakos nie mogłam sobie araba wyobrazić w takim wydaniu.
no, to wreszcie się przekonałam...
Dzisiaj wieczorem będzie cięcie arabskiej grzywy...
[quote author=Madźź link=topic=118.msg177465#msg177465 date=1234858033]

szczerze? Chonsu nigdy nie był szlachetny jak na araba...
[/quote]

wiem, nie chciałam tak dosadnie pisac
ja go kojarzę jeszcze zanim był Alice i to co mi sie w nim i w jego koledze na silent sale podobało to ze były "mało" arabskie" hihi
Też uważam, że generalnie konie z krótszą grzywą wyglądaja bardziej zadbanie i "zgrabnie". Chociaż cięcie araba, fryza itd to dla mnie profanacja :P Chonsu korzystniej było w dłuższej grzywie jak na moje oko 😉

Co do konia lhp ... jak juz ma w kawałku irokeza to mimo wszystko chyba lepiej by wyglądał ciapnięty już na równo bo teraz to tak nijak się to prezentuje, albo poczekać az irok klapnie i wtedy dorównać resztę.
Luk mi się tez bardziej z długą "widział"
To samo chciałam napisać sznurka.

/bez urazy oczywiście Lukasowa  :kwiatek:
Eee, dla mnie niemal wszystkie konie (poza niektórymi rasami) w dugiej grzywie wygládajá jak hipisi po wypaleniu kilku jointów  🤔
Wg mnie przerwana zadbana grzywka to podstawa.
Luka mozna by przerwac, a nie tylko podciac i mysle ze wygladaly by o niebo lepiej.
w dlugiej konie dla mnie jak dziady wygladaja :P
Lotna - są gusty i guściki ale ostatnie słowo i tak ma właściciel konia bo koń to raczej nic do powiedzenia nie może mieć 😉
Bo akurat ładna fotke z długimi wybrałam  😁 Generalnie to uważam, że znacznie mu ładniej w krótkich bo nie wygląda na zapuszczonego. Zresztą pamiętam jak masa osób na volcie mnie namawiała na ciachnięcie 😉

ps. Luka nie bardzo szło by przerwać bo to koń histeryk, dlatego grzywa obecnie tez nie jest najrówniejsza bo mial shize na punkcie nożyczek, zbieram sie do kupna porządnych trymerskich zeby ładniej końce wyglądały 🙂
nawet nie tyle o konce mi chodzi co o jej objetosc. ale jak histeryk to nic nie poradzisz 😉
ja mam narazie jakiekolwiek przerywanie z glowy. w srode przerywalam kuca o bardzo bujnej czuprynie i wyrylam sobie kawal skory z palca  na tych kudlach :/ ała
Znaczy może na upartego, z pomocą dwóch osób, zapasem marchewek to by i poszło ale nie przeszkadza mi aż na tyle to, że ma krótką gęstą grzywę żeby prowadzić z nim wojnę o przerywanie 😉 Jedyne co się u niego sprawdza (z pomocą kogoś i dwóch uwiązów...) to "cieniowanie" trymerem ale moment...czy to nie jest podobne do przerywania wlasnie?  😡
... grzywy nie wolno obcinać nożyczkami, jest to niedopuszczalne!
(Wyjątkiem jest całkowite zgolenie grzywy (hogging) bardzo częsta fryzura koni na hunting, ale to jest robione maszynką)

Raczej do polo, do huntingu tradycyjnie sie grzywe zaplata, przyjamniej 9 koreczkow  😉
Ale generalnie zgadzam sie z Twoja wypowidzia, mnie obcinanie grzywy nozyczkami pod linijke zwyczajnie smieszy. A mój argument (poza tymi podanymi przaz Julie) - wyglada to strasznie nienaturalnie!

Crazy - slicznie  🙂

Lukasowa, mnie sie ta dlugosc o wiele bardziej podoba.

Ponoc o gustach sie nie rozmawia ale jesli tak to po co ten watek?  😉  😁
chyba nie. jak przerywasz to tej grzywy od samego poczatku, od nasady jest mniej. a jak cieniujesz to ubywa jej tylko od pewnego miejsca i u nasady i tak jest busz
Sigma - dzięki za wyjaśnienie  :kwiatek:

Lotnaa - ja też dużo bardziej zaczęłam go lubić w krótkiej grzywie jak ja to mówie "szport grzywa", poza tym ze względu na jego ogólną posturę dłuższa robiła z niego jeszcze większego pączka i kulke i jakoś mi go optycznie zmniejszała, a przy odkrytej szyi jest go wizualnie więcej  😁

można cieniowanie zacząć od samej góry, ja cieniowałam od samej nasady i wyszła całkiem spoko i jest jej mniej. Robiłam to pierwszy raz ale efekt i tak jest niezły (jak na pierwszy raz)

raz ciachnęłam zwykłymi nożyczkami tak od " linijki" i wyglądało to fatalnie.
Trochę taki nie ład wam wyszedł... 😉
gracja lepiej opachol na łyso i nic nie cieniuj
No to ja pokażę zmiany siwowego image ;D Jak, teraz najlepiej, co? ;D Uwielbiam ją w iroku, a tak mnie ludzie odwodzili od tej decyzji. ^^
1. wersja szkółkowa

2. wersja na kleopatrę

3. wersja 'niczym koń z kawalerii' ;DDD
Koniczka Dziękuję już się zdecydowałam 😉
mnie obcinanie grzywy nozyczkami pod linijke zwyczajnie smieszy. A mój argument (poza tymi podanymi przaz Julie) - wyglada to strasznie nienaturalnie!

potargany fryz mojego konia.
to jest grzywa obcięta nożyczkami, nieprzerywana. tutaj jakieś 1,5 tygodnia po zabiegu. kładzie się równo na dwie strony. jak dla mnie nie wygląda specjalnie nienaturalnie, na pewno bardziej mi się podoba niż postrzępione grzywki 😉
[quote author=lhp link=topic=118.msg177325#msg177325 date=1234819903]
... i przynajmniej uwolni sie od pokazow  😉

Sorry, ale ja nie znam Twego konia (nie kazdy przeć go musi znać, tym bardziej nie znając naet imienia), nie wiem jak jest użytkowany, a napisałam tekst dotyczący arabów ogólnie  🙂

[/quote]

nie zrozumialysmy sie chyba, to nie bylo odnosnie Twojej wypowiedzi, tylko do sznurki bo ona zna doskonale nasze przejscia  🙂 przepraszam ze tak wyszlo powinnam byla jasniej napisac
tylko to mialam na mysli ze jak zetne to na pokaz raczej nie zawioze, przynajmniej nie na duzy bo smiech bedzie  😀 ale on juz sie najezdzil i moze wystarczy... przynajmniej pokusy nie bedzie  😉

dziekuje wszystkim za opinie, napewno beda pomocne przy podejmowaniu decyzji 😀

a co do fryzury jeszcze to nie chce scinac na irokeza tylko wlasnie poczekac az czesc irokezowa sie "plozy" i reszte dorownac  🙂

erieen fajnie siwa wyglada  🙂 wlasnie na jezdzie te klaki dlugie sa najbardziej uciazliwe
lhp, jak beda postrzyzyny to daj znac, przyjadę opłakiwac miłość Holdy!
eee tam czemu oplakiwac odrazu  😀 moze ladniej mu bedzie niz teraz  🙂
jak cos to i tak nie wczesniej niz za jakis miesiac- dwa, irokez musi sie polozyc najpierw  🙂
ja też wolę "szport grzywę"  😁 ale i tak irokeza wielbię miłością największą 😍
jednak nie każdemu koniowi dana fryzurka pasuje 🙂
ale fryza czy grubaska bez wielkich szczot i długaśnej grzywy sobie nie wyobrażam  😜 oczywiście najważniejsze, aby była zadbana 🙂

if mi się Arkadia też najbardziej podoba w irokezie 🙂 ale jakby był ciut wyższy i profilowany "na okrągło" 🙂 w "loczku" też fajnie, tyle, że ja bym skróciła 🙂

mojego już tutaj wstawiałam, ale zapytam Was jak sądzicie kiedy mu było najlepiej?
Mi się oczywiście w irokezie najbardzej podoba 😉 chociaż w loczku też źle nie było 🙂 lubię jak szyja jest odkryta - wielkie karczycho pokazane, są gusta ja uwielbiam wielkie szyje 🤔wirek: (jak za wielkie to dłuższy loczek), a chuda odsłonięta i przez to optycznie jej więcej 🙂

Mój:
szogun (do tej pory miał długą, bo opiekun uważał, że kucyk to w długiej ma być, ale później ja go pod opiekę dostałam i mnie szlag trafiał jak mi się w wodzę wplątywała)

szport od linijki

potem przerwałam co nie było najlepszym pomysłem, bo grzywa zaczęła latać po obu stronach, albo sterczeć pod dziwnym kątem - w zależności od humoru...

i irokez  😍

przepraszam za ilość zdjęć 😡
Szczerze? Ładnemu we wszystkim ładnie.  😍  No poza ta opcją przerywania... 😉
dla mnie zdecydowanie opcja nr 1
sznurka mi też się podobał z długą grzywą, jeszcze w dodatku miał taką mięciutką... 🙂 ale tak mi się wplątywała w wodze, że ciachłam. Chciałam od razu irokeza, ale, że lato i muchy to chociaż troszkę mu zostawiłam miotełki.
I szczerze najwygodniej mi teraz jak ma tego irokeza 😁
ale zapytać warto, jak kto by go zostawił/ciachnął 🙂
IloveMosiek - wlasnie takie mi sie podobaja 😍

u mojego na taka grzywe liczyc nie moge, gesta jak nie wiem co, nawet po przerwaniu jest busz, przeklada sie na rozne strony, najlepiej mu w irokezie, szyjke pogrubia, chociaz czasami brakuje mi dluzszej zeby pobawic sie w zaplatanie korasow 🍴

edit.

co do koreczkow, kiedys o nich byla mowa, zaplatal ktos takie?

ze strony http://www.anyplacefarm.com

ja kiedys probowalam na koniu znajomej, ale za nic nie moglam zlapac wszystkich wloskow, ciagle cos odstawalo, a marzą mi sie takie korasy  😍

a co do dlugich grzyw - nie lubie, wole krotko, na 'loczka', chociaz u mojego rudzielca da sie ja przezyc
Ja zdecydowanie wolę krótsze grzywy... dodają koniom hm... klasy🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się