Podjęłam tę męską decyzje i na zimę ciachnęłam młodego na krótko. 🙂 Liczę że grzywa mu się przestanie w jednym miejscu kręcić bo non stop się kołtun robił i wyglądał na zaniedbanego.
Wojenka, a na torze nie opitola go na krotko i tak? u chonsiu super wyglada sport-loczek 😉 chociaz nawet ja przyznam, ze u araba... dluga grzywa moze byc 😉
Wojenka, u nas na torze, z tego co wiem wiekszosci koniom ciachaja na krotko, zeby sie z tym nie bawic. zooostaw mu, ladna jest. (no jak na dluga grzywe 😉 )
och, Perlica, moja jedna wysmazona bzdurka do tysiaca twoich na tym forum, coz to jest? napewno widzialam ostrzyzone polkrewki, nie wiem czy araby, byc moze nie.
oj stronniczy moderator 😉 a co ma to wspólnego z tematem grzyw?
Półkrewki obcinają w 2 stajniach, w reszcie tradycyjnie przerywanie. Urok araba to grzywa, więc nikt jej nie obcina ( konie biegające są sprzedawane na aukcjach, biorą udział w pokazach potem)...
I pokaż mi proszę tysiąc moich bzdur, bo ja jakoś nie zauważyłam ich 😂
Perlica, To nie moderator, to Katija. Moderator jest zielony ^^ 😉
Z resztą, nie obcina się chyba tym najbardziej pokazowym... A na wyścigach to nie jest tak, że "co kraj to obyczaj"? Wchodzę właśnie na finisz.pl, wpadam w galerię, a tam arab z irokezem. Wyrzucili kogoś z pracy? 😎 A może to nie arab? 👀
ehem, ja pracowałam w stajni wyścigowej arabów i nie raz byłam z nimi na Służewcu. Wszystkie czystej krwi miały zaplatane warkocze. Ale ja się tam nie znam. Swojej "arabce" ciachnęłam grzywę. Ok, przyznaję, arabce tylko z prapradziadków 😉
Ale nie jakoś nie widzę arabów w krótkich grzywach. Sorry.
Mojemu ogierowi kładzie się grzywa po irokezie. Chciałam mu ją zapuścić i przerwać, jednak po przerwaniu już kiedyś grzywa odrosła od dołu i wszystko mu dziwnie sterczało. Jest na to jakaś rada?
Bo przerywasz wyrywając wlosy od spodu, dlatego tak odrasta. Unika się tego jeśli przerywa się calość wyrywając najdluźsze wlosy. Tylko jeśli odrasta ci irokez to najdluzsze w pozycji lezącej będą wlasnie te wlosy na spodzie. Najpierw obetnij sobie na rowno jak grzywa juź lezy i wtedy dopiero przerwij.
Ok, czyli poczekam, aż będzie w miare długa, wyrównam i dopiero potem przerwe 😉. Mówiono mi że wyrywa się te długie kosmyki od dołu, zostałam wprowadzona w bład?
Ja mam wątpliwości, w lipcu ściałam kobyłę na zero, teraz ma już dosyć pokaźnego irokeza. Rośnie on oczywiście nierówno, jak widać na zdjęciu. Sęk w tym, że nie wiem, jeśli chcę jej potem przerwać grzywę, czy mogę obcinać te wystające dłuższe włoski, czy potem np, nie będzie mi wygodniej ich trymować. 🤔
Przy koniach z rzadką leżącą grzywą wyrywa się spód, jeśli grzywa jest gęsta i stercząca ze sztywnymi włosami to przerywa się wlosy z calości, wtedy się nie podnosi.
Ja mam wątpliwości, w lipcu ściałam kobyłę na zero, teraz ma już dosyć pokaźnego irokeza. Rośnie on oczywiście nierówno, jak widać na zdjęciu. Sęk w tym, że nie wiem, jeśli chcę jej potem przerwać grzywę, czy mogę obcinać te wystające dłuższe włoski, czy potem np, nie będzie mi wygodniej ich trymować. 🤔
sliczny irok 👍
my się podciełysmy, nie wiem czy nie powinnam na zero jeszcze raz pojechac, bo nawet krótki irokezik, się kładzie miejscami, raz na jedną raz na drugą, nawet scinając z boku, zeby stało. cos okropnego z ta grzywą 🙁
Przy koniach z rzadką leżącą grzywą wyrywa się spód, jeśli grzywa jest gęsta i stercząca ze sztywnymi włosami to przerywa się wlosy z calości, wtedy się nie podnosi.
jest gęsta, mocna i ładnie leży cała po prawej. Dziękuję :kwiatek:
Mam pytanie: mógłby mi ktoś podać instrukcje jak się robi jakieś fajne "fryzurki" na końskich ogonach ( prócz kłosa ) ? I może na grzywie też, ale grzywa trochę bardziej trudniejsze ;p
To znowu ja z moją wyciuraną grzywą u kucyka...myślę czy mu tego nie ściąć na zimę na irokeza...ale szkoda by mi było a mega żal mi jak ma takie powyrywane 🙁
sakura na dobrą sprawę, żeby zaczęła wyglądać normalnie i tak musisz czekać aż odrośnie i tak, to co za różnica? Powiem Ci tylko, że w Waszym przypadku wiele przemawia przeciw irokezowi: przeważnie po takim ścięciu grzywa gęstnieje-chcesz jej więcej? Jak odrasta, to wygląda ochydnie, kładzie się, rozpada na wszystkie strony, jest nierówna-kwestia-nieestetycznego wyglądu dłużej... Radziłabym to przemyśleć 😁
sakura mam identyczny problem! W tym samym miejscu wytarte, tam gdzie u nas leży pasek od wytoku. Nigdy wcześniej się to nie zdarzało. Niestety grzywa 3 miesiąc już taka jest i nie zaobserwowałam poprawy 🙁 Jakieś rady? Albo zacznę bez wytoku jeździć i tyle 😉