Forum konie »

kącik zaprzęgowca

Macałam dokłądnie takie, konia nie obcierały(ale bardzo mało użytkowane) jakosc nie zachwyca choc myslę że na sporadyczne używanie na wycieczki nie za długie będa ok 😉
Mam pytanie jakiej firmy bądź prdoucenta polecacie maratonkę-trening(rekreacyjna raczej) może mała wagonette z ławkami z tyłu? Lepiej coś uzywanego kupic czy nówkę?
http://allegro.pl/bryczka-powoz-wagonetta-kutschen-carriages-i2709869741.html cos takiego może troche mniejsze ławki z tyłu.
Coś żeby po lesie pojeżdzic singlem i może w przyszłości zawody towarzyskie? 😉
My mamy takie, kupiłam na parę kuców. Piękne to może one nie są, ale nie mogę powiedzieć,że słaba jakość. Używamy ich do przyuczania koni do zaprzęgu i mimo różnych cudów to pierwsza uprząż, której przy okazji nie było trzeba cerować. Na pewno lepsza taka niż indonezyjska ładna jednorazówka.
madzixx  edzia69  dzięki za opinie
Do pojedynczego zaprzęgu raczej stosuje się pierwszy do parokonnego drugi.
enklawa, i takie jak ten z pierwszego linku występują w 3 "standardowych" rozmiarach (pony, cob, full) ?
Czy ktoś ma jakiś pomysł na zrobienie jednorazowo pseudo uprzęży?
Chciałabym zrobić kulig, jak napada troche śniegu,a nie mam żadnej uprzęży.
W zeszłym roku próbnie mocowałam dwie lonże od przystuł  przez siodło i do sanek, z przodu miałam napierśnik skokowy.
Any ideas?
Ogólnie rzecz biorąc uprząż występuje w różnych rozmiarach . Ale raczej chodzi o kuce  ,typ konika polskiego i duży koń ,w ten sposób chyba  się lepiej dogadasz z producentem. Szory powinny mieć sporą możliwość regulacji jeśli chodzi o wysokość i szerokość konia. Ale to zależy od wytwórcy .
na konia r. młp. ok 165 - 170 Full  powinien być dobry?
tak bedzie dobry  🙂
Witajcie. Może doradzicie mi co można zrobić z klaczą, która miała wypadek z bryczką ? Klacz fryzyjska - przewróciła bryczkę na bok i uciekała z nią duży odcinek drogi. Teraz jak założy się szory - stoi w miejscy i drży. Była uczona do zaprzęgów u profesjonalisty, chodziła bardzo dobrze do czasu wypadku. Podkreślę, że wypadek miał miejsce z dwukołówką. Może doradzicie jak można na nowo przyzwyczaić ją do bryczek ?
zacząć wszystko od początku, jak z zupełnie surowym koniem i przejść przez wszystkie etapy, począwszy od przyzwyczajania do uprzęży. I nie można się spieszyć, trzeba jej dać czas na zaakceptowanie tej całej pracy od nowa
whisperer13 - popytaj starych rolników, dużo ludzi ma w stodołach szory "na chodzie" i oddają za pół litra, ja tak kilka nazbierałam.
ok, dzięki 🙂
z czego zrobić orczyk, albo gdzie kupić. Chodzi mi o te metalowy element na środku orczyka.
przyszła mi uprząż ta za 300zł. Jak za taką cene to całkiem fajna. Nie jest to szczyt moich marzeń ale na wyjazd kilka razy w roku w zupełności wystarczy.
zamówiłam tez naszelnik skórzany ale okazuje sie , że nie jest mi potrzebny więc chętnie odsprzedam gdyby ktoś potrzebował.

edit:
ups nie zauważyłam, że piszę post pod postem  😡
Mam pytanie jakiej szerokości powinien być rozstaw dyszli do pojedynki w najwęższym miejscu?? Tylko nie bijcie za te pytanie. jestem w nowej stajni i coś nie bardzo mi pasuje sulka jaka mamy(dodam ze miała już 2 wypadki z końmi)
Ja bym powiedziała, że odstęp między dyszelkami ma być na szerokosć konia i ewentualnie jeszcze trochę luzu... Tak żeby jak koń jest założony dyszle były dość sztywno na boki. Wtedy to wszystko stabilnie idzie i precyzyjnie skręca. Ja co prawda nie jeżdżę sulką a wozem ale tak mam zrobione i wtedy nawet jak jest dość spory ładunek to wszystko działa.
jak długie powinny być lejce?
Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest i do czego służy opóźniacz skrętu i hamulec  na kranc ? 😡
tak po babsku to opóźniacz skrętu powoduje, że konie już skręciły a bryka dalej jedzie "prosto" a hamulec na kranc najwyraźniej blokuje możliwość wykonania skrętu, co w efekcie daje to samo.Konie już masz w zakręcie, a ty łapiesz bryką kolejne cenne centymetry.
[quote author=Euforia_80 link=topic=1168.msg1581717#msg1581717 date=1352720012]
jak długie powinny być lejce?
[/quote]
Żeby cię z bryczki czy innego pojazdu nie wyciagały w czasie jazdy - to zależy od wielkości konia, bryczki itd.
Musisz mieć mały zapas w ręku, ale też nie musi się plątać za dużo, bo to też niebezpieczne.
Rozmiar full to chyba 4,5 m ( x 2 ).
elwarka dzięki, nie stać mnie w tej chwili na skórzane więc puki co muszę je zastąpić czymś innym i stąd pytanie o długość.
edzia69    :kwiatek:
Nareszcie mi ktoś wytłumaczył jak blondynce i wszystko stało się jasne ! Wielkie dzięki !
zwariowałam  👍
http://www.bryczka-do-slubu-szczecin.com.pl/galeria
i ta korona hahaha

a ja sadziłam że moja kolorowa kucykowa to obciach... 😜
horse_aart widziałam ten model "Kopciuszka" w pracowni jeszcze robi mega wrażenie, mimo że to styl kiczowo-cygański to detali są idealnie zrobione, wszyściutko na tip top z ręczna robotą przy zdobieniach również.
Maratonka którą będziemy jeździc jest ze stajni(firmy :cool🙂 Aron koło Gostynia (wlkp) nie mogę się doczekac aż wkońcu zacznie się nadrzucanie i to takie prawdziwe 😉 szory już w drodze 😉
kicz straszny - ale, że nie tandeta to widać i na zdjęciach, piękna robota - szkoda że w takiej formie ;/ firma (tzn. ten"przewoźnik"😉ze szczecina- może spotkam na ulicy? ale nie...no zdecydowanie wole klasyczne niż .... ni to bajkowe ni to...eleganckie? urocze?
o już wiem... do kompletu konie barwione na różowo/błękitno i z piórami na uprzęży - jak te w Indiach (?) + kryształki svarowskiego 😀
Witam!
Chciałam zaprosić wszystkich zainteresowanych w dniu 1-2.12.2012 r na Partynice na zawody zaprzęgowe.
Tutaj są zdjęcia z zeszłego tygodnia: http://www.swiatkoni.pl/gallery-photos/1601.html
W sobotę jest ujeżdżenie, natomiast w niedzielę derby (przeszkody maratonowe + kegle).
Jeszcze raz zapraszam z całego serca bo naprawdę warto 🙂.
W związku z tym, że już napadał śnieg, chciałam zapytać o kuligi... Może któraś z was organizuje coś takiego? Jak wygląda to wszystko cenowo? Czy opłaca się jechać na sam kulig + ognisko z własnym jedzeniem czy z organizowanym jedzeniem? Jakie są średnie ceny za wyżywienie na ognisku a ile kosztujr sam kulig? Mam nadzieję że to nie będzie OT bo nigdzie nic nie mogę znaleźć.
Co myślicie o tej uprzęży ?
http://allegro.pl/uprzaz-puszorek-szor-roboczy-i2817926290.html
Szukam czegoś na mojego hucuła, ot tak, dla powożenia dupy na sankach, nic konkretnego 😉
Chyba, że znacie kogoś kto ma do sprzedania fajną uprząż na hucka w fajnej cenie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się