Ja wcale nie chcę dyskutować, jednak przedstawiciele tego stylu pokazują sobą coś takiego co mnie skutecznie odstrasza 😉 Ale życzę Ci powodzenia i samych sukcesów :kwiatek:
halo - a nie wiem czemu ty sie tak uparlas na tą szybkość 😉 - przecież orgerix ciągle powtarza, że ma być wolno(ale energicznie) od zadu a wygrywanie konkursów na czas osiąga się skrótami , które są możliwe dzięki równowadze, lekkości, sile zadu (ze to podstawienie) i blyskawicznemu reagowaniu na precyzyjne sygnały - co osiąga się przez wydelikacenie na sygnały ....
widziałam filmy z treningów prowadzonych przez Orerix'a i wygłądało to całkiem przyjemnie, dosiad smieszny, ale konie lekkie i delikatnie prowadzone.. to że jakaś nasza ola robi jak mówicie parodie/patologie (fakt patrzac na te filmiki – paskudnie, ona nie jedzie lekko tylko rzuca się po siodle wisząc/+ew. szarpiąc/ na wodzach – przyczepionych do jakiegoś ostrego patentu(nie widze jakiego) gdy O. zaleca delikatne kiełzna, bo koń ma je lubic, akceptowac i być miekki), więc raczej oznacza to, że ona (lub jej „trener”) sa samoukami i zle coś zrozumieli… i nie można oceniac całości po 1 zawodniczce… ile koszmarnych przejadow innych się widuje? I też oznacza ze każda metoda treningowa to zło? Anky wymyśliła (?) słynny rollkur dla koni i jeźdźców robiących to poprawnie, a ze pelno sportowców zaczęło papugować robiąc zle – to jej wina ze się patologia zrobiła? (no dobra rollkur chyba akurat wszystkim i zawsze się zle kojarzy….ale wiecie o co chodzi 😉 )
tak czy siak, nie jeżdząc dosiadem orgerix’a nie znalazłam innej lepszej metody na wydelikacenie na pomoce (może inaczej - w wielu innych szkolach robi się to podobnie tylko bez jasnej teorii). I można tego używać (sposobu nauczenia, sposobu prowadzenia bez wiszenia na pysku z zaciśniętymi łydami) bez fotelowego dosiadu. Wygięcia, łopatki itd… można siedząc normalnie. Chodzi przecież tylko o metode, sposób jak nauczyć konia delikatności i lekkości, zaufania… jak się potem stosuje – to już dalsza sprawa.... on i jego uczniowie działali delikatnie (ja też choć od nich starałam się uczyć – wiec się udaje i nie francuzowi sprzed 50 lat 😉 ) …że Ola szarpie i wisi… to już wina Oli i jej nauczyciela, a nie pana Orgerix…. No i nie trzeba papugować wszystkiego bezmyślnie… bierzmy tylko dobre rzeczy które się nie zdezaktualizowały przez lata…
horse_art, uparłam się na szybkość, bo D'O. na nią kładł nacisk. Że a) ćwiczy się jak ćwiczy, żeby jeździć szybko b) tempo pomaga w skoku. Miał tez całą teorię o "francuskim temperamencie". I nie - ani wygięcia, ani łopatki, ani angażowanie zadu, ani wyczulanie na pomoce - nie pochodzą z tej szkoły. Natomiast koszmarnie wysoka ręka, dyskusyjny dosiad, "bodźcowe" szkolenie konia - jak najbardziej. Mnie żadna z tych 3 rzeczy się nie podoba w obojętnie czyim wykonaniu (już pisałam - na podobnej zasadzie jeździli kilka lat temu Amerykanie, a raczej Amerykanki, już tak nie jeżdżą, w każdym razie ci w ekipie).
tempo to nie szybkosc..tempo to tempo - albo wolne albo szybkie ale w tempie, to jak żywo - mozna wolno żywo a można szybko żywo 😉)) hym...musze jeszcze poprzeglądać...bo mi sie wlasnie kojarzy że każe wolno - a szybkosc przez precyzje sie uzyskuje. te rzeczy o których mowisz, jak i reszta nie "pochodza" z tej szkoly - w sensie on ich nei wymyslil, tylko propagował - dlatego co chwila powoluje się na cytaty z "wielkich mistrzów jedziectwa" - ale to (przynajmniej dla mnie podstawa jego "szkoly"😉. za to w ogole nei kojarze zeby chwalil dosiad fotelowy, itd ... raczej sadzilam ze tak sie garbi itd bo stary jest 😉)) a reka jest wysoko bo i wysokie ustawienie .... jak w ujezdzeniu... moze faktycznie - mam odwrotnie jak wy - ja nie zauwazalam propagowania dosiadu - może dlatego, że nie uznalam tego za istotne właśnie, a za to dotarło o wolnym tempie, delikatnosci i bodzcach... bo w bodzcowym uczeniu -> świadomym wytwarzaniu odruchów, nie widze nic zlego - szybkie, konkretne i zrozumiale, łatwo zapamiętywalne -> naturalne
to kto wymyslił rollkur? bo tylko z nagonką na Anky mi się kojarzy?? ale to ona go stosuje prawda? 🤦
[quote author=sakura link=topic=11418.msg1426824#msg1426824 date=1339434953] [quote author=Lanka_Cathar link=topic=11418.msg1426489#msg1426489 date=1339410980] A wytok w czym zawinił???
Blokuje kat dzialania wodzy 🙂 [/quote]a w słoneczne dni rzuca dodatkowy cień na końską szyję 🤔wirek: [/quote]
hahaha 🙂 widać jak jeździcie i nie myślicie nad tym do czego służy wodza. 🙂 Powodzenia i czekam na wasze sukcesy jeździeckie 🙂
[quote author=horse_art link=topic=11418.msg1427076#msg1427076 date=1339443075] to kto wymyslił rollkur? bo tylko z nagonką na Anky mi się kojarzy?? ale to ona go stosuje prawda? 🤦 [/quote]
hahaha 🙂 widać jak jeździcie i nie myślicie nad tym do czego służy wodza. 🙂 Powodzenia i czekam na wasze sukcesy jeździeckie 🙂 ja miałem w karierze Iklasę sportową w WKKW...a ty dziewczynko?...wytok ci przeszkodził na Igrzyska jechać? 😂
i będziesz się kłócić z zawodnikami, którzy startują tak "na poważnie"? haha nie no to w takim razie życzę Ci powodzenia w jeździe dla przyjemności, bez wytoku 😉