Forum konie »

boczne drogi jeździectwa, propagatorzy rewolucyjnych metod

Nie szarpię konia za pysk i większość jazdy odbywa się w półdsiadzie wiec nie wiem jak mają końskie plecy ucierpieć od tego.

Jak będę mieć możliwość nagram filmik i wrzucę.
ciekawska dokładnie, w ogóle mam wrażenie, że ten styl na wszystkich jest takim jakby skrótem. Nie chcesz się napracować nad sobą, to jeździsz d'O...ale nie mówię, że tak jest w 100% przypadków, ale w większości odnoszę takie wrażenie.
I w życiu bym nie wróciła do konwencjonalnej jazdy fakt może dlatego że nie miałam podstaw dobrych właściwych w klasycznej jeździe.
...i nadal nie masz.
pochwal się proszę, co osiągnęłaś tak naprawdę w jeździectwie?
Nie startuję w zawodach żadnych regionalnych a d;O jeżdżę krótko.Mam jedynie brązową odznakę.Ale mnie też nie ciągnie do sportu a jazda dla własnej przyjemności.
no i wszystko jasne...
nie myślałaś o jeździectwie "naturalnym", będzie ci jeszcze wygodniej, bo nie będziesz musiała zupełnie na konia wsiadać 😁
popatrz jakoś umknęło mi to....  😀iabeł:
sakura,  od pólsiadu plecy nie powinny boleć konia, oczywiście. ale przypatrz się na filmik "na którym nie widziałaś patologii" jak amazonka środkiem pupy(!) wali centralnie w tylny łek, widać to doskonale. ona anglezując w galopie nie "ląduje z tyłu siodła" ale po prostu zapewnia sobie masturbację łękową.

pokaż jakikolwiek filmik obrazujący Ciebie, na koniu, jadącą tą metodą. jakby sie kawałek stępa, klusa i skok znalazł to juz byłabym super wdzięczna 😉

i proszę nie obiecuj, że nakrecisz, bo z tych obietnic nigdy nic nie wynika, pokaż co masz.
Sądzę, że miny komisji na odznace były bezcenne.
nic innego na chwilę obecną nie mam

d'O stosuję od niedawna więc pracę zaczynamy od nowa

Odznakę robiłam 2 lata temu więc mieli normalne miny sędziowie :P
Oh, sakura, ależ to piękne jak twój koń wyrywa plombę na pysk w 0😲3 (z resztą nie tylko wtedy), a ty przed skokiem robisz typowego żółwia (jeździsz tak asekuracyjnie, jak chyba tylko się da). Nadal sądzisz że takie skoki są lepsze od klasycznego podążania ręką za pyskiem konia?
Dziewczyno - być może ja nie jeżdżę dobrze, ale serio, Ty masz po prostu braki, i wg. mnie z lenistwa kierujesz się tą metodą, a dla niepoznaki wszystkich nas próbujesz tutaj przekonać argumentami z nieba.
nikogo nie mam zamiaru przekonywać do tej metody. niech każdy się zajmie swoim koniem proponuję.

ja się kochana uczę dopiero 🙂
Ja też jestem dupoklep bez talentu i może oceniać nie powinnam, ale ja w jeździe sakury nie widzę żadnej innej metody, ogólny obrazek niewiele różni się od tego, co u siebie w szkółce widuję na co dzień. I absolutnie nie mówię tego złośliwie, dla mnie to po prostu tak wygląda.
cóż kilkanaście lat dupoklepstwa robi swoje...

"z tym że na teraz to Sakura ma problem żeby trafić w ogóle w przeszkodę i żeby koń miał ochotę się odbić..." ciekawe ^^
Mnie po prostu wkurza gadanie Sakury cyt. : "Często widuję przejazdy konwencjonalnego jeździectwa które wyglądają o wiele gorzej-koń nie skoczy dostanie batem po dupie nie wspomnę o nie oddaniu ręki i koń dostanie po zębach wtedy dopiero.Aż dziwne,że chce skakać." - A sama co przedstawia?
Sakura, jeszcze jedna sprawa - Pisał tutaj Wrotki, Ktoś.. Te osoby są dla mnie autorytetami i myślę, że nie tylko dla mnie. Z tego co czytałam już poznałaś ich osiągnięcia, więc po prostu z kultury nie powinnaś osobom o 100 lat świetlnych jeździecko przed Tobą odpowiadać " i twoje marne zdanie mnie nie interesuje" .. To już nie chodzi o to, jaki ty styl jazdy wyznajesz, tylko o zwykły szacunek, tym bardziej do osób które naprawdę na to zasługują.
Albo takie gadanie, ze "mnie to akurat odpowiada"
A sprawdzil ktos, czy takie cos odpowiada koniowi?
W dupach wam się poprzewracało, zejdzcie z dziewczyny do jasnej cholery. Może i coś umiecie, ale ,,jeżdżenie" po innych ludziach to opanowałyście do perfekcji do jasnej cholery, Isabelle, co sama próbowałaś? Dobrze Ci było?
Fili993 - Nikt tu po nikim nie jeździ, jest mówiona prawda - może w ostrym tonie ale jednak prawda, bez dodawania własnych złośliwości. Widzę, że Ty jednak od wredoty powstrzymać się nie umiesz 🙂
Nie dziwicie się, ludzie d'O, że chcemy filmików, dowodów na wspaniałość tego stylu jazdy, ponieważ jedyne co dotychczas widać na filmikach, to walenie pupskiem o plecy konia i szarpanina.
Szacunek- do kogo bo chyba nie do was  😂 sorry.....

Szacunek mogę mieć do Olgi ale nie do was....umiecie tylko dogryzać  i się wymądrzać
Nie. Nie musisz mieć szacunku do mnie, wcale się przez to lepiej nie poczuję 🙂 Szacunek do osób, które osiągnęły naprawdę bardzo dużo, i to sumienną, długą pracą, a nie drogą na skróty.
Z resztą - koniec tego offtopa, bo widzę, że dalsza rozmowa nie prowadzi do niczego dobrego 🙂
To co? Olga doszła do swoich sukcesów drogą na skróty tak? Proszę Cię pieprzysz farmazony jak napalona... Powiedz mi, ilu z tych kucykowych jeźdzców sami zrobili sobie konia od podstaw, aż do złota hmmm? KTÓRZY?! Pokaż mi tych jeźdzców, kucykowców, bo tu na razie o nich chyba chodziło z tego co pamiętam...
Sakura, jeszcze jedna sprawa - Pisał tutaj Wrotki, Ktoś.. Te osoby są dla mnie autorytetami i myślę, że nie tylko dla mnie. Z tego co czytałam już poznałaś ich osiągnięcia, więc po prostu z kultury nie powinnaś osobom o 100 lat świetlnych jeździecko przed Tobą odpowiadać " i twoje marne zdanie mnie nie interesuje" .. To już nie chodzi o to, jaki ty styl jazdy wyznajesz, tylko o zwykły szacunek, tym bardziej do osób które naprawdę na to zasługują.
bez przesady, "nie święci garnki lepią", wystarczy mieć fart do trenerów, trochę czasu i odrobinę szczęścia...i naprawdę nikt tu nie jest bogiem i z każdym można dyskutować, stawianie spraw na autorytecie, zabija rozwój i dyskusję. 😉
To co? Olga doszła do swoich sukcesów drogą na skróty tak? Proszę Cię pieprzysz farmazony jak napalona...
to napisz mi proszę o jakich sukcesach piszesz, bo po tylu latach spędzonych w siodle, na zawodach ogólnopolskich Olga robi co najwyżej za mięso armatnie do płacenia wpisowego, więc proszę cię przestań pieprzyć jak napalona...
Fili to podaj, ktorego kuca Olga przygotowala tym dziecieciom?

sakura, super na tym hafie, najechanie na przeszkode z klusa, zeby sie kon sam wyniosl jest wbrem pozorom bardzo trudne. fajny obrazek. oprocz tego rzucania wodzy przed i po skoku i ogolnie tych rzutow cialem 😉
Nie no proszę Cię, bo ty byś chciał/a żeby 140/150 jeździła od pstryknięcia palcem nie? To sypnij troszkę funduszami na ten rozwój bo niestety nie każdy ma łatwo i nie każdego stać na takie wyjazdy...
Nadmienię tylko, że w jeździectwie klasycznym jest taki postulat - niewidoczności używanych pomocy. I nie jest bez sensu - niewidoczność jest gwarantem subtelności.
Markiz wybierał skuteczność/łatwość - ponad wszystko. I ten styl (niezależnie jak wygląda - ten styl nie ma "wyglądać" - ma działać) jest skuteczny (zakładając obdarzonego refleksem i wyczuciem jeźdźca). Do pewnego etapu. Później mleko się wylewa.
ciekawska, zarówno rzuty ciałem, jak i luźna wodza mieszczą się w założeniach szkoły. Przeniesienie praktycznie całego wysiłku na konia - też.
ciekawska, czyli jednak wychodzi na to, że robimy konie pod kogoś, a nie dla Siebie. Czyli z podstaw układania koni, nasze dzieciaki nie miały by zbyt dobrych wyników... Jeżeli chodzi o filmik to już naprawdę się czepiasz tylko i wyłącznie po to, żeby zjechać tą dziewczynę... Naprawdę, to jest poniżej pasa...
Nie no proszę Cię, bo ty byś chciał/a żeby 140/150 jeździła od pstryknięcia palcem nie? To sypnij troszkę funduszami na ten rozwój bo niestety nie każdy ma łatwo i nie każdego stać na takie wyjazdy...
wystarczy 135...no i nie od pstryknięcia palcem, ale po co najmniej 10 latach regularnego przebywania na parkurach... 🤔

Fili993,  tak tak, do klasycznych zawodników jeżdzących Lki sponsorzy walą drzwiami i oknami, tylko biedni wyznawcy d'O muszą mieć na swój rozwój pieniądze 😉

przykro mi, nie jezdzę tą metodą, więc może opisz po co wali się środkiem tylka w tylny łęk w takim razie (nie mam pojecia kto jest na tym filmiku, ale sakura się nim zachwycała, więc to zapewne guru jakieś)? to zapewne metoda szkoleniowa, nam burakom nieznana.
halo, ale gdyby nie kladla sie przed, byla stabilniejsza cialem i nie rzucala wodzy dla zasady d`Or, to nie byloby sie juz czego przyczepic w tym filmiku. wlasnie w najezdzie na przeszkode z klusa chodzi o to, zeby przeniesc na konia wysilek, a wcale nie trzeba do tego rzucac wodzy.
to takie troche wytlumaczenie - nie umiem trzymac kontaktu---->rzucam wodze---> jezdze metoda d`Or 😀iabeł:
Problem w tym, że gdyby ciocia miała wąsy, to by była wujkiem  😀iabeł:
Czytam, czytam i jak narazie widzę, że żaden obrońca nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy ten styl nie jest szkodliwy dla końskich pleców. Dla mnie obrazki prezentowane na filmikach jasno pokazują, że koń jeżdżony taką metodą dłużej, pewnie po kilku latach będzie miał problemy z grzbietem.
Przecież przez taki dosiad fotelowy nie ma mowy o równowadze jeźdźca. Dodatkowo nie odciąża on konia, wali tyłkiem w kręgosłup. I to utrzymywanie końskiej głowie w grze, nawet kiedy koń chce ją odpuścić. Może mi ktoś wytłumaczyć po co to? Klasyka nie bez powodu dąży do tego by koń chodził w niskim ustawieniu. To nie po to bo ma ładnie wyglądać, ale dlatego, że dobro i zdrowie konia brano pod uwagę.
A jak to się ma do stylu d'O? To już nawet naturalsi, którzy wzbudzają tutaj tyle kontrowersji, zwracają uwagę by koń nie szedł wyryjony.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się