Forum konie »

Zdjęcia z wypadów w teren. Reaktywacja tematu!

Trochę zniknęłam, bo mam mniej czasu dla konia. A jednak zabierając go w tereny, powoduję to, że gorzej później się z nim pracuje na hali. Więc żeby nie "psuć" sobie konia, mogę w ten teren jechać raz na tydzień? Raz na 2 tygodnie? A terenując się z taką częstotliwością, nie ma się zbyt wiele ciekawych zdjęć. Poza takimi...zwykłymi.  🙂 A zwykłych nie lubię wstawiać.  🙂
Ale postaram się bywać tu częściej. Dzięki  :kwiatek:
a u nas była dziś tak fantastyczna pogoda, że wraz z Harją zorganizowałyśmy futrzastym spacer terenowy w ramach niedzielnego leniuchowania 😉
i nawet kilka fotek jest 😁
odwilż dopadła nawet pomorze 😉

Harja i Jakub 🙂

Chłopak, którego uszy przewinęły się tutaj już parę razy 😉

PumCass boskie te wasze konie! Zawsze marzyłam o takim ziemniaczku
Jakie one... wielkie. Boskie są 🙂
fakt, pogoda bardzo zachęciła do spaceru, nachodziliśmy się konkretnie, każdemu polecam taką przechadzkę w ręku od czasu do czasu - też jest radocha 😉
PumCass, harja super! aż chętnie wzięła bym na sznurek swojego grubasa i pospacerowała z wami xD szkoda tylko, że niestety logistycznie raczej nie do ogarnięcia... :/ 
my dziś pauzowaliśmy, miałam jakoś około południa jechać, ale nastąpiła zmiana planów i koniec końców nic nie załatwione, a i terenu nie było... - trochę szkoda, ale może jutro coś się uda wymyślić o ile prognozy się mylą i rano nie będzie padać... ehh :/
Trochę zniknęłam, bo mam mniej czasu dla konia. A jednak zabierając go w tereny, powoduję to, że gorzej później się z nim pracuje na hali. Więc żeby nie "psuć" sobie konia, mogę w ten teren jechać raz na tydzień? Raz na 2 tygodnie? A terenując się z taką częstotliwością, nie ma się zbyt wiele ciekawych zdjęć. Poza takimi...zwykłymi.  🙂 A zwykłych nie lubię wstawiać.  🙂
Ale postaram się bywać tu częściej. Dzięki  :kwiatek:

Moim zdaniem teren dla konia to nagroda. Jeśli często trenujesz to raz na tydzień - dwa, warto się wybrać na taką przejażdżkę. Odpiąć nachrapnik, poluzować wodze i pozwolić konikowi cieszyć się naturą, skubnąć po drodzę jakiegoś krzaczka czy popędzić za sarną (oczywiście zachowując kontrolę i panowanie nad koniem:P) 🙂
Ty od niego wymagasz podczas treningów, więc daj mu też coś od siebie 🙂
Takie jest moje zdanie, możesz mieć własne 🙂
Jeśli często trenujesz to raz na tydzień - dwa, warto się wybrać na taką przejażdżkę.

Napisałam, że mam mało czasu dla konia.
Jeśli wsiadasz 2 razy w tygodniu na hali, to trzeci raz teren nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Ogólnie zgadzam się... tylko częstotliwość mi zdecydowanie nie pasuje. Bardziej...4 (5) razy hala, 1 teren. Wtedy jest dla nas najlepiej, tak mi wychodzi z doświadczenia.
tunrida, o, to dla mnie ciekawe, czemu tereny u twojego konia pogarszają jego pracę na hali? Domyślasz się może, z czego to wynika? U siebie tego nie zaobserwowałam, ale też jeżdżę tylko na poziomie rekreacji i z koniem na więcej nie aspirujemy 🙂

PumCass, jakie boskie te wasze zimniaczki! 😜 Ja ostatnio też często uskuteczniam spacerki w ręce, dają równie dużo przyjemności jak jazda 🙂

Ja dzisiaj znów sama terenowałam, trafiła mi przepiękna pogoda - więc nie mogłam nie jechać 🙂 Koń przebosko grzeczny, słoneczko fajnie grzało. I widziałam dzisiaj pierwszy raz w życiu lisa za dnia! Przebiegł nam drogę, ok. 15 metrów przed nami 🙂 I taki buro-rudy był, a nie typowo rudy 🙂 Uwielbiam poranne terenowanie 💘
tunrida, w takim razie jasne, że nie częściej.
Oczywiste jest, że tereny "psują" konia, ponieważ nie wymaga się wtedy od niego zbyt wiele, idzie się do przodu, często za innym koniem i tyle... Dlatego mają być nagrodą i oczywiście nie zbyt często 🙂
Ale samotne tereny: tylko Ty i Twój koń... Coś nie do opisania! Wg mnie wtedy tworzy się pewna więź, rodzaj pewnego obustronnego zaufania. Jesteście w nieznanym miejscu, tylko sami i polegacie na sobie nawzajem. Ja uwielbiam jeździć sama 🙂
willow, a tu się nie do końca właśnie mogę zgodzić. Ja widzę, że mojemu koniowi tereny dały dużo więcej niż praca na ujeżdżalni. Uspokoiły go, uspokoiły mnie, mamy dużo lepszą więź - lepiej się porozumiewamy. A na leśnych ścieżkach czy na polance można poćwiczyć tak samo, jak na ujeżdżalni. Dlatego tak pytam, z czego wynika to, że czasem jest takie przekonanie o "psuciu" konia przez tereny 🙂
Zrozumiałam tak, że jeśli już się "rzeźbi w kuwecie" to 1-2 w tygodniu to Mało 🙁 A tunridy, częstej bywalczyni wątku,  z pewnością do samotnych terenów (albo z motocyklem 😀) nie trzeba zachęcać 😀
Trudno.... tyle mam czasu dla niego ile mam.  🙂 Rzeźbić w kupie dalej będę, choćby dla dobra konia. I  tak nigdzie mi się nie spieszy i aspiracji większych nijakich nie mam.  🙂

Terenów nie zaniecham, bo to coś co KOCHAMY oboje. I TYLKO samotne. A teren z innych koniem to chyba że tylko po to, żeby się pościgać po lesie.  😀iabeł:  I tak zawsze przegrywamy, ale ile frajdy i adrenalinki.  😁
Fotki będę wstawiać, jak coś fajnego mnie spotka.
any, nigdy nie mów "nigdy" 😉)
Dziś było tak pięknie, że wybrałyśmy się na spacerek w terenie, było ciepło i słonecznie-tylko w głębi lasów droga niestety....pokryta lodem.
Ale dałyśmy radę bokiem  xxxx

Konio grzeczne, pierwsze 15 min próbowała mi wmówić, że wszystko dookoła chce ją zjeść, a później już zero problemów🙂

ot 42 sec mego lasu🙂
a ja ostatnio tylko w tereny bo na padoku nie da się jechać szybciej niż kłusem, bardzo grząsko i ślisko  🤔

to w oddali to my  🙂

PS. derby 43  😀
uj rzeczywiście, na kompie zapisało mi 42sec więc nie wiem do czego yt dodał 1 sec;p 
Livia - HKM Syberia, przetestowane nawet w starciu z naszym jeziorkiem na padoku - i dały radę, także jestem zadowolona ;]
Śliczny portrecik 🙂

tunrida- jakie zaspy!  i niestety rozumiem "psucie" konia przez tereny, bo z moją gwiazdą i wyłączającym się myśleniem też różnie to bywa...

PumCass, harja - ale "dużo" tych waszych robaczków! świetnie się prezentują :]

derby - super filmik! bardzo fajnie zmontowany - cały czas coś się zmienia i zazdroszczę tego słoneczka dziś!

U nas niestety dzisiaj śnieg z deszczem.... i o ile te dwa opady oddzielnie jeszcze zniosę to już połączone niekoniecznie mnie zachęcają do wyjazdu w teren - a przy stajni jeździć się nie da, także koń dziś się obijał.

Mam za to kilka zdjęć z niedzieli 🙂
Na łąkach już odwilż

a w lesie... wciaz króluje zima 🙂

Teren w ręku.

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęć
ale cudowne bagienka  😁
Gumowce w standardowym wyposażeniu.
Zeave, dziękuję 🙂 Fajna różnica w śniegu między łąką i lasem 😉

Być, łoł, jakie bagienko na pierwszym zdjęciu 🙂 Bez gumiaków nie ma co iść 🙂
Kałuż była niezliczona masa i każda zaliczona w dobie terapii pokonywania kałużo-wstrętu.
Lód też się zdarzał.

a to i my się przypomnimy i pokażemy trochę 'uszowych' zdjęć 🙂

i tutaj przed terenem 🙂
any, nigdy nie mów "nigdy" 😉)

w sumie - kto wie gdzie nas kopyta poniosą xD

a my dziś znów terenowaliśmy, ale wystraszyły nas prawdopodobnie dziki - coś się tłukło w młodniku... a wracając natknęliśmy się na niespodziewany widok...

dziś podłoże zdecydowanie gorsze niż jakieś dwa dni temu :/
any krowa też wybrała się na spacer  😂
any, hahah, tyle kilometrów pokonujecie, że nie zdziwiłabym się, gdybym zastała was nagle przed obejściem 😁
krowa boska, jaka zaciekawiona 😀 może chciała iść dalej z wami? 😉)
Być., super okolice 🙂
Cieszę się, że mieszkam tam gdzie obecnie i mogę korzystać z dróg polnych jak i obszernych lasów.
any, hahah, tyle kilometrów pokonujecie, że nie zdziwiłabym się, gdybym zastała was nagle przed obejściem 😁
krowa boska, jaka zaciekawiona 😀 może chciała iść dalej z wami? 😉)

chyba bym sobie nie wybaczyła jeśli bym kiedyś nad morze wierzchem nie dojechała... xD ot takie najgłębsze marzenie 😉 no ale raczej to prędko nie nastąpi - chyba, że wygram w lotka!
a krowa... ja się boję rogatych! xD a ta sobie radośnie przed nami przegalopowała... po czym jak na nią właściciel zagwizdał to ta niczym pies galopem na podwórko poleciała xD
strzemionko ponoć przez bramkę wyskoczyła... xD
krowy takie są 😀
byłam w terenie ze dwa lata temu i taka jedna rozbawiona krowa rozproszyła nam cały zastęp, bo nie spodobała jej się jedna z klaczy i ją goniła, a reszta panika 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się