Forum towarzyskie »

Wszystko, co chcielibyście poradzić, ale nikt nie pyta...

Nigdy nie myślcie, że skoro jedynymi rzeczami, jakie macie zabrać, wychodząc gdzieś z mamą, są telefon i portfel, to dobrym pomysłem jest włożenie telefonu do kieszeni spodni, a portfela mamie do torebki ("bo po co brać swoją torebkę tylko na 2 rzeczy"😉. Zwłaszcza, jeśli w planach na później macie pojechanie gdzieś samochodem (już bez mamy i jej torebki). Bo możecie się obudzić, że portfel jest nadal w niewłaściwej torebce, a wy właśnie radośnie pokonaliście 50 km - bez dokumentów "od samochodu" (i wszystkich innych) i nawet nie macie kasy, żeby chociaż pojechać po ten portfel pociągiem (coby nie złapać mandatu - choć w wypadku "zero dokumentów" to chyba raczej wizyty na komisariacie i oczekiwania, aż ktoś dowiezie, co trzeba). 😵 A już nigdy, przenigdy nie róbcie tego, jak jedziecie sami do miejscowości, w której nawet nie macie od kogo pożyczyć. :emot4:
Mało tego, mijałam drogówkę i też mnie nie olśniło... 🤦
a co sie dzieje po zastosowaniu za wczesnie?

niestety zastosowalam na rane w pachwinie u konia. była zagojona, ale nie zablizniona na maksa (delikatną skórą pokryta jeszcze) - chciałam, żeby nie zrobiły się bliznowce tylko było elastyczne.... błąd. skóra się osłabiła (w końcu to "rozpuszcza" ją) i rozerwała....kolejne 2 miesiące karceru na zrastanie...
maści na blizny - tylko ma mocna zarośnięte, już "stwardniałe" lub niepracujące miejsca...

lazuryt00, hahahha! ale się usmiałam 😀
a jedzenie cukru nie jest bardziej niebezpieczne i bardziej głupie niż 3/4 wpisów w wątku o dziwactwach czy dużo w tym....
(np takie wciąganie nosem kłaczków-utkwiło mi w pamięci - można sobie dużą krzywdę zrobić mając"farta"😉
sumire, też tak często robię 😉 ale za brak dokumentów jest mandat 50zl za każdy jeden. Na wizytę na komisariacie trzeba sobie zasłużyć 😉
opolanka, też mi się coś majaczyło, że to było 50 zł... ale myślałam, że ogólnie za brak dokumentów, a nie za każdy z osobna. W takim razie bardzo mnie to pociesza 🤣, że mam ze sobą chociaż jakieś papiery od ubezpieczenia, bo akurat ostatnio przedłużałam i zanim przyszła książeczka, woziłam dowód wpłaty i warunki ubezpieczenia - i tego akurat nie miałam w portfelu... Więc płaciłabym teoretycznie 150 zł, a nie 200 - ale no... nie stać mnie na jakikolwiek mandat i tak. 😁 Dlatego nie bardzo chcę ryzykować i się po to ruszać, bo jest święto i wszędzie kontrole. Na szczęście koleżanka mnie uratuje i po to podjedzie, przejeżdżając w okolicy... Ale i tak nie mogę wyjść z podziwu, jak mogłam wyjść z domu bez portfela, jadąc taki kawał - żeby to był chociaż telefon... 😜
BTW jak się nie ma ze sobą nawet dowodu osobistego, to też tylko mandat? Tzn. wierzą w moją tożsamość na słowo czy jakoś są w stanie to zweryfikować?
sumire - ja na podstawie Twojej opowieści i swoich doświadczeń radzę by

nie sprawdzać czy ma się przy sobie dokumenty jeśli pojawiła Wam się w głowie taka wątpliwość, a jesteście w obcej miejscowości, oddalonej 50 km (lub więcej) od waszego miejsca zamieszkania, bez kasy  itd itp

Jeżdżenie bez dokumentów nie jest takie straszne dopóki o tym nie wiecie  😎

(A jak już się dowiecie to wtedy nagle za każdym drzewem czai się kontrola drogowa)  🏇
W pracy odwalajcie tylko plan minimum bo inaczej szybko zrobią z Was jelenia i będziecie odwalać robotę za wszystkich.
Hedone, dokładnie 🙂

czy ktoś wie jak zmierzyć ciśnienie krwi u konia i czym ?
777, to chyba nie ten wątek ale Ci odpowiem cytatem z dr Golachowskiego: "Jak dotąd jedyną możliwością pomiaru ciśnienia krwi u konia jest tzw metoda bezpośrednia, która polega za założeniu weflonu do tętnicy i podłączenia do specjalnej aparatury pomiarowej. Badanie ciśnienia u koni najczęściej dokonuje się podczas zabiegów chirurgicznych, jest to jeden z parametrów pozwalający anestezjologowi ocenić stan pacjenta podczas znieczulenia"
sumire - ja na podstawie Twojej opowieści i swoich doświadczeń radzę by

nie sprawdzać czy ma się przy sobie dokumenty jeśli pojawiła Wam się w głowie taka wątpliwość, a jesteście w obcej miejscowości, oddalonej 50 km (lub więcej) od waszego miejsca zamieszkania, bez kasy  itd itp

Jeżdżenie bez dokumentów nie jest takie straszne dopóki o tym nie wiecie  😎

(A jak już się dowiecie to wtedy nagle za każdym drzewem czai się kontrola drogowa)  🏇

Sama bym się pewnie nie zorientowała za szybko, ale... mam zadzwoniła do mnie o północy i mnie na wszelki wypadek oświeciła. 😎 Więc wiecie, cała doba wkurzania się, że nigdzie nie mogę się ruszyć... Rada numer dwa: nigdy nie zapominajcie dokumentów w święto, a już przenigdy w dzień, kiedy jest odpust w okolicznym kościele - nie będziecie się mogli ruszyć, bo 200 m dalej na wszelki wypadek stoi drogówka (Hedone, masz racjęz tą drogówką za każdym drzewem :emoty327🙂... I bite 12 h będziecie musieli słuchać koncertów i inszych atrakcji scenicznych odbywającym się pod lokalnym domem kultury - dla odmiany 300 m dalej - i słyszalnych w domu pomimo zamkniętych okien. No bo przecież nie macie dokumentów i nie możecie od tego uciec, jadąc gdziekolwiek indziej. 🤣
Przepraszam za wywnętrzanie się, musiałam sobie ponarzekać. 😁
jeśli już taka informacja gdzieś się pojawiła to przepraszam, ale pzj całkowicie zmienił swoją stronę. Na pierwszy rzut oka wow. Może pojawiły się na niej jakieś nowe, ciekawe informacje.
Przed włączeniem piekarnika upewnijcie się, że jaka podstępna patelnia nie schowała się na blasze tuż pod 'sufitem'  🙄
Strasznie śmierdzi...
Jak się grzejecie przy ognisku i nagle zrobi się wam przyjemnie ciepło w stopy to sprawdźcie czy się buty nie zaczynają kopcić  🙄
nie używaj kropli do nosa o większym stężeniu w takich samych dawkach, co tych o mniejszym. zwłaszcza jak masz skłonności do krwotoków z nosa.
Kiedy koń nadepnie wam na nogę nie mówcie do niego przesuń się tylko go przepchnijcie. 😉
Masz dmuchanego jednorożca, że jak Ci nadepnie na nogę to mówisz "przesuń się"?  🤔
No kurde, mi jak kilkaset kilogramów wejdzie na stopę, to bezwarunkowo staram się ją uwolnić i raczej nie tracę czasu na gadanie.
To był taki odruch po 5 sekundach się ogarnęłam 😉 tym bardziej że byłam zajęta wiązaniem konia a on już wtedy stał ale nagle zrobił jeszcze jeden krok 🙂
Jeśli kucnęłaś do ostatniej półki w markecie żeby wyciągnąć mleko z kartona i chcesz wstać - upewnij się że nikt nie stoi obok ciebie bo możesz się "strzasnąć" z kroczem stojącej osoby. Szczególnie uważaj jeśli to jest mężczyzna, na dodatek atrakcyjny.  (mina kumpeli uderzyła głową o krocze jakiegoś chłopaka - bezcenna  😁 )
Jeśli masz w domu kudłatego psa - nie zaczynaj próbować nowego odkurzacza od... turbo szczotki 🙂 Bo już turbo nie będzie, buu 🙁
Rada nr 1:
Jeżeli chcesz (w zemście za brak reakcji dzieci na prośbę o posprzątanie) wciągnąć odkurzaczem świecową kredkę odkurzaczem - NIE RÓB TEGO... Kredka się nie wciągnęła, za to jeżdżąc szczotką zostawiłam po sobie kilka czerwonych kresek na jasnobeżowej wykładzinie (w wynajmowanym domu)

Rada nr 2:
Powyższe smugi zeszły po zastosowaniu v*nish oxi action w proszku
Sprawdzaj skrzynkę e-mailową na bieżąco. Unikniesz wtedy przedstawienia w bieliźnie dla rozradowanej męskiej publiczności, konserwującej wentylację na dachu budynku na przeciwko. Zabawianie dziecka podczas ubierania się, żeby się nie rozmarudziło musiało im się bardzo podobać...
Zanim zaczniesz panikować, że stosunkowo nowa suszarka nie działa i będziesz musiała iść spać z mokrymi włosami, które nie wyschną przez noc - sprawdź czy czasami nie podłączyłaś kabla od prostownicy. Jak już zauważyłaś, że faktycznie podłączyłaś prostownicę to nie upewniaj się chwytając palcami rozgrzane płytki.
Myślenie nie boli, ale spalone palce już raczej tak. 😵 😂
Zawsze bierzcie w sklepie paragon, ZAWSZE! Nawet jak kupujecie tylko mleko i nic więcej... bo może się okazać, że właśnie to mleko jest zepsute. Pierwszy raz od dawien dawna nie wzięłam paragonu, wracam do domu, chcę zrobić kawę, dolewam mleka, a tu jakiś kolor inny niż zwykle... Patrzę, a ono zsiadłe. 😵 Patrzę na datę - do 12.11.2013 (to było takie "do spożycia w ciągu 12h", więc teoretycznie świeże.
Jeśli termometr wskazuje 15 stopni (zwłaszcza jeśli jest umiejscowiony na trzecim piętrze) to wcale nie znaczy, że taka będzie odczuwalna temperatura - weźcie pod uwagę wiatr, okropnie dziś przemarzłam  🤬
sumire, ja do tego dodam jeszcze, żeby dokładnie oglądać to, co się bierze, bo ja mam piękną plamę na siedzeniu dzięki pękniętej wzdłuż nakrętce wody mineralnej. Oczywiście nie zauważyłam, że nakrętka jest uszkodzona i woda się wylewała.
A mi wymienili w sklepie to mleko na takie niewychodzące z kartonu bez pytania o paragon. 😉 Więc kolejna rada: jak już nie weźmiecie paragonu, to zawsze możecie spróbować reklamacji bez niego, a nuż się uda (choć w moim przypadku to pewnie dlatego, że wróciłam tam w ciągu pół godziny i babka mnie pamiętała...).
Nie zabierajcie się za dokładne odkamienianie prysznica w mieszkaniu studenckim, bo może się okazać, że kamień zasklepiał dziurki. Teraz brodzik sobie cieknie w 2 miejscach 😂
BTW: Płyn z FM kamień i rdza działa cuda
nie polecam picia moczopędnego skrzypu przed wyjściem do kina, jeśli nie chcecie wychodzić z sali w trakcie filmu co 10 minut.. 😵
Jeśli wybieracie się kilkanaście kilometrów na Hubertusa w celu przywiezienia zdjęć z gonitwy, to najpierw sprawdźcie, czy przypadkiem Hubertus nie jest szukany...
Wczoraj znalazłem ten watek i mam jedną radę: Jeśli musicie gdzieś wyjść w ciągu najbliższych kilku godzin, nie zaczynajcie czytać tego wątku. Awantura z żoną gotowa.  😉
Przeczytałem dopiero 14stron, mogę więc spokojnie przewidzieć jeszcze jakieś cztery spięcia, zanim doczytam do końca.  😀iabeł:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się