Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Smok10, ależ skąd. Nie ma co zawracać sobie głowy ideologią gdy trzeba zrobić to a to. Na tym polega sport - są takie a takie warunki, trzeba je spełnić.

Bo jeździectwo jako sport jest piękne i nie ważne czy to Ujeżdżenie czy skoki czy WKKW od poziomu profi robi się wspaniałe a jako amatorskie daje niesamowitą frajdę. 🤣  W ogóle jeździectwo jest piękne ,tylko ludzie go psują dorabiając tysiące zbędnych ideologii.  😉
Smok10 warto też wspomnieć o Oli Szulc - CDI Saumur GP 65,300 % 3 miejsce i o Tomku Kowalskim, który wygrał Inter I w Radzionkowie (w trzeci dzień wynik 70,078%), no a druga była Ewa Hamkało. Wielu ludzi w tym kraju ciężko pracuje. Np. Natalia Badura pracuje ze swoim koniem od samego początku - Radzionków Inter I sobota: 64,816% (7m.). Jako 4-latek Marco był 1 w MPMK, 5-latek: 2m, 6-latek 3m. Tak dla porównania:

Natalia Badura i Marco MPMK 2007: 4-latek:

Rok 2013:

Ola Szulc i Rumba Hit, MPMK 2008 4-latek:

Maj 2014:

i Tomek Kowalski w Radzionkowie:

Ja to napisałem pod wpływem chwili i bieżących wiadomości. Znam siostry Szulc i od lat je podziwiam. Dwie młode bardzo ciężko pracujące dziewczyny a efekty tej pracy widać  ( gratulacje ) . Ewa też startuje od wielu lat i zawsze była po przodach. Jak widać przejście z kuców nie było problemem żeby wygrywać i być na wysokim poziomie w dużych koniach ,a doświadczenie bezcenne. Tu kłania się praca od malutkiego dziecka. Każdy dochodzi do swoich sukcesów ciężką pracą ,tylko drogi obiera różne . Jak ktoś jest prawdziwym sportowcem i ciężko na to pracuje to efekty będą zawsze. Jedni mają to szczęście że od młodych lat mają wsparcie rodziców inni najpierw ciężko pracują żeby potem też dążyć na szczyt. Jedno jest tylko pewne jakiej by nie wybrali drogi to ani samymi pieniędzmi ani beż nich nic nie zdziałają .
To powinna być lekcja dla tych młodziaków co koffają qnisie , idą na szkoły jeździeckie , hodowlane czy zootechnikę po to żeby móc obcować z konisiami , nabrać doświadczenia i wiedzy o koniach . Chcą w ten sposób wejść w temat który z takim podejściem od razu jest dla nich zamknięty. Bo o ile nie mają olbrzymiego wsparcia finansowego rodziców od samego początku , czyli od paroletniego dziecka ( przykład Ewy Hamkało ) do przykładu naszej forumowej koleżanki Lostak która wybrało odrębną drogę ,najpierw kariera finansowa potem kariera jeździecka i marketingowa ( zarządzanie własnym ośrodkiem ). Drogi są różne ,ale już na początku w bardzo młodym wieku  trzeba wykazać się determinacją i dążeniem do celu  😉 Samymi marzeniami daleko się nie zajedzie.  🙄

P.S Gratulacje dla wszystkich wymienionych i nie wymienionych którzy ciężko pracują żeby osiągnąć sukces  💘

P.P.S Takie osoby jak Lostak , PZJ powinien z nią organizować kliniki , zarówno sportowe jak i marketingowe . Powinni ją poprosić żeby uczyła młodych ludzi nie tylko jeździectwa ale też jak mają sobie radzić w życiu żeby do czegoś dojść.  😉
W sumie organizowali. Lostak prowadziła szkolenie z PZJ-tu nt. prowadzenia ośrodków jeździeckich. Notabene bardzo fajne i rzetelne tylko za krótkie.
Miałem raczej na myśli pracę od podstaw ,czyli karierę która potem umożliwi posiadanie i prowadzenie takiego ośrodka. Zanim się go zacznie prowadzić najpierw trzeba zakupić ziemię i go wybudować.  😉 Chociaż informacje z zakresu prowadzenia takiego ośrodka  i zarabianie na nim też są bezcenne. Zwłaszcza że większość tych co takie ośrodki posiadają mówią że są one nie rentowne . Dobrze było by poznać prawdę od menagera który nie narzeka , ma własny dobrze prosperujący ośrodek ,posiada własne konie , trenuje z najlepszymi trenerami i startuje na poziomie Grand Prix ,oczywiście z perspektywą na więcej  🤣 😉

P.S Wiem że w Polsce nikt nie lubi ludzi sukcesu ( poza mną  😀 ) Ale może warto było by słuchać i korzystać z  rad tych co im się powiodło  🤔
Mam pytanie , proszę powiedzcie czy na zawodach reginalnych ujeżdzeniowych musze mieć wykupioną licencję dla siebie w PZJ, czy straczy WZJ?
Jak sama nazwa wskauzuje wystarczy Ci licencja regionalna wykupiona w WZJ
Dziękuję crazy  🙂
Chyba nie rozumiem... Kto komu i ile ma wreszcie zapłacić? Rapcewicz Bosowi 30 tys. euro? Czy odwrotnie?
Skazano go na zapłatę 60 tysięcy euro,po apelacji odrzucono część zarzutów i musi zapłacić 30.Bos zaś musi zwrócić mu siodło za 6 tysięcy euro.
Dziękuję  :kwiatek:
http://www.ghpc.at/en/at/event-portal/

Live stream z Glock Horse Preformance Center
http://www.ghpc.at/en/at/event-portal/

Live stream z Glock Horse Preformance Center

14:50 54 Randon Tiozzo,Leonardo ITA
B 17-j.W v.Czuwaj/M.v.Fanimo/POL./POL01866/B: Tiozzo Leonardo
no i Gal komentuje, bardzo dobrze się tego słucha. Ale nie dało się ukryć wielkich pochwał i żadnych negatywnych uwag jak jechał Hans Peter na Romanovie 😉
Za chwilę polska Harmonia
Dziwnie zbudowany koń ta Harmonia. Jakby zad miała od innego konia i poruszał się on odrębnie... Poza tym wielka, długa i szeroka.
O co chodzi jak komentator mówi "little bit more appeal"?
Coś w stylu "trochę bardziej przekonujące/przemawiające". Jak się mówi: "it appeals to me" to znaczy to, że nas to przekonuje, przemawia do nas.
Właśnie zwrot "it appeals to me" znam, ale w wersji "to pasuje do mnie" i jakoś mi do kontekstu nie pasowało. Dzięki  :kwiatek:
Czemu on już nie mówi po angielsku? Teraz to już w ogóle nic nie zrozumiem...
To takie "delikatne omówienie", że kontakt mógłby być lepszy.
O, akurat trafiłam na przejazd Gala - wiedziałam, kiedy włączyć. 😀
Niestety z komentarza rozumiem piąte przez dziesiąte, nie jest to akcent, który ułatwia rozumienie...
I Edi Gal wygrał !!!! akcja zadu Glocka niewiarygodna....
Owszem. Piaffy "super", cytując komentatora. Szkoda tego błędu na początku przejazdu, ale najwyraźniej mu to nie zaszkodziło aż tak. 😉

Zmieniając temat: Widzieliście skecz o koniu kabaretu Ani Mru Mru przed chwilą w dwójce? Uśmiałam się do łez - tak właśnie laicy widzą ujeżdżenie. 😂 Przypomniało mi się, jak parę lat temu na Torwarze próbowaliśmy wytłumaczyć ekipie medycznej, o co w tym chodzi...
Oj masakra, w życiu nie widziałam tak fatalnie pojechanego ciągu  😁

Można gdzieś obejrzeć przejazd Gala? Wyłączyłam po tym, jak się zmył angielski komentator.
...a on potem wrócił. 😉

Chyba jeszcze nigdzie nie ma tego przejazdu.
Czy ktoś jedzie w niedziele do Golden Horse i chciałby przygarnąć dzieciaka z aparatem? 🙂 najlepiej z Centrum lub okolic bliższych Centrum 🙂
Chyba jeszcze nigdzie nie ma tego przejazdu.

To ten?

Ten czy nie ten -  😍 😍 😍
A w najbliższy weekend w Madrycie startuje Aleksandra Kozubska z Rappe. Na www.topiberian.com powinna być transmisja na żywo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się