Moona, ta kobyła jest długa, łękowata, z wysokim zadem i niezbyt ładną szyją. Oglądając ją w boksie nie dałabyś za tego zwierzaka złamanego grosza - cóż, są konie, które się takie po prostu urodziły, jak chociażby mój Skwaroży. A efektem treningu jest to, że Ganda wykonuje z lekkością i dobrą jakością program GP mimo mankamentów budowy. Jakościowo i eksterierowo na pewno jest to koń dużo groszy od Zimby. Czapki z głów - super para i ja Gandzie i Ani Łukasik będę zawsze kibicować z zapałem 🙂
Mi też Zimba się nie podobał, sprawiał wrażenie za ciasnego w szyi i strasznie tam sztywnego. Typowy obraz konia "złapanego za mordę"... Stella to koń z super ruchem, ale bardzo nieszczęśliwie zbudowany. Cienka, krótka szyja, łękowaty grzbiet. Szacun dla amazonki za pracę, bo tu widać, że jak się chce, to można nawet takiego konia do GP doprowadzić. Strasznie szkoda, że Otello pokazał się jako leniwy, wredny buc. Wyglądało to, jakby zgubił silnik i choć Lostak na prawdę dzielnie walczyła, to nie było z czego jechać tych elementów. No i chyba żaden koń nie pokazał dobrego piaffu.
Jak wrażenia po dowolnym? Bo gdyby się tak konie zaprezentowały w GP jak w dowolnym to chyba nie byłoby tematu 🙂. Spodziewałam się takiego poziomu, jak zobaczyłam właśnie w dowolnym. To co się stało w GP? Jakaś zbiorowa negatywna sugestia? W dowolnym i amazonki inaczej jechały, "z jajem", niekiedy z frajdą i radością, i konie pokazały swoje zalety i słabsze strony (i proporcje "zadów i waletów" były do przyjęcia). Na niektóre fragmenty chciało się patrzeć i patrzeć. A w GP - to oczy same się zamykały 🙁 Jedyne co mi przeszkadza to pootwierane, kłapiące pyski. I (nie u wszystkich) - delikatnie mówiąc - przesadne pomoce. Reszta - co słabsze wydaje się do poprawienia i tyle. W GP obraz był taki... no, porywający nie był. Jeszcze się zastanawiam, na ile znajomość pary (wcześniej? na żywo?) wpływa na odbiór 🤔 Bo ktokolwiek spojrzał na tamto GP tak "z zewnątrz" - był równie niemiło zaskoczony jak ja. A kto "znał" pary - dostrzegał więcej pozytywów.
Wczorajszy program dowolny pokazał o wiele lepszy obrazek par. Może ta nieprzewidziana przerwa na to miała też wpływ? No bo rano konie rozprężone, potem boks i wyjazd wieczorem drugi raz.
Mi też wczorajsze Kury się podobały. Na pewno ujeżdżenie wypadło dużo lepiej niż w czwartek. Jedynie komentatorzy... A szkoda, bo to fajna okazja do promocji dyscypliny, która jest potrzebna. Było to widać chociażby po tym ile osób wyszło przed ujeżdżeniem. Zabrakło tu trochę zachęty, żeby ludzie zostali. Kury były naprawdę fajne, z fajną muzyką. Zawodnicy i konie bardziej na luzie. Podobały się ludziom z tego co słyszałam w komentarzach siedzących obok. Mam nadzieję, że wyciągną wnioski i za rok ujeżdżenie będzie na Torwarze w jeszcze lepszym wydaniu.
A ja żałuję, że w końcu nie udało mi się obejrzeć - przyjechałam wczoraj bardziej popatrzeć na ujeżdżenie niż na finał skoków, a tu się okazało, że przesunięte... A ja musiałam o 16:30 wyjść. 🙁 Dobrze, że chociaż nagrania są, no ale - to nie to samo... Swoją drogą słyszałam ludzi komentujących, że organizator powinien być przygotowany na to, że prąd padnie - zastanawiam się, jaki musieliby mieć agregat, żeby obsłużył tak dużą halę. 🤣
Akcja z brakiem prądu top jakaś masakra. Szkoda mi Lostak, że tak się stało. Kury mi się podobały bardzo. Ania i Ganda bardzo ładny przejazd, ale tak jak się spodziewałam po przejeździe Gabrysi i Zimby, byli 2.
I chyba sędziowanie też milsze,że wszyscy zrobili powyżej 60%? 🙂
Ja nie byłam,ale była na freestyle moja siostra-ta niejeżdżąca 😁 i bardzo jej się podobało,więc to już naprawdę dobrze świadczy. Widziałam nagranie tylko,bardzo podoba mi się Zimba,mam nadzieję że jeszcze poprawi się piaff i pasaż,bo część kłusowa jest piękna-no i sama chciałabym mieć taki dosiad.
Pytałam w innym wątku, ale może tu ktoś będzie umiał mi pomóc. 😉 Czytam te tabelki z PZJu i średnio to ogarniam. 😵 Może mnie ktoś utwierdzić, że dobrze rozumuję? W zeszłym roku byłam na AMPach, startowałam w ujeżdżeniu amator i w dwa dni uzyskałam kolejno: 60% i 56,896% (klasa P2 i P4). Mam srebrną odznakę. Czy w tym roku mogę startować dalej jako amator, gdzie nie mogę miec 3 klasy sportowej, czy jeśli w pierwszy dzień uzyskam powyżej 55% to już będę miała 3 klasę sportową i to wyklucza mnie z tej klasyfikacji? Czy te 3x 55% to w jednym roku trzeba uzyskać? Wiem, że to trochę zagmatwałam... Chodzi mi o to, czy w połowie AMPów nagle nie przestanę być amatorem.
Aaaa to tak to wygląda! Właśnie tego nie ogarniałam... Cieszy mnie to bardzo, bo to oznacza, że oprócz AMPów i być może MPA, mogę sobie jeszcze trochę w tej P klasie postartować. 😉
Widziałam nagranie tylko,bardzo podoba mi się Zimba,mam nadzieję że jeszcze poprawi się piaff i pasaż,bo część kłusowa jest piękna-no i sama chciałabym mieć taki dosiad.
na zdjęciu dokładnie widać brak podstawienia w piafie
trochę to tak wyglądało jakby co krok to chciała piaff wydusić, szczególnie pierwszego dnia, w niedzielę było troszkę lepiej
No ale to początki Zimby w GP, być może uda im się uzyskać lepsze podstawienie i poprawić ten ruch
Dramko, czuję się zaszczycona tym, że że w ogóle pokusiłaś się o porównywanie moich amatorskich umiejętności jeźdźca-hobbysty do umiejętności utalentowanego profesjonalnego jeźdźca który od co najmniej 10 lat zajmuje się wyłącznie jeżdżeniem koni. Dzięki :kwiatek: