Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Ktoś, nawet na zawodach międzynarodowych zdarza się, że nie objeżdża się czworoboku. Wjazd na linię środkową robi się ze środka. Także możliwość objazdu nie jest koniecznością.
Choćby na Torwarze od jednej do drugiej bandy było ok. 60 m długości (no może 61) i sędzia C miał stanowisko poza bandą (pomiędzy jedną a drugą częścią trybun). Więc skoro na zawodach międzynarodowych nie musi być możliwości objechania czworoboku od zewnątrz, to na każdych innych tym bardziej nie. 😉
sumire, ale na halowych zawodach gdzie ograniczeniem jest ściana hali to sędzia nie usiądzie poza halą chyba 🙂
[quote author=baba_jaga link=topic=11.msg1782175#msg1782175 date=1369215355]
Czy halowe zawody ujezdzeniowe sa organizowane tylko w halach, ktore maja min 23x43 (czy np. 20x43 tez wchodza w gre) ?
(z pytania wylaczam zawody towarzyskie)
[/quote]

Ale czworobok ma 20 x 60,chyba że byłyby to tylko zawody dla kucy 😉
Tak sie wtrace i juz spadam W DE jest fajne, ze konkursy dla mlodych sa na 20x40, sedziowie siedza czesto za banda lub w kafejce nad banda. 🙂
A ja niecierpie czworobokow 20 x 40 , mam wrazenie ze kon mi sie zamyka, ze jest ciasno, i mlody nieogarniety jeszcze kon "odbija" sie od plotkow..
A jeszcze jak stoja sciany calego czworoboku 60m, tylko zamkniety jest po 40 to wogole myli mi sie i trudniej jedzie.
Jak bysmy mieli wszystkie P-ki dla mlodych na 20x60 jezdzic, to by te konkursy pol dnia trwaly. 7 min na czworobok z podaniem oceny i to razy 20-40 startujacych...brrr. W tych programach jest malo akcji, po prostych mozna jezdzic na mniejszym czworoboku  😁
Ja wiem wiem. i wszystko to rozumiem, i jestem za... ale niestety mam takie odczucia ze niektore konie zamykaja sie , szczegolnie jak plotki sa bardzo wysokie . ale ja ogolnie z tych co nie lubi w ogrodzeniach jezdzic🙂
No ty to przez plotki jezdzic wolisz, ja wiem 😀 ja mniej  😁
sumire, ale na halowych zawodach gdzie ograniczeniem jest ściana hali to sędzia nie usiądzie poza halą chyba 🙂

no nie, ale wtedy jeśli hala ma 40m długości i ani metra więcej, to chyba w ogóle nie nadaje się do organizacji zawodów - przecież chyba nie zmniejszą czworoboku? 😉
Crazy - ja też tak miałam długo, dopiero w UK się przyzwyczaiłam, bo tu jeszcze niektóre Nki są 20x40, a konia ciągnęłam jednego od zera do N/C drugiego od P do C. I ogólnie tu się lepiej jeździ na małym czwooboku - bo sędziowie bardzo od początku zwracają uwagę na prawidłowe ustawienie i wyprostowanie - a wiadomo, że im dłużej jedziesz na młodym koniu po prostej tym większe szanse na to, że koń nie będzie prosty. Np. za wpadanie zadem w galopie potrafią walnąć 3 - a łopatkę do przodu na młodziaku łatwiej utrzymać przez 40m ścianę niż 60... Więc nie jest źle. Poza tym, ja się w tych Lkach i Ptkach zawieszam jak mam nic nie robiąc jechać kilometry i potem potarfię pomylić czworobok, bo mi się autopilot włącza i myli z jakimś innym programem - a przy 20x40 przynajmniej się coś robi cały czas, nawet w P.
Zabytkowy prawie ale ze wszech miar ciekawy filmik wpadł mi w ręce - "Metodyka pracy z koniem z ziemi" prod ZSRR z 1981 - nawet sporo z niego zrozumiałam, ale nie za bardzo kapuję tego podnoszenia głowy za pomocą munsztuka gdzie mówią o otwieraniu szczęki dolnej i coś tam.

Zachwycający dziadeczek emanujący spokojem który sobie na koniec wali zmiany co 1 jak gdyby nigdy nic.

Ela super filmik, czytałam u Skulicza o takiej pracy z ziemi ale przeczytać a zobaczyć to jednak...  😜
A koń jaki fajny 😀
Za to na obecne standardy dość z przodu osiodłany - i to na pewno siodłem, które bardzo wyraźnie leci na tył. Pewnie tak całe życie chodził - i się jednak bez problemu ujeździł. Jakieś solidniejsze te konie robili 😉
To siodło prawie że na szyi jest 😉 No i widać jak się kanony dosiadu zmieniły w ciągu ostatnich 32 lat 🙂
Co do dosiadu to się nie wypowiem, obym tak się trzymała na koniu w podobnym wieku 😉 Ale siodłanie i dopasowanie samego siodła do konia tak na obecne standardy kompletnie nieakceptowalne.
no, konik super, taki szlachetny, wysokonożny pewnie jakiś traken.  Ale dziadeczek jaki mistrzu

No i doskonale widać jak dosiad ewoluował - oni wtedy na jakichś króciótkich strzemionkach jeździli

Na początku filmiku piszą że człowiek zabierający się za szkolenie koni, szczególnie do najwyższych klas, winien zapoznać się z pracami akademika Pawłowa. W pracy z młodym koniem winna być zachowana kolejność przechodzenia od ćwiczeń łatwych do trudniejszych, należy też nagradzać konia (za dobre postępowanie) lub karać (za nieposłuszeństwo). Kara może być stosowana wyłącznie w skrajnych przypadkach.
No i doskonale widać jak dosiad ewoluował - oni wtedy na jakichś króciótkich strzemionkach jeździli

a mimo to on kompletnie nie ma w nich w nich oparcia... kurczę, w sumie to ja mam prawie taki dosiad jak on - tylko jestem pewnie ze 40 lat młodsza i nie robię lotnych co tempo 😜
Bo mnie się widzi że dziadziowi by się mniejsze siodełko przydało - i mniej lecące na tył, wtedy dosiad byłby idealny. A ja w jego wieku chciałabym w ogóle mieć jakieś stawy skokowe, niekoniecznie amortyzujące nawet 😁

Bardzo podoba mi się też fakt, że koń robi elementy na luźno zapiętym nachrapniku - żadnych skośników ściągających paszczę - i w sumie rzadko kiedy otwiera pysk pokazując, że coś jest niehalo 🙂

A koń 😍 uwielbiam takie.
no właśnie, dziadzio jest w doskonałej formie.
Kogo spotkam 7-9 w Bobrowym Stawie i 15-16 w Bajardo?
Cholerne DE!! Nie obejrze filmiku, bo muzyka niedozwolona  👿 👿
Kogo spotkam 7-9 w Bobrowym Stawie i 15-16 w Bajardo?

mnie 🙂

Anka - szkoda 🙁
Mam pytanie, bo się pogubiłam. Nie wiem czy nie rozumiem jakiegoś ruchu czy jak?  Jak idziemy z C albo A na linię środkową i zaczynam ustępowaniem do B lub E (leg yield) i zmieniam zgięcie na odwrotne w połowie ruchu to nie jest to ciąg? Bo trener mówi, że zmieniamy ustawienie i robimy 'travesare'. A trawers nie jest na linii prostej? Z drugiej strony jak potraktować tę ukośną linię od środka do boku jako ścianę przy ktorej robi się trawers to rzeczywiście to będzie przypominać ciąg (ale w ciągu łopatki nie powinny wyprzedzać zadu? a w tym wypadku by tak nie było i też tak nie było jak robiłam to ćwiczenie). Pomóżcie bo zapomniałąm trenera o to spytać z wrażenia (miałam wiele innych pytań, heh) a teraz pojechał na 2 dni a to mnie męczy :P

A swoją drogą chciałam się podzielić spostrzeżeniami na temat ciekawego patentu, który można stosować i z ziemi i z siodła - Body Wrap (zdaje sie ze to pochodzi z systemu TTouch). Spróbowaliśmy tego z jednym z koni, które obecnie jeżdżę, od młodości zawsze sztywny, zbudowany  tak że zad przebudowany do tego krótka nisko osadzona szyja, ma problem właściwie ze wszystkim. I Body Wrap działa z nim cuda, aż nie wierzyłam że to ten sam koń jak to pierwszy raz założyłam. Nagle jest w stanie się rozluźnić, zgiąć, zaczyna pracować przez grzbiet. Ale z ciekawości próbowaliśmy z innymi końmi i na niektórych w sumie żadnej różnicy ten patent nie robił. Ale warto spróbować jak sie ma problem z dużymi sztywnościami u konia, szczególnie że wystarczą 2 owijki elastyczne by to zmontować 😉

co to znaczy niedozwolona muzyka?
[quote author=Anka link=topic=11.msg1784755#msg1784755 date=1369418393]

co to znaczy niedozwolona muzyka?
[/quote]

no że wzięli podkład muzyczny do filmu za który nie zapłacili czy coś takiego
Branka ,opiszesz dokładniej tą metodę ?

Bo w Niemczech blokuje filmiki przez muzykę/ dźwięk w nich zawarty ,chyba.
chętnie, bo zapisałam sobie dość obszerną dokumentację pracy z tym koniem bo jest to najtrudniejszy przypadek w sensie fizycznym (tego jak jest zbudowany i jak jest sztywny) na jaki trafiłam do tej pory. Tu sie normalnie nie stosuje zadnych patentów (bo jestem w ośrodku klasycznego ujeżdżenia) ale w jego przypadku postanowilismy spróbować czegoś. Pessoa nie robiło różnicy, ale Body Wrap rzeczywiście zadziałał. Teraz idę spać bo rano wstaje, ale jutro napiszę więcej 🙂
Branka, masz jakieś foty tego patentu?
Branka, masz jakieś foty tego patentu?

A tu pod siodlem

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się