Nie no,na tą skalę ocen to ręce opadają,u nas.Mi dziś opadły do samej ziemi,jeśli chodzi sędziowanie w Aromerze w ten weekend,różnica 5 procent u sędziów w C i M...a c i m jakoś wcale oddalone od siebie nie są...
Na jednych regionalnych były różnice po 15, 20 % 😁 Sama miałam kilka kwiatków pt. u jednego sędziego 3 za swobodny z komentarzem 'spieszy, nierówno, brak rozluźnienia', a u drugiego za ten sam element 7,5 z dopiskiem 'bardzo dobry stęp swobodny' 😜 Raz mi koń podgalopował w jakimś kłusie pośrednim - 6. W drugą stronę dodanie zrobiłam dużo lepiej - 6,5 😉
Reportaż ze stajni Helgstranda gdzie ponad 100 koni jest w treningu i równocześnie na sprzedaż. Każdy pracujący tam ujeżdżacz jeździ ponad 10 koni dziennie.
Konie kosztuję od 100 000 w górę. Klientów nie brak i Helgstrand rozbudowuje stajnię.
Pod koniec pokazana jest 1 jazda pod siodłem 3-letniego ogiera KWPN zakupionego w 1/3 przez Helgstranda za jakąś astronomiczna kwotę.
O matko jaki obóz koncentracyjny... to już rzeczywiście nie jeździectwo a przemysł jeździecki, Produkcja koni...
no bez przesady 😎 Tam każdy z tych koni ma swojego opiekuna (dodatkowa poza jeźdźcem osoba) który o niego dba, wyczesuje, masuje, wyprowadza na mini padok.
Też ciekawa rzecz tam jest pokazana.
Jest klientka (ta blond Szwedka o mocnym makijażu), od konia którego zdecydowała się kupić pobierana jest próbka krwi do zamrażalnika. To na okoliczność jeśli w krótkim czasie po kupnie koń by zakulał, to wtedy bierze się próbkę krwi, odmraża i bada pod kątem obecności medykamentów ktore mogłyby ukryć kulawiznę w dniu sprzedaży.
W ogóle ciekawe kiedy my się doczekamy podobnych informacji z życia jeździeckiego w lokalnych wiadomościach telewizyjnych.
no bez przesady 😎 Tam każdy z tych koni ma swojego opiekuna (dodatkowa poza jeźdźcem osoba) który o niego dba, wyczesuje, masuje, wyprowadza na mini padok.
nooo w topowych więzieniach też jest jeden strażnik na jednego osadzonego, gdy osadzeni są sporo warci 😉
No jak zobaczyłam tą ujeżdżalnię to mi się tak skojarzyło jakoś.
No trudno żeby konie warte setki tysięcy eurasów, ktorych właściciele płacą kupe kasy że moga być u Helgstranda, puszczone zostały na biegalnię czy tabunem na pastwiska w sumie 😉
Wygląda to super! No i infrastruktura naprawdę fajna-bardzo praktyczna a zarazem ładna,żadnych ozdobnych kolumienek, ozdobnych przejść,czy fury kwiatów wszędzie.A ten kary koń pokazany przez dłuższy czas-marzenie
mnie się strasznie podoba jak to jest tam zorganizowane 🙂
No, Duny są dobre w te klocki.
Fajne jest to spotkanie przy śniadaniu za przeogromnym stołem z wszystkimi ludkami co tam robią gdzie Helgstrand po angielsku mówi co się będzie w dniu dzisiejszym działo i m.in. że jacyś Rosjanie przyjeżdżają
Wygląda to super! No i infrastruktura naprawdę fajna-bardzo praktyczna a zarazem ładna,żadnych ozdobnych kolumienek, ozdobnych przejść,czy fury kwiatów wszędzie.A ten kary koń pokazany przez dłuższy czas-marzenie
no własnie. Pomimo tego wszystko ładnie wygląda bo i dobrze wykonane i funkcjonalnie zaprojektowane
Perlica, na filmiku widać jak puszczają siwka na padoczek. Wątpię, żeby to była częsta praktyka przy takiej ilości koni 🙂 Niesamowite są te stanowiska do siodłania - rany, 10 koni w rzędzie, każdy szykuje swojego... Fabryka normalnie!
ElaPe, ale cudowny film!!! Tyle takich niesamowitych koni w jednym miejscu super... u nas w całym mazowieckim się tylu z takim ruchem nie znajdzie 😁
obawiam się że trudno byloby w calej Polsce znaleźć tyle koni o takim ruchu 😉
Helgstrand też o tym mówi, że jego stajnia jest wyjątkowa, że jest jedną z może 2-3 w Danii tego typu stajni handlowych z taką ilością koni i że zamiast jeździć od stajni po całej Danii od stajni do stajni pokonując kolejne setki kilometrów klient może do niego przyjechać gdzie w jednym miejscu ma zgromadzone ponad setkę wyśmienitych koni. "I wcale nie mówię tego by zareklamować swoją stajnię, ale to po prostu fakt" mówi.
Perlica, na filmiku widać jak puszczają siwka na padoczek. Wątpię, żeby to była częsta praktyka przy takiej ilości koni 🙂 Niesamowite są te stanowiska do siodłania - rany, 10 koni w rzędzie, każdy szykuje swojego... Fabryka normalnie!
no, fabryka. 105 koni musi być wyczyszczonych, wyczesanych, osiaodłanych, ruszonych. 🙂
To też zależy czego się od stajni oczekuje. Wiadomo, że te konie są zaprogramowane na wysoki sport i ta zimna funkcjonalność w tym wypadku jest po prostu niezbędna do uzyskania najwyższej wydajności. Może jestem sentymentalna, ale ja bym w takiej stajni długo nie wytrzymała, bo dla mnie stajnia to klimat, a nie fabryka. I podejrzewam, że 3/4 Polaków nawet jeżdżących stricte sportowo ma podobne odczucia i właśnie dlatego nieprędko taki ośrodek się u nas pojawi (a szkoda, bo mimo że to nie moje klimaty, to ja mogę sobie sentymentalnie klepodupczyć, a ktoś obok miałby szansę na fajne wyniki sportowe) 😉
Jest klientka (ta blond Szwedka o mocnym makijażu), od konia którego zdecydowała się kupić pobierana jest próbka krwi do zamrażalnika. To na okoliczność jeśli w krótkim czasie po kupnie koń by zakulał, to wtedy bierze się próbkę krwi, odmraża i bada pod kątem obecności medykamentów ktore mogłyby ukryć kulawiznę w dniu sprzedaży.
Też byłam zaskoczona in plus, gdy przy badaniach kupno-sprzedaż konia w Polsce, kilka miesięcy temu, weterynarz pobrał krew na te same okoliczności, które opisała wyżej Ela. Krew została pobrana nie tylko w kwestii kulawizny, ale też by sprawdzić czy nie podano żadnego uspokajacza, na wypadek złego charakteru kopytnego 😉. Znaczy u nas takie procedury też występują i bardzo dobrze zresztą 😀
To też zależy czego się od stajni oczekuje. Wiadomo, że te konie są zaprogramowane na wysoki sport i ta zimna funkcjonalność w tym wypadku jest po prostu niezbędna do uzyskania najwyższej wydajności. Może jestem sentymentalna, ale ja bym w takiej stajni długo nie wytrzymała, bo dla mnie stajnia to klimat, a nie fabryka. I podejrzewam, że 3/4 Polaków nawet jeżdżących stricte sportowo ma podobne odczucia i właśnie dlatego nieprędko taki ośrodek się u nas pojawi (a szkoda, bo mimo że to nie moje klimaty, to ja mogę sobie sentymentalnie klepodupczyć, a ktoś obok miałby szansę na fajne wyniki sportowe) 😉
Stajnia Helgstranda to nie jest stajnia pensjonatowa. Właściciele koni wstawiają tam odpłatnie (i to bardzo bardzo odpłatnie) konie w trening, a docelowo taki koń ma zostać sprzedany (za kwoty raczej dość wysokie)
Znaczy u nas takie procedury też występują i bardzo dobrze zresztą
Pewno że dobrze. W sumie dość logiczne postępowanie.
Łabędź ze złamaną szyją czyli koń którego najwyższym punktem głowy nie jest potylica tylko 3-4 krąg szczytowy... co owocuje tym pięknym "dołkiem przed kłębem" który też tam widać.
A jak czegoś nie rozumem ... Po co zamrażać krew i badać w razie draki zamiast zbadać od razu i nie mieć problemu potem ze zwrotem konia , transport itp? 👀
A jak czegoś nie rozumem ... Po co zamrażać krew i badać w razie draki zamiast zbadać od razu i nie mieć problemu potem ze zwrotem konia , transport itp? 👀
Może niektóre badania są takk drogie, że robi sie je tylko gdy są realne podejzrenia, że coś nie tak... albo np. gdyby padło podejrzenie, że ktoś celowo przeklama wynik badania to zawsze może sobie właściel badanie powtórzyć niezależnie.. albo tak jak teraz u sportowców - technologia idzie do przodu, nowe metody wykrywania i odbierają medal ludziom sprzed lat bo dopiero teraz są metody an wykrycie dopingu, stosowanego dekadę temu.
No bo niektóre składniki dopingu działają długotrwale,i niektóre nie wychodzą w krwi od razu,to jedno,drugie że dokładna morfologia nie zajmuje np.godziny,ale dłużej,a po trzecie podejrzewam że ta próbka krwi jest w wypadku jakiejś draki porównywana jest krew ''aktualna'' z tą zamrożoną