Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

rtk a Ritek nie miał iść na emeryturę?

Krzywda mu się nie dzieje. Jest w świetnej formie, chodzi codziennie na pastwisko, wet mówi zeby go nie odstawiać od pracy więc co drugi, trzeci dzień chodzi pod siodłem.
D&A na 100% nie można mieć gumek,
byłam parę lat temu na kursie  sędziowskim i tam mówili nam właśnie, że jest to zabronione. myślę, ze tego nie zmienili do tej pory

Wiesz może gdzie to jest w przepisach?Szukałam i nigdzie tego nie zauważyłam,a chciałabym mieć 100% pewności🙂
D&A - a do czego Ci gumki na zawodach ? Nie możesz jechać bez ? Pytam z czystej ciekawości 😉
rtk nie twierdzę, że mu się dzieje krzywda, poprostu zapytalam, a jak jest w dobrej formie to tylko trzeba się cieszyć i tez myślę, że nie ma co odstawiać, tylko mniej wymagać 😉
Szczerze mówiąc jechałam ujeżdżenie 2 razy i 2 razy miałam gumki-przyczyna prosta-nie wiedziałam,że nie mogę ich mieć,a miałam nowutkie oficerki i stwierdziłam,ze gumka zawsze trochę chroni skórę🙂
D&A gumki to fajna rzecz 🙂
nie wiem gdzie to jest w przepisach, wykładał nam to znany sędzia, na pewno wiedział co mówi dlatego też nigdy tego nie sprawdzałam ..
Ehh no trudno to na następne zawody je zdejmę.
Ja też ostatnio myślałam o tych gumkach, bo mi się oficerki obtarły od ostróg 🤔
Ale też słyszałam, że nie można mieć, choć nie wiem dlaczego? 🤔

tak btw: nie wiem dlaczego nigdy galerie na ŚK nie chcą mi się otwierać 👿
Nie wiem jak w uj.. ale w WKKW bylo tak ze gumki dookoła ostrogi mieć można.. a nie mozną mieć na dziubku, ostrodze , bolcu? Nie wiem jak to nazwać. Bo wtedy guma  zsierscią mocniej trze, a gumka na ostrdze- ramce nikomu nie szkodzi.
crazy, jeśli mówisz o takich:

To one nie mają gumy na końcach tylko plastik i zostały już jakiś czas temu dopuszczone.
a crazy nie chodzi o takie? (kulkowe, czy nie kulkowe, ale w takich osłonkach)
O takie to chodzi D&A 😉
nie startuje za często, kiedyś częściej się zdarzało, nie wiem może do tej pory miałam farta, ale nikt mnie jeszcze nie upomniał że powinno się zdjąć gumki z ostróg.
ja o tym,że nie można mieć gumkowych osłonek na ostrogi dowiedziałam się regionalkach,gdzie upomniany został pewien z zawodników (nomen omen sympatyczny sędzia....skoków 😉 ) i pewne rodzaje wodzy też nie są dozwolone,m.in myśliwskie 🙂 ale ja się nie znam :P
tu chodzi o elegancję tego sportu 😉 gumki są mniej estetyczne niż błyszcząca, srebrna ostroga 😉
tak kiedyś usłyszałam :P
nie róbmy z ujeżdżeniowców pedantów
nie trzeba robić- tak jest 😉
off topic: przeczytałam przelotem wpis tulipan - tyle że zamiast pedantów wyszło mi coś innego 😉 - w myśli miałam odpowiedź taką jak anja 🤣
Elegancja a pedantyzm to dwie różne rzeczy. Natomiast w skokach sami konkreciarze - zero regulaminu odnośnie wyglądu konia, czas na ukłon jest mocno ograniczony (i szacunek do sędziego również), patentów od groma i jeszcze trochę, no i ta niesamowita kultura bijąca od zawodników  😍

epk tym bardziej się nie zgadzam  😎
hihi 😉 ale nie ma to jak pierwsze skojarzenia 🤣

a co do kultury zawodniczej, to niestety w ujeżdżeniu nie lepsza, tyle że wszystko lepiej maskowane...
Swoją drogą uwielbiam akurat tą lekko pedantyczną elegancję ujeżdżeniową 😉, to że wszystko ma być takie poukładane, konkretne - uporządkowane. I tęsknię za czasami kiedy w skokach nikt nie odważył się na zawodach wyjechac w innym czapraku niż biały - ale to już total off topic...
tulipan, litości! pedanteria!
Byłam świadkiem burzliwej dyskusji na kursie sędziowskim w temacie 'gumek'. I... niewiele z tego pamiętam. W przepisach jest, że ostrogi mają być z metalu. Szef kursu argumentował, że rzecz jest jasna - z metalu to z metalu, bez gumy. Ale obecny dopisek o dopuszczeniu "zgrubień" z tworzywa - nieco zmienia sytuację.
Trzeba zapytać kogoś z "topu" sędziowskiego i to kogoś będącego na bieżąco.
Chyba, że ktoś całkiem niedawno był na kursie i przekazano mu odpowiednie argumenty.
Litości ? Ja tu pisze, że nie zawsze sędzia ma 100% racji i potem wychodzą takie kwiatki jak nie jeździmy na czarnej bo jest brzydka.
Nie pedantyzm tylko pedanteria! jeśli nie wiesz co piszesz.
przepraszam najmocniej  :kwiatek:
tulipan, moja czarna jest prawie biała 😉

a ja mam tam swoją interpretację obowiązku braku gumek, podczas konkursu, przy ostrogach...ale jest kontrowersyjna i to tylko moje halucynacje 😉 skoro coś jest zabronione,znaczy,że ktoś kiedyś coś próbował ukryć :P pod tymi gumkami....
Ktoś a moja czarna i brzydka i używam jej tylko w domu  😎

Tak jak z ochraniaczami / owijkami na czworoboku. Ktoś kiedyś podrasował konia i zabronili.
co do ostróg jest tyle w przepisach nadmienione, w regulaminie FEI
"Ostrogi, oprócz zawodów CDIP i CDI-Ch, sa obowiazkowe i musza byc
wykonane z metalu. Bodziec musi byc zakrzywiony lub prosty i
wychodzacy dokładnie ze srodka ostrogi, gdy znajduje sie ona na bucie
jezdzca. Zakonczenia bodzców ostróg musza byc gładkie i tepe. Je5eli
stosowane sa ostrogi z gwiazdka musi byc ona gładka/tepa i ruchoma.
Metalowe ostrogi z okragłymi wybrzuszeniami z twardego tworzywa sa
dozwolone (ostrogi „impulsowe”). Ostrogi „slepe”, bez bodzca sa
dozwolone."
Tak jak z ochraniaczami / owijkami na czworoboku. Ktoś kiedyś podrasował konia i zabronili.

a jest zabronione? 😲 na wszystkich czy tylko 'wyższych' rangą?
Strucelka no przecież nie można jeździć konkursów w ochraniaczach i owijkach. Na żadnych zawodach 😉
Strucelka, na wszystkich zawodach 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się