Zagrzej piwo, dodaj miód i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdziel pomarańcze i cytrynę na pół. Połowę owoców pokrój i dodaj do ogrzanej masy, z drugiej części owoców wyciśnij sok i również dodaj da piwa. Ciągle mieszając doprowad do wrzenia. Podawaj gorące w porcelanowych filiżankach lub kubkach.
A jakie możecie polecić przepisy na drinki w których jest alkohol ale go nie czuć? 😉 Chodzi mi o coś na kształt tych Breezerków (zwłaszcza uwielbiam arbuzowy i żurawinowy ale limonkowe też mogą być) i generalnie coś w tym guście.. 🙂
edit: Ja kupowałam Grenadine w Lidlu. Mi smakowała ale nie mam porównania bo żadnej innej nie próbowałam 😉
Cinzano ze Sprite'em... mmmm... oraz Campari z Burnem... normalnie mi na noc taki wątek smaczny w łapska wpadł... może mi się coś przyśni..miłego i z %!
Strzyga, martini teeeż... kurde, idę spać, bo normalnie zaraz pójdę do barku, a tam jest pełno nalewek maminej roboty! W tym jedna z pigwyyy... o nieee...
Z drinków to malibu, carambola z sokiem pomarańczowym i grenadiną, passoa z sokiem porzeczkowym. I oczywiście kombinacje z bailleys'em. Z kolei u mnie w pracy najczęściej schodzą standardowe drinki: czysta z sokiem, martini z colą/sprite'em/sokiem, malibu, whisky z colą, wściekłe, kamikadze.
magda jeśli chodzi o curacao blue to do wyboru masz albo syrop albo likier.
e. po weselu stwierdzam, że dalej przepadam za malibu, a dodatkowo blue curacao ze sprite'm oraz likier z mandarynek ze sprite'm. Pychota.
czy mógłby mi ktoś podać sprawdzony przepis na domowe malibu? 😉 wiem, że musi być spirytus, wiórki kokosowe i mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, ale w jakich proporcjach i jak długo trzeba trzymać wiórki w spirytusie? :kwiatek:
Ja uwielbiam Blue Lagoon, Bahamabanana (na kruszonym lodzie) i Funky Monkey (banan, malibu, likier bananowy, likier Bolsa kakaowy, mleko, kulka lodów waniliowych - zmiksowane). Ostatnio miałam właśnie fazę na drinki bananowo-waniliowo-czekoladowe. Pinacolada też jest super. Sex on the beach bardzo dobry na lato🙂😉