Forum konie »

Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Miss  Take- a gdzie Ty jeździsz w Tarnowie?
w Ostrowie, prywatna stajnia 🙂
Czy korytarz pomoże koniowi - to zależy od konia. Jedne wyciągają wnioski, inne nie bardzo  🙁.
Natomiast każdy skok bez kontaktu jest niecelowy (chyba że kantar, cordeo etc.)
Wygląda, że jesteś lekka - może zaufaj sobie i koniowi? Jeśli wędzidło grube, to nawet gdybyś zawisła na wodzach- nie zrobisz dużej krzywdy (którą możesz zrobić szarpnięciem). Tylko wodze muszą być dość krótkie, żeby koń miał szansę "zabrać" Cię z sobą. No i skoki ze wskazówkami.
Jest jeszcze coś takiego jak free jump collar - ale trudno dostać. Do nauki skoków może być bardzo przydatne.
halo mogłabyś rozwinąć to free jump collar ? co to jest i czym to się je ? 😉
A choćby tu:
http://www.cavaleurope.com/en/collarr-nylon-black-freejump.html
Zdjęcia "poglądowe" u dołu. 🙂
O, Kaprioleczka z tym jeździła (ale ujeżdżeniowo, żeby łapki trzymała ciągle w jednym miejscu  :hihi🙂, Antoś możesz napisać do niej i zapytać gdzie i za ile jej instruktor to kupił  🙂
Ja nie miałam problemów z kupieniem w Polsce - przez sklep appaloosa, który nie wiem czy wciąż istnieje.
Nalle chyba też z tym jeździła ujeżdżeniowo jak pamiętam. 
a jak tego się dokładnie używa? do czego, po co, na co?
Ja z tym jezdzilam skokowo i nadal to mam i mecze tym dzieci:P
ja tak czasem z grubym, miękkim uwiązem jeżdżę żeby ręce ustabilizować 🙂
ujezdzeniowo moge to zrozumiec jako pomoc, ale do skokow? nie przeszkadza to koniowi w fazie lotu? pytanie nieuszczypliwe, po prostu sie zastanawiam jak to w realu sie sprawdza.
Katja - a jak to ma przeszkadzać? Napierśniki nie przeszkadzają, więc to tym bardziej 😉 A ten patent pomoże, kiedy jeździec np. nie oddaje zbytnio ręki albo ma za mocną rękę, a koń delikatny, albo może uratować koński pysk, kiedy np. koń urwał fulę, a jeździec został z ciałem.
Darolga dziekuje za wyjasnienie  :kwiatek: wlasnie tez myslalam, ze przeciez napiersniki nie przeszkadzaja, jedyne co mi dalo do myslenia to obrazek w linku, tam (moze mi sie wydaje) ten pas wcina sie w szyje koniowi, ale moze faktycznie po prostu tak mi sie wydaje. w kazdym razie wolalam uslyszec zdanie osob bardziej doswiadczonych odemnie w tej kwestii  🙂
Katja -  :kwiatek: ja tam do doświadczonych nie należę, ale widziałam pracę na tym "patencie". Swoją drogą fajna sprawa, ale jako że ze mnie prosty człowiek,  to pozostanę przy pasku od wytoka na szyi 😉 Tak btw, to napierśniki proste, nie typu "Y" nieraz się mocniej wrzynają w  końską szyję, a są cieńsze, mniej elastyczne i nie tak miękko podszyte jak Free Jump Collar i do tego mocniej zapięte. O to, czy koniowi napierśniki tudzież ten patent przeszkadzają, trzeba by zapytać samego kopytnego. Nie wydaje mi się jednak, by wyrządzały dużą krzywdę, w końcu napięte nie są cały czas, a tylko np. podczas skoku, przez sekundy dosłownie. No chyba, że jeździec wisi na wodzy, ale wtedy z dwojga złego lepsze wrzynanie się patentu w szyję niż wędzidła w pysk...
racja  🙂
A co myslicie o tym ? Wyżyjcie się ;DD

😀 czekam 😉
marne...generalnie wszędzie "warszawska syrenka"
edit, na drugim zdjęciu nie ma "syrenki", tylko "wyjście z progu"
Yy.. wrotki mógłbyś rozwinąć "warszawską syrenkę"?  🤣
ciekawe czy warszawska syrenka bierze się z nadmirnej chęci dobrego wyglądania na zdjęciach?
[[a]]http://www.blogi.szkolazklasa.pl/privefiles/blog-1581/Warszawska%20Syrenka.jpg [[a]] - warszawska syrenka 😉 wydaje mi się, że tu chodzi o plecy =D
uprzejmy półsiad nazywam to lub przeprost  😂
a o co chodzi z warszawską syrena ? :>

to jest śmieszne ale ja też tak chodze, ja mam taką wadę kręgosłupa 😀 i nie wiem czemu, nie bylam do lekaża bo mi się to nie podoba 😀 ale lepsze to niż garb ;D
noen,  pierwsze w porządku, drugie - jakbyś 150 skakała 😉 Obniż się w biodrach, nie "wychodź" tak wysoko 😉 Trzy- o ile na drugim jesteś w miarę rozluźniona, tak tu w ogóle. Rozluźnij kolano, noga Ci uciekła do tyłu 😉 I znów za duży półsiad. Ręka też jakby spięta.
Pozdrawiam 😉
noen, osoba na pierwszych dwóch zdjęciach musi jeszcze sporo pojeździć, braku dupogodzin nie da się przeskoczyć. Podstawowa rada - wszystko bliżej siodła.
noen, I nie zasłaniaj się wadą kręgosłupa.😉 Bardzo wielu jeźdźców ma jakieś tam skrzywienia, bardzo wielu ludzi je ma, to chyba taka specyfika naszych czasów, ale to nie znaczy, że tego typu skrzywienia mają być usprawiedliwieniem dla błędów w dosiadzie. Też mam jedną łopatkę wyżej niż drugą, a w odcinku szyjnym od ślęczenia nad książkami mam piękne skrzywienie, ale to nie znaczy, że mam je przyjmować jako usprawiedliwienie dla tego, że coś mi w siodle nie wychodzi. Nad sobą trzeba pracować.
Powodzenia!
Kolejkna gwiazda, co to nie może, bo kręgosłup. Nie kręgosłup, a lenistwo i wymówki. Nie chce mi sie za każdym razem pisać od nowa, wiec wrzucę linka:
http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,107.msg251462.html#msg251462

Tak było kiedyś:

A tak było pół roku temu:

Tyle, ze teraz nie mogę powiedzieć, że moja jeździecka porażka, to wina kręgosłupa. Moja jeździecka porażka to tylko moja wina.

wracając do freejump'a

odgrzebałam zdjęcia z jazdy z freejumpem udestąpnione niegdyś przez norolim i crazy, mam nadzieję że dziewczyny się nie obrażą

edit
k_cian, pisałaś że można toto dostać w apollosa ale ten sklep chyba już nie istnieje?... właśnie googlam... przydałoby się...
Strzyga, przepraszam za OT,ale przepiękne wyjście z progu na 1 zdjęciu  😍 takie klasyczne  😁 :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się