Ja ogon prałam 3 raz,y od 2 tyg nie smarujemy mtg a włosy wychodZą masowo z cebulkami, tak jakby te pory były większe, mamy już lysego placa całkiem solidnego 🙁 100 wywalona a efekt tragiczny... Chciałam wydłużyć ogon tymczasem pozbyłam się 1/5 na obję 😵tość... I lecą dalej
A nie łączycie tego z pojawieniem się owadów i tarciem grzywą i ogonem, bo swędzi? U nas odwrotnie - łyse placki zaczynają zarastać, a grzywa i grzywka rosną, jak szalone.
Mi się wydaje że może szkodzić wypuszczanie na padok w słoneczne dni. Tym bardziej że MTG jednak kilka dni trzyma się na skórze/włosach. Ewentualnie może szkodzić jakiś składnik szamponu lub innych odżywek w połączeniu z MTG. Ja swojej kobyle już jakieś dwa tygodnie nie nakładam preparatu, bo niestety ale Siwa spędza całe dnie na padoku i nie chce ryzykować. Chociaż ogon i grzywka dalej rosną.
To albo jakaś alergia, albo MTG jest tak silne, że trzeba uważać kilka dni ze słońcem. W sumie u Siwej jeszcze dwa- trzy dni po nakładaniu dało się wyczuć, że MTG jeszcze się całkiem nie wchłonęło.
Weźcie mnie nie straszcie 😲 Ale z drugiej strony ja używam MTG na dwójce już rok, na kasztanie od kilku miesięcy i jest gits. Nie spodziewam się żadnych rewelacji. Może faktycznie wystawienie konia na ostre słońce robi problem? Moje chodzą zawsze ubrane w derki owadowe/UV.
despo od 2 tyg. bez mtg. młodego też odstawiam (powinien mieć nałożone dzisiaj). do końca maja daję im wolne. u mnie konie chodzą całe dnie na padoku od 8/9 do 19/20 i nie wyobrażam sobie, żeby im 'skracać' padokowanie lub w ogóle zamknąć w boksie 🙁 i nie jest to kwestia owadów i żadnego tarcia jak już wielokrotnie było mówione.
ja przez ten łysy placek (foto str wcześniej) mam depresję... Jutro spróbuję konia wykąpać jak będzie cieplutko i czymś mu to posmarować, może Alantan?
To jeszcze jestem ciekawa, jak się miewają włosy KaroliLiderowej, bo była zadowolona. Jeśli u koni występuje reakcja alergiczna, to u człowieka też jest możliwa.
u nas to nie kwestia słońca bo Zajka ma zerwane ścięgna i areszt boksowy od3 msc... Preparaty inne w grę nie wchodza bo zasady ogona nie psikalam niczym, jedyne co to szapon ale też mi nie pasuje przecież powinien zrywać a nie wchodzić w reakcje...
Epikea, ja na 'swój' łysy placek stosuję linomag i widzę, że skóra wygląda dużo lepiej. problem w tym, że ogon mi tam w cudowny sposób nie wyrośnie od tego 🙁 to musi być reakcja alergiczna po dłuższym stosowaniu. u despa pojawiło się to po 5 tyg. 🙁 u drugiego konia - tfu! tfu! - nic nie widać, ale jak pisałam podmucham trochę na zimne 😉
No ładnie, ja ogony prezentuję, a Wam tylko jedno w głowach 🤬 🤣 🤣 🤣
Kurcze czytając o łysych plackach zaczynam się bać... MTG zastosowałam co prawda dopiero raz, wiec nie ma co w ogóle rozmawiać o efektach, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
Na nogach można próbować... ja Zajkowi smarowałam też grzywe i grzywke i tam jest ok, rosnie jak szalone, a ogon... Sami zobaczcie, zrobiłam nawet foto wypadających włosów 😵 łuszczącej się skóry... sypie się na potęgę, nie wiem już co robić 😕
słuchajcie a Alantan w pudrze na to? http://www.i-apteka.pl/product-pol-330-ALANTAN-zasypka-100g.html bo wszelkie tłuste maści na zaognioną skórę jakoś do mnie nie przemawiają. Robi się nieoddychająca powłoka, koń wytarza się w piachu, zacznie go swędzieć, bo się obklei i będzie się tarł... 😵
Dziewczyny bez paranoi, większości koni nic się nie dzieje. Więc jeżeli waszym do tej pory nic nie jest to już raczej nie będzie. Po prostu już wiemy że tak może być, więc jak tylko zauważycie coś niepokojącego to odstawcie i kąpiel w Białym Jeleniu
edit: Zair sie nie trze kompletnie! Jemu po prostu masowo wychodzą włosy. NIe widać żeby go to w żaden sposób swędziało
z optymistycznych: ja używalam 2 miesiące (?? kiedy była zbiórka ) rosną po tym włosy jak szalone. Na ogon dawałam również, mimo, że mamy długi i gęsty, chciałam żeby te krótkie kolo rzepa podrosły i rosną pięknie. Grzywa tez jest dłuższa i gęstsza. Poza tym miejscem gdzie wyłysiało. Na łysą skórkę po rance zadziało w 2 dni - po tygodniu nie było po niej śladu. Także MTG działa, efekty są. Tylko albo reaguje ze słoncem (o tym niby ostzregają na butelce) albo po prostu dluższe stosowanie nie służy.
To nie to! Zair miał nałożone 4 razy przy czym juz po 3 razie włosy wychodzić zaczeły ale jakoś tego nie połączyłam 😡 Na słońce nie wychodzi, bo ma areszt boksowy od 3 msc
Epikea, najpierw umyłam mu dobrze skórę, później popsikałam octeniseptem (akurat to miałam pod ręką), na następnym dzień skóra już była ok i posmarowałam linomagiem. polecam też bepanthen. Zairka, despowi DOKŁADNIE w tym samym miejscu się placek zrobił. tylko, że jemu szybko przestały wypadać włosy.
dziewczyny czyli wychodzi na to, że wlosy wypadają w tych miejscach gdzie są one rzadsze i są "prześwity" do skóry Nasada ogona - tam włosy sa krótsze i u mojego grzywa w tym miejscu gdzie jest jej mało i jest delikatna. Tu gdzie gruba i gęsta jest oki...
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Czy jest opcja, że te włosy, które wypadły po prostu osiągnęły maksymalną dla nich długośc i zakończyły żywot? Skoro MTG przyspiesza wzrost włosa, to logicznie powinien porzyspieszyć wypadanie tych "starych". Taka luźna sugestia.