Forum konie »

Re-voltowy ogólnopolski katalog stajni i pensjonatów

Z przyjemnością mogę zaprezentować wersję 2.0 katalogu:

http://re-volta.pl/stajnie/

Pokrótce o stronce - pomysł na nią chodził mi po głowie już od dawna. Rozmaitych stron ogłoszeniowych ze stajniami jest w necie multum, ale przeważnie jedyne kryteria wyboru i wyszukiwania stajni ograniczają się do województwa. Jeśli jednak dysponujemy nazwą stajni i miejscowością, to wcale to nie musi nam od razu dużo mówić. W sumie jednym z najważniejszych kryteriów wyboru stajni jest jej lokalizacja, a co za tym idzie, aż się prosi móc łatwo sprawdzać na mapie, gdzie dana stajnia się znajduje.

INSTRUKCJA OBSŁUGI:

Pierwotnie pomysł bazował na stworzeniu kilku podglądowych mapek terenów wokół miast, podzielonych na rejony / sektory, co ułatwiałoby przeglądanie oferty i zawężało na wstępie ilość wyświetlanych stajni. Po namyśle jednak to rozwiązanie odrzuciłam. Po pierwsze, przy rozwijaniu strony byłoby praco- i czasochłonne. Dodatkowo, jeśli dzieliliśmy sektor np. po trasie wyjazdowej z miasta, to po jej obydwu stronach uzyskiwaliśmy dwa zupełnie odrębne rejony - co wydaje się być niezbyt logiczne, bo przecież do każdego z nich możemy dojechać tą samą właśnie drogą... Wymyśliłam zatem inny pomysł. Wybieramy sobie na mapie dowolny punkt - swoje miejsce zamieszkania, lokalizację szkoły, pracy - i stajnie selekcjonujemy po promieniu wokół wybranego punktu. Do 10, 20, 30, 40, 50 - i tak dalej - kilometrów od domu, w miarę zapotrzebowania. Jest to na tyle elastyczne i wygodne kryterium, że możemy się nim posługiwać w dowolnym punkcie mapy Polski, również tam, gdzie w ogóle miast nie ma.

Dalej, jeśli już wybierzemy sobie lokalizację i interesującą nas odległość (w poniższym przykładzie wybrałam stajnie do 20km od Piaseczna pod Warszawą) to mamy do dyspozycji kilka pożytecznych funkcji:
[url=http://re-volta.pl/stajnie/szukaj/mapa:%2852.04911238586804,%2020.8685302734375%29/odleglosc:20]http://re-volta.pl/stajnie/szukaj/mapa:%2852.04911238586804,%2020.8685302734375%29/odleglosc:20[/url]

1. Wyszukiwarka - można zaklikiwać i odklikiwać dowolną ilość kryteriów. Przykładowo - wybrać tylko stajnie z halą, albo z trenerem na miejscu, albo i z halą i z trenerem i pastwiskami, wedle życzenia. Oczywiście wyszukiwanie odnosi się do zdefiniowanej poprzednio lokalizacji.

2. Pod mapką mamy listę stajni z tabelką z następującymi kolumnami: miejscowość, odległość, pensjonat, hala, padoki, pastwiska, cena. Klikając w dowolny nagłówek możemy sortować wybrane stajnie po danej wartości, czyli np. ułożyć sobie interesujące pensjonaty po cenie, od najtańszych do najdroższych 😉
Wartość pastwiska - jednak nie tak wiele stajni dysponuje zielonymi pastwiskami - zamienię w tabelce z czasem nagłówkiem zdjęcia. Tyle, że trzeba jeszcze napisać moduł do zdjęć 😉 Więc powolutku.
W planach mam jeszcze komentarze, bo wpis o stajni wpisem, ale fajnie byłoby, gdyby pensjonariusze mogli komentować stajnie, zadawać pytania, kontaktować się ze sobą itd.

DODAWANIE STAJNI
Dodać nową stajnię na stronę może każdy. Nie trzeba się logować etc. - warunkiem jest jedynie zaakceptowanie regulaminu strony, a kwestią dobrego wychowania podanie swojego emaila (nie jest to warunek konieczny). Nowe stajnie pojawiają się jednak na stronie dopiero po akceptacji (yes, that's my job) - chcę uniknąć dodawania bzdur, niewiarygodnych treści, pustych wpisów (np. zawierających tylko nazwę stajni i nic więcej) i innych kwiatków.

Również każdy odwiedzający stronę może zaktualizować wpis o stajni. Jesteś pensjonariuszem i widzisz, że podana we wpisie cena jest nieaktualna, albo stajnia dysponuje parkurem z przeszkodami, co nie zostało odnotowane, albo lokalizacja stajni została nieprecyzyjnie zaznaczona na mapie - kilka kliknięć i możesz zgłosić poprawki. Również aktualizacje wpisów są moderowane (chociażby po to, żeby ktoś nie czyścił wpisów dla zabawy albo dopieczenia konkurencji).

Uwaga! Zanim dodasz nową stajnię, upewnij się, że nie została już ona zlokalizowana na stronie i umieszczona w bazie! Bardzo wiele osób dubluje wpisy. Apeluję o ułatwienie mi życia 🙂 Muszę sprawdzać wpisy i wyszukiwać duble - baza pełna podwójnych albo i potrójnych stajni będzie bezużyteczna.

Druga uwaga - oceniajcie obiektywnie. Nie zaznaczajcie opcji na wyrost. Jeśli hala jest w budowie, to należy wpisać w uwagach - hala w budowie, a nie klikać opcję "jest hala".

APEL - I ZACHĘTA DO RYZWALIZACJI
Na dzień dzisiejszy baza ma uzupełnione stajnie w okolicach Warszawy. Gros wpisów wprowadzili revoltowicze, część wybrałam z netu. W sumie to ponad 130 ośrodków! Konie mamy na szczęście nie tylko w Wawie 😉 Apeluję zatem do wszystkich, aby wprowadzali do bazy stajnie w swojej okolicy 🙂 Utrzyjcie nosa Warszawce, ona wcale na forum nie jest tu w takiej dominującej większości 😀iabeł: Mam nadzieję, że uzupełnimy nie tylko duże miasta, ale również i niezbyt znane kameralne stajenki "na uboczu". Liczę na Was!
Super, super, super pomysł! i wykonanie także. Te komentarze rzeczywiscie warto byłoby wprowadzić.
Czyli co, mamy dodawać stajnie z Wrocławia sami?
I czekać na działanie moderatora 🙂
quanta, dodalabym opcje: (pastwiska - sa z zalozenia zielone)

- padoki
- zielone padoki

Bajer! Gratuluję pomysłu 🙂
Dodałam RR. Tylko proszę o postawienie tego znaczka precyzyjniej bo mi tak średnio wyszło. 😡
Rewelacyjny pomysł, już dawno o czymś takim myślałam hehe Fajnie, że się pojawia taka stronka...
Dodałam tylko zapomniałam o numerze kontaktowym  😵 😡 . Da się to jakoś naprawić?  :kwiatek:
Mia, wchodzisz w stronkę konkretnej stajni, na samym dole masz info:

Jeśli widzisz błędy lub nieścisłości w opisie, możesz je poprawić. Kliknij tutaj - klikasz i poprawiasz.

Już na stronie 30ci nowych wpisów 🙂
quantanamera, O nie zauważyłam. Już poprawiam 🙂
super fajnie to działa 🙂 ja już dodałam  2 stajnie
Bardzo dobry pomysł,gratulacje 🙂

Sądzę,że wielu osobom poszukującym stajni dla siebie do jazdy bądź jako pensjonat bardzo to ułatwi sprawę.
Dodałam dwie, wieczorem - jak do tego czasu nikt nie wstawi mam jeszcze 6 do dodania  ; )
Dodałam póki co 2- w których niegdyś miałam okazję przebywać 🙂 Moze ktos z tamtejszych okolic będzie zainteresowany. Znam jeszcze kilka ośrodków, wiec jak bedę miała czas, to też dodam 🙂
quanta, dodalabym opcje: (pastwiska - sa z zalozenia zielone)

- padoki
- zielone padoki

A najważniesze to chyba , że konie są na te zielone padoki wypuszczane codziennie 🙂
Nie pamiętam czy jest tam opcja (ale chyba nie ma), sprzątania boksów codziennie, może warto dodać...
a cos jak staly nadzor koni? calodobowy? moze i taka opcje dodac 🙂
A mnie się wydaje, że to są już szczególiki i jak ktoś będzie zainteresowany, to zadzwoni i dopyta. Ważne, że taka baza w ogóle powstała i o istnieniu niektórych stajni dopiero się dowiemy!

Quanta,  👍  za Twój wysiłek, pomysł, wykonanie.
A ja bym jednak całodobowy nadzór dodała - w sensie że całodobowy nadzór jest jak ktoś mieszka na terenie stajni lub jest stróż a jak nie a ato nie jest. Stałam w stajni gdzie godzinami(w sensie kilkanaście co najmniej) nikogo nie było i jak koń miał kolke czy coś to było to przeoczane, nie chciałabym na coś takiego znowu trafić. Sprzatanie boksów tez bym dodała. Ale to są szczegóły, może niepotrzebne ale jeszcze ułatwiające wszytsko.
A mi się wydaje, że każda dodatkowa informacja jest dobra... mnie wstawienie konia gdzie zagląda ktoś raz na jakiś czas a później nikt tego nie pilnuje nie urządzało by mnie... to samo jeśli chodzi o sprzątanie boksów - są stajnie, że sprząta się dwa razy na tydzień i tyle, co mi osobiście też nie pasuje.
A skoro jest możliwość dodania takiej opcji przy tworzeniu portalu (i uniknięciu niepotrzebnego dzwonienia w miejsca które nie spełniają z góry naszych oczekiwań) , to ma to sens chyba.
Dla mnie cenne sa jeszcze informacje o tym jaka jest ściółka(trociny czy słoma) i ile razy dziennie sa karmione konie. Z drugiej strony można to napisać w komentarzu, tylko czy każdy umieści odpowiednie informacje...
Jeszcze jedna sprawa. Nie w każdej stajni jest trener, ale często jest instruktor (lub nawet kilku instruktorów). Dałoby się to jakoś rozróżnić?
Quanta jesteś boska  😍 👍
zabieram się za dodawanie 🙂

Żeglarz za dużo bd tego... zawsze można zadzwonić 😉
Cobrinha, sprzątanie boksów codziennie będzie na pewno przydatne, wrzucę wieczorem.

Nadzór też może być, tylko wydaje mi się, że to będzie nieco wolna amerykanka, tzn. prawie każdy, kto ma stajennego śpiącego na terenie 3 budynki dalej, albo zamyka stajnię na klucz, zaznaczy tą opcję. A chyba nie o taki nadzór chodzi? Jestem przekonana, ze okaże się, że 90% stajni zadeklaruje całodobowy nadzór 🙂

Co do padoki / pastwiska. Też się zastanawiałam, czy dodawać zielone padoki, ale - generalnie nie każdy lubi czytać i tu też może być bałagan przy zaznaczaniu. Każdy kto ma ogrodzony sznurkiem hektar łąki na bank wybierze zielone padoki, a chyba nie o to chodzi. Dlatego byłabym skłonna zrobić opcję łamaną - pastwiska / zielone padoki, żeby generalnie pokazać, że w stajni jest trawa do jedzenia 😁 - a co do szczegółów to i tak w 100% nie da się wszystkiego skategoryzować. Stąd wolne pole na opis stajni i prospekt na dopisanie dodawania do stajni zdjęć.

Instruktora chyba można dodać, to prawda, że nie w każdej stajni jest trener.

Mogło by to wyglądać tak: "trener/instruktor". Jak ktoś chce wiedzieć dokładnie to faktycznie może zadzwonić  😉

Poza tym taki katalog to świetna sprawa. Quanta  :kwiatek:
Ej, ale nie przesadzajmy. Kilka opcji może możnaby dodać, ale za chwilę dojdzie do tego, że będzie trzeba dodawać kilka opcji w stylu rozmiarów boksów itp 😉
Quanta, dodałam kilka stajni w zach-pom, wieczorem reszta. Teraz przesuwam ten wskaźniczek bo widzę, że kijowo oznaczyłam na mapie 🙂
Pozwoliłam sobie podać informację na forum WWR żeby również uzupełniali bazę danych o stajniach i ranczach westowych 🏇
Spokojnie można przecież przybliżyć mapkę i dokładnie ustawić wskaźnik. Ja nawet mogłam zaznaczyć zabudowania, gdzie znajduje się stajnia.
Pożyteczne poza przybliżaniem mapki jest przełączenie się z trybu klasycznej mapy na zdjęcie satelitarne, albo na hybrydę (zdjęcie sat z zaznaczonymi drogami i miejscowościami). Na satelicie widać z reguły zabudowania stajni, lonżowniki, place do jazdy, czasem nawet konie na padokach 😉 więc łatwo już precyzyjnie zaznaczyć pineską dokładną lokalizację.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się