Z przyjemnością mogę zaprezentować wersję 2.0 katalogu:
http://re-volta.pl/stajnie/Pokrótce o stronce - pomysł na nią chodził mi po głowie już od dawna. Rozmaitych stron ogłoszeniowych ze stajniami jest w necie multum, ale przeważnie jedyne kryteria wyboru i wyszukiwania stajni ograniczają się do województwa. Jeśli jednak dysponujemy nazwą stajni i miejscowością, to wcale to nie musi nam od razu dużo mówić. W sumie jednym z najważniejszych kryteriów wyboru stajni jest jej lokalizacja, a co za tym idzie, aż się prosi móc łatwo sprawdzać na mapie, gdzie dana stajnia się znajduje.
INSTRUKCJA OBSŁUGI:Pierwotnie pomysł bazował na stworzeniu kilku podglądowych mapek terenów wokół miast, podzielonych na rejony / sektory, co ułatwiałoby przeglądanie oferty i zawężało na wstępie ilość wyświetlanych stajni. Po namyśle jednak to rozwiązanie odrzuciłam. Po pierwsze, przy rozwijaniu strony byłoby praco- i czasochłonne. Dodatkowo, jeśli dzieliliśmy sektor np. po trasie wyjazdowej z miasta, to po jej obydwu stronach uzyskiwaliśmy dwa zupełnie odrębne rejony - co wydaje się być niezbyt logiczne, bo przecież do każdego z nich możemy dojechać tą samą właśnie drogą... Wymyśliłam zatem inny pomysł. Wybieramy sobie na mapie dowolny punkt - swoje miejsce zamieszkania, lokalizację szkoły, pracy - i stajnie selekcjonujemy po promieniu wokół wybranego punktu. Do 10, 20, 30, 40, 50 - i tak dalej - kilometrów od domu, w miarę zapotrzebowania. Jest to na tyle elastyczne i wygodne kryterium, że możemy się nim posługiwać w dowolnym punkcie mapy Polski, również tam, gdzie w ogóle miast nie ma.
Dalej, jeśli już wybierzemy sobie lokalizację i interesującą nas odległość (w poniższym przykładzie wybrałam stajnie do 20km od Piaseczna pod Warszawą) to mamy do dyspozycji kilka pożytecznych funkcji:
[url=
http://re-volta.pl/stajnie/szukaj/mapa:%2852.04911238586804,%2020.8685302734375%29/odleglosc:20]
http://re-volta.pl/stajnie/szukaj/mapa:%2852.04911238586804,%2020.8685302734375%29/odleglosc:20[/url]
1. Wyszukiwarka - można zaklikiwać i odklikiwać dowolną ilość kryteriów. Przykładowo - wybrać tylko stajnie z halą, albo z trenerem na miejscu, albo i z halą i z trenerem i pastwiskami, wedle życzenia. Oczywiście wyszukiwanie odnosi się do zdefiniowanej poprzednio lokalizacji.
2. Pod mapką mamy listę stajni z tabelką z następującymi kolumnami: miejscowość, odległość, pensjonat, hala, padoki, pastwiska, cena. Klikając w dowolny nagłówek możemy sortować wybrane stajnie po danej wartości, czyli np. ułożyć sobie interesujące pensjonaty po cenie, od najtańszych do najdroższych 😉
Wartość pastwiska - jednak nie tak wiele stajni dysponuje zielonymi pastwiskami - zamienię w tabelce z czasem nagłówkiem zdjęcia. Tyle, że trzeba jeszcze napisać moduł do zdjęć 😉 Więc powolutku.
W planach mam jeszcze komentarze, bo wpis o stajni wpisem, ale fajnie byłoby, gdyby pensjonariusze mogli komentować stajnie, zadawać pytania, kontaktować się ze sobą itd.
DODAWANIE STAJNIDodać nową stajnię na stronę może każdy. Nie trzeba się logować etc. - warunkiem jest jedynie zaakceptowanie regulaminu strony, a kwestią dobrego wychowania podanie swojego emaila (nie jest to warunek konieczny). Nowe stajnie pojawiają się jednak na stronie dopiero po akceptacji (yes, that's my job) - chcę uniknąć dodawania bzdur, niewiarygodnych treści, pustych wpisów (np. zawierających tylko nazwę stajni i nic więcej) i innych kwiatków.
Również każdy odwiedzający stronę może zaktualizować wpis o stajni. Jesteś pensjonariuszem i widzisz, że podana we wpisie cena jest nieaktualna, albo stajnia dysponuje parkurem z przeszkodami, co nie zostało odnotowane, albo lokalizacja stajni została nieprecyzyjnie zaznaczona na mapie - kilka kliknięć i możesz zgłosić poprawki. Również aktualizacje wpisów są moderowane (chociażby po to, żeby ktoś nie czyścił wpisów dla zabawy albo dopieczenia konkurencji).
Uwaga! Zanim dodasz nową stajnię, upewnij się, że nie została już ona zlokalizowana na stronie i umieszczona w bazie! Bardzo wiele osób dubluje wpisy. Apeluję o ułatwienie mi życia 🙂 Muszę sprawdzać wpisy i wyszukiwać duble - baza pełna podwójnych albo i potrójnych stajni będzie bezużyteczna.
Druga uwaga - oceniajcie obiektywnie. Nie zaznaczajcie opcji na wyrost. Jeśli hala jest w budowie, to należy wpisać w uwagach - hala w budowie, a nie klikać opcję "jest hala".
APEL - I ZACHĘTA DO RYZWALIZACJI Na dzień dzisiejszy baza ma uzupełnione stajnie w okolicach Warszawy. Gros wpisów wprowadzili revoltowicze, część wybrałam z netu. W sumie to ponad 130 ośrodków! Konie mamy na szczęście nie tylko w Wawie 😉 Apeluję zatem do wszystkich, aby wprowadzali do bazy stajnie w swojej okolicy 🙂 Utrzyjcie nosa Warszawce, ona wcale na forum nie jest tu w takiej dominującej większości 😀iabeł: Mam nadzieję, że uzupełnimy nie tylko duże miasta, ale również i niezbyt znane kameralne stajenki "na uboczu". Liczę na Was!