Forum konie »

jak siwieją konie (foty)

Jak tak patrze na Wasze, to mój siwy wcale jakoś wyjątkowo nie siwieje. A już myślałam 😡
I wiedzę, że brązowienie w lato nie jest czymś nadzwyczajnym.
Tylko mój biały raczej nigdy nie będzie albo  bardzo dalekiej przyszłości, bo na razie mu się nie spieszy. Stety, niestety...
[quote author=Być. link=topic=1057.msg1460420#msg1460420 date=1342197259]
To proszę o wytłumaczenie skąd u niej rude kłaki i na zimę nieco kasztanowate przy dłuższej sierści? A uwierzę.  😉
[/quote]

Na 100% kasztan to to nie był. 🙂 Myszaty jak pordę strzelił, może bułany? 🙂 Mój np teraz ma brązowe łaty - normalnie brązowe, kilka wpada w rudy, a jest myszato-tarantowaty. Wypłowiał. Zresztą odcieni mysztaego też jest sporo, nie wszystkie są szarutkie. A siwki szaleją ogólnie, są kameleonami, więc te rude przebłyski nie dziwią w ogóle. Na bank to jednak nie kasztan.
Ja mam zdjęcia konia o imieniu Graham, od zdjęć z wyścigów do tego czasu. Zmienił się mocno, zdjęcia nie są mojego autorstwa, na trzecim i czwartym jestem ja. Trzecie to wygrzebana odznaka na której był chyba najczystrzy w życiu i dokładniej całego widać dlatego wrzucam 🙂 Czwarte to nasze ostatnie wspólne zdjęcie, nie jest idealnie czysty ale niestety ciężko utrzymać siwka w czystości  😁

1. 2006

2. 2008

3. 2011

4. 2012
[quote author=Być. link=topic=1057.msg1460420#msg1460420 date=1342197259]
To proszę o wytłumaczenie skąd u niej rude kłaki i na zimę nieco kasztanowate przy dłuższej sierści? A uwierzę.  😉

Na 100% kasztan to to nie był. 🙂 Myszaty jak pordę strzelił, może bułany? 🙂 Mój np teraz ma brązowe łaty - normalnie brązowe, kilka wpada w rudy, a jest myszato-tarantowaty. Wypłowiał. Zresztą odcieni mysztaego też jest sporo, nie wszystkie są szarutkie. A siwki szaleją ogólnie, są kameleonami, więc te rude przebłyski nie dziwią w ogóle. Na bank to jednak nie kasztan.
[/quote]
Tylko, że był hodowca z wieloletnim doświadczeniem i wykluczył myszatą i bułaną, mówi, że 100% kasztan.
Konia z wozem temu, kto widział kasztana z ciemnymi nogami. 🙂 I pręgą! Jak dla mnie na kasztana to nie wygląda. Swoją drogą, mi się bardzo podoba w takiej płowej wersji. 🙂
ja tez mam siwka, szczerze mowiac widzac go na codzien - roznicy nie widze, ale patrzac na zdjecia to troche sie zmienil  😜

2010 (4 lata)

2011 (5 lat)

2012 (6 lat)

i rózne dziwne wersje kolorystyczne w ciagu roku...

po goleniu

na wiosne jak siersc zaczela odrastac

pozna jesien (biala glowa)
mtl, jeju, a jeszcze ostatnio wyszukałam to zdjęcie, które wstawiłaś do "Ataku klonów". Oba takie ciemne i identyczne odmiany 😁 Ale Twój się zmienia, mój dużo wolniej siwieje 😉
mtl, jeju, a jeszcze ostatnio wyszukałam to zdjęcie, które wstawiłaś do "Ataku klonów". Oba takie ciemne i identyczne odmiany 😁 Ale Twój się zmienia, mój dużo wolniej siwieje 😉

mojemu sie do tego uroslo i nabralo masy wiec teraz jest conajwyzej starszy brat  😁
Ano, mój dalej "liche" 160cm w kłębie i dalej taki delikatnej budowy, ale on chyba zawsze taki będzie, bo ma 7 lat i niewiele się zmienił odkąd był 3-latkiem jeżeli chodzi o wygląd 😉
tyskakonik inna rasa 😉 moj ma jakies 170 cm w klebie (aczkolwiek mam wrazenie ze nawet wiecej...) musze go zmierzyc!  😁
Chciałam się jeszcze przypomnieć z Cenozą, tą białą plamką na zadzie, post stronę wcześniej.

Wokół zaczynają się pojawiać pojedyncze białe włosy, plama się jakby "rozlewa".
Czy jest możliwe, że wyłazi gen po dziadku (Czuwaj), który miał takie nieregularne plamienia na szyi i łopatce?
Zdjęcie Czuwaja gdzie dokładnie widać te plamki:

U mojego Cenozaura zaczyna to wyglądać dokładnie tak.
Czy to możliwe że "zaleje" jej cały zad?
Dla przypomnienia:

EDIT: Źle wklejone zdjęcie
Czas ozywić trochę wątek 🙂

Wstawiam moja babę w wieku źrebięcym, 5, 8 i 10 lat 😉
Z roku na rok mamy coraz więcej hreczki.
Jej matka ma je tyle, ze aż robi się ciemna, z tego co słyszałam, jej babka była na starośc zupełnie ciemna.
U mojej siwej coś się wreszcie ruszyło...
Zdjęcie w czerwonym kantarze, jest zdjęciem sprzed roku i paru miesięcy.
mam pytanko, moja klacz jest gniada ale można u niej zauważyć siwe włoski w słabiźnie, pojawiły się też siwe pojedyncze włosy (dosłownie kilka włosków) w grzywie i ogonie ... czy to może być oznaką że kiedyś będę mieć siwego konia? w papierach ma wpisaną maść gniadą, jej ojciec i matka też były gniade, od strony matki nie wiem czy były jakieś siwki bo mam nn wpisane ale od strony ojca same gniade i kasztany ...

pytam tak z ciekawości w sumie  🙄
tengusia, jeśli żaden z rodziców nie był siwy, to siwka mieć nie będziesz.
Cieszy mnie to  😀
Cześć , mam gniadą klacz , ma 6 lat , na zadzie i grzbiecie pojawiło się dużo białych włosków , czy ona zacznie siwieć ? Matkę ma Siwosrokatą (od matki cała linia gn.srokatych, c.gn.srokatych ) od strony ojca ma pradziadka siwego ... Będzie siwa ?  🙄
Dziewczyny, to w sumie nie ten wątek, idźcie do Maści i odmian. AniaW, jest to możliwe, że siwieje.
Szkrab w wersji:
źrebak
3 lata 
4 lata
W przeciągu roku taka gwałtowna zmiana? No proszę, ładnie wysiwiał.
To wstawiam mojego siwego 🙂

Pierwsze zdjęcie 2006 ostatnie 2013
[quote author=Być. link=topic=1057.msg1767428#msg1767428 date=1367837957]
W przeciągu roku taka gwałtowna zmiana? No proszę, ładnie wysiwiał.
[/quote]
drugie zdjecie jest z lipca zeszłego roku, trzecie sprzed trzech dni, przyjeżdżam tam co roku, tym razem konia nie poznałam 😀
Pewnie jak pojawię się tam początkiem lipca to znów będzie wyglądał inaczej...
Ja się nie dziwię, że go nie poznałaś. Przeszedł sam siebie jak mniemam.
Czekam na swoją jak wysiwieje, a ona ma mnie gdzieś.  😉
Posiada ktoś konia siwego z krwawą plamą/odmianą? Pisze artykuł i szukam zdjęć.
Moja zmieniła się tak, okres 6 lat 😉

Mój siwus  🙂
Pierwsze zdjecie zaraz po zakupie miał troche ponad 3 lata. Drugie zdjecie z jesieni póżniej z lutego następnego roku. Na czwartym zdjeciu miał 5 lat a na ostatnim 7 lat i jest to zdjecie z września.

Ostatnie zdjecie sie nie zmieściło  😵
cxzardasz, widząc pierwsze i drugie zdjęcie nie powiedziałabym, że będzie taki siwus! 😉
Karaluszek
To i ja dorzucę swojego Elfa  😉

Urodził się czarny jak węgiel, nie mam niestety na komputerze zdjęcia żadnego ;/

Jako dwulatek:

Czterolatek:

Sześciolatek:

Siedmiolatek:

I obecnie osiem lat z hakiem:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się