Forum konie »

Laicy o koniach

dwa lata temu na Hubertusie w mojej stajni był pokaz jazdy w damskim siodle, kobieta jeździła na fryzie. lokalna TV skręciła materiał, a tam "był również pokaz jazdy na koniach FRYZJERSKICH"  😵

No jak najbardziej prawidłowo, przecież takie długie włosy to marzenie każdego fryzjera 😀
hmm, mnie się wydawało, że zostały one wyhodowane przez fryzjerów czy coś 😀 widać się nie znam 😀
W którejś grze komputerowej typu "Własny konik" zamiast pojęcia dresaż spotkałam się z "tresurą"  😀

nie wiem czy dobrze mi sie wydaje, ale dressur, to nic innego niz tresura wlasnie...
picadero, czyżby okolice Świecia? 😉 aż parsknęłam śmiechem, kiedy czytałam o tym regularnym ujeżdżaniu 😉

podział koni wg mojego sąsiada: te grube, araby i kasztany

i błysk wiedzy kolegi z klasy: "bo mężczyzna jeżdżący konno to dżokej, tak?" ja: "no... (nie miałam siły żeby tłumaczyć) można tak powiedzieć" on: "a dziewczyna? dżokejówka?"  😁
katija, dobrze się wydaje
przegladalam dzisiaj allegro i musze Wam pokazac to oto 'siodło konne' 🙂
Fajnie zapięte puśliska  😁  Jak zapytałam męża co mu nie pasuje w tym zdjęciu to powiedział że strzemiona nie mają wkładek  😵
Wczoraj spotkałam dzielnego laika.
Wracaliśmy z terenu-Treser na dwukółce ja wierzchem. I daleko w polu,na końcu pastwisk stał sobie pan z dzieckiem na barana. Żal mi się go zrobiło, bo oddalił się solidnia. Podjechałam i spytałam czy może chciałby się przejechać. Miałam na myśli wolne miejsce na dwukółce.
Pan uśmiechnął się od ucha do ucha i mówi:
-Chętnie, ale ja jeszcze nigdy nie siedziałem na koniu.
I już dziecko z barana zaczyna zdejmować .  😂
Ostatecznie zgodził się jednak na pasażerowanie obok Tresera.
Ale jego gotowość do wsiadania na konia mnie urzekła. :kwiatek:
szukałam oficerek na alledrogo, trafiłam na aukcję pt. "buciki na konika" 😀 albo "buty do konia" czy "ofierki", ale to już chyba miss click ^^
Po prostu muszę to gdzieś pokazać 🙂 Dziewczyna totalnym laikiem może nie była, bo przed jazdą sama sobie konia wyczyściła i ubrała... tylko paski Jej się troszkę pomyliły 😀

wiesz może myslała że to siodło ujeżdżeniowe i stwierdziła że jak sa długie paski to do popręgu
właściwie ... dlaczego by nie ? 😁
OMG! to żart? nie mów tylko, że to przed Hubertusem było?
cavaletti Oczywiście, że okolice Świecia. 😎
iwona Pomysłowo, nie ma co. 🤣
Rozmawiam sobie z kuzynem, właśnie leciały skoki na eurosporcie,a mój kuzyn tak się patrzy i mówi:
-A wiesz, że też to widziałem wczoraj, takie...rydwany były.  😂
tłumaczyłam dzisiaj koledze, który konia widział tylko w bryczce w Zakopcu, na czym polega ujeżdżenie. konkretnie elementy Grand Prix 😀 wytłumaczyłam mu ciąg podręcznikowo, nie skapował. pokazałam mu jakiś filmik z yt na którym ktoś robił ciąg, a on stwierdził "aaa, trzeba było od razu mówić, że to łażenie po skosie!"  🤣
Moje gwiazdy wczoraj na "teście" wymyśliły nowe dyscypliny jeździeckie, mamy:
boltyszerke oraz WKKD koledze pomyliło się chyba z WKD czyli warszawską koleją dojazdową.
Ostatnio znów mam bliskie kontakty z laikiem, w dodatku z człowiekiem-slimakiem
Zadawał owies - po raz pierwszy w życiu sam, do tej pory tylko asystował. Idzie ,wsypuje pierwszemu koniowi, zamyka drzwi (kolejny koń i reszta wyglądają niecierpliwie), i zagląda z ciekawością jak koń je. Patrzy (konie z tyłu rżą), a następnie  z zadowoleniem odwraca się do nas (konie kopią w drzwi) i  oznajmia: "teraz już wiem, o co chodziło Renacie Beger z tym owsem" (konie wychodzą górą z boksów, ale na naszym wrażliwym obserwatorze to wrażenia nie robi)
dempsey, jakby miał w ten sposób karmić całą ferajnę, to ostatni koń chyba umarłby z głodu.  👍
Rozmowa z koleżanką:
-A jak jest ciemno, to jak jeździsz? Masz światło ma dworze?
-Nie, jeżdżę w hali.
-Jak to? W jakiej hali?
-No takiej dla koni z piaskiem lub innym podłożem.
Po chwili milczenia.
-A co robicie jak koń zrobi tam kupę?
jett, trzeba było powiedzieć, że sadzicie na tej kupie kukurydzę, bo to dobry nawóz.  🏇
btw, to nam się kiedyś rozsypało jakieś ziarno na hali i po kilkunastu dniach wyrosło zboże.  😁 wyglądało to przekomicznie.
Altiria-u nas tez, nawet pieczarki w rogu rosly 😉
Wyznanie pewnej dziewczyny, która może by i chciała jeździć, ale: "...mama powiedziała, że jak będę jeździć na koniu, to będę bezpłodna"! 😵
Nie wiedziałam, że w takie zabobony jeszcze ktoś wierzy! 
z ta bezplodnosca to ja wszkole od pani katechetki slyszalam w podstawowce. z traktorem tez bylo.

Oooo ja jezdze od dziecka i ciekawe jakim cudem sie trojki zdrowych dzieci dochowałam? Może to nie moje?  😲  😂
Heh, to się zaoszczędzi na antykoncepcji  😀iabeł:  😂
Ja też jestem bezpłodna?.jeżdzę od ponad 20 lat.....tylko kto mi tego mojego synka podrzucił....?
No, jak to, nie wiesz?? Bocian! 😀
Bocian????....to go wredotę dopadnę!!!  i w  🤬
kiedyś w kapuście znajdywali to sprawdź 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się