Forum konie »

Laicy o koniach

Podkładka Mattesa z korekcja zadu  😂
Nie wiem dlaczego wszyscy moi znajomi myślą, że zawody = wyścigi...

U mnie jest dokładnie to samo. Jak powiedziałam kiedyś w domu rodzinnym mojego męża, że byłam na zawodach to padło pytanie na którą pozycję dobiegłam  😵
ikarina i co mu odpowiedziałaś? Że bałaś się straszliwie?  😁

Zawiodę was, nie wykazałam się majstersztykiem ciętej riposty, po prostu uśmiechnęłam się i powiedziałam, że koniowi jest dzisiaj wesoło.
heh, też dobre (:
o dżi, u mnie była taka sytuacja że wsiadło dziewczę na konia pierwszy raz zupełnie i szarpiąc za wodze drze się -wio wio!  Jakieś nawyki pseudobryczkowe :| albo była taka kobita co ogłowie chciała założyć nachrapnikiem za uszy..dodam że w miarę jeżdżąca..
lul
przed jazdą koń przygotowany siodło, ogłowie stoi na kantarku uwiązany, ale patrzę że koleżanka sobie nie radzi, więc pomogłam jej założyć czaprak i siodło. Atlantyk zaczął się denerwować więc podeszłam i uspokoiłam go. zajeżdża motor, wysiadają dziewczyna i jej ojciec, przywitali się i pytają pani kiedy mogą się umówić etc. a ta dziewczynka:
- byłam dwa tyg. na obozie jeździeckim w Kalinówce, stępuję, kłusuję. jeździłam na X koniu. umiem zakładać siodło i uzdę, czyszczę koniom kopyta.
Magda (której pomagałam w lekki śmiech)a te dziewczyna:
jak on się nazywa ?
-to ona, Czesia.
- cześć Czesiu.
ojciec: popatrz wygląda jak X koń!
zaraz do mnie:
-a ten koń jak się wabi ?
- Atlantyk.
-ale wysoki, wezmę sobie jego na jazdę.
pani: na początek zrobię Ci jazdę na lonży, żeby cię sprawdzić, a na początek bierzemy Perełkę bo jest najspokojniejsza.

całą jazdę były śmiechy. np. p. Leszek zahaczył o język adidasa strzemię, jak go p. Luiza zapytała go czemu to powiedział, że dlatego bo ma adidasy.
😁
ogłowie=uzda=tranzelka(tranzla)
ogłowie=uzda=tranzelka(tranzla)

wiem, to co uwzględniłam to razi mnie. nie lubię jak ktoś na ogłowie mówi uzda.
stara szkoła instruktorska i tak jest w starej literaturze i niektórzy tak mówią. Mnie razi mówienie "ogławiamy konia" -zakładamy ogłowie 😤. Ogławia się buraki przed wykopaniem 🤣
melechow  😁

Proszę nie pisać tego typu nic nie wnoszących postów.
Happiowa,  a skąd mają widzieć? A Ty jakie znasz rodzaje zawodów np. w snowboardzie?
borkowa., nic nie zrozumiałam z tego co napisałaś.
JARA, myślałam, że jestem jedyna.

mnie też zadawali pytanie "o, ścigasz się?" kiedy opowiadałam o jeździe
u mnie w pracy (szkoła) myśleli, ze kon robi jedną kupę dziennie i dziwiły się, jak im mówiłam ile czasu zabiera mi sprzątanie w boksie
Mam przy piórniku breloczek z małym konikiem. Kolega z ławki dojrzał i rozpoczął bieganinę po zeszytach:
-"Pa-ta-taj, pa-ta-taj, pa-ta-taj. Mmmm jaki piękny kłus!" 😉
To teraz ja 🙂 Dzierżawiłam klacz 14 letniej dziewczynce. Klacz była źrebna i kiedy zbliżał się termin porodu poprosiłam ją żeby pilnie ją obserwowała i jak tylko zauważy że kapie siara i wargi się rozluźniły żeby natychmiast dała mi znać. Na drugi dzień dzwoni do mnie i mówi: Patrzyłam jej na głowę i wargi ma normalne ... 🙂 Myślałam że nie wstanę /.... 🙂 🙂 Dopiero po chwili byłam w stanie wytłumaczyć jej że to nie o te wargi mi chodziło .............. 🙂
Przed chwilą przeżyłam rozmowę z moim dziadkiem i tatą <który wie dużo o koniach ale popiera swojego tatę>
Przedstawiam wam ich prawdy:
Koń 6-8 letni to koń stary, niewarty którego się oddaje na rzeź.
Koń powinien mieć uzdę, cugle, siodło oraz bryczkę.
Koniowi daje się do jedzenia: rano marchew, popołudniu marchew i wieczorem marchew.
Najlepiej żeby koń rósł ze mną i kupić 2-3 letniego konia by rósł ze mną bo jak się kupi starszego to będzie gryzł i kopał.
Każdy koń powinien mieć na imię Baśka bo inaczej się do niczego nie nadaje.

Masakra.  😵 😂
no to ciekawe co by powiedzieli o 19letnim koniu?
że on niema prawa żyć ahahaha
Kawecan  ach te życiowe mądrości  🤣
A co, jeśli mam wałacha - też ma być Baśka  👀  ?

Sytuacja podczas oglądania Władcy Pierścieni, kiedy Gandalf przywołuje Cienistogrzywego:

Moja siostra - ten koń to arab!
Ja - ee nie bardzo, araby inaczej wyglądają...
Sis - Ja o tym czytałam! Wszystkie białe konie to araby  😀uma w oczach:

🏇
Nie, wtedy ewentualnie przymkną oko i może być Bartuś.  😂 😁

Haha, Biały=Arab
Trzeba zapamiętać.  😂
tak samo duży kary = fryz... nieraz już to słyszałam  😵

edit:
przypomniało mi się jak na obozie patrzyliśmy na trening skokowy na ogierze. koń wyczuł kobyłę i zaczął fisiować, w pewnym momencie zrobił w miejscu parę wyskoków z czterech nóg, a zaaferowane dziewczynki, nazwijmy je x i y:
x: y, co on robi?!
y: nie wiem, chyba piaffuje !  👀
prawie padłam  😂
Happiowa,  a skąd mają widzieć? A Ty jakie znasz rodzaje zawodów np. w snowboardzie?

Nie znam żadnych rodzajów zawodów np. w snowboardzie, ponieważ w życiu nie jeździłam na snowboardzie i w tej dziedzinie jestem laik  👀

Do każdej wypowiedzi w tym wątku można zadać pytanie "a skąd mają wiedzieć".
Przypomniało mi się kolejne 😉
Rozmowa z kolegą, który chyba chciał zaimponować  😁 dobrze wie, że jeżdżę i zaczął gadkę:
-Ja to też kiedyś jeździłem...
-I co?
-No i fajnie było.
-Aha.

Jakoś mnie to jego wyznanie nie ruszyło po czym dodał:
-A Ty jak jeździsz to Ciebie też prowadzają na takim sznurku?  😂
Zmarłam wtedy  😁
Vana-moja 8letnia kuzynka wie, ze jezdze, ale do niedawna byla swiecie przekonana, ze moja jazda wyglada tak jak oprowadzanka na kucykach w parku. byla w ogromnym szoku, jak jej to wytlumaczylam, po tym, jak odmowilam skorzystania z przejazdzki na kucyku 😁
ciri  😂  leże i kwicze. Ja bym nawet nie wpadla na to ze ktos moze tak sobie pomyslec  😁
kolorwiatru i to chyba sporo osób ma taką wizję  😁
Mam przy piórniku breloczek z małym konikiem. Kolega z ławki dojrzał i rozpoczął bieganinę po zeszytach:
-"Pa-ta-taj, pa-ta-taj, pa-ta-taj. Mmmm jaki piękny kłus!" wink

czy to ten, o którym myślę?  😁
Vana nie mow mi takich rzeczy nawet, bo jak ktos kiedys zapyta o moją pasję to bede tłumaczyć że nikt mnie nie oprowadza  😁
hahaha, a jednak 😀
mnie najbardziej rozwalilo to jak sobie wyobrazilam siebie w bryczesach, oficerkach i generalnie calym jezdzieckim stroju, wsiadajaca radosnie na konika, ktorego pani oprowadza stepem w kolko 😵

przyznam, ze pierwszy raz spotkalam sie z takim wyobrazeniem, jak juz to ludzie mysla, ze sie scigam 😉
Mnie się też wszyscy pytają gdzie ja tam jeżdżę, czy w koło stajni czy jak, no to odpowiadam że jest specjalny plac 😉
"I tak w kółko? O maaatko ale nuda...  😵 "  😁  wtedy już nie umiem tłumaczyć, jakaś może ratująca anegdotka/docinka?  😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się