Forum konie »

rozbudowa mięśni- cwiczenia, itd

dzięki, faktycznie źle wydedukowałam, ale dlatego że słyszę pierwszy raz w życiu o czymś takim  😡
dziękuję  :kwiatek:
wolę raczej tego nie stosować. chodzi mi o to, że zad mamy umięśniony trochę a z przodu jest strasznie wąska i płaska. chciałabym się dowiedzieć czy są może jakieś ćwiczenia aby polepszyć wygląd klatki piersiowej.
Wysokie cavaletti, galopy w wodzie (bo głębokiego śniegu już niet), ciągi, piruety; pewnie stęp hiszpański (nie stosowałam, ale to logiczne).
No i... chody zebrane.
W sumie to jest tak "zabawnie" - najpierw "rusza" przód, gdy koń wchodzi w normalny trening, później jest masa roboty z grzbietem i zadem - a, żeby znowu "dopracować" przód, to już koń musi być dość nieźle ujeżdżony. Masaże mogą pomóc, ale nie załatwią sprawy.
Ale przecież klatka owszem może się rozbudować i to całkiem fajnie u każdego konia, ale jak zauważyłam ostatnio niektórzy chcieliby przeskoczyć anatomie, przecież każdy ma inne "rusztowanie" i niektóre rzeczy są czasem fizycznie niemożliwe w takim stopniu, jakbyśmy tego chcieli... Generalnie chodzi mi o to, że z koników tzw. chudych ras chciałoby się zrobić konisko z klatą zimnioka 🙂

Jak pracowałyśmy nad odbudowanie mięśnia łopatki jeździłam po cavaletti.
moja nie jest konikiem z ras należących do chudych -jest fryzką o bardzo wąskiej klacie🙂 dziękuje ślicznie za pomoc  :kwiatek:
Hmm. Myślicie, że mojemu koniowi czegoś brakuje odnośnie rozbudowania jakiejś partii mieśni?
zad😉
Zdecydowanie zad i mięśnie zadnich nóg. Wydaje mi się też że troche szyji też można by nadbudwać, bo teraz stercząca grzywa ją optycznie powiększa. Ale to wszystko zależy ile koń ma lat i jak pracuje. 🙂
ma 6 lat 🙂 i pracuje ok 5x w tyg. Porządnie zaczęła pracować od sierpnia zeszłego roku. Wcześniej "bawiłyśmy się" 2x w tyg.
Zdjęcie z nieco innego ujęcia.
Ten koń moim zdaniem wyglada dobrze ale jeśli chcesz żeby wyglądał bardzo dobrze, to powinen troche nadbudować w tych miejscach, o których wspomniałam wyżej. Zresztą często można samemu poczuć, w którcyh partiach koń jest umięśniony i ma siłe, a w którch jest słabszy.
Co to znaczy że porządnie pracuje?
meggii mam wrażenie, że porządnie pracuje = chodzi pod siodłem 5x w tygodniu
IMO to jeszcze nie jest oznaką porządnej pracy
Porządnie  pracuje czyli 4 dni godzinnej jazdy ujeżdżeniowej i jeden dzień skoki gimnastyczne.
Może wrzuce fotke dla porównania 🙂
tajnaa, godzinna jazda ujeżdżeniowa może być mniej wartościowa i porządna niż 40minutowa jazda ujeżdżeniowa w innym wydaniu 😉 długość treningu nic nie znaczy, to ciężko określić nie widząc  pary czy rzeczywiście pracuje czy może się wydaje że pracuje
wbrew pozorom najczęściej zdarza się to drugie - zresztą dla mnie dopiero teraz otwierają się klapeczki jaka jest różnica w koniu kiedy koń zaczyna pracować i się angażować a tym co było 😉
Myślę, że skoro koń nabrał masy mięśniowej i chodzi lepiej, to chyba maniany nie odwalamy 🙂 Sportowcami nie jesteśmy i nie będziemy 🙂 Pełna rekreacja 🙂
i super 🙂
Dzięki  :kwiatek:
Tajna dobrze że wstawiłaś te zdjęcia porównujące twojego konia. Widać na nich dużą zmiane konia na lepsze. Pracuj tak dalej, tak jak wcześniej napisałam podczas pracy wyjdzie ci gdzie koń jest słabszy i staraj sie pracować tak aby stopniowo te różnice się zacierały 🙂
Tajnaa:Bardzo duża różnica, koń zmienił się bardzo i bardzo ładnie już wygląda  🙂

a dopracowywać zawsze można coś ponieważ nie ma konia idealnego

Ja bym mu rzeczywiście troszkę zad rozbudowała,a ma dopiero 6 lat i ma na to jeszcze czas  🙂
Bardzo wszystkim dziękuję za opinie - tak czy siak mamy jeszcze duuużo pracy przed sobą.  :kwiatek:
Fotkach tych specjalnych obciążników od Lee  😎
Gdzie Dramka je  dokładnie zapinałaś?  na obie nogi tak samo wagowo? Dramka ma problemy mięśniowe tylko na jednej stronie?
Dramka ma/miała słabsza jedną strone.

Zakładam na przód na obie na raz i na tył. Trzeba tak samo obciążać obydwie  nogi.

Jeszcze kombinowałam z tymi ciezarkami i kieszeniami. Np. Jak zakładałam na przód ciezarki było po bokach nogi. A jak zakładałam na zad to jeden ciężarek był z przodu nogi, drugi z prawej strony.
Dramka, tylko nie zapominaj dodać, ze ułożenie ciężarków jest indywidualne dla kazdego konia i aktualnego problemu.
Przeglądałam wątek pobieżnie,ale nie znalazłam tego czego szukałam...Mianowicie wczoraj zauważyłam,że moje konisko ma liche mięśnie grzbietu zwłaszcza w miejscu w którym leży siodło w związku z tym chciałam zapytac czym może to byc spowodowane?I jakie cwiczenia polecacie na rozbudowe mięśnie grzbietu?Na razie myślałam o standardowej lonży na wypięciu raz w tygodniu i ogólnie jazda w niskim ustawieniu.
jak masz niedopasowane siodło za wąskie, to możesz sobie ćwiczyć co i ile chcesz. Sprawdź sptzęt bo licho dopasowane siodło powoduje "dziury" w miejscach przylegania siodła (przy kłebie).
Dramka, tylko nie zapominaj dodać, ze ułożenie ciężarków jest indywidualne dla kazdego konia i aktualnego problemu.

Dokładnie  😎 Sprawa bardzo indywidualna i najlepiej skonsultować z fachowcem.

Tajnaa Wstaw fotke grzbietu. Moje siodło dobrze leżało dopóki nie dokupiłam futerka MATTES, wtedy zrobiło się za ciasne. W rezultacie zapadły jej się mięśnie za łopatką. Sprzedałam mattes 🙁 i kupiłam gluta  😤
Proponuje przejść na wątek o dopasowaniu siodła, tam są zdjęcia.
tajnaaa dołków akurat żadnych nie ma ,a siodło wydaje się byc dopasowane
wydaje sie..  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się