Dzień dobry Wszystkim! Z góry przepraszam jeśli to jest niewłaściwy wątek ale pilnie potrzebuje się dowiedzieć jak przerejestrować konia do nowej stajni. Wcześniej był zarejestrowany w stajni państwowej, wiec rejestracja odbyła się przez księgowość. Będę ogromnie wdzięczna za jakakolwiek pomoc bo nie mam nawet pojęcia jak zacząć.
Niezapominajka7, Jeśli nie jesteś właścicielem/dzierżawcą stajni w której ten koń teraz stoi, to nie Ty się tym musisz zająć. Jedyne co musisz zrobić, to dostarczyć numer siedziby stada poprzedniej stajni, oraz paszport właścicielowi/dzierżawcy nowej stajni. To ta osoba musi konia przepisać do swojej siedziby.
Ogromnie dziękuję. Ktoś z grupowiczów na innym wątku podpowiedział to samo, ale wolałam się upewnić. A jak mogę sprawdzić numer poprzedniego stada? Z tego co wyczytałam to można to zrobić tylko przez aplikację, czy są może inne sposoby?
Zgłoszenie przemieszczenia koniowatego należy zgłosić, jeśli koniowaty opuszcza siedzibę stada, na okres powyżej 30 dni.
Zgodnie z art. 64 lit. c rozporządzenia 2019/2035 w przypadku każdego zwierzęcia koniowatego utrzymywanego w zakładzie przez okres przekraczający 30 dni rejestruje się niepowtarzalny kod;
jednak z wyłączeniem poniższych przypadków:
(i) w przypadku koniowatych uczestniczących w konkursach, wyścigach, pokazach, treningach i zrywce przez okres nieprzekraczający 90 dni;
(ii) w przypadku samców koniowatych do celów hodowli utrzymywanych w sezonie rozpłodowym;
(iii) w przypadku samic koniowatych do celów hodowli utrzymywanych przez okres nieprzekraczający 90 dni.
Czy ktoś mi powie jak mogę wbić kastracje u konia w irzplus? Czy to nie jest konieczne? Weterynarz powiedział mi że można zgłosić do agencji, próbuje przez aplikację ale nigdzie nie mam pola do zaznaczania kastracji
powinno sie zgłosić ale ... o ile nie wiąze sie to z wyłączeniem z łańcucha pokarmowego to ja nie znalazłam takiej mozliwosći. zadzwoniłam do zwiazku i biuro to za mnie wbiło , 30 zł skasowane 🙂
Czy ktoś ma dziś problem zalogować się również do IRZ plus? Czy to dlatego, że próbuję przez aplikację bankową po raz pierwszy? Czy muszę osobiście jechać do Armiru, żeby nadali mi jakiś login?
Carey, ale masz tego konia pod domem? Czy w pensjonacie? Bo jak w pensjonacie to ARiMRem w ogóle się nie musisz zajmować - Twoim jedynym obowiązkiem jest podać wlacicielowi pensjonatu nr stada stajni w której koń stał poprzednio
karolina_, koń stoi w pensjonacie, ale ma niemiecki paszport i dostałam informację od sprzedawcy, że muszę w ARiMR zrobić ujawnienie, które robi się przez internet
Carey, bzdura. Rozumiem ze kon przyjechal z Niemiec do Ciebie do pensjo? Wtedy wlasciciel pensjonatu robi zgłoszenie do rejestru - ZRKON, typ zdarzenia - przemieszczenie z państwa UE. Ujawnienie jest dla koni bez paszportu.
Jeśli stal wczesniej w PL i był już zarejestrowany w arimr a ma niemiecki paszport to robicie normalnie przeniesienie.
Carey, dokładnie jak pisze Karolina, jeśli koń idzie w pensjonat to tam muszą go zgłosić (przypisać/przenieść). Ujawnienie jest dla tych co są poza jakimkolwiek systemem, nie mają paszportów, czipów, konie widmo.
Jeśli stal wczesniej w PL i był już zarejestrowany w arimr a ma niemiecki paszport to robicie normalnie przeniesienie. karolina_, a jeżeli stał w Polsce, ale nie był zajerestrowany w ARiMR?
karolina_, a jeżeli stał w Polsce, ale nie był zajerestrowany w ARiMR?
Carey, to najlepiej zadzwoń do swojego oddziału arimr i zapytaj jak wola to zrobic. 2 lata temu moj oddzial mówił żeby robić przemieszczenie, oddział klienta kazał zrobic ujawnienie. Od tego czasu nie miałam podobnej sytuacji bo teraz już zrebaki z zagranicznym paszportem zgłasza się jako urodzenie i zawsze to ja je pierwszy raz wprowadzam do systemu. Tak czy inaczej, formalności musi dopełnić wlasciciel pensjonatu, nie Ty.
karolina_, a jeżeli stał w Polsce, ale nie był zajerestrowany w ARiMR? Carey, to ujawnienie jak najbardziej.
Opcja ta jest również dla koni, które dotychczas nie zostały zarejestrowane w irz.
Właściciel stada nie może Ci tego konia wprowadzić?
"Ujawnienie rejestruje konie, które: mają oznakowanie, ale nie zostały zarejestrowane w PZHK (Polski Związek Hodowców Koni)" - więc muszę zarejestrować go ja, bo i tak potrzebuje wpisu właściciela (?). Słuchajcie, mam mętlik w głowie, jutro jadę osobiście do Agencji i najlepiej wyjaśnię to tam.
Carey, ciężko udzielić Ci jednoznacznie odpowiedzi bo za dużo kręcisz z tym koniem. Trzeba pisać wprost i wtedy łatwiej znaleźć rozwiązanie. Na moje oko kupiłaś konia w Polsce tylko stał w miejscu bez siedziby stada (dlatego podpowiedzieli Ci żeby robić ujawnienie), stąd cały bigos bo normalnie robi się przeniesienie w IRZ (posiadacz to robi byly i obecny, Ty jak nie masz siedziby stada tego nie zrobisz). Posiadacz to ten u którego koń jest fizycznie.
TRATATA, masz rację, zaczęłam od d... złej strony. Kupiłam konia w Polsce z niemieckim paszportem, stoi w pensjonacie, teraz ja mam zamiar go przenieść do innego pensjonatu, od którego mam już numer stada. Zbywający konia powiedział, że jedyną formalność jaką muszę zrobić to ujawnienie. Nie było mowy o zgłaszaniu do PZHK, stąd moje domysły i wielka niewiadoma. Bo normalnie byłoby to tylko właśnie takie zgłoszenie (zbycie/nabycie) i wpis właściciela stada.
Carey, czyli obecny pensjonat nie ma numeru siedziby stada i nie wpisał tego konia do bazy (jaki ma paszport tu nie ma znaczenia jeśli dobrze kojarzę). Nowy pensjonat musi tego konia do siebie dopisać ale do tego potrzebuje numer poprzedniej siedziby, jeśli tamten pensjonat tego nie ma to trochę lipa.
Carey, spytaj wlasciciela pensjonatu w którym stoi teraz o nr stada - moze po prostu sprzedajacy nie ma pojecia o pojeciu jak sam trzyma konia w pensjo. Jeśli maja nr stada i Ci podadza, to wlasciciel nowego pensjonatu konia robi przeniesienie w ciagu 7 dni od tego jak przywieziesz konia. Jeśli nie maja, to pytaj w swoim oddziale ARiMR jak chcą żebyście to ogarneli.
Zmiana właściciela to inna sprawa i do ogarniecia w zwiazku, który paszport wystawił.
Gdzie najlepiej z grubej rury złożyć skargę na inspektora PZHK?? Pismo od prawnika właśnie się produkuje. Nie zostawię tego, zrobię Sajgon w tym gownianym związku.
Nie uwierzycie- przyjechała kobieta, zaczipowala mi źrebaka bez mojej zgody, bez telefonu do mnie.
Koń będzie zaraz opisywany w związku oldenburskim.
Pani nie widzi problemu, twierdzi że zaszła pomyłka….. a źrebię najwyżej będzie miało 2 transpondery.
Pani złamała prawo, wykonała czynności przy prywatnym koniu bez zgody właściciela, bez informowania go o tym.
Dodatkowo w bazie arimr urodzenie zostało zgłoszone i wpisane zostało, że będzie paszport wyda związek oldenburski.
Grubo 😮 też bym nie odpuściła.
Do mnie ostatnio przyjechali przepisać konia i na malowanego kasztana z plamą na kłodzie ooo! srokacz! Masakra... chociaż zupełnie nie ten co ww. kaliber.