Forum towarzyskie »

Płacz i płać - czyli wszystko o podatkach

Czytałam, że za 2022 można jeszcze rozliczać najem na jeden z dwóch sposobów dostępnych do tej pory. Od 2023 będzie już tylko ryczałt.
PIT - 2 - składać czy nie składać?
Ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?
safie, jeśli masz tylko jedną umowę o pracę to składać.
Jeśli oprócz umowy o pracę masz rentę/emeryturę lub działalność gospodarczą na zasadach ogólnych to nie składać.
Jeśli pracujesz np w dwóch miejscach na umowę o pracę to składasz tylko w jednym miejscu.
pestka, bardzo dziękuje. Tak namieszali, że nie umiem się połapać
rozliczam się razem z mężem - on łapie sie już do 2 gupy - czy ten polski nieład coś zmienia w naszej sytuacji?
pestka, a ten wniosek o nienaliczanie ulgi dla klasy średniej?
Tylko w jednym miesiącu się łapie na ulgę, a w rocznym dochodzie nie wejdę w widełki
safie, z tego co nam kadrowa tłumaczyła, to lepiej zrezygnować z miesięcznej ulgi i rozliczyć ją sobie w rocznym zeznaniu podatkowym. W sytuacji kiedy:
a) przekroczysz widełki (premia kwartalna, roczna chociażby)
b) nie osiągniesz dolnego limitu (bo np. stracisz pracę, będziesz na chorobowym)

cała kwota ulgi jest do zwrotu, więc można się niemiło zdziwić - wystarczy przekroczyć próg o 1zł, a CAŁA kwota ulgi jest do zwrotu. Lepiej ją rozliczyć za cały 2022, kiedy masz czarno na białym czy zmieściłaś się w widełkach.

Jeżeli źle zrozumiałam, to proszę o sprostowanie 👍
No próg jest dosyć szeroki, jest masa ludzi którzy się na bank mieszczą - wtedy jeden pies tak naprawdę, można miesięcznie.
kolebka, ale cała pobrana kwota ulgi za ten 1 miesiąc?
Ja się na pewno nie załapie w roczne widełki, ale przy wypłacie 13stki w tym miesiącu się załapie. Tylko ta ulga to też nie jakiś szał bo jest dziwny wzór
(Przychód x 6,68% - 380,50 zł)/0,17 jeżeli dochód jest od 5701 do 8549 zl
Tak, Kolebka ma rację do co ulgi.

rozliczam się razem z mężem - on łapie sie już do 2 gupy - czy ten polski nieład coś zmienia w naszej sytuacji?
espérer, a tego to jeszcze nie wiadomo tak naprawdę...
Czyli tak naprawdę nie warto tego PIT 2 składać i lepiej te ulgę mieć ze zwrotem podatku?
Strasznie to wszystko skomplikowane.
U mnie w zakładzie wszyscy, którzy są uprawnieni, PIT-2 składają. Przeliczałam wypłaty przez system, żeby porównać sobie, jak to będzie w zestawieniu na stare i na nowe. Gdzieś znalazłam też kalkulator wynagrodzeń, w którym można to przeliczyć.
W przypadku osób zarabiających poniżej 5700 brutto to pensja netto wychodzi więcej. W przypadku tych co mają między 5700, a 8900 nic się nie zmieniało. Dopiero przy wyższych wynagrodzeniach program pokazywał "stratę" w stosunku do poprzedniego roku.
Teraz mi w pracy wyskoczyli z hasłem, że jak złoże wniosek o nienaliczanie ulgi dla klasy średniej to nawet jak będę się łapała tylko w 1 miesiącu to za każdy miesiąc dostanę mniej - ale to brzmi na totalną bzdurę
Ulga jest tylko naliczana w momencie przekroczenia 5700, zarabiajac mniej nienależy Ci się, więc nie mogą Ci niczego zabrać.

Generalnie ulga jest opłacalna dla osób zarabiajacych ok 100-110 tysięcy. Wtedy można nawet odliczyć sobie ok 13 tys. Dla osób z 68 tys wychodzi jakieś 2zl ulgi, a Ci z drugiego końca to jakieś 1.60 😁
JARA, już się wyjaśniło - pomieszali ulgę dla klasy średniej z PIT - 2 😫

mnie do 68 tys sporo brakuje więc to kolejne wsparcie rządu, z którego nie mogę skorzystać
albo zarabiam za dużo, albo za mało 🙄
Dużo osób uwaza, ze koszty uzyskania przychodów przy dwóch miejscach pracy to to samo co ulga dla klasy średniej. 😉
Ja dalej tego nie czaję. Mogliby choć raz coś uprościć, zamiast bardziej skomplikować 🙄
Żeglarz, całkiem fajnie te zmiany opisała Gazeta Prawna w poradniku. Ja do niej mam dostęp w pracy w wersji elektronicznej wiec nie wiem czy to jest gdzieś dostępne
Zobacze, czy u mnie mają tą gazetę. Na razie zawierzyłam naszej Pani od płac 😉
a wyjaśni mi ktoś dlaczego przy najniższej krajowej przy umowie zlecenie odciągają zaliczkę na podatek ?
blucha umowa zlecenie od dawna jest opodatkowana
Coraz to "fajniej" wygląda
na stronie rządowej podatki.gov kalkulator wylicza mi zysk około 130 zł

na stronie infor.pl po zaznaczeniu opcji, że złożyłam oświadczenie o nienaliczaniu UKŚ strata 2500 rocznie
z opcją nie składania oświadczenia wylicza 1600 zysku

O co chodzi? Ja się nie łapię na klasę średnią, poza 1 miesiącem, więc jakim cudem niezłożenie oświadczenia może wskazywać różnicę ponad 4 tys?
safie, urzędy skarbowe nawet nie wiedza.
Ja czekam na pensje, bo dopiero wtedy się dowiem
safie, Kalkulator gov pewnie uwzględnia kwotę wolną od podatku i to dlatego ta różnica. No i wchodzi ten jeden styczeń - aczkolwiek wyliczenie tej ulgi jest jakieś porąbane.

ale! Czekajmy.... wiceminister finansów zapowiedział jakieś ulepszenia... automatyczne stosowanie kwoty wolnej przy wyliczaniu zaliczki podatkowej... nie wiem od kiedy źródłem prawa są wypowiedzi w mediach, no, ale, czekajmy....
Sankaritarina, ja wypłatę dostaję dopiero w okolicach 25go, więc zanim zobaczę na własne oczy to trochę minie.

W wypuszczaniu poprawek do pisanych na kolanie ustaw już nas chyba przyzwyczaili.
Gdyby ktoś się obracał w tematach IT i rozważał ryczałt to polecam posłuchać
Post został usunięty przez moderatora
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: Fantastycznie
Szykują się kolejne zmiany od 1 lipca .0246974398934E+34;
Współczuje księgowym
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się