Zależy na jakim padoku stoją ale zwykle 3/4 na ok 5 koni, ogólnie on stoi w stadzie ogierków/wałachów i tylko jeden koń jest taki, że czasami kogoś odgoni od siana, ale tak to normalnie wszystkie stoją i jedzą, on często nawet leży w tym sianie i żaden go nie odgania ani nic, więc ma szansę sobie pojeść bez problemu.
Koniuszek, lucerna.
Tak czy inaczej, rosnący źrebak potrzebuje minerałów.
Ważniejsze od odpasania (tuczenia) jest zadbanie o składniki potrzebne do budowy kości i chrząstek.
Koniuszek, ja bym zainwestowała w balancer STAMM 30 Saracena. Dawkowanie niewielkie, a zawiera wszystko co niezbędne. Wtedy dajesz balancer i owies, bez kombinowania i wiesz, że ma wszystko co trzeba.
Koniuszek, Zależy jaki dasz balancer i w jakiej dawce. Tu Ci nikt z marszu nie odpowie, to trzeba policzyć i sprawdzić po prostu. Jak dasz sensowny balancer, który faktycznie w połączeniu z owsem i sianem da kompletną, pokrywającą całe zapotrzebowanie dawkę, to tak, to nic więcej już dorzucać nie będziesz musiała.
Czy ktoś z Was wybiera się z 2 lub 3 latkami na Intercarpathie? Zastanawiam się czy jest sens, bo jednak tam pokazują głównie skokowe, w zeszłym roku ujezdzeniowych było jak na lekarstwo, nie wiem czy jest sens się wybierać i czy realnie są tam jacyś potencjalni kupcy
zembria, to jest świetny balancer i wiele koni na nim się świetnie odchowało.
Warte swoje ceny, bo wystarczy niewiele dziennie. Koniuszek, Jeśli dasz stamm to dokładnie, straczy owies i balancer, plus sieczka.
Moja 3 latka w 6 miesiecy na stamm stała się monstrualna 😝
Iskra de Baleron, z tego co widzę na stronie, to tak jak rok temu jest ta sama komisja dla wszystkich kategorii. Raczej przedstawiciele typowo skokowych ksiąg, plus Peter Strijbosch z KWPN ale on tam jest też od skokowych. Bardziej chodzi mi tu o reklamę niż o ocenę, to ostatnia okazja żeby pokazać je luzem, potem latem jest Czempionat Sportowy, ale to już pod siodłem - jak mi coś się sprzeda przed zajazdka to płakać nie będę 😉
KaNie, nie chodzi mi wzrost do góry, a o szyję , plecy, zad.
W stamm masz 30% białka, więc mi się z tego klacz super nabudowała, po zdjęciu z pastwiska. Niska nie była nigdy, ale zrobiła się potworem.
Wiekszość sie nadbudowuje jak sie je ściaga z pastwiska i zaczyna się pracę. Myślę że przypisywanie dodatkom paszowym, czy samym paszom jakichś magicznych własciwosci jest naiwne. Moje tez są nabudowane a tresciwej jedza tyle co nic.
KaNie, moja nie pracowala wtedy bo musiałam zajeździć , tylko poszła na balancer do owsa. Miala podkowowe perypetie, a wyglądała jakby pracowała.
Ja testowałam na moich koniach przez lata różne pasze i czasami efekty są wow, zależy od konia.
Bez treściwej to mój koń by wygladał jak śmierć.
Mam kilka produktów na efekt wow, sprawdzone na różnych koniach , ale tanie nie są.
Perlica, ciekawe. W ogóle coraz więcej osób karmi konie soją, nie tylko w PL. Ostatni koń którego kupiłam tez w poprzednim domu u swojego hodowcy dostawał soję. Ja dawałam przez kilka lat śrutę sojową klaczom karmiącym i potem młodym rosnącym koniom, bo to fajne źródło aminokwasów, które koń musi dostać z dietą. Przerzuciłam się na rzepakową przy mocnych zawirowaniach w jednym sezonie hodowlanym, koniec końców okazało się że to nie fitoestrogeny z soi były źródłem problemu, ale konie już zostały na rzepaku, różnicy nie widzę
A jak to jest z tą soją względem syfu? Podobno to jedna z bardziej GMO roślin i jest syfiasta strasznie. Ja szczerze mówiąc unikam zarówno w swoim żywieniu jak i zwierząt. Nie jestem przeciwniczka GMO, ale soja jest już na tak zaawansowanym poziomie, że ble.
Fokusowa, a mąka pszenna nie jest syfiasta ? A jedzą ją ludzie na potęgę,bo jest prawie we wszystkim ?
O składzie często napisane, że soja bez gmo.
Myślę, że wszystko szkodzi w obecnych czasach długofalowo, dlatego jak ktoś już w wątku paszowym powiedział fajnie by było podawać mniej przetowrzone pasze, no ale…
Fokusowa, też bałam się soi, ale odkąd podaję Stamm 30 to mam wrażenie, że w końcu coś z jedzenia "zostaje" w moim koniu. Ciężki przypadek do odkarmienia - z różnych przyczyn. Ten balancer ma ok. 13%NSC, więc może nie taki szałowy wynik jak Grow'n'Win Spillersa, ale białko na podobnym poziomie.
Fokusowa, ale czemu GMO= syf? Soja jest bardzo szkodliwa dla sąsiadujących plonów, wiadomo że przez duże ilosci izoflawonów nie należy jej jeść tonowo, ale nie jest przecież syfiasta...